Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ponta mai devreme in iarna asta decat iernile trecute??

Mesajde Albinel » 13 Feb 2013, 10:26

FLORINELU scrie:unul din motive pentru care matca depune ponta mai devreme este faptul ca se da turte si alte feluri de stimulatori prea repede dand impresia de cules abundent si de aici se trag multe ponoase.
daca tot au mancare,de ce le dam turta? unii le dau inca din decembrie. eu nu le-am dat pana acuma si nici nu am de gand sa le dau numai in caz de forta majora,si nu la toti si pana acuma sant bine mersi.

ponta a fost declansata de vremea blanda de aici..
de acord cu ceea ce spui..dar nu este si cazul meu..sper ca ai citit postarile mele si nu reiese din niciuna ca am adaugat turte si s-a declansat puietul...
te intreb Florinele..in cazul meu ..crezi ca a fost necesar adaosul preventiv de turte dupa aparitia puietului pe doi faguri??
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 13 Feb 2013, 10:29

proapi scrie:Se anunta o prognoza buna a vremii....
E de bine, dar atentie la epuizarea rezervelor de hrana!!!

multumesc prietene.. ;) si de n-ar fi vreme buna ,tot as fi obligat sa le asigur hrana suplimentara ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde FLORINELU » 13 Feb 2013, 11:41

dupa cum am scris si mai sus eu consider necesara administrarea de turte,doar in caz de forta majora. caz de forta majora eu consider ca este atunci cand chiar nu mai au mancare sau au foarte putina. eu asa procedez si in ultimele 2 ierni nu am pierdut nici o familie.
FLORINELU

Mesajde almasel » 13 Feb 2013, 15:25

FLORINELU scrie:unul din motive pentru care matca depune ponta mai devreme este faptul ca se da turte si alte feluri de stimulatori prea repede dand impresia de cules abundent si de aici se trag multe ponoase.
daca tot au mancare,de ce le dam turta? unii le dau inca din decembrie. eu nu le-am dat pana acuma si nici nu am de gand sa le dau numai in caz de forta majora,si nu la toti si pana acuma sant bine mersi.

De multe ori nu se pune problema lipsei mancarii din stup, ci a accesului la mancare.
Matca depune oua, albina "sta" pe puiet ca sa il incalzeasca si moare de foame cu mancarea langa ea, la distanta de 1 rama departare... Ca sa contracareze treaba asta multi stupari gauresc ramele, astfel incat trecerea sa fie mai facila...
Pe de alta parte, o idee cu care m-am trezit in cap a fost ca "trebuie dat turte de la Boboteaza, pana cel tarziu in 10 ianuarie" (metoda folosita de bunicul meu, apoi de tata, apoi de mine). Cert este ca pana acum nu am avut probleme punand in practica ideea asta.
Pe de alta parte, cresterea numarului de albine in stup pana pe sfarsitul lunii aprilie/ inceputul lui mai este o conditie de baza pentru a avea un cules bun la salcam. Acum se pune problema cand se face "schimbul de generatii", adica inlocuirea albinei cu care am intrat in iarna cu albina eclozionata in noul an. Daca stai bine sa te gandesti, momentul asta difera functie de zona/ altitudine/ temperaturi/ stupar/ etc.
Problema este mult mai complexa, nu chiar asa simpla, de genul "dau o turta ca sa fie... Or mai avea sau nu de mancare? Oare cat de groasa sa fie turta? Sa pun turta in punga sau in folie sau pe ziar?" Incercati sa va ganditi mai departe de banalitatile enumerate...
Ca sa incalzim un pic topicul, iti raspund cu un citat din ceea ce spunei tu: "daca tot au mancare,de ce le dam turta?"
almasel

Mesajde almasel » 13 Feb 2013, 15:33

FLORINELU scrie:dupa cum am scris si mai sus eu consider necesara administrarea de turte,doar in caz de forta majora. caz de forta majora eu consider ca este atunci cand chiar nu mai au mancare sau au foarte putina. eu asa procedez si in ultimele 2 ierni nu am pierdut nici o familie.

Cate ierni ai la activ ca stupar? Ai observat fenomentul mai multi ani sau doar 2-3 ani?
Intreb lucrurile astea deoarece eu incerc sa imi amintesc un alt an mai nasol decat 2012 (pentru mine, nu pentru altii...): seceta, uscaciune, flori secate de nectar, arsita; apoi o depopulare a familiilor de albine in urma stropirii cu ierbicid de la o ferma vegatala din apropiere. Apoi o intrare in iarna cu familii slabite...
Sincer, cu tot cumulul asta de factori negativi imi este greu sa gasesc ceva asemanator in trecut, cu toate ca au mai fost ani grei...
almasel

Mesajde almasel » 13 Feb 2013, 15:38

Din punctul meu de vedere nu ne ajuta cu nimic faptul ca din 12 febr se imbunatateste vremea. Preferam sa am zborul de curatire din ianuarie, iar in perioada asta sa fie frig de sa crape pietrele. Tratamentele sunt ok, mancare ok, daca e ghemul strans si e frig si consumul este mic. Nu ne ajuta cu nimic o saptamana de caldura in care albinele ies zi de zi, asta da doar consum de mancare si o marire a pontei matcii.
almasel

Mesajde jenica67 » 13 Feb 2013, 17:17

almasel, si eu ca sa te contrazic, am iernat anul trecut albinele la Iezeris la 30 de km distanta de Lugoj. Au avut mancare cca 18-20 de kg de miere. Pot sa iti spun ca toate au iesit toate super din iarna. Probabil ca otravirea cu ierbicid, a a vut o influenta nefasta.
jenica67

Mesajde almasel » 13 Feb 2013, 18:04

jenica67 scrie:almasel, si eu ca sa te contrazic, am iernat anul trecut albinele la Iezeris la 30 de km distanta de Lugoj. Au avut mancare cca 18-20 de kg de miere.
Pot sa iti spun ca toate au iesit toate super din iarna. Probabil ca otravirea cu ierbicid, a a vut o influenta nefasta.

Pai nu vad unde ma contrazici...
18-20 kg de mancare... eheee, papa pt ingrasat porcul de Craciun, nu alta. In iarna 2011-2012 nu am avut nici eu nici o problema, au iesit cu bine din iarna.
Nici in iarna asta nu am pierdut nici o familie pana acum, dar eu ma refeream la vara/ toamna lui 2012, pentru mine a fost o pacoste perioada iulie- august- inceput de septembrie. In zona Farliug- Ezeris- Resita (cunosc zona asta ca-n palma) este oarecum mai binisor pe toata valea aia, totul este inconjurat de paduri, seara e un pic mai racoros, dimineata mai este o roua, ceva umezeala. In partea astalalta, Lugoj- Timisoara, respectiv Lugoj- Faget e ca-n palma...
La momentul asta nu ma plang ca mi-ar fi greu- stupii toti sunt ok (nici o pierdere pana acum), am administrat turte, tratamentele din toamna au fost facute ok, dupa verificarile rapide de pana acum totul este ok.
almasel

Mesajde FLORINELU » 13 Feb 2013, 18:15

stima Almasel, incerc sa-ti raspund dupa putinta si stiinta mea. ierni la activ cu albinele am exact 15. practic doar apicultura stationara pe o singura vatra. la inceputuri dadeam si eu turte si am avut tot felul de probleme,printre care si un furtisag de toata frumusetea si altele,inclusiv dezvoltarea familiei prea repede si roirea inainte de salcam,eu nefiind pe faza s-au bucurat altii de roii mei.am facut incercari cu turte si fara si concluzia mea a fost ceea ce am scris mai sus. in anii mai grei din punct de vedere al culesului,fac hraniri de completare si stimulare in august-sept. in fiecare an am cativa roi in plus toamna si ii unesc cu stupii mai slabi,merg pe ideea putini si buni. am un avantaj ca deocamdata nu am probleme cu ierbicidatul. am incercat intotdeauna sa pregatesc cat mai bine albinele din toamna si poate si de aceea nu am avut niciodata pierderi mari.
FLORINELU

Mesajde almasel » 13 Feb 2013, 18:26

FLORINELU scrie:stima Almasel, incerc sa-ti raspund dupa putinta si stiinta mea. ierni la activ cu albinele am exact 15. practic doar apicultura stationara pe o singura vatra. la inceputuri dadeam si eu turte si am avut tot felul de probleme,printre care si un furtisag de toata frumusetea si altele,inclusiv dezvoltarea familiei prea repede si roirea inainte de salcam,eu nefiind pe faza s-au bucurat altii de roii mei.am facut incercari cu turte si fara si concluzia mea a fost ceea ce am scris mai sus. in anii mai grei din punct de vedere al culesului,fac hraniri de completare si stimulare in august-sept. in fiecare an am cativa roi in plus toamna si ii unesc cu stupii mai slabi,merg pe ideea putini si buni. am un avantaj ca deocamdata nu am probleme cu ierbicidatul. am incercat intotdeauna sa pregatesc cat mai bine albinele din toamna si poate si de aceea nu am avut niciodata pierderi mari.

E pacat ca nu ai timp mai mult pt stuparit... cand nu esti in stupina, din pacate pierzi multe din vedere, cunosc sentimentul asta.
Referitor la problemele legate de otravirea albinelor cu ierbicid, in 2012 a fost prima oara si la mine. Din pacate in zona noastra se vor inmulti astfel de accidente, avand in vedere ca terenul arabil in mare parte a fost achizitionat de diversi investitori (in zona mea este un danez, cu mai multe mii de hectare cumparate/ arendate). Partea proasta a fost in 2012 ca nu am facut notificare scrisa spre Primarie ca am stupii in zona (cu toate ca ei sunt tracuti in registrul agricol si stupina mea este inregistrata sanitar veterinar) si ca doresc sa primesc notificare in cazul in care se efectueaza tratamente fitosanitare. Anul asta au dat de dracu', la 1 Martie o sa fiu cu notificarea la usa Primariei si nu plec de acolo pana nu primesc numar de inregistrare!
almasel

Mesajde valentin » 13 Feb 2013, 19:21

turta daca o punem in stup nu este stimulare ca sa declanseze ponta si este o precautie sa nu ramina stupu fara mincare ,daca sunt temperaturi foarte scazute si ghemu, nu poate sa se desfaca.ponta primavara este declansata de temperaturile de afara ,odata cu marirea zilei,marimea pontei o determina in special puterea familiei si virsta reginei.despre turte sa tot discutat foarte multi o folosim si putini o recunoastem ;) ;)
valentin

Mesajde kamy » 13 Feb 2013, 23:44

Cu turta-n cap nu moare de foame daca scoate vremea coltii,in acest caz nu se aplica ce-i prea mult strica.
kamy

Mesajde valigorj » 14 Feb 2013, 02:17

alaltaieri am dat apifonda la aprox jumatate,iar astazi sper sa ma lase vremea[ploaie,vint] sa dau si la ceilalti.din cei care au primit cam 400 grame doar 2 aveau nevoie cu adevarat din cauza faptului ca s/au grupat pe 3 respectiv 2 intervale in loc de 5 respectiv 4 intervale cit ar fi trebuit[au ocupat 3/4 din lungimea intervalului].un alt motiv pt care le dau la toti este ca primind hrana solida albinele aduna picaturile de condens[folosesc folie],inpiedecind mucegairea ramelor].
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde almasel » 14 Feb 2013, 10:32

kamy scrie:Cu turta-n cap nu moare de foame daca scoate vremea coltii,in acest caz nu se aplica ce-i prea mult strica.

Daca mai ai si fund de plasa... poti sta linistit toata iarna: hrana ok, fara condens...
Adica cu ceva pe cap si in fundu' gol :D
almasel

Mesajde proapi » 14 Feb 2013, 13:48

almasel scrie:

Din punctul meu de vedere nu ne ajuta cu nimic faptul ca din 12 febr se imbunatateste vremea. Preferam sa am zborul de curatire din ianuarie, iar in perioada asta sa fie frig de sa crape pietrele. Tratamentele sunt ok, mancare ok, daca e ghemul strans si e frig si consumul este mic. Nu ne ajuta cu nimic o saptamana de caldura in care albinele ies zi de zi, asta da doar consum de mancare si o marire a pontei matcii.

Ajuta, pentru ca nu sunt temperaturi diurne care fac sa iasa albina, dar fac ca ghemul sa se afaneze, cum se spune.
E adevarat, creste putin consumul, dar ne intereseaza sa creasca si ponta matcii. Asta, dupa o vara-toamna trecuta, capricioasa, cu lipsa partiala de aport de polen si drept urmare de intrarea in iarna cu o populatie mai redusa de albina.
Sa speram ca vom avea si corcodusul inflorit la jumatatea lunii martie....
proapi

Mesajde almasel » 14 Feb 2013, 17:11

proapi scrie:
almasel scrie:

Ajuta, pentru ca nu sunt temperaturi diurne care fac sa iasa albina, dar fac ca ghemul sa se afaneze, cum se spune.
E adevarat, creste putin consumul, dar ne intereseaza sa creasca si ponta matcii. Asta, dupa o vara-toamna trecuta, capricioasa, cu lipsa partiala de aport de polen si drept urmare de intrarea in iarna cu o populatie mai redusa de albina.
Sa speram ca vom avea si corcodusul inflorit la jumatatea lunii martie....

Creste ponta matcii, e drept , dar aici apar problemele: odata cu racirea brusca a vremii in perioada urmatoare (si asta o sa mai urmeze, suntem doar la jumatatea lunii), albina ramane blocata pe puiet pentru a pastra caldura, hrana este la o rama mai in colo si stupul crapa de foame.
E un paradox enervant: albina moare de foame cu mancare in stup! Probabil de aceea turta de pe rame are dublu rol: izolatie, precum si sursa de hrana pentru miscarile pe verticala ale ghemului.
almasel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR