Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Structura familiei. Culegatoare pentru marile culesuri!

Mesajde yuonyuon » 14 Iun 2020, 21:46

5rame scrie:
ignatov andrei scrie:...

Domnuk Ignatov poate reluati topicul acesta. Eu il voi urmari cu maxim interes.
Multumesc!

Daca ne explici cu amanunte ce ai inteles pana acum....poate venim cu completari....
Ar fi mai usor ..zic eu
yuonyuon

Mesajde 5rame » 14 Iun 2020, 22:44

Principiul: raportul de culegatoare - albina de stup trebuie să fie în favoarea culegatoarei. Asta va determina o parte din albina de stup sa participe la cules. Nu uitam de cuib ( ramele de puiet) care trebuie să fie compact.

Tehnica : la început de aprilie 4 rame de puiet cat mai compact. Lăsăm sa-l capaceasca si NU MAI DAM RAME LA OUAT

Si mai tehnic: cuibul trebuie să arate asa începând din dreapta cum te uiti din spate ->
Rama plină cu miere
Rama mai neagră sa bage pătura
Rame de puiet 4- 5
Rama de acoperire

Când ai ajuns in aceasta configurație bagi in dreapta lângă perete două foite de jumate si nu mai dai nimic

Daca totusi cere prea mult mai iei o rama de puiet

Inainte de cules ridici ramele de jumate in cat si îmbraci puietul cu 2 foite 1/1

Si cireasa: sa faci asta ai nevoie de familii puternice, sănătoase și miere cat mai multa, multa, multa

Asa ca mai intai trebuie sa fiu pregătit să asigur asta
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde yuonyuon » 15 Iun 2020, 01:01

Chiar foarte bine ..mai ales ideea cu ramele de jumate

La mine cuibu arata in felul urmator: din dreapta rama cu (pastura si miere ....rama nr 1) dupa care puiet pana in diafragma ..dupa diafragma rama cu miere......rame adaug intre rama cu polen si puiet ( a doua din dreapta)...sau mai rar pe locu trei daca este mult polen.......si tot asa ma duc pana in 7 de puiet dupa care pun catu...si cuibu ramane asa tot sezonul (+/-o rama de puiet)...constant pe 7 x3 = 21 rame albina = minim trei caturi 1/2.....
Daca poti sa ajungi la configuratia asta cu 35 de zile inainte de salcam" esti tare."..dar va trebui sa iesi minim pe 6 rame din iarna ( in zona mea) ca sa pleci mai " de sus"...
Daca iesi pe patru vei fi obligat sa nu ajungi la 7 rame de puiet ci la 5 pentru ca te prinde salcamu configurat gresit ....structurat prost...pe dezvoltare ..cand defapt trebuia sa termini cu dezvoltarile sa inclini balanta pe cules....

Procentu de culegatoare determina intentia de a culege mai mult dar si lipsa consumului de catre puiet ( odata ce nu mai dezvolta nu mai avem nici consum...deci avem miere)

Idea ca trebuie multa mancare este falsa .....eficienta se vede in consum.....cu doua rame pline de miere duc un roi din 3-4 rame in 10.....
Consumul mare este la cresteri de puiet ..dar si mai mare la ecluzionare in primele 6 zile .....atunci sa rad rame intregi de miere si pastura...
yuonyuon

Mesajde tiih » 15 Iun 2020, 08:21

yuonyuon scrie:Consumul mare este la cresteri de puiet ..dar si mai mare la ecluzionare in primele 6 zile .....atunci sa rad rame intregi de miere si pastura...

Oare nu exageram putin?.In fond...
1.Cate kg de miere consuma in medie o familie de albine intr-un an?
2.Cate kg de polen(inclusiv pastura)consuma in medie o familie de albine intr-un an?
3.Cate miere se consuma pentru o albina din stadiu de ou pana eclozeaza?
4.Cate miere se consuma pentru o albina dn stadiu de ou pana ce devine albina culegatoare?
Dincolo de structuri si parastructuri eu(si oricare alt cineva) obtin mult mai multa miere de la o familiie de albine daca O AJUT INAINTE DE CULESUL DE LA SALCAM...garantat!...
Pe pariu.!...
5.Ce trebuie facut?
tiih

Mesajde 5rame » 15 Iun 2020, 09:51

yuonyuon scrie:Chiar foarte bine ..mai ales ideea cu ramele de jumate

Idea ca trebuie multa mancare este falsa .....eficienta se vede in consum.....cu doua rame pline de miere duc un roi din 3-4 rame in 10.....
Consumul mare este la cresteri de puiet ..dar si mai mare la ecluzionare in primele 6 zile .....atunci sa rad rame intregi de miere si pastura...

E asta e unul din "SECRETE" dupa cum incerc sa ma prind.

