Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! moti

Mesajde valentin » 11 Feb 2013, 18:46

cum sint matci de salvare daca aveai regina in stup si-ti oua in continuare.de obicei botci de salvare sunt atunci cind nu mai exista regina in stup iar albinele iau in crestere larve din celulele de albina chiar de 3,4zile daca nu au alceva mai tinar.(sau poate ma insel eu_
valentin

Mesajde Mircea_63 » 11 Feb 2013, 18:49

serb scrie:eu i-as spune matroana. Cea mai longeviva matca am tinut-o 5 ani. ... intr-un final , au aparut in stup o gramada de botci de salvare, mici, desi matca era acolo, si mai oua putin.

Colegu Serb, matca aia era marcata?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde serb » 11 Feb 2013, 19:29

permiteti-mi unele precizari. matca nu era marcata, ca pe atunci nu ma ocupam si de marcat, ca mi-era frica sa nu le omor. Insa matca asta avea unul din picioarele ultimei perechi paralizat, dar nu-i lipsea niciunul. se misca foarte bine si asa.Si avea si productivitate buna. Va spun cu toata sinceritatea ca nu am renuntat la ea decat in anul al cincilea, in situatia in care in stup au aparut botci ca acelea de salvare, mici, prapadite, si in mijlocul ramei, printre celulele cu puiet. A schimbare linistita nu arata ca erau destul de multe si pe mai multe rame, iar botci de roire din nou nu erau ca stiam si alea cum arata. Cui intreba de ce sa creasca botci de salvare, daca are matca in lada,? i-as da ca exemplu o alta situatie : am avut stup in care am vrut sa schimb matca , cu o matca imperecheata data in colivie, peste rame. Din cauza ca dopul de ceara care astupa orificiul coliviei a fost prea gros, albinele nu l-au ros, matca a ramas inchisa, o hraneau in continuare, dar in stup , din celule de puiet larvar albinele au tras si au crescut botci de salvare, pe care le-am distrus apoi. O explicatie ar fi cred mult-discutatul feromon de matca, care in momentul cand e in cantitate foarte mica in stup, influenteaza foarte mult comportamentul albinelor,iar matcii mele batrane i se terminase parfumul si a ajuns astfel neglijata de albine.
serb

Mesajde nae » 11 Feb 2013, 20:10

Colegule Serb sarut-mana .
Asemenea postari fac cat 3 carti __ te pun la munca=sa gandesti .
Eu problemele d-tale le vad altfel :
-cand feromonul scade incepe furtisagul/roitul ,
-cand spermateca se epuizeaza apar trantorii in celule de albina ,
-cand ponta are sincope din cauza matci (melanoza/nosema/picior amputat...)apar botci de SL daca ponta nu a incetat definitiv,botci de salvare ...
-la introducerea matci straine daca fam are larve de 1-3 zile trage botci indiferent de feromonul strainei .(poate am scapat ceva ...)
nae

Mesajde serb » 11 Feb 2013, 22:20

da, acestea sunt observatiile mele personale, si ma bucur cand vad ca si altii si le impartasesc cu calm si fara a ataca sau rade de cel care indrazneste sa le astearna primul pe forum. Oricand am intalnit o situatie neobisnuita am incercat sa invat ceva din ea si sa o indrept in acelasi timp. Nu am prea mare experienta , dar apicultura pentru mine e pasiune pura si spectacol in acelasi timp. Deci sa ne bucuram de el . Va mai rog sa ma tutuiti, ca nu am decat 31 de ani. Cu stima.
serb

Mesajde martanul » 11 Feb 2013, 23:28

scriu si eu ce am auzit ,pai daca pierzi 1% sau 2% matci tinere nu-i o problema ca mai mor si ele ca sunt fiinte vii si de cand sa muscat din mar tot ce-i viu trebuie sa moara, ca si la om nu ati auzit niciodata ca a murit de tanar fara sa aibe nimic ,ca sa culcat seara sanatos si dimineata sa trezit mort?asa si cu matcile mai mor si ele de infarct,colesterol,dibet,sida .etc.. :lol: ,umbla vorba prin targ ca la tratamentele cu acizii se pierd multe matcii dar asta am auzito nu o stiu si nu cred ca am sa o stiu vreodata.
un meserias stie ce este intr-un stup fara sa-l deschida ,un amator il deschide se uita si nu stie ce-i acolo !
martanul

Mesajde serb » 12 Feb 2013, 00:15

tratamentele cu acizi organici sunt destul de agresive si induc o stare de stress familiei de albine, iar matca este foarte vulnerabila in acele momente. De aceea trebuie ales bine momentul tratamentului. am avut situatii cand toate albinele , inclusiv matca s-au mutat din cuibul frumos aranjat dupa diafragma, pe ramele ramase la lins, departate si goale.norocul ca era toamna tarziu si nu mai aveau puiet care sa se raceasca. Asta dupa ce am pus tampoanele imbibate cu acid formic ,la cateva zile.
serb

Mesajde ignatov andrei » 16 Mar 2013, 09:06

Matca traieste mult pentru ca e haranita doar cu laptisor. Exceptand greselile umane, matcile tinere pot sa mai "cada":
1. larvele de matci au fost hranite si cu miere (scade viabilitatea);
2. botcile mari (lungi) pot sa insemne ca la un moment dat larva a fost "cazuta" (perioade de foamete pentru larva = scade viabilitatea).
Astfel, iarna reprezinta "examenul" pe care unele matci nu-l trec!
ignatov andrei

Mesajde balu » 16 Mar 2013, 21:36

in 6 ani de stuparit, e prima data cind pierd matci iarna(una)- nu am verificat toti stupii :)
balu

Mesajde lucky5strike » 16 Mar 2013, 21:50

Daca e vorba de iarna, de obicei matca dispare dupa zboruri de curatire, un procent de 2-3% e de asteptat.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Albinel » 16 Mar 2013, 22:25

si cele ce cad in timpul iernarii ?? :roll:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde lucky5strike » 16 Mar 2013, 23:16

Zboruri de curatire nu au loc in timpul iernarii?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Albinel » 16 Mar 2013, 23:17

si cele ce cad inainte de zborul de curatire..?? :)
Albinel

Mesajde lucky5strike » 16 Mar 2013, 23:23

Acelea pot fi de la tratamente efectuate abuziv, de la manipularea ramelor si in caz ca familiile au mai supravietuit, la ora asta vor fi deja besmetice.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Albinel » 16 Mar 2013, 23:27

nu este cazul meu in nici o situatie relatata de tine..!!
si pentru ca eu am deschis acest topic cu aceasta intrebare ,maine dimineata va voi relata de ce iarna asta mi-au cazut mai multe matci..
Albinel

Mesajde Albinel » 17 Mar 2013, 21:04

sa continui ...va voi relata situatia asa cum a fost ea ..
-matci de anul trecut ce mi-au pontat in dusmanie.. se intampla la sfarsitul lunii octombrie -inceputul lui noiembrie cand aveam stupina intr-o margine de padure si tot asteptam sa o mut pe vatra de iernare ,dar din motive ce nu tineau de mine nu reuseam..
-la 3-4 sute de metri de mine a aparut o frumusete de lan de rapita de cateva ha ..semanata candva si intoarsa la timpul respectiv..o bazaiala continua pe ea ,nectar deloc ..dar polen din belsug..timp in care matcile pontau de parca nu s-ar fi apropiat iarna ..
-nu stiam ce am de facut ..trebuia sa-i mut pe vatra ,sa le pregatesc cuiburile de iernat ..timpul era ca si inexistent ..polenul ma bucura .. am filmat pe 4 noiembrie direct in lanul respectiv ..
am urmarit prognoza si am taiat-o la timp ..
-ce a urmat ca si in alti ani ..strangerea cuiburilor (poate prea mult) de data asta ..placa antivarroua din plastic cu doua orificii la spate de aproximativ 25mm ,hrana cu mult peste necesar..si numai miere naturala ..
am iernat pentru prima data pe vatra asta la cativa metri de padure ,stupii i-am avut pe un singur cauciuc la vreo 25-30 de cm de sol (greseala)
-aerisirea necorespunzatoare ,faptul ca au fost prea aproape de sol ,padurea de la cativa metri ..au dus la cresterea umiditatii in stupi si desigur la alterarea unei parti din miere si cred eu si a polenului ce nu apucase sa fie transformat in pastura sau de ce nu chiar a pasturii necapacite..
rezultatul ..: 10% matci cazute si subtierea familiilor destul de masiva ..jenant dar real..
o noua experienta in viata mea ..de care nu aveam nevoie.. :roll:
va las sa trageti voi concluziile caderii matcilor..eu cred ca datorita umiditatii si pasturii alterate..poate nu am dreptate.. :roll:
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR