Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Dragos2006 » 03 Feb 2013, 21:17

... si acum multi testeaza biostupul on-line ... crezi ca acest stup va ramane in piatza ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 21:20

alt stupar scrie:
BUNKA scrie:
Sa inteleg ca nu ai vazut niciodata rame asa cum spui tu pe jumatate golite, depus puiet in zona curatzata de toata hrana si jumatate pline si capacite...si familia moarta...atunci esti printre putinii de pe forumul asta si nu numai care nu au avut o astfel de experientza!

Ba da, din nefericire am vazut prea multe astfel de cazuri... la mine sau la altii la care am fost chemat sa-mi dau cu parerea post-morten.
Dar in toate cazurile familiile care au mierlit-o astfel aveau o problema la capitolul pregatire pentru iernare.

In Delon nu mureau si fara pregatirea de care zici daca aveau albina tanara suficienta, hranita bine cu polen in toamna si rezerve suficiente...toate astea putea sa le faca albina nu stuparul "meserias"...el cel mult putea sa le duca unde trebuie sa aiba papa!
BUNKA

Mesajde paul » 03 Feb 2013, 21:30

alt stupar scrie:Paul ( ca tine la tavaleala, nu ? :D ) zicea asta-toamna ca se incapataneaza sa ierneze roisorii aia la care jumatate de albina a murit inecata in sirop... zicea ca musai vrea sa-i ierneze pe toti chiar de-ar fi sa-i bage sub pat...
Si-atunci ?
Faptul ca au inceput sa "cada" mai este o surpriza ?
In lada Antonescu erau mai buni ?

Adi (alt stupar) ... recunosc ca asa am zis ! Dar totusi , fara vreo 2-3 degete o jumatate de galeata de albina eu zic ca a fost ceva albina acolo la ora asta ! Apropos am unul care are 2 pumni de albina pe un interval si nu are nici macar o pata de diaree pe speteaza ! Eu zic ca problema mea a fost ... in alta parte ! Daca am apreciat eu corect a avut cam o palma de puiet , mare parte din el eclozat ! Pentru data din calendar si pentru clima de la mine eu zic ca-i un pic cam mult .
Si inca o problema alt stupare ... Una-i sa intretii albine intr-un climat cu influente mediteraneene si alta-i sa le intretii intr-un climat cu influente ... siberiene . Banuiesc ca ai avut zboruri de curatire iarna asta , cel putin in ultimele saptamani ... cam in fiecare zi ! :? Pai , ar fi o mica , mare diferenta fata de mine care n-am avut zbor de la jumatatea lui noiembrie . Sunt convins ca daca as fi avut macar un zbor , nu as fi raportat nici o pierdere !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 03 Feb 2013, 21:31

gica.mosu scrie:
paul scrie:Pete de diaree ... cam 5-6 pe rama ! Sper sa nu se agraveze situatia ! Am vazut la vreo 5-6 familii ... cred ! Fagurii nu erau patati deloc la familia decedata ! Si ea avea cam 5-6 pete pe rama , pana in 10 cred ...
Reiterez ... ar ajuta cu ceva sau ar fi profund gresit sa administrez pe spetezele superioare ale ramelor , cu o seringa , sirop caldut cu protofil ??? Deocamdata ... nu vreau sa iau in calcul siropul cu ... streptomicina !!! :o :o :o

PAULE,....Nene tu ai patit ca ala cu aschia....s- a in virtit si pina la urma tot in f...d m-a nimerit :roll: Pe tine te doare capul de citeva pete,ce-ai fi vrut sa gasesti :?: stelute aurite cind le-ai dat tooate KKt..Ie in loc de miere,in loc sa te preocupi cum sa faci sa mai salvezi ce se poate ???? Si inca ceva eu nu am vazut doftor sa te consulte(DE LA DISTANTA) sa-ti de-a reteta, ba sa te mai si opereze!!!!Mai CITESTE odata mesajele mele cu atentie,suna-l si pe Genutiu iar daca vremea te v-a ajuta totul v-a fi O.K...Cu respect-G.M!!!

ALOOOOOO..POLITIA,Veniti repedeeee!!!O diraeat un trin,ala 5005 de pleaca peste 5 min de la lina 5 din Boto...RM-Sarat-Arad cu dest- FALTICENI !!!MOTIVUL????Se ciarta DADANT cu DElON...Dar a cistigat-EXPERINTA stuparului(si ce are in stup) in functie de vremeeeeSA-NA-TA-TEEE!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 21:33

Dragos2006 scrie:... si acum multi testeaza biostupul on-line ... crezi ca acest stup va ramane in piatza ?

Dragos, nu e cazul sa razi de el daca nu stii ce poate...ce inseamna sa ramana in piatza?..atata timp cat merge mai bine in unele privinte e posibil sa prinda...dar asta nu e problema mea ca nu ma plateste nimeni sa-i fac reclama...ce spun spun pt ca asa cum se sustine mereu ca ce pasi mari a facut apicultura in ultimii 100-150 de ani, asa pot sa atentionez pe toata lumea ca Roger Delon care pare a fi un necunoscut in ultimii 100 de ani, a detinut si exploatat intre 600-1000 de stupi in Alpi deci omul facea apicultura intensiva cu ei, nu hobby.
Uite si tu si AltStupar sunteti meseriasi...stiti cu albina, voi ce parere aveti de argumentatia lui Delon de aici http://warre.biobees.com/delon.pdf are vreo noima pt voi?...prezinta vre-un interes?...aveti vreo curiozitate?
Adica intrebarea se pune daca tre sa trecem asa usor pe langa munca unui om care dupa parerea mea a avut ceva in plus fatza de "turma" a vazut clar niste aspecte, le-a experimentat, le-a pus in practica pe 1000 de stupi, a avut rezultate, a argumentat extraordinar de bine totul si a lasat ceva in urma...si noi cum ar trebui sa fim?...ignoranti la treaba asta?
Nu mi se pare ok cu atat mai mult cu cat in zilele noastre unii fac treaba cu asa ceva si au fost apreciati chiar si de colegi tari in meserie de pe forumul nostru.
http://www.pchelhom.ru/index/0-4
BUNKA

Mesajde proapis13 » 03 Feb 2013, 21:35

O mare parte din albine au plecat sa-si faca nevoile si.....nu s-au mai intors.... :lol:

Cele scrise mai sus si foto sunt pt detensionarea situatiei si evitarea....constiparii :lol:
salve :D
Fişiere ataşate
bees.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 21:37

paul scrie:
alt stupar scrie:Paul ( ca tine la tavaleala, nu ? :D ) zicea asta-toamna ca se incapataneaza sa ierneze roisorii aia la care jumatate de albina a murit inecata in sirop... zicea ca musai vrea sa-i ierneze pe toti chiar de-ar fi sa-i bage sub pat...
Si-atunci ?
Faptul ca au inceput sa "cada" mai este o surpriza ?
In lada Antonescu erau mai buni ?

Adi (alt stupar) ... recunosc ca asa am zis ! Dar totusi , fara vreo 2-3 degete o jumatate de galeata de albina eu zic ca a fost ceva albina acolo la ora asta ! Apropos am unul care are 2 pumni de albina pe un interval si nu are nici macar o pata de diaree pe speteaza ! Eu zic ca problema mea a fost ... in alta parte ! Daca am apreciat eu corect a avut cam o palma de puiet , mare parte din el eclozat ! Pentru data din calendar si pentru clima de la mine eu zic ca-i un pic cam mult .
Si inca o problema alt stupare ... Una-i sa intretii albine intr-un climat cu influente mediteraneene si alta-i sa le intretii intr-un climat cu influente ... siberiene . Banuiesc ca ai avut zboruri de curatire iarna asta , cel putin in ultimele saptamani ... cam in fiecare zi ! :? Pai , ar fi o mica , mare diferenta fata de mine care n-am avut zbor de la jumatatea lui noiembrie . Sunt convins ca daca as fi avut macar un zbor , nu as fi raportat nici o pierdere !

Da mai Paul dar ei judeca lucrurile strict raportandu-se la ei...nu la ansamblu, ei nu stiu ca pe la noi e olecutza altfel!
Da lasa ca nu toti stuparii stau jos...mai sunt si astia de stau mai sus si astia sigur inteleg altfel lucrurile!
BUNKA

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 21:38

treaba ta Bunka... si a celorlalti care se avanta cu tot elanul in lucruri incomplet testate in apicultura reala (aici intru si eu cu MER-ul :lol: )
Amintesc doar ce se stie... ca in general viatza elimina de la sine cea mai mare parte din erorile care la momentul inventarii lor pareau mari descoperiri... si daca Dadantul si ME-ul au rezistat la proba timpului pe plan mondial si alte Orszagosuri/Cunciuri/Antonescu/Laions/rame rotative nu... trage tu concluziile. E pacat sa cheltuim timp bani si energie in inovatii la care de fapt altii au renuntat demult. Si daca ar fi vorba numai de stuparul roman, hai ca astuia inainte de 89 i-a fost bagat pe gat niste STAS-uri.
Dar pe plan mondial ? Toti or fi optuzi ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 21:41

paul scrie:Si inca o problema alt stupare ... Una-i sa intretii albine intr-un climat cu influente mediteraneene si alta-i sa le intretii intr-un climat cu influente ... siberiene . Banuiesc ca ai avut zboruri de curatire iarna asta , cel putin in ultimele saptamani ... cam in fiecare zi ! :? Pai , ar fi o mica , mare diferenta fata de mine care n-am avut zbor de la jumatatea lui noiembrie . Sunt convins ca daca as fi avut macar un zbor , nu as fi raportat nici o pierdere !

Nu !
N-am avut NICIUN ZBOR SERIOS din noiembrie.
Doar baza-baza unde si unde ( max. 8 grade)

Iar mai la nord de voi, in Ucraina, care este modelul de rama cel mai uzitat ???
alt stupar

Mesajde paul » 03 Feb 2013, 21:46

alt stupar scrie:
Iar mai la nord de voi, in Ucraina, care este modelul de rama cel mai uzitat ???

Pai ... Dadant !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 21:53

BUNKA scrie:Da mai Paul dar ei judeca lucrurile strict raportandu-se la ei...nu la ansamblu, ei nu stiu ca pe la noi e olecutza altfel!
Da lasa ca nu toti stuparii stau jos...mai sunt si astia de stau mai sus si astia sigur inteleg altfel lucrurile!

Pai aici ar fi... marea noastra greseala - sa judecam lucrurile raportandu-ne la un fel de pseudoiernare ce-o ofera vremea prin unele zone ale tarii !
La fel am avut si iarna trecuta situatii cand omul deja obisnuit cu surogaturi de ierni a nimerit intr-o iarna adevarata si rezultatele s-au vazut... fluviu de vaicareli la un topic al lui Giurgila care a facut istorie... "marea lovitura ce a primit-o apicultura in iarna aceasta"

Cine crede ca noi aici in vest, ma gandesc ca si sudistii zic la fel... se pot pune stupii la iernat pe ba baza lui "las` ca n-o fi iarna asa grea" acum nu are decat sa traga ponoasele.
Oltenia e save, s-a zburat bine, spre vest inca se sta pe lada...
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 21:57

E simplu... ca in proverbul cu ulciorul: incepi de la 3-4 stupi, anual dublezi/triplezi efectivul ca esti norocos de prinzi iernari usoare si scapa cam toti matzii lesinati din lazi, mergi asa vreo trei iernari pana devine obisnuinta si intr-a patra iarna natura se obrazniceste si are nesimtirea sa-ti ofere o iarna adevarata si TE-A CURĂŢAT !
si... binenteles ca natura / lada / medicamentele/ soarta e de vina. Niciodată stuparul.
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 22:09

paul scrie:
alt stupar scrie:

Pai ... Dadant !

Asa.
si la mai la nord, la rusi ? Sau la canadieni, ca tot geruri aspre sunt si la ei ?
A... ca nu e Dadant ci Langstroot... totuna mi-e, vorbim de latimea ramei si cat afecteaza aceasta latime calitatea iernarii, nu ?

@Bunka, ai studiat in amanunt clipurile celor de la FreenchBeeFarm. Ce latime au aia la rama ?
alt stupar

Mesajde nae » 03 Feb 2013, 22:12

Prea multa patima neconstructiva ; daca privesti unilateral toti avem dreptate si toti gresim .
Alt Stupar are dreptate cand spune ca albinaritul e pe tone nu pe nr iernat si greseste cand refuza sa ''experimenteze'' noul .
Bunka o face pe banii si SUFLETUL sau = e de apreciat ,dar putina prudenta nu strica .
Poate timpul va arata ca Bunka se inseala (sper ,pt inima lui , nu ) dar initiativa lui nu trebuie franata,mai ales gratis.
In toamna s-a propus (o aberatie ) un concurs care sa arate cine-i mai bun .. jumatate din forum isi anunta prezenta si eu nu intelegeam de ce acesti oameni nu vad ca ce ''propun'' e absurd ... decat sa OMORI o fam intr-o bazaconie mai bine o donezi lui Bunka in caz de esec si toata lumea ar castiga .
nae

Mesajde bostina constantin » 03 Feb 2013, 22:14

Sunt incepator si am imtrat in iarna cu 13 roi aproape egali [medii], azi am avut primul zbor de curatare din 30 noie 2012. Sunt foarte fericit[cat o dura] ca toti au iesit la zbor, i-am si ajutat putin, albinele erau vioaie si au umplut spatiul de deasupra micii stupine. Cea mai mare bucurie am avut-o cand am ridicat podisoarele odata cu paturica, la unii si am vazut ceiace va arat si voua. Recunosc ca nu la toti rama era asa, rama nu fagurele, dar la care m-am uitat fagurii asa aratau.
As dori ca toti colegii sa aibe aceleasi motive de bucurie :)
Numa bine !! :D
Fişiere ataşate
DSC02856 (Medium).JPG
pt asta
bostina constantin

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 22:18

Da Nae, si eu sper sa reuseassca... pentru ca Bunka chiar ni-e simpatic, altfel nici nu "ma luptam" cu o cauza pierduta apriori... sa reuseasca a intelege ca altele sunt verigile slabe la iernare, nu sistemul folosit...
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR