Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde silviutlro » 09 Dec 2011, 16:24

In loc de diafragme am mai bagat polistiren pentru delimitarea cuibului tot extrudat decupat in partea de jos pe alocuri si taiat mai mult in partea de sus pentru accesul albinelor
Fişiere ataşate
21102011170 (Medium).jpg
Cu respect!
silviutlro

Mesajde silviutlro » 09 Dec 2011, 16:26

La ultima foto se vede ce se intampla daca nu umpli locul gol sau nu-l delimitezi
Cu respect!
silviutlro

Mesajde gabi bee » 12 Dec 2011, 11:59

silviu , daca iernezi familia pe 9 rame inseamna ca e beton ! ceilalti stupi , mai mari , tot asa cu folia ai iernezi ? mai ai ceva poze ? te salut ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 12 Dec 2011, 16:20

vreau sa va cer si eu parerea despre un roi mai slab pe care l-am bagat in iarna si anume pe 3 rame . problema este ca are miere putina , cred ca 1,5 kg pe rama. il am la iernat alaturi de un alt roi mai mare despartit de o diafragma etansa , cu plasa . matca este una ce a iesit pe toamna si a ouat pana in noiembrie si cu toate ca mereu i-am dat rame descapacite dupa diafragma nu au bagat prea bine in cuib . am avut rame cu miere[ si inca am] care aveau si 3 kg de miere capacita pe ele dau erau rame albe construite si umplute la floare dar nu le-am bagat-o sa ierneze pe ele . am pus in schimb o rama din asta dupa cele 3 rame cu albina si am facut cate o gaura in cele 2 rame cu albina , rame care acum sunt la jumatate , adica intre a 4-a cu miere multa si prima de la diafragma comuna . stupul are folie deasupra si e ok nu are condens . nu am poza lui dar e similar cu cel din poza de mai jos . ce parere aveti si ce ma sfatuiti in privinta lui ?
la ceilalti nu imi fac griji ca am miere cam 2,5kg pe fiecare rama cel putin !
gabi bee

Mesajde gh.pana » 12 Dec 2011, 18:04

Domnule Gabi, este firesc sa fi ingrijorat de soarta miniroiului. Faptul ca este insa, in acelasi cuib
cu un roi asemanator le mareste sansa de a supravietui la amandoi. Am iernat in acest mod si eu cativa
roi si nu am avut necazuri. Grija mare insa in primavara.Atunci apar riscurile sa fie pierduti.
Doamne ajuta !!
gh.pana

Mesajde gabi bee » 12 Dec 2011, 22:13

chiar cand a fost mai frig albinele stateau deasupra ramelor , cred ca din cauza foliei care mentine o temperatura mai ridicata . in cazul asta nu stiu cand ar trebui sa intervin sa ai dau ceva miere , eventual sa cumpar ceva apifonda pt ca a-si vrea sa-i dau doar roiului asta ca ceilalti au . teoretic ar trebui sa-i ajunga cele 5 kg de miere pana in februarie dar mai sti ! :roll: . o sa-l mai verific in ianuarie daca mai prind o zi calda , sa vad cum sta treaba ! :P
gabi bee

Mesajde nicu has » 13 Dec 2011, 11:27

buna sambata am verificat si eu pe minipavilion cativa roi erau deapra ramelor coroane cu miere se vedea cred ca pe pav. satau deasupra deoarece este mai cald nu sunt curenti reci este prima iarna cu un pav. si cu stupii pe el
sanatate la toata lumea
nicu has

Mesajde silviutlro » 14 Dec 2011, 23:11

gabi bee scrie:silviu , daca iernezi familia pe 9 rame inseamna ca e beton ! ceilalti stupi , mai mari , tot asa cu folia ai iernezi ? mai ai ceva poze ? te salut ! :P

toti sunt iernati la fel. Singura diferenta fata de cel pe 9 rame, care este un roi natural timpuriu si la care i-am schimbat matca in toamna, este ca sunt mai slabuti, respectiv pe 4-5 intervale. Pana si acesta la o verificare la temperatura exterioara de 3 grade era pe 6 si 1/2 intervale.
Fişiere ataşate
20102011160 (Medium).jpg
Cu respect!
silviutlro

Mesajde proapis13 » 14 Dec 2011, 23:29

silviutlro scrie:si daca tot se apropie craciunul, va trimit mai multe cadouri...!

Sa-mi spui cand trebuie sa vin sa-mi ridic cadoul ;) :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde catalin_viezure_6 » 15 Dec 2011, 00:49

silviutlro scrie:si daca tot se apropie craciunul, va trimit mai multe cadouri...!

fr tare poza .....bafta si noroc cu ei
catalin_viezure_6

Mesajde jiji » 15 Dec 2011, 11:41

salut
ce tip de chinga ai si cat a costat? poti sa pui o poza
jiji

Mesajde silviutlro » 15 Dec 2011, 23:29

jiji scrie:salut
ce tip de chinga ai si cat a costat? poti sa pui o poza

este chinga cu clichet, am dat 7 lei /bucata acum un an si este un material mai gros, plastifiat. Din ce am observat nu este bine sa-l lasi mult in soare in timp ce chinga este tensionata
poze nu am momentan, poate in viitor voi pune
Cu respect!
silviutlro

Mesajde gabi bee » 16 Dec 2011, 14:08

silviu , am intrebat pt ca din poze , stupii par mai mari de 12 rame sau cel putin asa m-i sa parut mie ! iernare usoara si uscata ! :P
gabi bee

Mesajde stuparul2011 » 17 Dec 2011, 00:42

buna,
sa stiti ca eu am gasit cateva informatii utile aici,de care sper sa ma folosesc in viitor.
va doresc o iernare usoara
numai bine
stuparul2011

Mesajde pin » 17 Dec 2011, 18:04

Azi m-am uitat in stup (mai aveam o rama dupa diafragma si am fost s-o scot) si am observat cam multa albina pe ultima (a 8-a) rama langa diafragma (folie) si chiar si dupa diafragma pe rama pe care am scos-o. Ultima rama este o rama veche pe care nu am scos-o din stup deoarece matca tot ponta in ea. Mai am acasa o rama cu miere. Oare s-o pun in pozitia a 9-a ca sa aiba rezerve mai multe? Poze cu ramele sunt pe pagina 6 din acest subiect.
pin

Mesajde jenica67 » 17 Dec 2011, 18:30

Daca ai organizat cuibul, pe primele 6 rame expuse, nu ar trebui sa ai probleme, Restul, aveau cam mult puiet si dupa eclozare, au ramas cam goale.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR