pin scrie:...
Nu am testat faguri/rame din plastic. Din comentariile de mai sus reiese ca nu va mai fi necesara insarmarea (costuri si manopera suplimentara) dar apar alte costuri potentiale si manopera prin ceruire si respectiv razuire, dezinfectare si ceruire plus rame de lemn noi cu sant in cazul folosirii doar a fagurilor din plastic. Una peste alta nu cred ca se face o economie in acest caz. In ceea ce priveste cumparatul o data in viata am dubii. Mie personal nu-mi place plasticul. Este afectat atat de caldura, lumina si ger. Proprietatile lui se modifica in timp dramatic si devine casant. Poate se comporta mai bine in stup unde liseste lumina si temperatura este oarecum constanta pentru ca fagurii sunt incalziti/raciti de albine. Problema americanilor e ca la ei lemnul este foarte scump si manopera este mult mai scumpa ca la noi deci renteaza sa foloseasca plasticul care se toarna in forme folosind masini si nu oameni. In curand s-ar putea sa incepem sa incurajam munca prestata de oameni cumparand produse executate manual si sa descurajam vanzarea de utilaje in detrimentul oamenilor care ar presta munca respectiva. Ca sa fac o analogie, eu spre exemplu in ultimul timp am inceput sa caut produsele fabricate in Romania chiar daca asta inseamna ca platesc mai mult.
Daca nu ati testat, eu cel putin am vazut si lucrat cu ramele respective, din plastic intergal si foitza de plastic montata in rama de lemn.
Rama din plastic integral au exclus-o din aprovizionare. Merg pe a doua varianta, chiar daca e mai scump lemnul.
Asta fiind in Florida unde nu sint ingheturi. Nu stiu cat de extinsa e utilizarea ramelor din plastic in alte regiuni, unde sint si ingheturi dar daca in Florida se rupe umerasii ramelor, cu siguranta se rup si in alte regiuni. Inclusiv in Romania.
Si lor le-ar fi simplu si la indemana sa reintroduca rama insarmata + foitza de ceara dar nici nu vrea sa auda. Merg doar pe foite din plastic si rama din lemn.
Asta am vazut, asta spun.
Sanatate.