Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: de ce aerisirea - de ce folia?

Mesajde ignatov andrei » 19 Feb 2014, 22:18

unincepator scrie:
florinapi scrie:Fundurile pline sau cu sita,sunt doar un factor in bunul mers al iernarii.Stupii bine pragatiti,ierneaza bine si cu fund plin si cu fund cu sita,si nu din auzite zic.

nu va suparati dar ce anseamna STUPI BINE PREGATITI,an ce consta?.

Pregatiti la foc mic, cu sare, piper si foi de dafin din carne nealterata!

Pai tu, din 2011, n-ai avut timp sa vezi cum se "bine pregatesc" stupii?!?
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 19 Feb 2014, 22:24

ignatov andrei scrie:
unincepator scrie:
florinapi scrie:Fundurile pline sau cu sita,sunt doar un factor in bunul mers al iernarii.Stupii bine pragatiti,ierneaza bine si cu fund plin si cu fund cu sita,si nu din auzite zic.

precum sarmalutele ,mamaliguta ,cafeluta la nisip sau tuiculita la cazanel..pritocite incet si cu simt de raspundere .. ;) :lol:
te salut prietene si bine te-am regasit !!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde nae » 19 Feb 2014, 22:27

akmm scrie:Asta e cu modelele altora.Cel mai indicat este sa-ti faci modelul tau.

Multumesc , am .
Subarul sau folia sunt o ''rotita'' , performanta vine cu sistemul .
Am subar, am folie , inca n-am sistemul .
nae

Mesajde unincepator » 19 Feb 2014, 22:33

Albinel scrie:
ignatov andrei scrie:
unincepator scrie:

precum sarmalutele ,mamaliguta ,cafeluta la nisip sau tuiculita la cazanel..pritocite incet si cu simt de raspundere .. ;) :lol:
te salut prietene si bine te-am regasit !!

da va multumesc de raspunsuri sant stupi bine pregatiti dupa retetele de d-voastra recomandate. Amanvatat>multumesc.
unincepator

Mesajde jenica67 » 19 Feb 2014, 22:59

unincepator, stupi bine pregatiti pentru ce ?? Stupii trebuiesc bine pregatiti todeauna, pentru sezonul si timpul respectiv. Sper ca nu te mai intereseaza stupii bine pregati, pentru iernare. Acum daca citesti o carte, acolo spune care sunt lucrarile recomndate, pentru fiecare luna normala in parte, dealungul unui an. De exemplul acum (la mine), cea mai importanta lucrare, este asigurarea temperaturii optime in stup si a hranei necesare, pentru o dezvoltare buna, cu scopul asigurari schimbari rapide a generatiilor.
jenica67

Mesajde Albinel » 19 Feb 2014, 23:02

dragule..cred ca aici s-a postat intratat ,incat si sa nu fi avut interes ai fi invatat ..despre pregatirea familiilor pentru iernat am vorbit de multe ori ..si multi altii de aici..
Albinel

Mesajde Albinel » 19 Feb 2014, 23:06

jenica67 scrie:unincepator, stupi bine pregatiti pentru ce ?? Stupii trebuiesc bine pregatiti todeauna, pentru sezonul si timpul respectiv. Sper ca nu te mai intereseaza stupii bine pregati, pentru iernare. Acum daca citesti o carte, acolo spune care sunt lucrarile recomndate, pentru fiecare luna normala in parte, dealungul unui an. De exemplul acum (la mine), cea mai importanta lucrare, este asigurarea temperaturii optime in stup si a hranei necesare, pentru o dezvoltare buna, cu scopul asigurari schimbari rapide a generatiilor.

superb spus ..!! as mai completa cu permisiunea ta ...ca totul se se faca cu teama ca pot apare oricand si temperaturi scazute..si atunci vai de albinutele celui ce nu-i pregatit si pentru asa ceva .. ;)
Albinel

Mesajde Albinel » 20 Feb 2014, 00:31

jongleaza cu ramele..:) strangere in chinga ,asigurarea hranei in cuib si in afara lui ,mentinerea impachetajului..
Albinel

Mesajde akmm » 20 Feb 2014, 09:24

unincepator scrie:.............

Inseamna ca nu trebuie sa gandesti prea mult ca incepator ci sa faci apel la experienta verificata a altora.Cea mai credibila informatie de cum trebuie facut se gaseste in orice carte reeditatde de nenumarate ori.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde B.K » 20 Feb 2014, 10:15

dae scrie:
BeeeK scrie:
dae scrie:Intrebare

faceti referire ca fundul ar trebui sa fie mai inalt ca, curenti de aer sa nu bata direct pe rame!

daca sub corpul cu , cuibul se pune un corp de 1/2 ce se inimpla ? devine un avantaj sau nu se mai aerisesc ?

Toti aveti o problema cu curenti la stupii cu FAV si sunteti intr-o mare eroare. S-a mai discutat prin diverse topicuri despre problema curentilor. Curent intr-un stup se creeaza atunci cand exista 2 fante opuse . Daca deschizi un geam la casa se creeaza curent ???....nu , se face schimbul de aer . Daca deschizi un geam si o usa sau un geam de la dormitor si unul de la baie , da , atunci se creeaza curent. Atata timp cat partea superioara a stupului este acoperita etans cu folie + un izolator termic , este un mediu propice pentru iernarea albinelor si lipsa condensului .
Atata timp cat nu intelegem sau nu vrem sa intelegem lucrurile astea e greu sa acceptam in stupina sita pe fund.

placa asta cu geamul am mai citit-o! am inteles-o
am impresia ca o repeti in mod o obsesiv
este vorba de curenti atmosferici care turbioneaza si pot bate direct pe rame
ridicind cu 17 cm ramele in clopot ar fi mai feriti de acestia(nu avem nici o fanta sus este ermetic si izolat)
la asta ma refeream
Si ramine intrebarea : se mai face oxigenarea in cuib sau le sufoc?

Ai o impresie gresita , e prima data cand spun lucrul asta dat ca exemplu de alti colegi , de altfel un exemplu foarte concludent.
Trebuie sa intelegi ca nu se formeaza uragan intr-un stup cu sita pe fund. Si app.......albina nu ventileaza iarna , sta in ghem si se hraneste.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde dae » 20 Feb 2014, 14:16

proapis13 scrie:
dae scrie:si iarna? ies din ghem sa faca ventilatie?

N-am inteles intrebarile tale dar te intreb sincer ; ai citit macar o carte despre apicultura ??
Iarna se citeste iar vara se stupareste !!!... ;)

Sincer !Am citit mai multe cari de apicultura decit am citit la scoala !
Nu credeam ca niste "muste" pot sa captiveze in asa fel
La mine deja a devenit obsesie!
Dimineata imi beau cafeaua in fata stupilor la prinz fug vreo doua ore ca a iesit soarele sa le vad cit de intens este zborul seara le astept sa se intoarca acasa iar apoi adorm cu cartea pe piept , noaptea le visez iar a doua zi o iau de la inceput!!

toate cele bune!!
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde jenica67 » 20 Feb 2014, 14:30

Stupi ce i-am organizat cu diafragma intermediara, au fost cei care erau mai putin populati si ar fi avut nevoie acum sa le scot rame. Cei populati sa acopere toata lungimea ramei, nu am avut ce sa le mai fac, ca aveau deja ouate toate ramele din mijloc si lateralele, pe fata interioara. Roiul din poza ce s-a vazut acum ceva mai mult de o saptamana, era inainte de introducerea diafragmei intermediare.
jenica67

Mesajde dae » 20 Feb 2014, 14:43

BeeeK scrie:Ai o impresie gresita , e prima data cand spun lucrul asta dat ca exemplu de alti colegi , de altfel un exemplu foarte concludent.
Trebuie sa intelegi ca nu se formeaza uragan intr-un stup cu sita pe fund. Si app.......albina nu ventileaza iarna , sta in ghem si se hraneste.

Scuze ! am mai auzit exemplul acesta si nu m-am uitat cine l-a dat!!
Dupa raspunsul tau ultim imi dau seama cit de retarda a fost intrebarea?(cea cu , curenti de aer)nu am luat in seama si plasa ci doar clopotul
Cea cu ghemul era o intebare :evil:
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde B.K » 20 Feb 2014, 15:14

dae scrie:
BeeeK scrie:Ai o impresie gresita , e prima data cand spun lucrul asta dat ca exemplu de alti colegi , de altfel un exemplu foarte concludent.

Scuze ! am mai auzit exemplul acesta si nu m-am uitat cine l-a dat!!
Dupa raspunsul tau ultim imi dau seama cit de retarda a fost intrebarea?(cea cu , curenti de aer)nu am luat in seama si plasa ci doar clopotul
Cea cu ghemul era o intebare :evil:

Exemplul e foarte bun , tocmai d'aia il dau toti.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde unincepator » 20 Feb 2014, 20:49

jenica67 scrie:unincepator, stupi bine pregatiti pentru ce ?? Stupii trebuiesc bine pregatiti todeauna, pentru sezonul si timpul respectiv. Sper ca nu te mai intereseaza stupii bine pregati, pentru iernare. Acum daca citesti o carte, acolo spune care sunt lucrarile recomndate, pentru fiecare luna normala in parte, dealungul unui an. De exemplul acum (la mine), cea mai importanta lucrare, este asigurarea temperaturii optime in stup si a hranei necesare, pentru o dezvoltare buna, cu scopul asigurari schimbari rapide a generatiilor.

Da foarte frumos lamurit si raspuns, dar eu antrebam ,pentru ca sint chiar ancepatori care probabil nu le este chiar foarte clar(sau nu le sant )anumite cunostinte .Asa ca daca dati ce mai priceputi o ecsplicatie dati-o va rog cu anteles,lamurire.Daca am suparat atunci sau acum pe cineva,rog iertare.Sa auzim de bine.
unincepator

Mesajde jenica67 » 20 Feb 2014, 21:37

unincepator, ce nu ai inteles din explicatiile mele ??
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR