Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde alin75 » 02 Feb 2014, 11:21

Vezi ca nu ai postat ok poza!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde kart » 02 Feb 2014, 12:05

Podisor multi functional.
Fişiere ataşate
Fotografie0044.jpg
Nu am ajuns inca ,dar sunt mai aproape decat am fost ieri.
kart

Mesajde kart » 02 Feb 2014, 12:08

Delon modificat.
Fişiere ataşate
Fotografie0043.jpg
kart

Mesajde kart » 02 Feb 2014, 12:10

O rama modificata si una Dadant.
Fişiere ataşate
Fotografie0046.jpg
kart

Mesajde kart » 02 Feb 2014, 12:16

Podisorul intors pentru perna de aer.
Fişiere ataşate
Fotografie0045.jpg
kart

Mesajde BUNKA » 02 Feb 2014, 12:23

De acuma' trebuie să bagi albina in el.. succes, arată bine!
BUNKA

Mesajde kart » 02 Feb 2014, 13:05

Multumesc Bunka.In corp incap 9 rame de 32mm daca sunt strinse ramine un spatiu de 26mm ,ce spuneti la pastoral se vor balangani ? as face pe viitor cutiile mai late sa intre 10 rame.
kart

Mesajde BUNKA » 02 Feb 2014, 15:06

Eu as fi facut altfel, as fi păstrat 30 /30cm la interior si as mai fi "cioplit" din ramele alea de dadant...scoți speteaza inferioară și intră, rama dadant are fix 30 cm înălțime.. daca tăi centimetrul ala...intră, si nu renunți la forma pătrată, la numarul de 9 rame la distanțarea naturală!
Nu merita să schimbi niste cote verificate doar pt ca ramă dadant nu intră...oricum ramele alea stau temporar acolo!
BUNKA

Mesajde kart » 02 Feb 2014, 16:28

BUNKA scrie:Eu as fi facut altfel, as fi păstrat 30 /30cm la interior si as mai fi "cioplit" din ramele alea de dadant...scoți speteaza inferioară și intră, rama dadant are fix 30 cm înălțime.. daca tăi centimetrul ala...intră, si nu renunți la forma pătrată, la numarul de 9 rame la distanțarea naturală!
Nu merita să schimbi niste cote verificate doar pt ca ramă dadant nu intră...oricum ramele alea stau temporar acolo!

Sunt deacord cu tine in multe privinte ,dar eu cred ca 16mm nu este asa de mult iar de cioplit din rama dadant cu albine pe ia e mai greu in schimb o sipca pregatita in prealabil se poate insuruba usor pe speteaza laterala. Asta in ideia ca vreau sa tin in stupina Delon si Dadant cu libertatea de mutare a ramelor. Deci credeti ca se vor balangani sau propolisul pus de albine le va tine? Ma gandesc ca la cules sa las distantele dintre ramite mai mare in corpurile superioare si sa nu mai modific cutia.
kart

Mesajde BUNKA » 02 Feb 2014, 18:00

Am zis cioplit între ghilimele, adică scoți efectiv leatzul inferior..asta nu e greu!
Nu se vor balangani daca ai albina in lada...ele vor lega cu punți de ceara ramele!
Dimensiunea interioară de 30/30cm contează cand vine vorba de iernare!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 02 Feb 2014, 18:13

Sunt curios si eu cum vor fi ghemele in familii mari, stabilizate pe acest sistem...cat de mult ocupă ele din corpul acela atunci cand afara este ger de minus 20 de grade ...daca aia 16mm sunt mult sau puțin ramane sa vedem in iernile urmatoare!
Oricum, e bine ca te-ai hotărât să testezi laditzele astea inalte si înguste, iti vor aduce satisfactii in ce privește calitatea iernarii!
Trebuie să încerci si celula mica naturală!
Succes și tine-ne la curent cu ceea ce faci...poze, filme!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 02 Feb 2014, 18:23

Fundul e bine ca e cu plasa însă nu am inteles de ce ai facut podisorul ala din OSB...ala vine direct peste albina si nu e ok, are în compoziție niste rashini foarte toxice, cancerigene la fel ca si PAL -ul...explica cum il folosesti!
Cred ca trebuie facut din lemn!
BUNKA

Mesajde activ » 02 Feb 2014, 18:27

kart scrie:Salutare la toata lumea,inspirat de Bunka (respect) am facut si eu varianta mea de Delon. Corpuri de 316 mm/316mm interior ,asta pentru a incapea si rama de dadant cu o speteaza laterala in jos pentru o mai usoara trecere intre un si celalalt , inaltimea unui corp este de 240mm iar o rama dadant este egala cu doua rame dolon modificat.

Hai că încet ,încet te îndrepți cu nevoile către un MEA care are dimensiuni orizontale interioare intre un minim de 33×33 cm până la un maxim de 35×35 cm, cutie caracterizată printr-un nr. de 9 rame în cat, rame cu hofmanul între 35 mm (Antonescu) şi un maxim de 37,5 mm (STAS-ul pt. rame de cuib).
Deci până la urmă ce-ți doresti ... ? :)

PS. În MEA poți pune lejer rame Dadant întoarse pe verticală (gen Layens). Tot aşa mi-am populat şi eu MEA-urile inițial (la popularea cutiilor MEA virgine) dar şi ulterior, se poate, pentru întărirea familiilor MEA cu material biologic aflat pe rame Dadant.
.............
BUNKANEEE ! ... atenție, ți-a venit concurența ! ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde valigorj » 02 Feb 2014, 23:03

cea ce conteaza cu adevarat este reducerea lungimi ramei precum si a distantei dintre axe.pe masura ce acest lucru va prinde la cit mai multi apicultori si bineinteles avantajele vor fi evidentiate va trebui si o standardizare,dar pina atunci munca si iar munca.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde BUNKA » 02 Feb 2014, 23:27

Eu cred ca au venit susținătorii si ma bucur pt asta...e bine ca din ce în ce mai mulți colegi sunt dispusi să încerce, sa testeze...de abia de aici inainte putem spune ca vom avea mult de munca...trebuie sa facem un grup mare de discutii in care toti deținătorii si simpatizanții sistemelor de dezvoltare pe verticală in spatii înguste sa poata face schimb de experienta!
BUNKA

Mesajde kart » 03 Feb 2014, 19:43

Podisorul il pot pune in patru pozitii: 1 pentru iarna cu nailon sub el si lipi de spetezele superioare iar deasupra polistiren , 2 tot lipit dar cu sita catre gaura din capac pentru a avea o perna de aer intre podisor si capac , 3 intors cu sipcile catre corp si sita catre gaura pentru aerisire de vara si 4 cu gaura catre cea din capac pentru a forma urdinis superior. In ce priveste osb-ul , atunci cand l-am cumparat nu m-am gadit la asta ,ca ar fi toxic pentru albine , acum va trebui sa gasesc o solutie ca sa-l acopar cu ceva sa nu fi muncit in zadar .
kart

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR