tiih scrie:yuonyuon scrie:tiih scrie:jonny_it scrie:tiih scrie:Cat despre Puisoru .... nu am ras demult ca astazi cand am citit treaba cu "unul din cei mai priceputi stupari din tara"
Era o gluma nu?
Nu era nici o gluma...iubea albina,stia sa "
stea de vorba cu stupul la urdinis"...stia dupa cateva minute de privire a stupinei, sa faca un clasament cu precizie a puterii familiilor de albine,NUMAI UITANDU-SE la urdinis,chiar daca aveai mai mult de 100 familii!
Cati stiu cu adevarat ,de pe acest forum?........etc...etcPS.In plus ,daca nu stiati,intre timp a devenit presedinte S.A.R (iar dl Ignatov ,viceperesedinte)

PS1.De aia probabil in ochii unora a mai scazut...aparand...invidia

de ce nu ii invatati matale ??....sunt convins ca multi vor sa afle....
Ma surprinde intrebarea dumitale....Sunt unele lucruri care nu se pot invata -IN TOTALITATE- din carti bune,filmulete bune si postari valoroase....Se invata din practica,transmise prin viu grai si expermente-din mosi stramosi-sau cu ajutorul unui mentor valoros.Cum as putea
online sa invat eu pe cineva sa detecteze cu o precizie mai mare de 90%,mai mare ca vacinul Zeneca, sa deosebeasca dupa zumzetul de la urdinis,care familii de albine au inceput cresterea puietului si care nu,ACUM, IN FEBRUARIE?
Ce scrie in carti sunt generalitati .
Trebuie sa ai "urechea formata" asemenea unui muzician!
pe mine nu m a invatat nimeni ...si nici in carti nu cred ca am citit "semnele activitatii la urdinis".....
dar totusi stiu ..cate ceva.....exemple:
1 cu cat activitate mai mare dimineata cu atat stupul este mai puternic
2 aportu de polen insemna puiet larvar ...direct proportional
3 ventilatie ..lipsa de spatiu(mai ales in cules)
4 barbi ...mula albina doica tanara ..stup cu structura proasta ..risc de roire si lipsa spatiului
5 albine in exces pe scandura de zbor......pericol furtisag sau furnici etc ...
6 activitate excesiva neuniforma (in cazu ca stupi stim ca sunt egali) ..furtisag la vecinu
7 albina zboara in fata stupului la orele 14-16...."puiet la zbor"
8 albina excesiva pe fata stupului...pregatire de roire
9 zumzetul de cules difera de cel de furtisag sau roire ....aici tre sa ai ureche muzicala
10 albine cu polen la un stup ce stim ca are matca neimperecheata insemna ca matca incepe sa ponteze(matca imperecheata)
deci asta stia puisoru si noi nu stiam?....eu cred ca toti ce suntem pe forum cunoastem aceste lucruri....
ar mai fi cel putin 5 situatii....mai rare.. dar bine de stiut..
nu le am mentionat pe cele cu bolile si culesul ..va las pe dumneavoastra..