Multa miere inseamna o albina SANATOASA, cumulat cu celelalte aspecte: pastura, puiet compact, caldura, tratamente.
DAR, trebuie sa stim sa cream acea "circulatie" in stup . Fara sa stam toata ziua pe ei cu furculita.

Oricum deja vorbim de lucruri mari, mai intai trebuie sa reusesc sa ii bag cu multa miere in iarna, mereu incerc dar niciodata nu reusesc cat mi-as dori.
Mai ales intr-o iarna ca cea care a trecut in care s-a consumat peste asteptari.
5rame

Mesajde yuonyuon » 15 Iun 2020, 11:21

tiih scrie:
yuonyuon scrie:Consumul mare este la cresteri de puiet ..dar si mai mare la ecluzionare in primele 6 zile .....atunci sa rad rame intregi de miere si pastura...

2.Cate kg de polen(inclusiv pastura)consuma in medie o familie de albine intr-un an?
4.Cate miere se consuma pentru o albina dn stadiu de ou pana ce devine albina culegatoare?
Dincolo de structuri si parastructuri eu(si oricare alt cineva) obtin mult mai multa miere de la o familiie de albine daca O AJUT INAINTE DE CULESUL DE LA SALCAM...garantat!...
Pe pariu.!...
5.Ce trebuie facut?
o ajuti cu ce??
Si cand? .....elaborati (sau tre sa aduc clestele? :lol: )

Eu am scris exact ce fac ...cred ca e destul de clar...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 15 Iun 2020, 11:29

5rame scrie:
yuonyuon scrie:Chiar foarte bine ..mai ales ideea cu ramele de jumate

E asta e unul din "SECRETE" dupa cum incerc sa ma prind.

Multa miere inseamna o albina SANATOASA, cumulat cu celelalte aspecte: pastura, puiet compact, caldura, tratamente.
DAR, trebuie sa stim sa cream acea "circulatie" in stup . Fara sa stam toata ziua pe ei cu furculita.

Oricum deja vorbim de lucruri mari, mai intai trebuie sa reusesc sa ii bag cu multa miere in iarna, mereu incerc dar niciodata nu reusesc cat mi-as dori.
Mai ales intr-o iarna ca cea care a trecut in care s-a consumat peste asteptari.
dar nu este nici un secret in biologie ....conditii optime duc la familii sanatoase si capabile ....hranite cu miere si pastura .....si caldura...

Ca sa fac o paralela legata de eficienta ....cum e sa ai pamant ( arabil) la camp ...10 hectare imprastiate....sau toate intrun singur lot....??? Imagineazati la albine cum e cuibu...calitatea ramelor....si sa vezi ca este nevoie de mai putin efort si albinele traiesc mai mult ....
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 15 Iun 2020, 20:16

5rame scrie:
ignatov andrei scrie:...

Domnuk Ignatov poate reluati topicul acesta. Eu il voi urmari cu maxim interes.
Multumesc!

Daca nu spunem despre ce structura vorbim si cum trebuie sa fie, o sa fie mai greu de inteles.
Structura unei familii nu se obtine printr-o formula magica ce poate fi aplicata inainte de cules, sau oricarei familii, indiferent de cum arata!
Structura familiei este diferita pe parcursul unui an de zile, de aceea trebuie sa intelegem de la inceput cu ce se mananca:
- intr-un fel va fi structura unei familii intrate pe iarna cu rezerve insuficiente si furajata in perioada de frig si cu totul alta va fi structura unei familii cu rezerve indestulatoare si la care nu se umbla pana nu incepe natura sa tureze motoarele.
Daca mergem pe miere, trebuie sa stim ce fel de familii ne trebuie.
Daca mergem pe polen, altfel e structura, la fel si cele pentru laptisor, crestere de matci etc.
ignatov andrei

Mesajde Balian » 15 Iun 2020, 20:51

Mai este un caz vă rog. Cum s-a întâmplat în ultimii doi ani la salcâm. În vestul țării din cauza secetei din toamnă s-a știut aproape cu perfecție că va fi o campanie de primăvară deficitară. Peste asta au venit înghețurile din
primăvară.
La această prognoză cu ce stuctură să ne pregătim vă rog?
Să facem roiuri. Dacă nu luăm în calcul înmulțirea, ne rămâne vânzarea pe care nu prea reușim că toată lumea are roiuri în belșug. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 16 Iun 2020, 07:49

yuonyuon scrie:
tiih scrie:

Pe pariu.!...
5.Ce trebuie facut?

o ajuti cu ce??

E relativ simplu....va detaliez dupa raspunsul la intrebarii..
Niste indicii va dau....
Am spus mereu ca am alergie la pozele cu stupii frumosi vopsiti,frumosi aliniati,frumosi inghesuiti....alea de pe fb...
Ca sa aplici metoda mea trebuie sa ai stupii grupati cate..2..3....intre grupuri trebuie sa pastrem obligatoriu "o distanta sociala" de 2..3 m de jur imprejur(gruparea in forma de sah a cate doi stupi e ideala!)...in fine nu multi isi permit 100 de stupi pe o suprafata de un sfert pana la jumate de hectar doar pentru ei si pomi....
tiih

Mesajde yuonyuon » 16 Iun 2020, 08:21

tiih scrie:
yuonyuon scrie:
tiih scrie:

Pe pariu.!...
5.Ce trebuie facut?

o ajuti cu ce??

E relativ simplu....va detaliez dupa raspunsul la intrebarii..
Niste indicii va dau....
Am spus mereu ca am alergie la pozele cu stupii frumosi vopsiti,frumosi aliniati,frumosi inghesuiti....alea de pe fb...
Ca sa aplici metoda mea trebuie sa ai stupii grupati cate..2..3....intre grupuri trebuie sa pastrem obligatoriu "o distanta sociala" de 2..3 m de jur imprejur(gruparea in forma de sah a cate doi stupi e ideala!)...in fine nu multi isi permit 100 de stupi pe o suprafata de un sfert pana la jumate de hectar doar pentru ei si pomi....
exact asa ii am eu asejati ....100 de bucati cate doi...sah ..3 m intre randuri si pe juma de Ha.....aaa...si pomi ..mai departe cum ii ajutam? Adica sa revenim unde ramasesem.......
yuonyuon

Mesajde tiih » 16 Iun 2020, 09:27

Foarte bine...Ce spun mai departe nu e nimic nou sub soare..stim multi,dar aplicam putini desi variante se descriu in cartea Valorificarea intensiva a culesurilor..E vorba de mutarea unuia din stupi ,cu o zi inainte de pastoral,si acapararea albinelor culegatoare...E ceva de munca dar ,daca anul e favorabil se merita..
Am incercat fel si fel de metode si structuri de-a lungul timpului...E singura metoda in care dupa 7 zile de cules favorabil am obtinut min 30kg miere de salcam de la un stup, comparatativ cu max 20 kg miere de salcam de la ceilalti stupi care nu au fost ajutati cu albine culegatoare :!:
tiih

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Iun 2020, 09:49

tiih scrie:Foarte bine...Ce spun mai departe nu e nimic nou sub soare..stim multi,dar aplicam putini desi variante se descriu in cartea Valorificarea intensiva a culesurilor..E vorba de mutarea unuia din stupi ,cu o zi inainte de pastoral,si acapararea albinelor culegatoare...E ceva de munca dar ,daca anul e favorabil se merita..
Am incercat fel si fel de metode si structuri de-a lungul timpului...E singura metoda in care dupa 7 zile de cules favorabil am obtinut min 30kg miere de salcam de la un stup, comparatativ cu max 20 kg miere de salcam de la ceilalti stupi care nu au fost ajutati cu albine culegatoare :!:

Toate bune si frumoase, dar ce te faci daca dupa ce ai facut mutarea urmeaza 2 saptamani cu ploi, incat nu poti deschide nici un stup, ai cules de intretinere slab sau deloc si familiile au predispozitie accentuata la roire, exact cum au fost conditiile anul acesta la salcam in multe zone?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 16 Iun 2020, 10:22

?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde 5rame » 16 Iun 2020, 10:55

Vasile_Bucovineanu scrie:
tiih scrie:Foarte bine...Ce spun mai departe nu e nimic nou sub soare..stim multi,dar aplicam putini desi variante se descriu in cartea Valorificarea intensiva a culesurilor..E vorba de mutarea unuia din stupi ,cu o zi inainte de pastoral,si acapararea albinelor culegatoare...E ceva de munca dar ,daca anul e favorabil se merita..

Toate bune si frumoase, dar ce te faci daca dupa ce ai facut mutarea urmeaza 2 saptamani cu ploi, incat nu poti deschide nici un stup, ai cules de intretinere slab sau deloc si familiile au predispozitie accentuata la roire, exact cum au fost conditiile anul acesta la salcam in multe zone?

Aici isi arata avantajul iarasi familiile cu o structură buna pregătite din timp. Acolo unde dispunem de albina doica mai puțină si familia trebuie să se refacă.
Și încă un aspect cred foarte important. Posibilitatea de a oferi familiei foarte mult spatiu pentru ouat si crestere puiet.
5rame

Mesajde yuonyuon » 16 Iun 2020, 10:57

Deje deviem de la subiect.....sa presupunem ca ai un singur stup in stupina si nu poti face " smecherii" ...
STRUCTURA e singura solutie sa faci 30 kg .....

Daca ai doi stupi unu pierde culegatoarea si face zero, iar celalt 30 ...deci 15 media....unde e smecheria ? Munca in plus?
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR