FLORINELU scrie:unul din motive pentru care matca depune ponta mai devreme este faptul ca se da turte si alte feluri de stimulatori prea repede dand impresia de cules abundent si de aici se trag multe ponoase.
daca tot au mancare,de ce le dam turta? unii le dau inca din decembrie. eu nu le-am dat pana acuma si nici nu am de gand sa le dau numai in caz de forta majora,si nu la toti si pana acuma sant bine mersi.
De multe ori nu se pune problema lipsei mancarii din stup, ci a accesului la mancare.
Matca depune oua, albina "sta" pe puiet ca sa il incalzeasca si moare de foame cu mancarea langa ea, la distanta de 1 rama departare... Ca sa contracareze treaba asta multi stupari gauresc ramele, astfel incat trecerea sa fie mai facila...
Pe de alta parte, o idee cu care m-am trezit in cap a fost ca "trebuie dat turte de la Boboteaza, pana cel tarziu in 10 ianuarie" (metoda folosita de bunicul meu, apoi de tata, apoi de mine). Cert este ca pana acum nu am avut probleme punand in practica ideea asta.
Pe de alta parte, cresterea numarului de albine in stup pana pe sfarsitul lunii aprilie/ inceputul lui mai este o conditie de baza pentru a avea un cules bun la salcam. Acum se pune problema cand se face "schimbul de generatii", adica inlocuirea albinei cu care am intrat in iarna cu albina eclozionata in noul an. Daca stai bine sa te gandesti, momentul asta difera functie de zona/ altitudine/ temperaturi/ stupar/ etc.
Problema este mult mai complexa, nu chiar asa simpla, de genul "dau o turta ca sa fie... Or mai avea sau nu de mancare? Oare cat de groasa sa fie turta? Sa pun turta in punga sau in folie sau pe ziar?" Incercati sa va ganditi mai departe de banalitatile enumerate...
Ca sa incalzim un pic topicul, iti raspund cu un citat din ceea ce spunei tu: "daca tot au mancare,de ce le dam turta?"