Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde un OM » 12 Mar 2017, 16:46

Nu zic ca nu am si eu momente in care ironizez vreun coleg, dar nu pricep oops-ul pentru pierderea unei matci?
Cat despre faptul ca sunt meserias si mai mult nu, hai sa-ti zic ceva. Am niste dalti de inox, cateva de fer, dar l-am dat gata pe un incepator cand am inceput sa mut niste rame cu un patent. Ma uitam cu coada ochiului la el, se uita la daltile ce erau la indemana, se uita la patent, dar nu a zis nimic. Meserie, nu?
un OM

Mesajde gica.mosu » 12 Mar 2017, 20:29

'poi mai "OMULE " tre sa fii tare ma'ndru ca te-am "citat"...nu ta'ti astiea de fac "albinarie" se pot mandri ca tine= doar o matca pierdere...nu,nu a fost treaba de IRONIE (se vede ca ai mana= esti un bun apicultor,ia...o cum vrei):!: Voi incepe sa fac "dalti" si STUCHI cu 4-6 compartimente pt iernare de matci...si voi avea nevoie de ma'na de lucru=face si eu G.M un LEU,un BAN :D Zilele trecute ,vine in piata la Onesti...un "apicultoooor" care din 64 in toamna mai avea amu doar 12...cauzele tratamente(doar 3+hrana putina... :mrgreen: si la ff multi dun zona au murit stupii,la unii chiar100 la %(de CIUDAAAA)...P.S-de asta vreau sa incep(sa deschid un atelier) de "facut DALTI"...am nevoie de MESERIASI(sa le dau la NEPRICEPUTI=cadou :oops: ......P.S-2...asta intra la COMERCIALE...nu la MINCIUNI.... :D .....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde daffid mihailov » 12 Mar 2017, 20:45

Ce se mai bucura unii ca moare capra vecinului. Cică, mortalitate zero dar Daca pica o regina si e unit cu o matza leșinată se numește "salvat".
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde vulpea » 12 Mar 2017, 21:01

d.m. ,OBS.: o matca 'cazuta' nu este egala cu 100% ('parerea mea' )!.sau chiar 12 din 64 !!
vulpea

Mesajde vulpea » 12 Mar 2017, 21:02

PS1.si ca sa fim mai corecti (ing. !) 52 din 64 !!!
vulpea

Mesajde gica.mosu » 12 Mar 2017, 21:03

daffid mihailov scrie:Ce se mai bucura unii ca moare capra vecinului. Cică, mortalitate zero dar Daca
pica o regina si e unit cu o matza leșinată se numește "salvat".
paaaai

PA'i...daca tie s-au la un-i...X ...va moare o matca(traduc REGINA) in decembrie..(doar meserriasii o descopera uita'ndu-se la urdinis)...voi ...nu a-ti lua masurile ce se cuvin :?: pt a rezolva acea problema ivita(daca aveti matci la rezerva).....FF multi, nu-si dau seama si se trezesc cu fam bezmetice in plina iarnaaaaa'... :mrgreen: ...P.S=da,mortalitate ZERO si ma ma'ndresc cu asta :idea: chiar daca un-X nu ma cred ;)...P.S- multi "apicultori" confunda ..UNIFICARE cu PIERDERI=o mica mare diferenta!?!!!!.....
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 12 Mar 2017, 21:10, modificat de 3 ori în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde daffid mihailov » 12 Mar 2017, 21:05

Clar nu. Dar cand unesti doua familii dupa Noiembrie nu se numește 0% pierderi daca nu te amagesti singur. La pierderi se trec si aia ce au trecut iarna dar mai are abia o rama jumate de albina. Eu asa gândesc.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde vulpea » 12 Mar 2017, 22:28

d.m.,ati raspunzi singur?:pai niste 'mate lesinate' in toamna nu se cheama,oricum,familie iernata,mai ales !.poate numai familie ajutatoare(care nu se pune la socoteala = familii iernate).cam imbarligata exprimarea,dar ... asta/asa este ideia.
vulpea

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2017, 09:01

vulpea scrie:d.m.,ati raspunzi singur?:pai niste 'mate lesinate' in toamna nu se cheama,oricum,familie iernata,mai ales !.poate numai familie ajutatoare(care nu se pune la socoteala = familii iernate).cam imbarligata exprimarea,dar ... asta/asa este ideia.

Totusi, mai e o metoda de a fura caciula:
- o stupina care la tei avea 100 familii, ajunge vai mama ei prin septembrie;
- apicultorul face unificari, introduce pe iarna doar 40 familii si declara pierderi ZERO!

