Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde FlorinPlopsoru » 01 Mar 2017, 17:22

9 familii din 80 aflate in întreținere. 3 de șoareci ,1 asfixiat,5 au murit cu mierea la nas,nu au putut sa deplaseze pe rame. Dintre supraviețuitori pe 5 ii paste unificarea(2sunt slabi ,3 au făcut pe ei ...) dar....nu pot numi familii deoarece sunt aproape jumătate roi de anul trecut. Per total sunt mulțumit! Sa mai investesc in cutii anul acesta...poate scap de șoareci. Oricum GM mi a fost de folos. Chiar dacă mai are scăpări....in alta ordine de idei,a înflorit alunul,cu siroapele când începem si noi?
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde petru71 » 01 Mar 2017, 17:37

FlorinPlopsoru scrie: [...] Oricum GM mi a fost de folos. Chiar dacă mai are scăpări....[...].

Subscriu. La ambele afirmatii.
GM nu era asa pe acest forum, si-l urmaresc de multa vreme.
Ne ducem dra.cu' toti...parca da strechea in noi...lume nebuna...

P.S. Ca sa fiu on-topic

11 cutii cu albine bagate in iarna (2 familii, restul roi de anul trecut).
11 iesite din iarna. 3 roi mai anemici la zborul de curatire, dar misca toata gasca, mancare mai au, n-am extras nimic din cuiburi.
Nu-mi vine sa cred, la ce Tufa de Venetia sunt in materie de apicultura.

Pitar
petru71

Mesajde balasbebe » 02 Mar 2017, 08:28

In sfarsit vad si eu un om fericit.
Au avut mancare , si cred ca acel produs minune te-a salvat si ai trecut la etapa urmatoare.
balasbebe

Mesajde cucubau » 02 Mar 2017, 10:08

tinumaftei scrie:Pai daca familiilor care au murit le zice "roi", nu i-a murit nici o familie!!

Poate da , poate ba!
Totusi trebuie avut in vedere ca un apicultor cu experienta poate anticipa sansele de supravietuire a unei familii ajunse in pragul iernarii.
Daca pentru cei multi starea de bine sau mai putin bine a familiilor de albine este greu descifrabila , sunt si apicultori versati care stiu sa faca distinctie intre un roi in dezvoltare sau o famile in cadere , chiar daca in acel moment par identice.
Nu vreau sa-l perii pe GM , dar atunci cand iti lipseste un batran trebuie sa-l cumperi!
........
cucubau

Mesajde mellis » 02 Mar 2017, 10:57

petru71 scrie:11 cutii cu albine bagate in iarna (2 familii, restul roi de anul trecut).
11 iesite din iarna. 3 roi mai anemici la zborul de curatire, dar misca toata gasca, mancare mai au, n-am extras nimic din cuiburi.
Pitar

Salut Pitar,
Ma bucur tare,
Tufa ta de Venetia incepe sa infloreasca.
Greul de acum incepe - lazi / dezvoltare / planuri.
Dar nu este greu - doar matematica si planificare.
Sanatate multa.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde tinumaftei » 02 Mar 2017, 11:53

cucubau scrie:
tinumaftei scrie:Pai daca familiilor care au murit le zice "roi", nu i-a murit nici o familie!!

Poate da , poate ba!
Totusi trebuie avut in vedere ca un apicultor cu experienta poate anticipa sansele de supravietuire a unei familii ajunse in pragul iernarii.
Daca pentru cei multi starea de bine sau mai putin bine a familiilor de albine este greu descifrabila , sunt si apicultori versati care stiu sa faca distinctie intre un roi in dezvoltare sau o famile in cadere , chiar daca in acel moment par identice.
Nu vreau sa-l perii pe GM , dar atunci cand iti lipseste un batran trebuie sa-l cumperi!

Dacă cineva spune adevărul, faptul acesta dă valoare oricăror sfaturi tehnice.
Unele afirmații sunt atât de greu de crezut încât nu greșești aproape niciodată dacă le iei drept minciuni!
tinumaftei

Mesajde Shrek » 02 Mar 2017, 19:35

Asta cu " io am iesit din iarna cu toate familiile intrate" este olecuta subiectivă. Poti sa iesi din iarna cu toate familiile, varza de exemplu, care-i avantajul sau dezavantajul celui ce se laudă cu prima parte. Sau, poți sa le bagi in iarna indopate cu antibiotic, despre care nu suflii nimic bineinteles si te poți laudă in primavara ca ai stupii " beton". Unora ( printre care ma număr si eu) li se poate parea lipsit de etică sa vinzi miere cu reziduuri de antibiotic. Altora nu! Sau bagi in iarna n'spe familii burdusite, dar pe lângă astea inca n'spe/2 "familii ajutatoare care nu le mai bagi la numaratoare. Sau, pur si simplu nu te doare gura sa spui ori destiu' sa scrii ca n-a murit niciuna! Si minciuna-i vorba! Dar pe forum ar trebui sa fie loc pentru toata lumea, nu doar pentru " unii"!
Shrek

Mesajde teinegru64 » 02 Mar 2017, 19:56

Mishu05 scrie:16 din 164. Marea majoritate roi iernati in orizontali 2/stup. Au halit tot pe cele 2 rame de langa diafragma si au ramas la caldura vecinului pana in ultima clipa.

Niciodata nu vei pierde un roi...daca prima rama de langa diafragma are trei kg. miere.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde petru71 » 02 Mar 2017, 20:21

balasbebe scrie:In sfarsit vad si eu un om fericit.
Au avut mancare , si cred ca acel produs minune te-a salvat si ai trecut la etapa urmatoare.

Bebe, stai usor ca inca n-am ridicat capacele. Evident, mai am emotii.
Ce-ai vazut la mine in cuiburi asta-toamna, asa sunt si acum. N-am mai umblat la rame. Le-am pus la toti diafragme noi si cam atat.
Numa' ce le-am vazut pe toate iesite bine la zbor si le-am ridicat din spate sa vad cata mancare mai au.
Dupa ce le ridic capacele (duminica asta) sa te astepti la un telefon... :mrgreen:
Sanatate !

mellis scrie:
petru71 scrie:[...] Nu-mi vine sa cred, la ce Tufa de Venetia sunt in materie de apicultura. Pitar

Salut Pitar,
Ma bucur tare,
Tufa ta de Venetia incepe sa infloreasca.
Greul de acum incepe - lazi / dezvoltare / planuri.
Dar nu este greu - doar matematica si planificare.
Sanatate multa.

Lucian,
Tufa de Venetia, in exprimarea mea, semnifica faptul ca sunt nepriceput in ceea ce priveste albinele/apicultura.
Am nevoie disperata de practica, iar asta vine cu timpul.
Nu e cazul la mine de dezvoltare sau planuri in acest domeniu.
Lazi am suficiente deocamdata si-mi mai fac daca e nevoie.
M-am indragostit de albine si n-am ce sa mai fac.
O sa ma opresc la 30-50 de familii - stationar.
Multumesc pentru gandul bun.
Sanatate !

Scuze pentru off-topic.
Pitar
petru71

Mesajde petru71 » 02 Mar 2017, 20:29

teinegru64 scrie:
Mishu05 scrie:16 din 164. Marea majoritate roi iernati in orizontali 2/stup. Au halit tot pe cele 2 rame de langa diafragma si au ramas la caldura vecinului pana in ultima clipa.

Niciodata nu vei pierde un roi...daca prima rama de langa diafragma are trei kg. miere.

@ teinegru64
Intuiesc raspunsul, totusi va pun intrebarea.
Cu rama aia de 3 kg de langa diafragma, va referiti la diafragma etansa dintre cei doi roi iernati impreuna intr-un orizontal ?
Intr-un Dadant cu doua roiuri e aceeasi treaba ?
Multumesc.
petru71

Mesajde teinegru64 » 02 Mar 2017, 23:10

petru71 scrie:
teinegru64 scrie:

@ teinegru64
Intuiesc raspunsul, totusi va pun intrebarea.
Cu rama aia de 3 kg de langa diafragma, va referiti la diafragma etansa dintre cei doi roi iernati impreuna intr-un orizontal ?
Intr-un Dadant cu doua roiuri e aceeasi treaba ?
Multumesc.

Depinde de nr de ...rame.8,9,10 ,11,12. Unii cica au si de 14.Un roi handicapat bagat in iarna are barem fix ...3-4 rame.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde georgeanelka » 02 Mar 2017, 23:19

petru71 scrie:P.S. Ca sa fiu on-topic

11 cutii cu albine bagate in iarna (2 familii, restul roi de anul trecut).

Pitar

Va salut domnu petru71, felicitarii pentru reusita. Este meritul dumneavoastra prin faptul ca ati fost cumpatat la extractie, le-ati lasat rezerve suficiente si de calitate iar rezultatele se vad. Majoritatea ne numim apicultorii si chipurile, le ingrijim si le ajutam sa supravietuiasca, insa de cele mai multe ori scapam mana in centrifuga mai mult decat ar trebui sub diferite pretexte, iar ulterior bagam tot felul de siropuri sau turte cu dorinta de a le ajuta. Este adevarat vremea sa schimbat, sant stropirii, modificari genetice, suprapopulari si multe alte impedimente in viata albinei. . Ele traiesc si vor supravietui, numai noi trebuie sa avem mila de ele si sa le iertam, chiar si in cazul in care albinele sant doar o afacere pentru noi sau mai bine zis , mai ales atunci cand ele sant afacerea noastra si mancam si noi de pe urma lor. Va salut si succes in continuare
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde kovacslg » 03 Mar 2017, 11:06

Vad cu parere de rau ca unii, la orice conflict, voalat sau pe fata, se agata de nationalitatea altora.
Asta spune multe...

Putem sa ne rezumam pe subiect....
1 se exprima GM putin aparte fata de modul general de exprimare pe forumuri?
2 apicultor care nu are nici o pierdere in 32 de ani. Credibil sau nu?
3 a te adresa cu ''sogore'', nationalitate conlocuitoare''. Corecte sau nu?

In rest doresc si eu sanatate la toti!

A, cred ca pe acest forum avem dreptul de a avea pareri despre cele relatate de ceilalti participanti, chiar daca nu ne cunostem personal, asta fiind rolul forumurilor, cu cunostintele personale gasim alte cai de comunicare.
Asta daca nu ne interzice Dl ''GA...LD" prin ordine clare - sa nu scriem, daca nu cunosatem omul, ciocu mic, etc.
kovacslg

Mesajde mellis » 04 Mar 2017, 01:59

gica.mosu scrie:...Azi la mini a fost16^,am umblat la 4o stupi in 3 ore+control matca si pus o energetica :idea: La 3 stupi avea matca dar inca nu avea nici ou in picioare...Oare de ceee....O fii din cauza urdinisului spre S-E.si o fi intarat acei curenti TURBILOLENTI.... din cauza c-am lasat poarta deschisa,or din cauza sferelor invizibile a lu'Vasile...nu=mi dau cu sama :oops: Am sunat-o pi Mariea campineanca sa-mi zice ci si cum...ca poate sunt bolnave matcile...di plionasmii la plamani s-au la ovalee....Si me-a promis ca ari dansa nisti plantili adusi din strainatati tocmai de la "Honokuku",si le discanta cum stie ea mai ghini....sa le dau in siroape,o data la 3 zili,3 sapt ,3 luni :D sapoi tinte mosule sa vezi minunea=3 oua intr-o celula :mrgreen: Morala: cat aveti timp bun-12-16^ umblati un pic in cuib,ridicati rama din mijloc si daca nu gasiti puiet nici(oua in picioare) matca ,actionati ca atare...Am verificat doar o parte din stupi,bilantul=0,5% pirderi(o matca in dec 015)pana acum...dar atentie mare ...iarna nu-i mancata de lup inca-Spor-G.M

Am aruncat un ochi pe acest topic de iarna trecuta...
Ce discutii linistite aveam acum un an...acum..din lipsa de soare...iarna lunga...

Mai sus un mesaj GM din feb 2016....pagina 150...
Ati citit printre randuri...cand GM spune ca nu are pierderi..se refera la faptul ca a gasit problema si remediat la timp...
Nu ati tradus cu dictionarul....
Familia nu este pieduta, unita cu o rezerva..fiecare numara cu ce formula vrea in stupina...
Psihologic este o formula sanatoasa...desi este cu minus...
Adevarul e mereu la mijloc, si trebuie inteles.
Sanatace...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde valigorj » 04 Mar 2017, 04:33

E ca in chestia cu PESIMISTU si OPTIMISTU cum relationeaza cu paharu umplut pe jumatate cu vin.Fiecare vede,,DIN PACATE,, doar acea parte a paharului care il DEFINESTE.Sa luam exemplu lui DAN MARGARIT care atunci cind o familie nu mai are M ....este ,,REPARATA,, cu un roi.Practic familia respectiva EXISTA in continuare pe aceeasi locatie.Roi respectivi fiind destinati rezolvarii acestor probleme.Deci GICA MOSU rezolva problemele aparute peste iarna folosind M sau roiuri care au fost puse la iernare cu acest scop. CU RESPECT PENTRU ADEVAR SI BUN SIMT vali arsenie
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde daffid mihailov » 04 Mar 2017, 08:02

Din noiembrie nu am mai fost la stupi. Ieri am reusit sa arunc un ochi prin ei. Concluzii. Am iernat jos si pe camion. Cei de jos mortalitatati de 1-2%, unul a fost deranjat de caine si depopulat. Au iernat foarte bine, albina asa cum am bagat in toamna, mancare sa mai treaca o iarna. unii au inceut ponta mai devreme altii mai tarziu.

Au iernat tare prost cei de pe camion. Consum ridicat. Impachetajul diferit din cauza podisorului a fost si ceva condens. Mortalitati de 10% am desfintat si unit alti 10%. Au intrat ceva mai slabi ce-i drept in iarna. Din cauza depopularilor. O alta cauza, presupun doar, la astia am facut tratament cu oxalic prin picurare, la ceilalti jos nu am facut.

In concluzie e bine. Daca iernau toti ca cei de jos era foarte bine.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR