sa continui ...va voi relata situatia asa cum a fost ea ..
-matci de anul trecut ce mi-au pontat in dusmanie.. se intampla la sfarsitul lunii octombrie -inceputul lui noiembrie cand aveam stupina intr-o margine de padure si tot asteptam sa o mut pe vatra de iernare ,dar din motive ce nu tineau de mine nu reuseam..
-la 3-4 sute de metri de mine a aparut o frumusete de lan de rapita de cateva ha ..semanata candva si intoarsa la timpul respectiv..o bazaiala continua pe ea ,nectar deloc ..dar polen din belsug..timp in care matcile pontau de parca nu s-ar fi apropiat iarna ..
-nu stiam ce am de facut ..trebuia sa-i mut pe vatra ,sa le pregatesc cuiburile de iernat ..timpul era ca si inexistent ..polenul ma bucura .. am filmat pe 4 noiembrie direct in lanul respectiv ..
am urmarit prognoza si am taiat-o la timp ..
-ce a urmat ca si in alti ani ..strangerea cuiburilor (poate prea mult) de data asta ..placa antivarroua din plastic cu doua orificii la spate de aproximativ 25mm ,hrana cu mult peste necesar..si numai miere naturala ..
am iernat pentru prima data pe vatra asta la cativa metri de padure ,stupii i-am avut pe un singur cauciuc la vreo 25-30 de cm de sol (greseala)
-aerisirea necorespunzatoare ,faptul ca au fost prea aproape de sol ,padurea de la cativa metri ..au dus la cresterea umiditatii in stupi si desigur la alterarea unei parti din miere si cred eu si a polenului ce nu apucase sa fie transformat in pastura sau de ce nu chiar a pasturii necapacite..
rezultatul ..: 10% matci cazute si subtierea familiilor destul de masiva ..jenant dar real..
o noua experienta in viata mea ..de care nu aveam nevoie..
va las sa trageti voi concluziile caderii matcilor..eu cred ca datorita umiditatii si pasturii alterate..poate nu am dreptate..