Da, strict pe perioada iernarii, pare corecta exprimarea, dar in economia stupinei....
ignatov andrei

Mesajde Hunbee » 13 Mar 2017, 09:10

Corect.
In momentul cand dispare un stup chiar si prin unificare eu zic ca se cheama pierdere, scadere sau cum vreti sa-i spuneti. Ai mai putine unitati deci capacitati mai putine.
Cat despre colonii cu 2 rame in martie nu e chiar pierdere pt ca ai o matca acolo. Cat te costa o matca in martie? Mult. Mai ales daca e de anul trecut si e selectionata.
Hunbee

Mesajde tiih » 13 Mar 2017, 10:30

Hunbee scrie:In momentul cand dispare un stup chiar si prin unificare eu zic ca se cheama pierdere, scadere sau cum vreti sa-i spuneti. Ai mai putine unitati deci capacitati mai putine.-CORECT
Cat despre colonii cu 2 rame in martie nu e chiar pierdere pt ca ai o matca acolo. Cat te costa o matca in martie? Mult. Mai ales daca e de anul trecut si e selectionata.

Daca colonia aia pe 2rame in martie,a fost tot pe 2 rame in octombrie...ianuarie,nu are pete de diaree si alte semne ce implica suspiciunea unei boli..totul e OK....Daca avea 4 rame ful si a ajuns doar pe doua..etc...atunci lipsest-te te de matca aia si trece-o la pierdere...focare de boli..gazare...etc...Parerea mea...
Din cate am discutat si cu alti colegi din zona Galati Vaslui,iarna asta nu a fost loc de iernarea familiilor de albine pe 2 rame......
Doar in clipurile "publicitare" pe YOU TOUBE mai gasesti asa ceva.. :!: ..
Ultima oară modificat de tiih pe 13 Mar 2017, 10:46, modificat de 2 ori în total.
tiih

Mesajde vulpea » 13 Mar 2017, 10:35

Pt.i.a.: exemplul e prost fata de ce am scris:cat de prost,ca apicultor,sa fi sa crezi ca 100 = 40 ??? (pierderi ZERO !).Hunbee,cred ca aprecierea ta cum ca o unitate 'mate lesinate' e o capacitate este putin cam ... optimista.intr-o stupina,ca numar,se pun numai familiile de productie.roi si mai ales roisorii cat si 'matele lesinate' nu se pun la socoteala! doar daca esti EXPERT ca DM/Canada,care pune,prin stilul de lucru ( bestial,zic eu ) si roii la cei de productie (CAT COMUN) !
vulpea

Mesajde alt stupar » 13 Mar 2017, 10:36

Inca o iarna ca asta si Clubul Amatorilor de Iernări pe Doua Rame trage zavoarele...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde horia_ch » 13 Mar 2017, 11:44

Haideți, măi, c-a fost o iarnă faină! Sincer, eu îmi doresc să fie toate iernile ca asta.
Nu știu de ce, probabil unii s-au obișnuit cu neobișnuitul. Vor zboruri de curățire de minim două ori pe lună toată iarna, vor puiet în ianuarie, polen în februarie și roi în aprilie. Ce-i cu noi?
Iarna e să fie frig. Iarna albina vrea frig. Albina noastră suferă dacă iarna e cald.
Zicea cineva de o regula: Să pregătești albina în toamnă pentru cea mai grea iarnă de până atunci și totul va fi bine. Bună regulă!
O colonie intrată în iarnă cu albină bătrână, cu 10 kg de hrană și aia proastă, cu păduchii ori rănile provocate de aceștia pe ea și cu fagurii roși de șoareci ori găselniță este oricum sortită pieirii, indiferent de iarnă.
Ce-am pățit? Am uitat cum se iernează? Câteva ierni blânde ne-au făcut să uităm regulile iernării și apoi ne plângem de pierderi?
Ce-i cu noi?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde cucubau » 13 Mar 2017, 11:51

alt stupar scrie:Inca o iarna ca asta si Clubul Amatorilor de Iernări pe Doua Rame trage zavoarele...

Din pacate pentru d-ta trebuie sa iti dau o veste foarte proasta:
Clubul celor ce stiu sa treaca peste iarna o familie indiferent cat de slaba , nu inregistreaza pierderi semnificative , marii perdanti sunt cei atotstiutori , cei care cauta rasa ideala , in stupina carora doar paduchele face ravagii.
Si ca sa intaresc cele afirmate : aceasta iarna a fost mai blanda decat iarna trecuta . Suntem cu 15-20 zile avansati ca dezvoltare fata de iarna precedenta.
........
cucubau

Mesajde mellis » 13 Mar 2017, 12:11

gica.mosu scrie:Daneee,ai DREPTATEEEE...,eu am facut 9 ..altiii doar 3...ACU...M vine "scadenta"...Capul face-"capul" TRAGE(indiferent de ZONA si de NEONi.....DE,...de FS(vezi piederile lui un OM=colegul vostru si ta't FS a avut in cuib=STUCHI doar o matca lipsa:oops: )..da,dar a avut "daltA "DE ...inox="meserieas"...P.s- Dane,zine si noua ...cum a foooost daca ai inlocuit mierea de FS cu API......-Multumesc-G.M :!:

Salut,
Mereu se poate si altfel.
Ca anul acesta, anul trecut si de cand sunt, am facut un singur tratament de contact in toamna cu superstrips...si nu am pierderi.
Sanatace.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR