Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde csaa » 10 Feb 2016, 20:28

Astazi am facut o vizita rapida la stupina (daca 18 familii pot constitui o stupina) si le-am bagat si prima turta proteica de anul asta. Imbucurator este ca toate familiile au raspuns prezent. La majoritatea am vazut puiet, de regula capacit, cam 2 palme. La care nu am vazut puiet am vazut matca(de fapt daca am vazut matca nu am mai cautat puiet). MIere mai au......deci....e bine!
Iernare usoara!
csaa

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2016, 20:44

...csaa scrie:daca am vz matca numai trebuie sa vad puiet :idea: ...uneori matcile chiar de un an,nu mai reiau ponta,asadar nu te culca pe o ureche...mai verifica,i-ti recomanda G.M=stan patitul ;) ,
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde csaa » 11 Feb 2016, 07:46

Verific la urmatoarea turta. Multumesc!
csaa

Mesajde cucubau » 05 Oct 2016, 16:55

Din cate observ roata este cam patratoasa mai trebuie cioplita ! :lol: :lol:

Se doreste a fi un articol de sezon dar in realitate este un articol de doi bani .
Citez din articol:
La desfacerea capacului și a căptușelii de deasuprea podișoarelor, ȋn caz de diaree imediat ar trebuii să izbească nasul apicultorului un miros puternic, greu de suportat. Apoi după desfacerea podișoarelor ȋn caz de diaree ar trebuii să se observe pe rame, fundul stupului, pe mierea căpacită, zone acoperite de diaree de culoare maronie, lipicioasă și foarte urȃt mirositoare.

Asa ceva se poate observa la vaci , oi ,porci dar nu la albine.
........
cucubau

Mesajde Neafiliatul » 05 Oct 2016, 18:17

După cum se observă , acest articol într-adevăr de doi bani , este la a treia mână . Autoarea indică sursa http://www.carafacumiere.ro ,la rândul ei indicând https://suburbanrancher.wordpress.com/tag/winter-hive/ . Se naște întrebarea : câtă experiență au sursele respective ? Aceasta , deoarece ne confruntăm cu o invazie de site-uri , bloguri , articole apicole concepute pentru rating ,nu pentru valoare practică . Am postat acest link tocmai pentru a atrage atenția asupra invaziei de sfaturi apicole ,care ,fără o riguroasă selecție , pot face mai mult rău decât bine .
Neafiliatul

Mesajde Miha Chelaru » 13 Oct 2016, 09:24

Mihaela oChelaru - tel: 8989..... pentru reclama treceti pe la caserie... cand se deschide. Altfel, incercati pe anunturi apicole: este gratuit! http://stuparitul-anunturi.com/
Miha Chelaru

Mesajde proapis13 » 13 Oct 2016, 09:30

Miha Chelaru scrie:.......

Ai spatiu de desfasurare la adresa de mai jos... ;)
viewforum.php?f=73
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gigieu » 07 Noi 2016, 14:36

Corectati-ma unde am gresit,daca am gresit pentru a remedia cat mai este timp.La impachetare aplic teoria apicola,logica respectand principiile termodinamicii,propia experienta si din experienta dumneavoastra.La fiecare familie am lasat in plus fata de ghem 2,3rame cu miere capacita+diafragma+1rama miere capacita+diafragma etansa de carton+placa polistiren etans.Toate ramele din cuib au cate doua gauri la 7-10 cm fata de laterale si fata de speteaza superioara.Podisoarele au 4,5,6blanite,am inlocuit blanita din dreptul cuibului cu o bucata de folie petrecuta peste vecinele ei.Blanita de langa diafragma are aerisire cu plasa de 10,15cu5,10.Peste podisor,textile(am sifonierele goale)in capac cu aerisire am polistiren de 2cm.Cea mai critica perioada am observat ca incepe pe la mijlocul lui ianuarie(incepe ponta,temperaturi sub -10,-15 grade,uneori nevoia de turte,condensul etc) si atunci intervine rolul foliei(vizualizare rapida,introducerea usoara a turtei) si al aerisirii din podisor cu care pot elimina zona rece de condens sau o directionez catre diafragma.Spatiul gol din stup(dupa polistiren)daca este mai mic de 15 cm ,asa il las considerand aerul cel mai bun izolator.Vremea a inceput sa fie total neprognozabila pe termen lung asa ca daca apuca sa inceapa ponta pe primele 3-4 rame ale cuibului,nu mai pleaca de acolo dar in ferestrele calduroase vor trage mierea din ramele excedentare in cuib si cum lacomia le caracterizeaza pe albine ,isi vor bloca singure cuibul pentru ouat.Poate am uitat unele detalii dar voi reveni cu poze sau video.Ce ma ingrijoreza? Din 5 tratamente cu varachet,3 le-am facut in octombrie,mai trebuie?Pana in acest an puneam si banda de mavrirol,acum nu.Nu am vazut infestare(port ochelari),nu vad mortalitati pe oglinda stupului,zumzet normal la urdinis.Multumesc si va astept sa ma corectati daca am gresit .
gigieu

Mesajde daffid mihailov » 07 Noi 2016, 15:16

Celofanul l-as scoate de tot. Curent sa nu fie. Stai lin ca nu se blochează cu miere din marginase, dar de foame poa sa crape cu mierea in stup. As fi lăsat rame cu miere cat e ghemu. Varachet la ora asta nu as încerca.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde balu » 07 Noi 2016, 20:16

Eu am tratat ieri cu VF, la unii stupi nu am vazut niciunul pe scandura de zbor, dar la altii f multi , si probabil ca mi se pare dar parca varooa sunt mult mai mari anul acesta!
balu

Mesajde csaa » 07 Noi 2016, 20:24

daffid mihailov scrie:Celofanul l-as scoate de tot. Curent sa nu fie. Stai lin ca nu se blochează cu miere din marginase, dar de foame poa sa crape cu mierea in stup. As fi lăsat rame cu miere cat e ghemu. Varachet la ora asta nu as încerca.

Astazi am facut ultimul tratament cu varatraz (varachet de la Farmavet). Pana saptamana terecuta au avut puiet capacit, iar temperatura a crescut peste 12 grade deabia de ieri.
De ce nu recomandati tratamentul cu varachet la ora asta?
csaa

Mesajde daffid mihailov » 07 Noi 2016, 22:42

. La mine ultimu puiet a iesit la început de oct. Au fost zile frumoase pt ultimul tratament. Merge oxalic acu.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde csaa » 07 Noi 2016, 22:54

Nu am incercat cu oxalic. Poate din primavara.
csaa

Mesajde gigieu » 08 Noi 2016, 06:38

[quote="gigieu"]Corectati-ma unde am gresit,
gigieu

Mesajde tiih » 08 Noi 2016, 09:36

gigieu scrie:
gigieu scrie:Corectati-ma unde am gresit,

Nu e grav,am facut si eu tratament ieri,la o parte din stupi si duminica trecuta la ceilalti...DAR NU E NICI CAZUL IDEAL.(tep de min 14 grade ziua..12 grade noaptea.2..3 zile consecutive,astfel ca albina sa nu stea in ghem cat timp actioneaza tratamentul..sa fie cat mai rasfirata,sa faca un zbor de curatare dupa....etc..
Dar e mai bine acum(cand sigur nu mai avem puiet capacit in nici o familie) cu eficacitate 80% decat la sfarsit de martie -aprilie cand datorita puietului capacit eficacitatea este sub 50 %
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR