Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BCM » 06 Feb 2014, 11:03

Am amintit de un studiu si de distanta intre plasa anti varoa si tavita de tabla.
Iata: http://www.countryrubes.com/images/AV-BOTTOM_BOARD.pdf
BCM

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 02:14

Interesant ce zice aici
Conclusions, Recommendations and Perspectives
Recommendations
Based on the results obtained during the two years of trials, we are convinced that the anti-varroa
bottom board is a good means of slowing the progression of the varroa mite population in the
colonies. Our conclusion reinforces those of several other studies, which demonstrate the same
tendency. We therefore recommend its use within the Canadian context. The anti-varroa bottom
board should however be used with a closed bottom in order to not, contrary to the desired result,
encourage an accelerated increase in the varroa mite population which would follow a lowering of the
hive temperature. This word of caution is very important. The bottom must be closed by means of a
movable drawer that permits, at regular intervals, a cleaning of accumulated hive debris. This drawer
is also useful for sampling purposes. We also recommend that the distance between the bottom of
the sampling drawer and the screen be at least 4 cm (1 5/8”) to prevent the re-entry of the varroa
mites into the hive unless future studies prove that this distance can be reduced.

...adica, trebuie folosita cu tavitza inchisa :idea: , iaca am mai invatzat ceva, pt ca tinand-o deschisa scade temperatura pe puiet si asta duce la o infestare mai usoara a puietului, probabil si la o lungire usoara a perioadei de incubare, si asta convine de minune parazitului, daca e inchisa treaba se schimba...asa cum din intamplare am tinut eu la deloni vara ce a trecut...tava inchisa, hofman de 32mm albina multa pe interval (noaptea)..ca ziua jumate era la cules :P ...stupul negru, hmmm...si la toate astea am mai si format 3 din ei cu cedare de culegatoare si 2 cu scuturare...deci nexam puiet, si cu toate astea tot am avut VSH in toamna...hmmm, pai la infestatii mai periculoase cred ca aveam un VSH superevident...vedem ce ne rezerva viitorul !
Si...distantza de 4cm intre sita si tava...da, nu am stiut !!
Mersi colega !!!!!!!!!!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 11:19

O sa maresc distantza intre sita si tavitza de acum inainte !
BUNKA

Mesajde BCM » 07 Feb 2014, 15:44

Cu placere, Bunka. Ma bucur ca pot sa fiu de ajutor.
Distanta aceea la mine e de 60 mm.
Fişiere ataşate
IMG_0003.JPG
BCM

Mesajde BCM » 07 Feb 2014, 15:45

Alta foto, cu plasa, dar inca nu am prins-o cu capse. Vreau sa dau cu ulei intai.
Fişiere ataşate
IMG_0004 (2).JPG
BCM

Mesajde BCM » 07 Feb 2014, 15:47

Nu am reusit sa pun mai multe foto pe postare de aceea trimit cate una. Inaltimea soclului e de 110mm.
Fişiere ataşate
IMG_0005 (2).JPG
BCM

Mesajde BCM » 07 Feb 2014, 15:52

Iata fotografii ale unui tip de rama pe care o voi folosi in Dadant pentru crestere naturala a unei limbi de ceara, pe care apoi o voi transfera in delonul modificat.
Poate o va gasi cineva utila.
Fişiere ataşate
IMG_0006 (2).JPG
BCM

Mesajde BCM » 07 Feb 2014, 15:56

Se decupeaza partea "in exces" a ramei atunci cand se considera ca au crescut destul fagure, bineinteles dupa ce albina a fost periata/scuturata.
Am considerat ca 2 sarme (precum si dispunerea lor nesimetrica) sunt de ajuns tinand cont de dimensiunile interioare ale ramei. In jumatatea de sus fagurele va avea o mare rezistenta fiind lipit pe 3 laturi (sa nu mai vorbim de prinderea pe V-ul leatului superior). Insarmarea va ajuta la stabilitatea jumatatii inferioare a fagurelui.
Fişiere ataşate
IMG_0007 (2).JPG
BCM

Mesajde BCM » 07 Feb 2014, 16:42

Tot mi se pare mare distanta de 12mm care ramane la o cutie de 300x300mm cu 9 rame de 32mm. La o asezare simetrica a ramelor (2 randuri de albina intre faguri, pe 12mm) vor ramane cate 12mm de fiecare parte a fagurilor marginali la doaga. Cred ca e cam mult pentru o albina micsorata crescuta pe celula naturala. As merge cel mult pe 295x295mm la interiorul cutiei, pentru usurinta confectionarii.
Pun o foto cu cutia de 291x291mm la care sunt sigur ca si cu propolizare (nu prea au spatiu propolizat intre rame) am loc de miscare si de scoatere a ramelor daca se respecta intocmai dimensiunile ramelor si a cutiei.
Fişiere ataşate
IMG_0002 (2).JPG
Ultima oară modificat de BCM pe 07 Feb 2014, 16:54, modificat de 3 ori în total.
BCM

Mesajde un incepator » 07 Feb 2014, 16:52

BUNKA scrie:Interesant ce zice aici
Conclusions, Recommendations and Perspectives
Recommendations
Based on the results obtained during the two years of trials, we are convinced that the anti-varroa
bottom board is a good means of slowing the progression of the varroa mite population in the
colonies. Our conclusion reinforces those of several other studies, which demonstrate the same
tendency. We therefore recommend its use within the Canadian context. The anti-varroa bottom
board should however be used with a closed bottom in order to not, contrary to the desired result,
encourage an accelerated increase in the varroa mite population which would follow a lowering of the
hive temperature. This word of caution is very important. The bottom must be closed by means of a
movable drawer that permits, at regular intervals, a cleaning of accumulated hive debris. This drawer
is also useful for sampling purposes. We also recommend that the distance between the bottom of
the sampling drawer and the screen be at least 4 cm (1 5/8”) to prevent the re-entry of the varroa
mites into the hive unless future studies prove that this distance can be reduced.

...adica, trebuie folosita cu tavitza inchisa :idea: , iaca am mai invatzat ceva, pt ca tinand-o deschisa scade temperatura pe puiet si asta duce la o infestare mai usoara a puietului, probabil si la o lungire usoara a perioadei de incubare, si asta convine de minune parazitului, daca e inchisa treaba se schimba...asa cum din intamplare am tinut eu la deloni vara ce a trecut...tava inchisa, hofman de 32mm albina multa pe interval (noaptea)..ca ziua jumate era la cules :P ...stupul negru, hmmm...si la toate astea am mai si format 3 din ei cu cedare de culegatoare si 2 cu scuturare...deci nexam puiet, si cu toate astea tot am avut VSH in toamna...hmmm, pai la infestatii mai periculoase cred ca aveam un VSH superevident...vedem ce ne rezerva viitorul !
Si...distantza de 4cm intre sita si tava...da, nu am stiut !!
Mersi colega !!!!!!!!!!!

De ce trebuie cu tavita inchisa si cu distanta de 4 cm intre sita si tabla ?
un incepator

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 21:33

La distantza asta e dovedit stiintific ca varoa nu mai pleaca de pe tavitza..nu mai urca pe albina !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 21:40

BCM scrie:Tot mi se pare mare distanta de 12mm care ramane la o cutie de 300x300mm cu 9 rame de 32mm. La o asezare simetrica a ramelor (2 randuri de albina intre faguri, pe 12mm) vor ramane cate 12mm de fiecare parte a fagurilor marginali la doaga. Cred ca e cam mult pentru o albina micsorata crescuta pe celula naturala. As merge cel mult pe 295x295mm la interiorul cutiei, pentru usurinta confectionarii.
Pun o foto cu cutia de 291x291mm la care sunt sigur ca si cu propolizare (nu prea au spatiu propolizat intre rame) am loc de miscare si de scoatere a ramelor daca se respecta intocmai dimensiunile ramelor si a cutiei.

...la 32mm ai fix 288mm la 9 rame..diferentza pana la 300mm cat are lada e fix 12mm care se impart egal la stanga si la dreapta cate 6mm la rama 1 si 6 mm la rama 9..deci raman teoretic cu tot cu 6 mm din hofmann 12mm dar nu e mult..stii ca de regula daca lipesti rama de doaga nu ai spatiu suficient si albinele efectiv nu mai construiesc celulele in intregime...daca le pui asa in ladite de 30/30cm ai si fagurele 9 si 1 cladite frumos, complet si pe fetele exterioare, plus ca ai posibilitate de manevra.
Foarte frumoase ramene, laditele si treaba cu rama aia...e, smecherie !!
Bravos..da-i bataie !!
Si fundul mi se pare f misto realizat !! Voi mari si eu distantza aceea ..
BUNKA

Mesajde danman » 07 Feb 2014, 21:59

Am folosit un asemenea fund. Problema este ca daca nu-l inchizi ermetic, albinele intra si someaza exact unde nu trebuie - in tavita. Asta ar fi anula orice efect de izolare a acarienilor cazuti, acestia putand urca din nou pe aceste albine. Daca-l inchizi ermetic pierzi ventilatia... e cu dus intors. Am renuntat la site din cauza asta si-am ramas cu fundurile pline.
danman

Mesajde nae » 07 Feb 2014, 22:15

Ati incercat sa intoarceti subarul /tabla ?,fiintele vii/albinele iubesc aerul nu '' curentul '' .
nae

Mesajde BUNKA » 08 Feb 2014, 01:43

danman scrie:Am folosit un asemenea fund. Problema este ca daca nu-l inchizi ermetic, albinele intra si someaza exact unde nu trebuie - in tavita. Asta ar fi anula orice efect de izolare a acarienilor cazuti, acestia putand urca din nou pe aceste albine. Daca-l inchizi ermetic pierzi ventilatia... e cu dus intors. Am renuntat la site din cauza asta si-am ramas cu fundurile pline.

daca folosim si urdinis superior asa cum am eu la ai mei..vor zbura mai mult sus si cred ca si ventilatia e alta, si nu o mai ard pe sub site..eu nu am probleme de astea..isi regleaza singure tirajul
BUNKA

Mesajde danman » 08 Feb 2014, 09:38

A nu se intelege ca fetele reglau ventilatia pe sub site in sensul de a o reduce. Nu cred ca faceau asta, desi nu exclud. Dar daca o faceau o faceau pt ca era prea cald si nu pt ca era prea curent. Urdinis superior aveam si eu dar inchis pe timp de vara cu o plasa (pt ventilatie). Nu-mi prea place urdinisul superior vara - sunt probleme cu furtisagul, viespile, ingreuneaza lucrul la stup, etc. asa ca pe timp de vara il tin doar pt ventilatie, inchis cu o plasa. Poate voi mai incerca variante, dar pana acum sita pe fund nu m-a multumit tocmai din cauza asta. Cred ca prefera sa faca barba acolo sub sita din cauza ca acolo simt mai bine hormonul de matca; probabil ca si ventilatia o fac mai usor stand acolo decat chinuindu-se la urdinis. (pt ca oricata sita ai avea in stup tot va fi prea cald vara daca-i ai in soare). Ramane sa mai experimentez, dar deocamdata prefer un fund plin, un urdinis superior si eventual chiar un stup la umbra. Bunka, ce zici de un urdinis superior si punct? Oare n-ar merge doar cu urdinisul de sus si sita pe fund? Poate ca zburand doar pe sus ar fi si mai bine aparat, dar tot nu-mi place ideea ca toamna viespile sa intre direct in miere.
danman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR