Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: folia si avantajele ei

Mesajde calinsandu » 24 Mar 2012, 22:56

cristi_vidican scrie:
Yojen scrie:am un vecin care foloseste dar din cate am vazut apare condens mai mult decat trebuie de la ea si o mai si rod albinele.

Regula e ca folia sa se foloseasca impreuna cu plasa pe fundul stupului. Acestea doua merg la pachet si nu se face condens. Cel mult in primavara, cand familia de albine devine activa, dar atunci nu sunt probleme. Pentru mine, folia tine loc de podisor si de diafragma, nu stiu ce-as face fara ea.
Cristi Vidican

cam asta e regula sfanta,folie combinata doar cu fund descoperit,plasa,altfel e jale,eu am avut la cateva familii folie,nu folosesc fund antivarroa, si mi-au facut condens,gheata,rame mucegaite,belea,nu prea e rentabila!
calinsandu

Mesajde paul » 24 Mar 2012, 23:08

Astazi am pus folia la stupii cu ... fundul plin ! Cand temperaturile nocturne sunt pozitive ... nu e nici un pericol ! Asta toamna am tinut folia pana cand noptile au devenit negative !
Se pastreaza mult mai bine caldura in interiorul stupului !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde calinsandu » 24 Mar 2012, 23:13

primavara da,pe timpul iernii e mai incomoda.
calinsandu

Mesajde gica.mosu » 25 Mar 2012, 09:26

kamy scrie:pentru iubitorii de folie promit sa pun maine un chip cu un hranitor crenelat ca sa nu mai umblati cu gataje in stupi!

Cu respect kamy de unde :?: :?: eu am scris sipci 10/10 nuuuu gatejeeee :lol:
Asteptam...chipuuuu apoi vin shi eu (poz cu ..adapostuuu)...Saltare-mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde kamy » 25 Mar 2012, 12:27

mosiulee.. fara suparare eu am scris dupa ce-am vazut inchipurit deja fiind satul de cat am folosit io gatejele,si daca tot va pun pacatele sa faceti careva hranitor de pfl ca asta faceti-l cu rama la fel ca sa nu aveti de curatat fagurii claditi si lipiti de lada ca si io primele am facut economie si le-am facut fara rama.sanatate!
PS. kami din san jenario(salaj)
Fişiere ataşate
P1020630 (Copy).JPG
kamy

Mesajde glaliona » 25 Mar 2012, 14:13

Am si eu o intrebare-cu ce se lipesc hranitoarele acestea pe interior sa nu curga lichidul ?Am cumparat 20 de astfel de hranitoare si majoritatea curg.Nu stiam cauza furtisagului pana am vazut sirop pe urdinis .Gresala a fost ca nu le-am verificat inainte.
glaliona

Mesajde iulyan_milo » 25 Mar 2012, 15:07

IN sezonul activ folositi folia deasupra podisorului sau sub podisor?.
iulyan_milo

Mesajde cristi_vidican » 25 Mar 2012, 15:28

iulyan_milo scrie:IN sezonul activ folositi folia deasupra podisorului sau sub podisor?.

Ma incearca un raspuns ironic, dar ...
Folia se pune direct peste rame. Unii mai pun betisoare sub folie pt ca albinele sa aiba o trecere buna peste rame. eu nu pun, albinele ridica punti de ceara, ridicand folia.
La stupi care-i fac acum, nu mai am podisor, folosesc doar folie, vara-iarna. La iarna voi proceda asa, datorita condensului care l-am avut iarna aceasta (o iarna mai dificila), voi lasa cam 4-5 cm ramele neacoperite de folie in partea din spate, iar peste acea parte pun o mocheta etc, care sa obtureze curentul si sa permita totusi sa circule putin aerul, ca sa nu se faca condens in stup.
Pe mine folia m-a facut sa nu arunc banii pe diafragme si podisoare.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kamy » 25 Mar 2012, 16:05

sant de aceeasi folosinta a foliei cu Cristi,pe timp cald ridica punti de ceara dar primavara daca n-ai creneluri si nu pui gateje risti sa ramana in hranitor am patit-o!de 12 ani nu stiu ce-i ala podisor,folosesc doar folie care-o schimb la 2-3 ani!
kamy

Mesajde Badea Alin » 25 Mar 2012, 16:22

iulyan_milo scrie:IN sezonul activ folositi folia deasupra podisorului sau sub podisor?.

Iulian, eu am stupina la Plopșoru, foarte aproape de tine. Eu din vara trecută folosesc cutii doar cu fund av și folie peste. Nu am podișoare. Iarna eu le pun câteva bețe pentru ca albinele să se deplaseze pe ramele laterale în perioadele mai calde. Îți spun că folia este etanșă, însă fundul este gol în funcție de puterea familiei. Vreau să-ți spun că doar familiilor mai slabe cărora le-am lăsat doar 1/3 din șuber deschis le-a apărut ceva mucegai în partea opusă cuibului. încă ceva, foarte important: la temperaturi de 1-2 grade afară, albinele se deplasau pe ramele laterale ...
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde kamy » 25 Mar 2012, 16:45

pentru iernat decat gateje sus eu v-as recomanda 2 gauri de 15 mm in fiecare rama la un lat de palma de sus si de speteaza laterala,schimbul de albine se face prin gauri,iarna foarte greu urca peste rame din cauza ca e cuibul jos!
kamy

Mesajde letsoc » 12 Apr 2012, 21:23

Am o nelamurire ,am stupi cu plasa pe 2/3 din fund ,cu sibar de tabla,cu folie pe toate ramele . Mai pastrez sibarul sau ...cat il las deschis? as vrea totusi sa pastrez caldura dar sa nu faca condens, n-am folosit folie pana acum si nici fund cu plasa .
Multumesc!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde ioanpuiu » 12 Apr 2012, 22:10

Măi letsoc ... la pagina 1 a pus smady un link spre "folia, pro şi contra" 14 pagini.
L-ai citit ?
http://stuparitul.3xforum.ro/post/1814/ ... RO_CONTRA/
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde letsoc » 12 Apr 2012, 22:36

N-am gasit ce cautam, pe mine ma intersa daca la timpul acesta cu folia pusa mai tin sibarul si cat de deschis. Multumesc!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde Dila Daniel » 12 Apr 2012, 22:42

asi dorii sa te pot ajuta,din pacate eu folosesc subarele,doar la tratamentul cu varachet.In rest...fara.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde letsoc » 12 Apr 2012, 23:10

Sa inteleg ca pot sa trag subarul afara ,ma gandeam sa nu raceasca puietul , in acelasi timp ma tem si de condens . multumesc !
letsoc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR