eugen67 scrie:..se vede ca inca se mai lucreaza pe pat cald..

)
.....presupun ca prima rama,ramane fara miere datorita viespilor,nu?..oricum din toate discutiile (pe care le-am studiat cu destula atentie) se pare ca oricare din sistemele folosite de lazi....au atat avantaje cat si dezavantaje, dar pana la urma cred ca cel mai bun sfat este propria experienta...cu conditia sa inveti din greseli si sa nu le mai repeti. Eu la momentul actual am lazi pe 10 rame cu cat si lazi orizontale in pat cald pe 17 rame,populate in proportii egale....acum vom vedea si cum vom iesi in primavara....si mai apoi si eficienta acestora(verticali-orizontali). Oricum orizontalul pe pat cald a avut un procent bun la puiet anul acesta....insa nu am speculat sa fac mai multi roi.
....si mai revin la intrebarea anterioara:.Este indicat sa lasam cateva rame dincolo de diafragma?..in scopul de a le pastra pt primavara?
-Domnule Eugen asa este prima rama intodeauna pe partea din fata stupului ramine goala nu din cauza viespilor.
Vara cind este foarte cald de frige cutiile albinele cara mierea si lasa celulele goale pentru a putea ventila mai bine cuibul.
Mierea acumuleaza repede caldura ,si daca ati observatde multe ori albinele ocupa toata fata stupului de ventileaza.,face barbi tocmai din cauza ca inauntru este foarte cald.Prin golirea parti din fata a ramei creaza un spatiu tampon inpotriva calduri,iar daca sinteti curios deschideti vara stupul sa vedeti cum albina sta pe acea rama cu celulele goale si ventileaza.Daca albina nu reuseste sa mentina temperatura faguri cade din rama ,mai ales cei noi claditi .Acelasi lucru se intimpla si iarna ,din cauza gerului si a curenrilor de aer ,niciodata albinele nu face ghem pe partea din fata a ramei.Din aceasta cauza prima rama o gasim mucegita ca albina nu o acopera.Din acest motiv am tras cuibul mai in spate ,izolind peretele din fata,asa cum am spus anterior.intodeauna string cuibul pina sint ramele pline de albina de sus si pina jos ,indiferent pe cite ramine ca daca las cuibul larg ,ramrle neacoperite cu siguranta mucegieste.Da domnule Eugen se poate lasa dar dipinde cum izolati cuibul ,ca daca trece vapori de caldura de la ghem ramele le gasiti mucegaite.Eu las acolo toate ramele ,dar am grije la izolarea cuibului ,si se mai face citeva artficii si totul este bine.Va urez iernare usoara.