Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde vladonofrei » 24 Mai 2025, 00:29

Acum multi ani ani al descoperisem pe tipul ăsta și asta m-a convins să incerc și eu ceea ce părea o idee greu de combătut. Însă așa cum mai scrisesem mai sus , apicultura nu e o știință exactă și nu exista o formula matematica pentru apicultura. De ceva ani folosesc metoda asta doar la mătci medii și slabe. https://youtu.be/BlWLCi0m4wQ?si=Gi0mQeN7WhdcWzNm
vladonofrei

Mesajde yuonyuon » 24 Mai 2025, 09:11

vladonofrei scrie:Nu mai intrasem de mult timp pe forum și sincer mi-a făcut plăcere să descopăr că și alți apicultori practica metode asemănătoare. Experimentez de mulți ani o metoda asemănătoare și după destui ani din experiența mea aceasta metoda are avantaje și dezavantaje. Daca apicultura ar fi o știință exactă, atunci nu mi-ar fi dat cu virgula in unele cazuri. Exista insa mătci pentru care un cuib de 6-7 rame este total insuficient și asta a duce de multe ori în cazul meu la probleme cu roirea. Un alt dezavantaj ar fi că stupii in conformația asta nu vor rupe niciodată cantarele. E adevărat că nici nu vei avea la vreun cules oricât de slab caturi goale. Una peste alta e o metoda de luat in seama.
si da si nu ....

o matca normala poate ponta intre 1500 si 2500 de oua la zi asta ar inseamna intre 5 si 7 rame...deci loc pentru ponta este ....posibil altele sa fie cauzele....
cum ar fi lipsa spatiului adica lipsa caturilor ...minim 4 de 1/2 sau doua de 1/1....(si in unele cazuri nici asa nu e suficient)
din ce am observat se creaza o confuzie ca si cum catul 1/1 primul ...nu e inca plin cu miere (dar e deja plin cu albina)....si nu ar trebuii cat ...dar noi deja avem jos doar 6 rame si cu cele de sus =16 ...la momentul cand avem 5 rame de puiet la eclozare deja sunt peste 20 de albina...deci trebuie dat spatiu mult....
spatiul de jos cele 6 (sau 5 -7 ) trebuie sa fie aerisit aproape ca nu sunt albine....sau cel putin asa pare....iar marea majoritate a albinelor sa lucreze in cat ...

la matcile puternice vei gasii un gol in cat ..lasat de albine in speranta ca va urca matca sa ponteze sus inca 4-5 rame..dar nu poate din cauza gratiei...deacolo poti face roii linistit...

ce face metoda asta in mod special ....cam doua lucruri ...1 imparte albina in stup in doua caegorii cea ce il face mai eficient
si 2...avem controlul evolutiei (structurii).....

ar mai fi o chestie de discutat....matcile foarte puternice ...ponteaza masiv acele 6 rame si se blocheaza ...apare o situatie de stres...albina tinde spre friguri ...mai ales daca nu are cules...ce se poate face:
acele familii construiesc multi FA....se pot salta rame cu puiet in cat pentru a face roi...sau se poate da a 7 rama la ouat ...dar aici e relativ de perioada culesului...
ce am ales eu sa fac....
fara sa stiu puterea matcilor apreciez ca matcile au nevoie de 6 rame jos...ce este peste putere fac roi si cresc FA...ce este medie este perfect...iar ce este sub medie ...ori pun 2 matci in lada ...ori cand ajunge la 15 rame de albina fac 7 roi adica folosesc la inmultire...

cu roitul nu am probleme deloc...in conditiile in care nu am matci de calitate /selectate etc...
deci se presupune ca nu avem o medie de matci de firma...si nu facem matci...lucram doar cu ce avem...
crescutul matcilor nu este la indemana orcui dar o gratie haneman e 10 lei....

la productia de miere ..mie mi se pare ca este mai mare pentru ca mereu avem structura de cules..si valorificam cam orice..indiferent de clima....adica niciodata nu avem cuibu prea extins ...mereu este un echilibru cat de cat si culegatoare ..iar consumul fiind moderat mereu e catu plin...
eu nu fac pastoral pentru ca daca as face nu imi imaginez ... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Mai 2025, 09:24

daca vrei sa rupi cantarele matca trebuie sa se blocheze cu pontatul cam inainte cu 10 zile de cules...sa se blocheze de la sine...
adica inainte cu 10 zile sa avem foarte mult larvar/oua si cam toate ramele disponibile pentru ponta sa fie full 1000% ..atunci e momentul in care avem multa doica ..iar peste 10 zile acea doica ramane fara servici...si toata albina participa sau familia intreaga se focuseaza pe cules...
deci la inceputul culesului avem mult capacit..

DAR ! peste asta trebuie sa ai si structura facuta din timp ...minim 33 % culegatoare care sa dea tonul ...apoi toata albina va urma...

in cazul in care se intra cu mult larvar culesul e pe jumate ..iar daca pica prea devreme adica eclozioneaza mult albina inainte de cules si nu au de treaba....iar stiti ce se intampla...

de structura nu mai vb ca este obligatorie...la productia de miere si la mentinerea roitului la distanta...

chestia asta nu este legata de metoda ci e valabila la oricefel de lada si still de lucru ....indiferent daca stupul este pe 2 rame sau pe 45
yuonyuon

Mesajde vladonofrei » 24 Mai 2025, 10:10

In ultimii 10 ani am incercat multe variante. Am cutii de 6 , 7 ,8 9 10 rame. Am incercat cam toate variantele posibile. Problema e că familiile mele , probabil că și cele ale majorității apicultorilor sunt neomogene,chiar daca aș face o egalizare . Concluzia mea este că o familie sănătoasă, cu o matca medie spre buna nu va avea suficient spatiu Intr o cutie de 6 rame . Inevitabil vei avea jos o rama jumătate de miere și polen ,iar la cireș probabil va apărea blocajul. Eu am găsit o soluție de mijloc . Stupul de 8 rame cu cât de 1/2 că și cuib. Asta mi se pare mie ideal. Evident sunt soluții și la varianta de 6 dar implica multa manopera, și la numărul de stupi pe care al am nu e viabil. Evident că lucrez cu Hahnemann cam de când fac apicultura. Încă odată spun că o familie sănătoasă va crea un excedent de doica pe care gratia nu al va putea gestiona, oricâte caturi ai deasupra.
vladonofrei

Mesajde Balian » 24 Mai 2025, 12:53

Sunt multe criterii care determină starea unei familii pentru diferite dorințe. Ne programăm pentru o finalizare anume cu cel puțin 35 de zile înainte, dar la momentul realizării aceleui plan/programare, condițiile se shimbă poate radical față cu care am calculat. De asta, bine ar fi să fie tot timpul ce dorim, dar suntem nevoiți să luăm în calcul mai multe variante pentru finalizare să nu ne prindă nepregătit. Nu e bine să mergem obsedat pe un singur plan, ca și cum am fii coordonatorul a tot ce va da viitorul. E bine să mergem cât posibil pe variante multiple, diverse și vom alege dintre ele care va fi cel mai potrivit la momentul respectiv. PM :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 24 Mai 2025, 15:46

vladonofrei scrie:In ultimii 10 ani am incercat multe variante. Am cutii de 6 , 7 ,8 9 10 rame. Am incercat cam toate variantele posibile. Problema e că familiile mele , probabil că și cele ale majorității apicultorilor sunt neomogene,chiar daca aș face o egalizare . Concluzia mea este că o familie sănătoasă, cu o matca medie spre buna nu va avea suficient spatiu Intr o cutie de 6 rame . Inevitabil vei avea jos o rama jumătate de miere și polen ,iar la cireș probabil va apărea blocajul. Eu am găsit o soluție de mijloc . Stupul de 8 rame cu cât de 1/2 că și cuib. Asta mi se pare mie ideal. Evident sunt soluții și la varianta de 6 dar implica multa manopera, și la numărul de stupi pe care al am nu e viabil. Evident că lucrez cu Hahnemann cam de când fac apicultura. Încă odată spun că o familie sănătoasă va crea un excedent de doica pe care gratia nu al va putea gestiona, oricâte caturi ai deasupra.
eu nu am miere jos nici daca voi avea cel mai puternic cules posibil...
nu am miere in ramele de jos nici inainte sa pun catul.....
asta cred ca e diferenta....eu tin sa cred ca multi nu dati spatiu adica 2 caturi 1/1

Anu asta e prea multa ploaie.....ma tine in lada cu 25 de rame de albina...cam mult timp ...nustiu cum o scot la capat cu salcamul...doar ce a inflorit de cateva zile (cam18 mai)si au cules sa zicem 2 zile adunat ........dar nectarul este foarte diluat....
salcamul da bine in a doua jumatate( daca va exista).....daca nu planu B(roi si poliflora spre bucuria domnului Balian :lol: )...

deci este un an cu ploi si albina multa in lada.... :lol:
yuonyuon

Mesajde vladonofrei » 24 Mai 2025, 16:27

yuonyuon cu ce rasa lucrezi?
vladonofrei

Mesajde yuonyuon » 24 Mai 2025, 17:28

vladonofrei scrie:yuonyuon cu ce rasa lucrezi?
rasa moldoveana :lol: ....nu am cumparat niciodata regine...doar de capatat..da eu am aceleasi albine de la bunici carre au de la strabunici..etc....corcituri...ca imi ies si unele rosii cateodata .....
eu selectez din unii stupi care imi plac si cam atat...
yuonyuon

Mesajde vladonofrei » 24 Mai 2025, 18:47

Interesant. La mine despre carpatina pe 6 rame nici nu poate fi vorba. Blochează in proporție de 90% cuibul când dau de cules abundent, iar rama de margine e macar pe o față plina de miere iar cealaltă polen și miere. La carnica aproape la fel. Vreau și eu albine de la bunicii tai :D
vladonofrei

Mesajde yuonyuon » 24 Mai 2025, 20:30

vladonofrei scrie:Interesant. La mine despre carpatina pe 6 rame nici nu poate fi vorba. Blochează in proporție de 90% cuibul când dau de cules abundent, iar rama de margine e macar pe o față plina de miere iar cealaltă polen și miere. La carnica aproape la fel. Vreau și eu albine de la bunicii tai :D
nu credca rasa este responsabila pentru asa ceva...
la sfarsit de martie ponta matcii este pana la leatul superior ...nu am coronite deloc....apoi cand inchei pe 5 la inforitul ciresului ..toata mierea o pune direct sus in cat si cuibul ramane plin de puiet...
se intampla la papadie sa blocheze un pic dar atunci pun o rama inchisa la perete si duc tot polenul acolo....
cel mult in cuib am 5 rame cu puiet si ceva polen poate o jumate de rama adunat dar miere nici vorba...deloc.....

daca la o familie ai jos o rama cu miere inseamna ca matca(defapt familia ) nu se extinde mai mult...si acea rama trebuie pusa in cat si micsorat numarul de rame jos....
asa pateam cand puneam 7 jos....apoi am pus 6 si acum 5 (pentru ca iau rame cu puiet ..optim cred ca sunt 6 ..)

cand au miere multa tind sa se extinda si se blocheaza in conditiile in care stau in lada de 3-4 sapt (cum patesc eu acum :lol: probabil ca ar vrea sa ponteze 10 rame dar nu este permis :D )...dar atunci se face un roi pe o rama(adica nucleu) sau se pun FA la greu ...

familia de albine are trei tendinte...vrea sa se extinda cu ponta ...sa intre in friguri sau sa rupa culesul.....trebuie gasit un echilibru ca sa nu picam in extreme pentru ca e greu de revenit...si e bine sa fie intre cele trei tendinte in perioadele de genu(ploi sau frig)....e ca mersul pe gheata (cu bicicleta intr o roata :lol: )

daca mizam pe "totul sau nimic" si nu pica culesul exact cum vrem noi ..am dat o de gard rau.... :lol: ..mai ales cand stupii sunt foarte mari...si mai ales daca nu stim ce se intampla
yuonyuon

Mesajde mausica » 24 Mai 2025, 20:48

Treaba asta cu ingraditu e buna,o folosesc si eu,baiu e ca tre sa ai permanent rama cu mancare la dispozitie ori dupa diafragma ori in magazie in caz de ........cum e sezonu asta de la rapita incoace,adica sec maxim,ploaie non stop(in cazu meu).
Ma tot gandeam anu trecut de ce nu am facut eu stupi pe 8 rame,in care daca ti 2 polistirene mai ramane loc de exact 6rame si era cel mai convenabil.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 24 Mai 2025, 20:58

mausica scrie:Treaba asta cu ingraditu e buna,o folosesc si eu,baiu e ca tre sa ai permanent rama cu mancare la dispozitie ori dupa diafragma ori in magazie in caz de ........cum e sezonu asta de la rapita incoace,adica sec maxim,ploaie non stop(in cazu meu).
Ma tot gandeam anu trecut de ce nu am facut eu stupi pe 8 rame,in care daca ti 2 polistirene mai ramane loc de exact 6rame si era cel mai convenabil.
la voi cu 1/2 la o extractia deja sa terminat ....raman uscati 100%..

eu debia acum am extras cires-paducel....deci au mancat bine :lol: ...
daca ar fi fost sa extrag atunci imediat fiecare sortiment trebuia sa bag mancare ...dar cum???....pentru ca au fost trei culesuri la distante mici .....cires ..pomi/rapita...paducel.......
eu las catu plin pe stup si cu 5 rame cat ar sa manance? mai mult de 5-10 kg? ...imi ramane si mie 25-30 ...asta e ....nu pot pune zahar ...

sincer nici nustiu cum as putea sa fac...

acum dupa salcam ma astept la poliflora 100% si salcamul sa iasa galben... :lol: ...lupta continua...repriza a a 8 a... :lol:
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 24 Mai 2025, 23:32

yuonyuon scrie:
o matca normala poate ponta intre 1500 si 2500 de oua la zi asta ar inseamna intre 5 si 7 rame...deci loc pentru ponta este ....posibil altele sa fie cauzele....
cum ar fi lipsa spatiului adica lipsa caturilor ...minim 4 de 1/2 sau doua de 1/1....(si in unele cazuri nici asa nu e suficient)

Si tu, mai Brutus...?!? :lol:
Sa nu stii ca o matca depune chiar si 3000 sau 4000 de oua, mi se pare incredibil!
Cat timp am avut presedinte cizmar, era normal sa se spuna ca o matca depune pana la 2000 de oua pe zi, dar acum, cand avem ditamai matematicianul, sa nu stim aritmetica elementara...?!? :lol:
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 25 Mai 2025, 01:12

7 rame pontate integral sunt 2500 oua pe zi....cea ce e normal pentru o matca ok ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 25 Mai 2025, 06:39

mausica scrie:.....Ma tot gandeam anu trecut de ce nu am facut eu stupi pe 8 rame,in care daca ti 2 polistirene mai ramane loc de exact 6rame si era cel mai convenabil.

Dacā ai pe 10, pui o RC întro parte, ai stânga dreapta o ramā cu mâncare pemanent plus o foițā cealaltā parte 10-4=6 şi nu te doare capul cu siroapele. Aşa am planul B asigurat permanent, merg la ele numai când chiar trebuie. În acest an, pot spune dificil "roitor", salcâm zero, nu am avut nici un roi, botci la câțiva nesemnificativ şi la acelea roase la urmā. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde vladonofrei » 25 Mai 2025, 09:09

[color=#8040FF][/color]
yuonyuon scrie:daca vrei sa rupi cantarele matca trebuie sa se blocheze cu pontatul cam inainte cu 10 zile de cules...sa se blocheze de la sine...
adica inainte cu 10 zile sa avem foarte mult larvar/oua si cam toate ramele disponibile pentru ponta sa fie full 1000% ..atunci e momentul in care avem multa doica ..iar peste 10 zile acea doica ramane fara servici...si toata albina participa sau familia intreaga se focuseaza pe cules...
deci la inceputul culesului avem mult capacit..

DAR ! peste asta trebuie sa ai si structura facuta din timp ...minim 33 % culegatoare care sa dea tonul ...apoi toata albina va urma...
in cazul in care se intra cu mult larvar culesul e pe jumate ..iar daca pica prea devreme adica eclozioneaza mult albina inainte de cules si nu au de treaba....iar stiti ce se intampla...

de structura nu mai vb ca este obligatorie...la productia de miere si la mentinerea roitului la distanta...

chestia asta nu este legata de metoda ci e valabila la oricefel de lada si still de lucru ....indiferent daca stupul este pe 2 rame sau pe 45

Cred că ești conștient că structura familiei de albine este de fapt o curbă exponențială care își are limita fie în mărimea cuibului , fie în capacitatea mătcii de a oua. La un moment dat apare dezechilibrul .Este doar o chestiune de timp.In momentul in care reduci mult cuibul vei avea un dezechilibru mai devreme, și fără intervenția stuparului nu se poate corecta.Asta am incercat eu sa spun: cum sa reduc numărul de intervenții pentru a fi eficient. Cuibul de 6 are avantaje pentru fructificarea culesului timpuriu și eventual al unui cules slab spre mediu.Dar trebui băgată mana in stup și tuns permanent.Clar este pentru unii o soluție.
vladonofrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR