Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 17:51

kiloz scrie:Vorbesti prostii.Nu ai de unde stii.Nu fii asa sigur.Tratamente dupa ureche fac citeodata mai rau decit bine.Poate sa fie o banala diaree, care apare din diferite motive. Pane nu elimini cauza boala tot o sa persista,oricit de familii ai cumpara

Sper sa fie o chestie superficiala, cred ca cauza principala e zona melifera saraca, le am tinut pe vatra ultimii doi ani, nu renta sa i duc in pastoral aveam putini,si am intrat in iarna cu albina uzata,.am avut cu folie deasupra o parte din stupina si aveam umiditate deasupra ramelor , la ceilalti fara folie, nu aveau umezeala.si asta poate fi o cauza.
ian.richy

Mesajde csaa » 10 Ian 2017, 19:29

Ai mei au toti folie sus si aerisire pe jos (fund AV sau am dat doua gauri cu freza). Poate a murit matca (cum mi-a spus domnul @tinumaftei) si albinele au `"dat in boala", nu stiu, dar nici nu vreau sa risc.
Sincer vroiam sa testez si eu fumidilul.
P.S. - l-am intrebat pe @cobi cum foloseste fumidilul
csaa

Mesajde kovacslg » 10 Ian 2017, 19:59

Tratamentele de acum, adica fumidil in turte sunt ineficiente, chiar daca intradevar au nosema
Daca au diaree in stup se reinfecteaza mai repede, decat poate contracara medicamentul.
Turta agraveaza situatia unei familii in stres, si incarcat, fara zbor recent.
Activeaza familia => diarea se va acutiza, infectarea albinelor care se curata, va distruge rapid familia, inainte ca medicamentul din turta sa-si produca efectul.

Iernez in zona cu mana, am avut ierni complicate. Si acum am mana si doua luni fara zbor.
kovacslg

Mesajde csaa » 10 Ian 2017, 20:08

Dvs. imi recomandati sa fac tratamentul in primavara, in sirop? Stiu ca un cunoscut a facut tratamentul contra loca cu turte de miere cu zahar farin in care bagat antibioticul. Familiile tratate au scapat. Nu stiu daca la nosema e la fel. Om vedea!
Oricum inchid familia infectata si verific daca la celelalte sunt pete de diaree si apoi, daca e necesar, fac tratament.
csaa

Mesajde kovacslg » 10 Ian 2017, 20:26

La mine in conditiile pe care le am, adica 2 luni fara zbor, temperaturi constant mici in zona cu ceata, si fara perspective in urmatoarele doua saptamani de zbor, consider ca orice interventie este inutila la o familie care are semne de nosema, sau are diaree in stup.

Exceptie, daca familia este fara hrana dar ''curata'', ==> o turta simpla poate fi salvatoare.
La familii in stres, incarcate, orice interventie, chiar numai deschiderea capacului si dezvelirea impachetajului la temperaturi mici provoaca diaree in acele minute cand stupul este descoperit. Ulterior ele se curata, se infecteaza si situatia devine mai grava.
kovacslg

Mesajde cobi » 10 Ian 2017, 20:33

csaa scrie:...
P.S. - l-am intrebat pe @cobi cum foloseste fumidilul

Nu am folosit niciodata, de cand am albine (15 ani). O singura data am avut "pete" de la un exces de miere de mana, coroborat cu un zbor de curatire mai intarziat.
Ultima oară modificat de cobi pe 10 Ian 2017, 21:02, modificat 1 dată în total.
cobi

Mesajde cobi » 10 Ian 2017, 20:36

kovacslg scrie:La mine in conditiile pe care le am, adica 2 luni fara zbor, temperaturi constant mici in zona cu ceata, si fara perspective in urmatoarele doua saptamani de zbor, consider ca orice interventie este inutila la o familie care are semne de nosema, sau are diaree in stup...
.....

Adevarat!
cobi

Mesajde csaa » 10 Ian 2017, 21:19

Atunci astept zile mai bune. In zona mea zborul de curatare nu se lasa prea mult asteptat.
csaa

Mesajde gica.mosu » 10 Ian 2017, 21:51

...In asemene cazuri=2 varianteee...1-stai linistit si'ti dai pumni in "casa copiilor=c..e"...si ziiiici "mamuuuuuuuca ci p...t am fooost"...si 2-o tuuuuurrrta'n cap... siiii,DOAMNEAJUTA-NE pe noooi PACATOOOSIIII".... :shock: ....Cand vini primaveraaa i-ti dai cu seama cat de "meserieasssssi"...sunteti(o parti bine'ntales).... :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 22:19

gica.mosu scrie:...In asemene cazuri=2 varianteee...1-stai linistit si'ti dai pumni in "casa copiilor=c..e"...si ziiiici "mamuuuuuuuca ci p...t am fooost"...si 2-o tuuuuurrrta'n cap... siiii,DOAMNEAJUTA-NE pe noooi PACATOOOSIIII".... :shock: ....Cand vini primaveraaa i-ti dai cu seama cat de "meserieasssssi"...sunteti(o parti bine'ntales).... :P

domnul gica, messiereasi ca noi va cumpara material biologic, si consider ca e profitabil sa vinzi matci si albine in conditiile actuale cind secretia de nectar nu mai e ce a fost .eu personal am dubii sa mai cumpar familii de albine daca nu ma pricep decit sa le iau mierea si sa le omor iarna.cu respect pt. d voastra si pt. experienta d voastra asteptam un raspuns scurt si la obiect cum procedati cu familiile de albine pt. iernat si tratamentele pe care le faceti sa le mentineti sanatoase iarna.
ian.richy

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 22:42

cobi scrie:
kovacslg scrie:La mine in conditiile pe care le am, adica 2 luni fara zbor, temperaturi constant mici in zona cu ceata, si fara perspective in urmatoarele doua saptamani de zbor, consider ca orice interventie este inutila la o familie care are semne de nosema, sau are diaree in stup...
.....

Adevarat!

Inseamna ca acele familii sunt irecuperabile? sunt familii care duc boala pina la cules de polen de salcie. acestea sunt exceptii!.te rog da mi confirmi concluzia :)
ian.richy

Mesajde gica.mosu » 10 Ian 2017, 22:56

ian.richy scrie:
gica.mosu scrie:...In asemene cazuri=2 varianteee...1-stai linistit si'ti dai pumni in "casa copiilor=c..e"...si ziiiici "mamuuuuuuuca ci p...t am fooost"...si 2-o tuuuuurrrta'n cap... siiii,DOAMNEAJUTA-NE pe noooi PACATOOOSIIII".... :shock: ....Cand vini primaveraaa i-ti dai cu seama cat de "meserieasssssi"...sunteti(o parti bine'ntales).... :P

domnul gica, messiereasi ca noi va cumpara material biologic, si consider ca e profitabil sa vinzi matci si albine in conditiile actuale cind secretia de nectar nu mai e ce a fost .eu personal am dubii sa mai cumpar familii de albine daca nu ma pricep decit sa le iau mierea si sa le omor iarna.cu respect pt. d voastra si pt. experienta d voastra asteptam un raspuns scurt si la obiect cum procedati cu familiile de albine pt. iernat si tratamentele pe care le faceti sa le mentineti sanatoase iarna.

...CAUTA "PACILEA ...STIMULAREA DE LA A LA Z ...FILA 5..e VB DE TRATAMENT PREVENTIV CU "OXI.........A" SIII, NU NUMAAAAAI SI NU-I OBLIGATOOORIUUUUU :shock:FIECARE HOTARESTEEE CE SI CUM IN PROPRIEA"CASAAAA".....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Avram » 10 Ian 2017, 23:56

ian.richy ....

O vorba spune - suntem ceea ce mâncăm ... asa este si la albine !

O baza melifera saraca si suprapopulata , o dezvoltare haotica a stupinei ,ignoranta si nepriceperea apicultorului favorizeaza aparitia a tot felul de boli.

Adevarul doare ... dar trebuie acceptat mai devreme sau mai tarziu .Daca stupina este amplasata intr-o zona saraca si vrei doar stationar - mai bine nu le chinui !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde kovacslg » 11 Ian 2017, 00:27

ian.richy scrie:
cobi scrie:
.....

Adevarat!

Inseamna ca acele familii sunt irecuperabile? sunt familii care duc boala pina la cules de polen de salcie. acestea sunt exceptii!.te rog da mi confirmi concluzia :)

Parerea personala: La stupii cu semne de diaree, cauzat de:
1 lipsa zbor si/sau mana; 2 nosema - in aceasta perioada interventiile cu turta cu fumidil sunt fara efect.
In primul caz diareea nefiind cauzata de nosema, tratamentul are rost.....doar preventiv.
Aici, trebuie pus in balanta efectele benefice (viitoare) ale medicamentului cu efectele negative (imediate) ale turtei in sine, intr-o astfel de familie.
Turta, favorizeaza si mai mult diarea in aceste familii, efectele neputand fi contracarate in TIMP UTIL de medicamentul din turta, care este carat lent, in conditii de temperaturi scazute.
In al doilea caz cand diarea e cauzat de nosema, combinat si cu lipsa de zbor, dinamica reinfestarii este mai mare decat efectul curativ al medicamentului din turta. Slabe sanse de reusita.
In ambele cazuri, prezenta turtei favorizeaza aparitia si extinderea mai devreme a puietului, care este elementul care condamna definitiv familia.
O concluzie personala: Orice interventie are sanse, daca familia a trecut perioada critica => ZBORUL GENERAL DE CURATIRE. Asta poate sa fie peste o saptamana, sau peste o luna.
Pana atunci orice turta, cu sau fara medicamente, are numai efecte negative si este indicat a fi folosita doar, daca familia nu are hrana, sau are ghemul fixat de puiet intr-o zona fara acces la miere.

In aceasta perioada, la asemenea familii poate fi important: eliminarea condensului, schimbarea impachetajului daca e umezit, inlaturarea cauzelor care puteau cauza diarea: curenti / vant, soareci, lipsa matcii, ghemul foarte mic!!

Care ''scapa'':
- sunt unificati intre ei pana se atinge o populatie acceptabila / familie
- sunt mutati in stupi curati
- scapam de ramele patate (inainte sa-si extinda mult puietul)
- primesc tratament, stimulare.
kovacslg

Mesajde akmm » 11 Ian 2017, 08:26

E posibil ca furnizorii de material biologic sa-si indoape stupina cu antibiotice si sirop de porumb tot timpul anului si sa se etaleze ca mari crescatori de albine.Asemenea familii, duse apoi in lumea reala, dau chix.Se stie ca mierea cu antibiotice nu ti-o primeste nimeni, cum insas exista o piata sigura pentru albine, mierea nici nu este un scop.Ticalosia nu are granita, culoare politica sau pregatirte profesionala,macar daca ar fi fost la curent cu Caragiale ,,tradare tradare, dar sa stim si noi''.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde daffid mihailov » 11 Ian 2017, 09:22

Daca dati antibiotice asa dupa ureche si preventiv mai rau faceti, ca le strica flora si efectul e tocmai invers:diaree! Mai ales daca da si frigul.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR