Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde vulpea » 28 Ian 2017, 00:16

'istetule',am vandut aspiratoare americane originale la,atentie marita, aproape 2000 Euro/buc. MULTUMIT DEPLIN ?
vulpea

Mesajde gica.mosu » 28 Ian 2017, 12:41

iulians scrie:Mierea se topeste si curge pe albine. E riscant.

...Ff corecta observatiea ta (felicitari)...In 2014 un apic din BC a omorat in jur de 40 fam cu miere pusa'npungi in cap=pe rame(a inacleiat albinele :mrgreen: ) in ian-febr... :idea: Pt cei cari aveti pb mari cu hrana si aveti miere,merge pus f bine:2 parti miere fluida-semifluida+o parte zahar farin+protofil(tinc de plante cine are)+ zeama(suc) de usturoi,ceapa..cantitati 3-700 gr/roi- fam, s-au dupa caz mai mult...Acum, in ac perioada cand au intestinele incarcate fara zb de curatire,cea mai buna turta(daca au miere) este-LINISTEA FAM fara deranj.... :shock:..Hai primavara.... :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ignatov andrei » 28 Ian 2017, 13:45

vulpea scrie:'istetule',am vandut aspiratoare americane originale la,atentie marita, aproape 2000 Euro/buc. MULTUMIT DEPLIN ?

Din alea foarte puternice, nu mari (ca dimensiuni), din materiale dupa tehnologii NASA!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 28 Ian 2017, 13:58

gica.mosu scrie:Pai,daaa, vezi Vulpe(ta)ca asta a fost scrisa la"moma" sa'nteleaga si ......Oare, scrie undeva ca n-am voie sa deschid un stup-si sa rezolv o pb urgenta(o turta'n cap daca-i cazul,s-au alteceva...pai, o fac si daca's -20* daca n-am facut ce si cum trebie la timp...Astiea, se numesc cei ce "tortureaza" fam-=de albine si o fac cu buna stiinta-pe pielea looor 8-) si celalalt sens era, de a te baga'nseama(vorba,a-ti da un pic de importanta fata de restul de pe forum...)..si, e o miiica mare dif intre "teasca"...Visinescu=securistul(adevaratii tortionari-criminali) si nooooi(vulpea-G.M) Eu, G.M,cred,ca era mult mai ghini daca-i dadeai lu'Zahcat un altfel de sfat,MS nu: "vezi daca te-o mancat pe undeva sa parai zapada sub papuci" ..era vb de umiditate'n stupi!?!!!Si daca,D-le I. A te uitai pe ultemele 100 de MS (ale mele)nu gaseai astfel de indicatii pretioase...ba, mai citeste alte...N MS scrise de Tiih,Filip,Bambuchea si muuulti altii(ff competente si la obiect),si de la un adevarat om-ing Peternemt(saruma "boierule")...am avut ce sa 'nvat de la fiecare cati ceva...chiar la varsta mea....Pt GICUTA:Nu stiu daca stieai=auzit de NR VEDIC al fiecarui om=individ...(te poti informa, il poti intreba respectuos pe"GOOGU" si da,il afli).... Nr meu este-3,si este caracterizat prin:A-INTELIGENTA,B-corectitudine..C-original prin ceea ce fac.....Daca la A,nu ma pot lauda prea mult(nu sunt doctorant-injineeer) trageti voi concluziile..la B siC...cititi MS mele si...Da,cred ca trec clasa :P la pct A, cred ca a avut dreptate Filip si tb sa mai lucrez un piic la MODESTIE ;) ...P.S-Nu toti care sunt cu n facultati(ing agronomi)...doctoranti se pot mandri ca mine prin ceea ce fac- scriu...si daca daaa, dupa,n ani....voi(ve-ti) fi pomenit(iti) ca GR ,asta ve-ti afla,doar voi s-au posteritatea........O sara buna la toti-G.M...

Vaaaiiii... nea GM, se poate...?!?
Tocmai mata' sa-ti cumperi caciulitza de finet...?!?
Nu ma asteptam!
Nici prin cap nu mi-a trecut sa ma refer la matale!
Am ramas cu un gust amar... PACAT!

gica.mosu scrie:-D-nul Filip,cine si cati fac ca D-stra :?:

La domnul filip a umblat fratele, la mine nu umbla nimeni din octombrie pana in martie sau aprilie!
Da' sa stii ca de lene nu ca asa trebuie sa fac...! :lol:
ignatov andrei

Mesajde eugen_c » 28 Ian 2017, 18:10

Salutare,

Azi am ridicat podisoarele si am administrat(unde a fost necesar) a doua turta din aceasta iarna.
Pana acum situatia nu este roz, dar nici dezastru:
-1.5% pierderi
-2.5% cu 10-20 pete
-5 % cu 4-6 pete
Mentionez ca petele sunt uscate, probabil au fost cauzate de viscol, iar familiile sunt normale(cu ghemul format pe 4-5 intervale).
Sper sa nu se agraveze rau situatia pana la primul zbor.

Toate cele bune,
eugen_c

Mesajde lucky5strike » 29 Ian 2017, 00:16

Azi am discutat cu cel putin 50 de apicultori la targ, concluzie: mortalitati de 10-60%, cauze ar fi chimizarea florii, seceta din august septembrie, tratamentele a-v defectuos executate.

Familiile vor iesi uzate, ne asteapta an greu.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mellis » 29 Ian 2017, 00:19

Gicuta scrie:
Thewatcher scrie:am pus mierea in pungi si leam intepat

In iarn asta am invatat ceva foarte important: in perioara ianuarie- jumatatea lui martie inclusiv, nu mierea lipseste albinelor (daca le-ai iernat cum trebuie, si cum cred ca multi dintre noi o fac), ci proteina, respectiv polenul sau inlocuitori. Asa ca in pungile acealea pune si nitzica proteina (cartea zice 20-25%). Succes!.

Proteina in ian fara zbor? Aveti curaj mare!!
Albinele cu ce au gresit?
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde gica.mosu » 29 Ian 2017, 09:39

lucky5strike scrie:Azi am discutat cu cel putin 50 de apicultori la targ, concluzie: mortalitati de 10-60%, cauze ar fi chimizarea florii, seceta din august septembrie, tratamentele a-v defectuos executate.

...FF adevarat,as mai adauga si faptul ca multi dintre noi au miere de mana(nu au facut ce tb in august=inlocuirea ei) si nici stimulare si completarea(dupa caz) in perioada mentionata...acum urmeaza scadenta=nota de plata :mrgreen: Am si eu vesti de pierderi importante(si vor mai fi, greul acum vine,in lipsa de zb de curatire)de la apicultori cu experienta :shock: ...care au luat iarna in gluma,s-au au zis ca merge si asa ...din pacate sufera albinele nevinovate :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde vulpea » 29 Ian 2017, 11:37

n-am inteles niciodata,dece stuparii nu folosesc ramele cu miere din primele culesuri ale anului(salcam,...)depozitate si apoi puse in momentul pregatirii stupilor pentru iernare(in cantitati suficiente,pentru a nu mai fi nevoiti sa apeleze la stimulari si complectari pe timp nefavorabil).
vulpea

Mesajde cucubau » 29 Ian 2017, 12:13

Realitatea este trista, inca nu a batut gongul de final , numaratoarea nu s-a incheiat , bilantul poate fi si mai trist.
Poate este prea devreme pentru a stabilii cauzele care au deteminat astfel de rezultate , insa un fapt este cert , cele mai mari probleme au fost determinate de slabirea imunitatii care la randul ei a fost cauzata de substantele folosite in agricultura.
Apicultura de astazi nu mai este cea de altadata , au aparut noi probleme si ca drept urmare avem nevoie de masuri adecvate de a contracara efectele nedorite .
Daca urmaritii filmuletul pana la capat:https://www.youtube.com/watch?v=r8boPb-w9VM&feature=youtu.be&t=3181 veti avea surpriza sa constatati ca albinele noastre sunt destinate sa devina victime sigure in contextul actual: agricultura chimizata , apicultura fara medicamente.
Ore ce directie trebuie adoptata ?
Eu as vedea trei directii posibile:
- fara contact cu agricultura ( foarte greu de realizat)
- mergem inainte dar folosim medicamente la greu (neacceptat de majoritatea apicultorilor),
- sau varianta cea mai usoara : renuntam la apicultura.
Desigur vor exista voci care vor propavaduii ceaiul de urzica si extractul de musetel cu adaos de propolis ,drept medicament minune care rezolva tot , in conditiile in care d-lor nu au luat contact cu sistemicele si plantele modificate genetic cultivate din ce in ce mai mult in Romania.
Viitorul va apartine , o zicala veche spune : cum iti asezi asternutul asa vei dormii la noapte!
........
cucubau

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2017, 12:26

vulpea scrie:n-am inteles niciodata,dece stuparii nu folosesc ramele cu miere din primele culesuri ale anului(salcam,...)depozitate si apoi puse in momentul pregatirii stupilor pentru iernare(in cantitati suficiente,pentru a nu mai fi nevoiti sa apeleze la stimulari si complectari pe timp nefavorabil).

Cum sa le foloseasca, daca ramele "de jos" sunt cu rapitza si sirop...?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2017, 12:34

cucubau scrie:Realitatea este trista,
Apicultura de astazi nu mai este cea de altadata , au aparut noi probleme si ca drept urmare avem nevoie de masuri adecvate de a contracara efectele nedorite .

- sau varianta cea mai usoara : renuntam la apicultura.

Viitorul va apartine , o zicala veche spune : cum iti asezi asternutul asa vei dormii la noapte!

Prima masura adecvata, ce trebuie luata de apicultor, este cea de schimbare a ABORDARII...

Este numai alegerea fiecaruia...
ignatov andrei

Mesajde ian.richy » 29 Ian 2017, 16:01

e clara concluzia d voastra d le cucubau:), eu am avut citiva ani stupina deplasata la polenizat floarea soarelui,un soi hibrid ,monsanto. albina pare sedata pe floare , cade si nu mai poate zbura in stup.normal ca am renuntat la colaborarea cu un mare fermier din zona, dar pt. mine nu era o afacere distrugerea propiei stupini pt. 70 lei pe familie.sunt interesat sa practic o apicultura care sa ajute familia de albine sa se dezvolte in parametrii biologici normali si sa le feresc de factorii toxici si omg uri .
ian.richy

Mesajde alt stupar » 29 Ian 2017, 16:04

lucky5strike scrie:Azi am discutat cu cel putin 50 de apicultori la targ, concluzie: mortalitati de 10-60%, cauze ar fi chimizarea florii, seceta din august septembrie, tratamentele a-v defectuos executate.

asa cum am mai scris si in alta parte si avand in vedere ca suntem abia la mijocul iernarii, in luna martie (cand se va trage linia) se pare ca la nivel national mai mult de 50% din nr. de stupi pusi la iernare vor putea fi stersi din evidențe.
Despre cauze... vorbin noi si despre astea. Doar ca mortul de la groapa nu se mai intoarce !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde stefanmadalin » 29 Ian 2017, 18:53

ian.richy scrie:), eu am avut citiva ani stupina deplasata la polenizat floarea soarelui,un soi hibrid ,monsanto. albina pare sedata pe floare , cade si nu mai poate zbura in stup.

Poti da un exemplu de floarea soarelui Monsanto? Sau alti hibrizi, care or fi pe piata?
stefanmadalin

Mesajde tinumaftei » 29 Ian 2017, 19:07

alt stupar scrie:

asa cum am mai scris si in alta parte si avand in vedere ca suntem abia la mijocul iernarii, in luna martie (cand se va trage linia) se pare ca la nivel national mai mult de 50% din nr. de stupi pusi la iernare vor putea fi stersi din evidențe.
Despre cauze... vorbin noi si despre astea. Doar ca mortul de la groapa nu se mai intoarce !

Singurul responsabil pentru iernarea familiilor de albine este apicultorul!! Apicultura este o stiinta inainte de a fi o afacere. Si chiar si asa, prea putini sunt cei ce se pricep la afaceri!
tinumaftei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR