Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde kovacslg » 11 Ian 2017, 09:33

Cine poate sa ajunga furnizor de material biologic?

Criteriul de selectie nu este PRICEPEREA / EXPERTIZA apicultorului ci disponibilitatea de a gestiona un PFA, CONTABILITATE, PROCESUL DE AUTORIZARE, VERIFICARILE ANUALE, HARTOGARAIE.

Autorizarea este in parametrii ''normali'' din RO, adica totul pentru forma si nimic pentru fond.
Se verifica la sange hartiile, expertiza si priceperea sunt dovedite prin ''hartii / studii'', modul de intretinere a albinelor, rasa, schema de tratamente sunt si ele verificate prin prisma unor documente.

Deci, doritorul vede oportunitatea, cumpara 20 de familii, intr-un an doi o duce spre 100, cumpara 2 BK si maine, poimaine este expert si furnizor de material biologic. Cine-l opreste? Procesul de autorizare sigur nu.

Iar majoritatea apicultorilor care produc matci, cu ani multi in spate, observatii, productii de miere, pastorale multe, rase de albine incercate, ierni complicate trecute, se feresc de aceasta pacoste administrativa si renunta sa devina furnizori ''oficiali'' de material biologic.
kovacslg

Mesajde florinapi » 11 Ian 2017, 09:36

Sunt perfect de acord cu Akmm,si daffid mihailov.
Eu unul,sunt ingrijorat de cat de mult se vorbeste despre antibiotice in ultimul timp.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde gica.mosu » 11 Ian 2017, 10:24

...Am scris mai sus: fiecare hotaraste ce si cum in propria"casa".... ;) ...da, ma numar si eu printre"ticalosii" care au cate ceva in cap="mansarda" de nu am(au) pierderi in efectiv din 1984(ultimul roi mort-podisor umflat 8-) ...) si pana in prezent :P ...Cum fac am scris in MS mele...si nuuuuu oblig,zic faceti ca G.M pt ca eu as fi cel mai tare din"parcareeee" s-au cel mai meserias... :!: O zi buna la toooti-G.M....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde peterneamt » 11 Ian 2017, 11:40

Fumagilina se administreaza toamna (septembrie), in conditiile unui oarecare aport de polen . Cea mai buna forma de administrare este prin prafuire ( zahar pudra + antibiotic ).
Imediat dupa administrare apare depopularea . Antibioticul distruge flora intestinala si odata cu ea si nosema aflata in forma vegetativa ( din aceasta cauza este necesar sa fie nectar si polen proaspat ....pentru a-si reface flora intestinala ) . Albinele puternic infestate
au intestinul lezat si nu pot asimila proteine ( nu pot forma corpul gras ), astfel mor de tinere ( de foame ) . Daca administram sirop albinele infectate sunt atat de infometate incat efectiv plonjaza in hranitor murind inecate in sirop si infestind in acest fel si albinele sanatoase . Dupa ingerarea antibioticului albinele slabite mor in numar mare si astfel apare o micsorare a presiunii infectioase . Prin consumul de polen proaspat albinele reduc presiunea infectioasa . Acest lucru se intampla deoarece invelisul (camasa ) grauncioarelor de polen este prevazut cu asperitati care racleaza (curata ) peretele intestinal de celulele parazitate de protozoar si astfel apare vindecarea . Strivirea accidentala sau voita a albinelor de catre apicultor atunci cand lucreaza in stupi este un principal factor favorizant in aparitia nosemelor, dar mai sunt si altele adapatorul (sursa de apa ) ,rame patate de fecale....... . Albinele se folosesc de mandibule pentru a curata locul unde a fost strivita o albina si astfel intra in contact cu continul intestinal al acesteia ( fecalele ).....la fel ca si atunci cand albinele curata dejectiile de pe rame (fecalele..... in cazul diareei sau a incarcarii exagerate a intestinului in timpul iernarii sau...)............
Un cules de productie la pomii fructiferi sau.... vindeca stupii deoarece albinele batrane purtatoare de spori mor repede si in numar mare si astfel apare un schimb mai rapid de generatii................... ;)
ps. acum intelegeti de ce hranirea albinelor iarna cu.....este prietena cu nosemele si nosemele cu aceasta practica paguboasa....... :D
peterneamt

Mesajde csaa » 11 Ian 2017, 12:25

BIne. Am inteles. Oricum nu bagam turta daca nu faceau un zbor de curatare.
La stimularile de primavara, cu sirop, tratamentul cu fumidil are efect?
csaa

Mesajde kovacslg » 11 Ian 2017, 12:28

gica.mosu scrie:...Am scris mai sus: fiecare hotaraste ce si cum in propria"casa".... ;) ...da, ma numar si eu printre"ticalosii" care au cate ceva in cap="mansarda" de nu am(au) pierderi in efectiv din 1984(ultimul roi mort-podisor umflat 8-) ...) si pana in prezent :P ...Cum fac am scris in MS mele...si nuuuuu oblig,zic faceti ca G.M pt ca eu as fi cel mai tare din"parcareeee" s-au cel mai meserias... :!: O zi buna la toooti-G.M....

Prin faptul ca, relatati ca in 32 de ani nu ati avut nici o pierdere, in lumea apicola e sinonim cu EXCEPTIA / SINGULARITATE, si e realizabil numai de: citez ''''cel mai tare din"parcareeee" s-au cel mai meserias...''''

Acest argument pus in relatie cu turtele administrate in aceasta perioada, devine argument de necombatut...

Respecte,
kovacslg

Mesajde peterneamt » 11 Ian 2017, 12:58

csaa scrie:BIne. Am inteles. Oricum nu bagam turta daca nu faceau un zbor de curatare.
La stimularile de primavara, cu sirop, tratamentul cu fumidil are efect?

Efectele administrarii fumagilinei primavara sunt mai mult negative de cat pozitive .
- pozitive = reduce presiunea infectioasa
- negative = din cauza ca majoritatea albinelor din stup sunt din toamna (batrane ) apare o depopulare drastica datorata in primul rand distrugerii florei intestinale ( albinele nu mai digera corespunzator hrana si nu mai pot secreta un laptisor de calitate necesar cresterii...)....iar microflora se reface foarte greu deoarece plantele secreta foarte putin nectar ( principala sursa de bacterii simbionte ) sub 20 de grade C.
= exista posibilitatea contaminarii mierii de la prima extractie .....
= ......
ps. cu exceptia eritromicinei toate antibioticele reduc durata de viata a albinelor...... este obligatorie (administrarea fumagilinei) in schimb la nucleii de imperechere, dar asta dupa maturarea trantorilor (mai tarziu )... ;)
peterneamt

Mesajde csaa » 11 Ian 2017, 13:13

Am inteles. In primavara voi trata doar cu nosestat.
csaa

Mesajde Hunbee » 11 Ian 2017, 13:58

Florinapi.
De ce am fi ingrijorati ca se foloseste antibiotic?
Daca se foloseste corect nu vad problema.
Folosesc si altii. Vom folosi si noi. Din nou. Stie generatia 50 + ce si cum.
Conditiile noi determna solutii noi.
A, ca sa creat in apicultura un trend anti- antiamtibiotic asta e altceva.
Eu nu stiu ramura in zootehnie care sa nu foloseasca antibiotic cu zecile de kg.
Cat antibiotic e in carne, in oua? Multa.
Cata poate ajunge in mierea din magazie? Insignifiant.
Si atunci, noi suntem mai catolici decat papa?
Nu folosesc, nici nu am de gand, dar nu vad de ce noi astia
pe conventional trebuie sa producem miere de calitate bio si sa fim platiti bani marunti doar ca, vezi doamne, antibioticul " e rau".
E textul folosit de toti piatarii. " domle, mierea mea e naturala, nu are antibiotice si alte prostii"
Dar probabil are zahar la greu.
Asa ca discutia de a tibiotic trebuie sa aiba loc, daca este o solutie viabila.
Hunbee

Mesajde cucubau » 11 Ian 2017, 15:52

kovacslg scrie:Cine poate sa ajunga furnizor de material biologic?

Criteriul de selectie nu este PRICEPEREA / EXPERTIZA apicultorului ci disponibilitatea de a gestiona un PFA, CONTABILITATE, PROCESUL DE AUTORIZARE, VERIFICARILE ANUALE, HARTOGARAIE.

Autorizarea este in parametrii ''normali'' din RO, adica totul pentru forma si nimic pentru fond.
Se verifica la sange hartiile, expertiza si priceperea sunt dovedite prin ''hartii / studii'', modul de intretinere a albinelor, rasa, schema de tratamente sunt si ele verificate prin prisma unor documente.

Deci, doritorul vede oportunitatea, cumpara 20 de familii, intr-un an doi o duce spre 100, cumpara 2 BK si maine, poimaine este expert si furnizor de material biologic. Cine-l opreste? Procesul de autorizare sigur nu.

Iar majoritatea apicultorilor care produc matci, cu ani multi in spate, observatii, productii de miere, pastorale multe, rase de albine incercate, ierni complicate trecute, se feresc de aceasta pacoste administrativa si renunta sa devina furnizori ''oficiali'' de material biologic.

Exista in schimb o mica diferenta intre producatorii oficiali si adevaratii producatori.
Cei adevarati produc material biologic ,iar cei oficiali produc ....hartii pentru PNA.
Pentru a deveni cu adevarat apicultor trebuiesc depasite cateva etape:
1 Apicultor incepator-posesor de albine,
2 Apicultor -capacitatea de a dezvolta un roi de la zero la maxim in ori ce conditii,
---------------capacitatea de a recunoaste o situatie anormala in faza incipienta precum si capacitatea de a indrepta -------------- situatiile anormale indiferent de gravitate .
Dupa aceste doua etape urmeaza definitivatul si consta in capacitatea de a stapanii fenomenul de roire.
Abia dupa toate aceste trei etape apicultorul poate sa treaca cu bine la urmatoarea etapa adica - producator de material biologic adevarat.
Indiferent cat s-ar straduii fara a trece cu bine peste cele trei etape isi va rupe gatul.
........
cucubau

Mesajde mellis » 11 Ian 2017, 18:30

gica.mosu scrie:...CAUTA "PACILEA ...STIMULAREA DE LA A LA Z ...FILA 5..e VB DE TRATAMENT PREVENTIV CU "OXI.........A" SIII, NU NUMAAAAAI SI NU-I OBLIGATOOORIUUUUU :shock:FIECARE HOTARESTEEE CE SI CUM IN PROPRIEA"CASAAAA".....

Am intels in mod repetat ca dati antibiotic preventiv la albine, si nu mai vindeti mierea decat la borcan (desi am vazut ca nu se inghesuia lumea sa o cumpere - oare ei si copiii lor stiu cate reziduuri are??), dar asa sa dati astfel de sfaturi gratuit la altii e prea mult..oare cum supravietuiesc cei ce nu folosesc antibiotic decat cand trebuie?
Sanatate!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde gica.mosu » 11 Ian 2017, 18:48

...In "stimularea de la A laZ fila1-pct 1,am scris:dupa ce dau caturile jos...1-08....incep stimulare-completare.... :shock: Ce legatura are1-2gr de OXI/fam de albine(mai usor previi decat sa tratezi...)...si aceasta miere este consumata in urmatoarele 6-7luni cu mierea din bidoane s-au borcaneee(recoltez doar din caturi!?!!!!.... ;) E mai greu de facut ac tratament preventiv de cei care aveti stupii ME,MER....(si da, nu e obligatoriu....)....P.S- ma asteptam la altfel de intrebari din partea voastra,a ta,gen de ce pun 2ml tinc de pelin/litru de sirop...de ce pun ceaiuri-tincturi de plante la siropul de completaree....s-au alteleeeee :oops:P.S-2...am sa percep o taxa pt "sfaturile"mele(cum zici tu)...om...... ma faaaaaac :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ian.richy » 11 Ian 2017, 19:33

e foarte greu sa te readaptezi dupa atitia ani de practica apicola bio fara antib...tic si de pastoral, regresul familiilor e evident in conditiile actuale daca nu sunt ajutate, o sursa de apa contaminata de albinele bolnave ale vecinilor stupari nu ne poate scuti de o posibila contaminare a propiei stupini.anul trecut am facut 2 tratament preventive cu oxi in august, iar in septembrie le am pus fumi...in sirop.proteina le am bagat drojdie de bere in sirop 1/10l, si turte drojdie +lapte praf pe care n au consumat o.cred ca am gresit ceva ,trebuia sa ma inspir de la mosu gica dar defectul meu e ca sunt prea increzut si vanitos. interesanta reteta d voastra domnu gica cu oua, acum sunt nevoit sa numar ouale lui nastase :lol: , va multumesc pt. gratitudinea d voastra si a colegilor d voastra de forum , impartasindu ne din experienta.
ian.richy

Mesajde kovacslg » 11 Ian 2017, 21:28

Ziceti ca ati facut trei tratamente cu antibiotic in 2016.
Si totusi aveti diaree - posibil nosema. De reflectat putin la cauze.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 11 Ian 2017, 21:55

Antibioticul pare (doar pare) rezolvarea cea mai facila, dar din pacate dezideratele legate de igiena / intretinere / baza melifera NU POT FI EVITATE, NICI INLOCUITE CU CATEVA TRATAMENTE. Cel putin la albine.
Am avut o stupina iernata partial pe mana in 2011 / 2012, fara zbor pana la data de 23 februarie.
Tratamentele pe loturi de familii, incepand din ianuarie, cand a aparut diarea, nu au dat rezultate.
Daca as fi lasat familiile in ''pace'' pana la zborul de curatire, ar fi scapat mai multi.
Pana la urma am acceptat pierderea, in martie am unificat familiile cu diaree intre ele, scopul fiind SA RAMAN CU CAT MAI PUTINE FAMILII DE ACEST FEL.
Familiile rezultate le-am mutat pe o vatra separata, TOATE ramele schimbate..., stimulari tot sezonul..., si cele la care apareau cele mai mici anomalii au fost desfiintate chiar si dupa 8-9 luni.
Am topit toate ramele patate,... stupii curatati flambati si nefolositi un an.
Am dezvoltat stupina din efectivul neafectat, si de atunci nu am avut probleme majore, cu grija mai mare la mana, umiditate / condens, puterea familiilor, soareci, deranj, hraniri, tratamente, rame, curenti, vant, impachetare, expozitie etc.
Am in continuare mana, iernari cu zboruri sau fara (acum), uneori familii cu semne de diaree, dar am capatat experienta cum sa le gestionez, fara panica.

Respecte
kovacslg

Mesajde akmm » 12 Ian 2017, 08:36

Antibioticile sunt ca viciile umane.Prima data de curiozitate, apoi de nevoie si in final fara noima.Nimeni nu poate obliga un posesor de 200-300 familii de albine sau mai multe sa accepte pierderi naturale de 30% pe iarna, asa cum e in SUA, spre exemplu, in schimb il poate ,,obliga'' ( a se siti determina) sa vanda la borcan.Nici nu vreau sa ma gandesc ce inseamna sa procesezi in conditii proprii 10 tone de miere la borcan.Antibioticile nu sunt o gaselnita facuta sa incurce agricultorii;incercat in farmacii un tratament acasa cu penicilina.Uneori avem o doza de inconstienta in care interesul propriu face sa treci cu vedere absolut pe toti ceilalti.
Iar comparatia albinelor cu animalele de ferma nu are nici o relevanta.Animalele din ferma sunt rase, aproape clone, si au regim inchis de ingrijire, pe cand albinele sunt ca stuparii, libere si cu dor de duca.Le poti dresa sa ,,zboare'' numai in hranitor, ceea ce se si intampla ( vedeti ultimele statistici cu procentele de sirop de porumb din mierea predata la centre). insa in acel caz ar trebui sa inchidem forumul pentru ca experienta nu ar mai avea nici o relevanta.Realitatea este ca se gaseste din ce in ce mai putina miere cu gust.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR