Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde s.catalin » 02 Iun 2025, 18:59

yuonyuon scrie:hai ca mai scriu odata ...

Rugamintea mea este ca pe sfarsit de toamna sa detaliati si cei 1-2-3 pasi prin care cresteti albina de iarna :)
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 02 Iun 2025, 23:37

s.catalin scrie:

Rugamintea mea este ca pe sfarsit de toamna sa detaliati si cei 1-2-3 pasi prin care cresteti albina de iarna :)
orcum voi nu faceti ce zic eu. :lol: ....am colegi care incep ca mine iar pe la jumate incep sa faca " de pe net" :lol: ....
Macar pe un stup daca ati face exact cum am scris ...ati vedea diferenta de la cer la pamant...

Mai scriu odata cum fac roi si albina de iarna ....ca sa mi fac datoria si mai departe fiecare decide daca e vrajeala...povesti sau minciuni.... :D
yuonyuon

Mesajde maximotgv » 04 Iun 2025, 13:45

Sa inteleg ca metoda aceasta functioneaza cu orice fel de matci? Chiar si cu cele de craca?
Eu am incercat metoda anul trecut cu 5 stupi cu regine carpatine cumparate de la crescator de matci si inaine de salcam au roit toti 5. Am folosit caturi de 1/2.
maximotgv

Mesajde yuonyuon » 04 Iun 2025, 14:20

maximotgv scrie:Sa inteleg ca metoda aceasta functioneaza cu orice fel de matci? Chiar si cu cele de craca?
Eu am incercat metoda anul trecut cu 5 stupi cu regine carpatine cumparate de la crescator de matci si inaine de salcam au roit toti 5. Am folosit caturi de 1/2.
cat puiet si cate caturi ? si pe cate rame au iesit din iarna....?
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 04 Iun 2025, 18:39

yuonyuon scrie:
s.catalin scrie:

orcum voi nu faceti ce zic eu. :lol: ....am colegi care incep ca mine iar pe la jumate incep sa faca " de pe net" :lol: ....
Macar pe un stup daca ati face exact cum am scris ...ati vedea diferenta de la cer la pamant...

Mai scriu odata cum fac roi si albina de iarna ....ca sa mi fac datoria si mai departe fiecare decide daca e vrajeala...povesti sau minciuni.... :D

Buna seara dle Yuon,
eu unul nu fac de pe net, cred ca mi-am exprimat admiratia fata de dvs, metoda dvs si faptul ca o impartasiti cu noi, si cred ca si altii incearca sa va copieze.
Cred ca multi dintre noi pur si simplu le pierdem cumva prin luna lui mai si se duc pe craca, nu dam spatiu din plin suficient de devreme, prea mult polen poate in cuib et.
Ce am observat e ca daca le tii stranse si nu le dai drumul pe 10 rame , in stil clasic, de la un moment dat bubuie, maraie matca .

P.S.
Sufletul imi e si indurerat ca asa vreme mizerabila ca in ultimele 6 saptamani, frig si ploaie, nu am prins de cand am albine din 2013.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 04 Iun 2025, 21:58

imi vine aproape imposibil sa dau un sfat ..nestiind ce fel arata stupii vostri si ce lucrari ati facut....
dar banuiesc ca ati facut greselile generice...
si peste asta.... 3 sapt de ploaie ...a fost nesimtire curata .... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 04 Iun 2025, 22:31

crisandp2 scrie:
yuonyuon scrie:
s.catalin scrie:

Buna seara dle Yuon,
eu unul nu fac de pe net, cred ca mi-am exprimat admiratia fata de dvs, metoda dvs si faptul ca o impartasiti cu noi, si cred ca si altii incearca sa va copieze.
Cred ca multi dintre noi pur si simplu le pierdem cumva prin luna lui mai si se duc pe craca, nu dam spatiu din plin suficient de devreme, prea mult polen poate in cuib et.
Ce am observat e ca daca le tii stranse si nu le dai drumul pe 10 rame , in stil clasic, de la un moment dat bubuie, maraie matca .

P.S.
Sufletul imi e si indurerat ca asa vreme mizerabila ca in ultimele 6 saptamani, frig si ploaie, nu am prins de cand am albine din 2013.
cam bubuie...si acum ma intreb cum tin unii stupii pe un singur cat(sau doua) ....

tre sa recunoastem ca vremea a fost ok la cires/rapita....si daca nu valorificam atunci ...nu scoteam nimic si dadeam si mancare la stupi ....ce era deadreptul tragic....

in cuib nu aveti voie sa aveti miere ...altfel metoda nu e valabila ...pentru ca nu faceti altceva decat sa blocati cuibul prematur...idea metodei este tocmai asta ..sa separam mierea de puiet si totodata doica ce creste puiet de restul ..
am zis fara miere si coronite sub gratia haneman...matca daca va oua 2000-2500 de oua pe zi in partea de jos nu inseamna ca e blocata ...ea isi vede de treaba intr un ritm constant ...in timp ce actiunea se petrece in cat ....acolo o sa vedeti polen/ miere /faguri crescuti /etc.....

daca o sa dati cuibul pe 7 rame o sa vedeti ca la un moment dat o sa fie prea mare familia si o pierdeti de sub control...

la ce va referiti cand spuneti ca "nu dam spatiu din plin suficient de devreme"....???
yuonyuon

Mesajde Balian » 04 Iun 2025, 22:52

Departe de gândul să cataloghez pe oricine, că mai toți putem greși, dar totuși un algoritm băbesc de recunoașterea greșelilor comise în trecut și mai ales planificarea lucrărilor pentru viitor ținând cont de aceste greșeli, este absolut necesar părerea mea (PM). Adică o persoană care se ocupă de albine de peste 10 ani, gândește rațional, are autocritică, a avut timp în această perioadă să selecteze din propria experiență ce este rău și dacă consecvent nu mai comite acele greșeli, sigur va evolua în meserie și sigur va putea găsi reguli și metode pe care să folosească în planificarea activității zilnice în stupină și nu numai. Să recunoaștem, situația trăită în perioada de primăvara trecută în mare parte s-ar fi putut prevede, adică am fi putut să avem un plan B pregătit, despre care tot am vorbit, dar dacă suntem visători și optimiști incurabili, bineînțeles că ne vom mărșălui direct în insuccese. Să nu uităm că noroc sau nereușită nu există, numai majoritatea deciziilor luate corect sau greșit.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Iun 2025, 12:52

Balian scrie:Departe de gândul să cataloghez pe oricine, că mai toți putem greși, dar totuși un algoritm băbesc de recunoașterea greșelilor comise în trecut și mai ales planificarea lucrărilor pentru viitor ținând cont de aceste greșeli, este absolut necesar părerea mea (PM). Adică o persoană care se ocupă de albine de peste 10 ani, gândește rațional, are autocritică, a avut timp în această perioadă să selecteze din propria experiență ce este rău și dacă consecvent nu mai comite acele greșeli, sigur va evolua în meserie și sigur va putea găsi reguli și metode pe care să folosească în planificarea activității zilnice în stupină și nu numai. Să recunoaștem, situația trăită în perioada de primăvara trecută în mare parte s-ar fi putut prevede, adică am fi putut să avem un plan B pregătit, despre care tot am vorbit, dar dacă suntem visători și optimiști incurabili, bineînțeles că ne vom mărșălui direct în insuccese. Să nu uităm că noroc sau nereușită nu există, numai majoritatea deciziilor luate corect sau greșit.
cand esti incepator nu poti sti ce ai gresit si ce nu.....

vezi doar finalul ca a mers prost.....

ce poti face: sau ce am facut eu...stiind ca sunt un om oarecare ..fara studii si nici acces la informatii "secrete"...am aplicat logica lu bunica...

am luat un caiet si din luna martie am inceput sa notez...5-10 familii ...tot ce vedeam in stupi
-mancare
-nr de rame
-cantitate de puiet
-albina
-polen
-puiet larvar
-compact /necompact
-rau/bland

ba chiar tin minte ca desenam si ramele la un moment dat :lol:

am nota asa saptamanal pana la extractia la salcam ...evident ca aunci ..unul era plin altu gol ..altu plin de albina si /sau unii cu botci.....

am luat frumos caietu si am studiat istoricul celui care era plin cu miere :lol: :lol: ...si ce sa vezi ..anuu viitor i am facut pe toti in acelasi mod....
mai putin puiet /liniar ///mancare si ...."voila" la salcam surpriza ...caturile pline....!!!
usor de zis greu de facut....

lafel si cu bolile...te uiti in urma pe caiet (daca il ai :lol: )
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 05 Iun 2025, 14:19

yuonyuon scrie:
crisandp2 scrie:
yuonyuon scrie:
s.catalin scrie:

la ce va referiti cand spuneti ca "nu dam spatiu din plin suficient de devreme"....???

Buna ziua,
ma refeream la a da cele 2+ caturi de 1/1 sau 4+ de 1/2 data suficient de devreme primavara.
crisandp2

Mesajde ignatov andrei » 06 Iun 2025, 14:56

s.catalin scrie:Rugamintea mea este ca pe sfarsit de toamna sa detaliati si cei 1-2-3 pasi prin care cresteti albina de iarna :)

Daca la mijlocul lui iulie, nu ai stupi blocati cu hrana, vei intelege pasii 1,2,3...
Daca ai stupi blocati, nici 10, 20, 30...nu mai sunt valabili! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Balian » 06 Iun 2025, 17:07

În iulie cules, un volum de stup cu un corp 1/1cuib +1sau 2 corpuri 1/2 magazie egal stup blocat. Adio albină de iernat. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 17:33

Balian scrie:În iulie cules, un volum de stup cu un corp 1/1cuib +1sau 2 corpuri 1/2 magazie egal stup blocat. Adio albină de iernat. :)
ce conteaza ....daca e blocat jumate cu miere si jumate liber ...imediat dupa cules isi face albina =surplus de iarna si gata ....in 40 de zile e perfect de intrat pe iarna....
numa sa i se lasa mierea in cap si polen destul.....stupul stie singur ce are de facut....
apoi in septembrie poti extrage mierea (surplusul sau inlocuii cu sirop)daca vrei ... nu mai conteaza....ai deja albina de iarna hranita si crescuta corect

dar problema nu e asta ...ci dezastru de intre salcam si FS...stupii tinuti in foame o luna de zile si incarcati cu boli si paduchii....din astfel de stupi nu mai poti face mai nimic....
poti sa si desenezi pasii ...daca se pleaca de la o baza proasta nimic nu merge...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 17:35

zic sigur ca 5 rame de puiet este peste 8-9 rame la iernat chiar si 10 la unii......deci NU trebuie un spatiu record de rame la ouat ...important e calitatea si longevitatea acelei albine...
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iun 2025, 17:52

Ei sigur voi spune ca sā fiți de calitate şi longevive, cā vā ia mama dracului. :lol:
Ps: da...atenție mare în perioadele fārā cules. Atunci încep problemele. :!:
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 18:11

Balian scrie:Ei sigur voi spune ca sā fiți de calitate şi longevive, cā vā ia mama dracului. :lol:
Ps: da...atenție mare în perioadele fārā cules. Atunci încep problemele. :!:
asta in cazul in care s a scos mierea...si familia nu si a facut /refacut albina

bineinteles ca apicultorul va da sirop ...dar sa faci albina cu faina si zahar ...mai bine faci gogosi..... :lol:

in cazul in care familia e lasata cu miere deasupra ..isi face stocurile de "rezervisti" ...iar cand vine seceta chiar nu sunt probleme...
incetinesc motoarele si intra la stagnat ..ca pe iarna....
asta nu inseamna ca se imbolnavesc...e modul lor de a trece prin vremuri grele/criza....
ce e aia criza cand beciul ...frigiderul si portofelul sunt pline???....povesti 8-)
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR