Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde tiih » 20 Mar 2018, 19:10

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:
ignatov andrei scrie:
tiih scrie: sa pastrezi asa matca fecundata la inceput de aprilie....

Numai daca se imperecheaza cu stuparul... :lol: :lol:

Nu a avut nimeni familii de albine care din varii motive isi pastreaza trantori peste iarna :?:
Ei bine acesti trantori pot fecunda matci ,la inceput de aprilie ;) desi calitatea matcilor e foarte slaba
Cu ani in urma cand trageam ca fiecare mortaciune sa fie la numar,in loc sa o gazez sau sa o unific....am incercat o astfel de "salvare" a familiei de albine....si am reusit...bazandu-ma tocmai pe trantorii de anul anterior....(am introdus o rama cu puiet larvar, la un stup ramas fara matca dupa iernare..si am obtinut o matca fecundata pana pe 15 aprilie)

Daca mai spui si anul, asa, ca sa te cred...
Ai auzit de domnul avocat CUDELCA...?!?

P.S. E doar un forum...
Este normal sa ne dam cu parerea... numai sa nu confundam apicultura cu ceea ce facem in stupina proprie....!!!!

1.Anul 1985
2.NU am auzit de avocatul respectiv
3.Eu nu imi dau cu parerea,eu scriu in urma citirii unor carti,si apoi verificarii propii in practica, cel putin cativa ani..3...5
4.Ati uitat, sau nu l-ati citit pe C.L.Hristea....STUPARITUL NOU pagina nr 54... :o
tiih

Mesajde peterneamt » 20 Mar 2018, 20:30

Albinele au zburat în primăvară. Primul zbor lamentabil din familie. Lipsa hranei pentru animale.

Martie. la o temperatură de + 6 grade. Albinele au făcut un zbor. Familia a rămas fără albine. Datorită lipsei alimentelor, albinele nu au constituit un cuib pentru creșterea păsărilor. Uterul nu a fost hrănit cu alimente hormonale. Ca urmare, familia a zburat.

ps. folosiți traducerea automată din setări, alegând subtitrarea în limba Română !

peterneamt

Mesajde gica.mosu » 20 Mar 2018, 20:44

...D-le TIIH,mai de demult am vrut sa va dau unLIKE+un ul din parte unui alt coleg de forum(fiind rugat...),iata..., acum aveti-cinci(5) LIKURI...le merita-ti cu prisosinta :P ...Si da, uneori...,incercam sa -i ajutam-luminam pe unii colegi si nu suntem RESPECTATI,ba din contra,a-ti avut dreptateeee- candva...RESPECT-GICA.MOSU :!: :!: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde yuonyuon » 20 Mar 2018, 23:42

Avand in vedere ca in natura fara "apicultor " specia sa perpetuat destul de bine . ma intreb cum ? varianta "domesticita" si ocrotita de apicultor , nu trece iarna :))))
yuonyuon

Mesajde cucubau » 20 Mar 2018, 23:58

Ideea de a crește albine într-un mediu cât mai aproape de natural cu cât mai puține intervenîii din partea omului nu este nouă. Noutate este faptul că mediul în care albinele să se poată perpetua nu mai există. Întrebarea se pune dacă mai există albine săbatice ?
........
cucubau

Mesajde yuonyuon » 21 Mar 2018, 00:08

cucubau scrie:Ideea de a crește albine într-un mediu cât mai aproape de natural cu cât mai puține intervenîii din partea omului nu este nouă. Noutate este faptul că mediul în care albinele să se poată perpetua nu mai există. Întrebarea se pune dacă mai există albine săbatice ?
ce face diferenta intre albine salbatice si cele domenstice? biologic
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Mar 2018, 00:16

yuonyuon scrie:Avand in vedere ca in natura fara "apicultor " specia sa perpetuat destul de bine . ma intreb cum ? varianta "domesticita" si ocrotita de apicultor , nu trece iarna :))))

Dacă ne-am înțelege toți apicultorii să lăsăm toate familiile libere să trăiască un timp fără intervenția noastră, o f mare parte a familiilor ar muri. Ce ar rămâne ar fi super rezistente. Bineînțeles că nu ne putem înțelege între noi, și nici nu ne putem permite acest demers, dar ar fi o selecție naturală majoră. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Mar 2018, 00:19

Balian scrie:
yuonyuon scrie:Avand in vedere ca in natura fara "apicultor " specia sa perpetuat destul de bine . ma intreb cum ? varianta "domesticita" si ocrotita de apicultor , nu trece iarna :))))

Dacă ne-am înțelege toți apicultorii să lăsăm toate familiile libere să trăiască un timp fără intervenția noastră, o f mare parte a familiilor ar muri. Ce ar rămâne ar fi super rezistente. Bineînțeles că nu ne putem înțelege între noi, și nici nu ne putem permite acest demers, dar ar fi o selecție naturală majoră. :)

Asta era. majoritatea au stupini formate din "variante" slabe , care in mod normal nu ar supravietuii in natura.
yuonyuon

Mesajde cucubau » 21 Mar 2018, 00:40

Balian scrie: dar ar fi o selecție naturală majoră.

Multe boli incurabile au fost depășite doar prin dispariția factorului patogen odată cu specia infestată. Perpetuarea speciei respective făcâdu-se prin supraviețuirea unor exemplare ce au evoluat în alt areal, la distanță de zona infestata fără contact cu agentul patogen.
În altă ordine de idei, în zona temperată albinele nu pot supraviețuii fără tratamente antivarroua.
........
cucubau

Mesajde petru71 » 21 Mar 2018, 00:45

dogvet scrie:

Am spus eu asta undeva in textul de mai sus?Nu cred :D .Recititi.Daca va intebati cum a supravietuit in natura,raspunsul e simplu:legile selectie,Charles Darwin,manualul de cls xII,Genetica. :) Daca vreti doar supravietuire e una,daca vreti productie,e altceva.Sint convins ca m-ati inteles :P

Oameni buni, dogvet-ul a spus bine ce-a spus.
Naturalul (normalul, firescul) e una, zdroaba după butoaiele pline e altceva.
Calea de mijloc va fi calea. Când om fi în stare...
petru71

Mesajde yuonyuon » 21 Mar 2018, 00:59

cucubau scrie:

Multe boli incurabile au fost depășite doar prin dispariția factorului patogen odată cu specia infestată. Perpetuarea speciei respective făcâdu-se prin supraviețuirea unor exemplare ce au evoluat în alt areal, la distanță de zona infestata fără contact cu agentul patogen.
În altă ordine de idei, în zona temperată albinele nu pot supraviețuii fără tratamente antivarroua.
oare ? Si daca una din " variante " supravietuieste . in cel mai fericit caz , convietuieste. Asa au spus si aia la Chernobyl ca va disparea fauna etc si din contra , prospera .
yuonyuon

Mesajde cucubau » 21 Mar 2018, 01:21

dogvet scrie:Daca va spun ca un nucleu de 3 rame Me protejat trece cu bine iarna,credeti?Bineinteles ca nu

Nu mărimea contează, ci starea de sănătate.
Spre exemplu : un nucleu iernat afară.
Fişiere ataşate
nuc.jpg
........
cucubau

Mesajde yuonyuon » 21 Mar 2018, 01:32

dogvet scrie:
cucubau scrie:

Ceea ce spuneti dvs poarta numele de stamping-out,e un principiu de baza in zootehnie cu toate ramurile ei.Inseamna,,totul plin,totul gol",adica depopulare,dezinfectie,repopulare cu material indemn.Realitatea insa arata ca in timp apar reactii recproce in relatia gazda-agent patogen,altfel am muri cu totii,vezi ciuma ,holera,tifosul etc.Aici discutam insa despre pierderile provocate de iarna,deci de frig,bolile provocate de bacterii,virusi,paraziti doar accentueaza aceste piederi,nu sint factori esentiali pt distrugerea familiei :!:
Nu am crescut cu toti(Evoluat) in aceiasi "ograda" Sa mai numeste si " a doua sansa"

Albina domestica pierde teren la capitolul : stres si intelegerea fata de apicultor (care e zero), dar in schimb sa creat totusi o relatie reciproca si pare ca aduce profit :))))
yuonyuon

Mesajde cucubau » 21 Mar 2018, 01:35

Mai există încă un element care nu se potrivește în apicultura practicată de către om si supraviețuirea familiilor de albine în sălbăticie: este roirea naturală. Prin roire în afară de perpetuare, albinele depășesc majoritatea bolilor cu care se confruntă. Ori roirea și cu apicultura industrială nu prea se împacă.
........
cucubau

Mesajde Balian » 21 Mar 2018, 07:12

Ce am scris nu am scris ca o propunere. În realitate se produce o selecție permanentă, fără voia noastră un fenomen de autocurățire. Dacă este ajutat de noi prin selecția mătcilor și liniilor razistente, este și mai bine. Apicultura se face cu drag de albine. Chiar de asta ne pierdem atâta timp cu remedierea familiilor slabe, care la unii sunt puțin la alții mai mare la număr.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kovacslg » 21 Mar 2018, 11:29

Selectia care se face si modul in care se produc matci este defapt o contraselectie.

Exemplu o stupina de 60-80 de familii, unde apicultorul i si produce singur matcile prin transvazare si imperechere in micronuclee.

In fiecare an dupa metode care mai de care, selecteaza 1-2 familii din care transvazeaza, urmand sa obtina 40-50 de matci, din care formeaza roi sau schimba matci, deci ele vor fi prezente in stupina anul urmator.

Anul urmator repeta aceeasi procedura, si anul urmator iarasi, dupa 3-4 ani stupina are NUMAI CATEVA linii inrudite.

Sa ne gandim cum va arata stupina in 10 ani.

Aceeasi lucru se intampla si in cazul in care un apicultor cumpara matci, cate 30-40 /an, majoritatea vanzatorilor de matci procedand la fel, eventual cumparand cateva matci din care formeaza familii si din care trage, eventual formeaza si cateva familii in care creste trantori, fapt care accentueaza inrudirea matcilor rezultate.
kovacslg

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR