Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2025, 22:43

primavara orcum se dezvoltaca se indeplinesc conditiile...problema e ce te faci dupa salcam pana in luna august ca atunci trebuie sa le indeplineasca apicultorul si nu stie cum...
yuonyuon

Mesajde s.catalin » 27 Mar 2025, 22:56

Cand sunt multi copii si doar o paine, primeste fiecare care un coltisor.....

Dar daca frigiderul este plin, mananca fiecare cat vrea....
s.catalin

Mesajde s.catalin » 27 Mar 2025, 23:00

yuonyuon scrie:primavara orcum se dezvoltaca se indeplinesc conditiile...problema e ce te faci dupa salcam pana in luna august ca atunci trebuie sa le indeplineasca apicultorul si nu stie cum...

Nu doar dezvoltarea este problema, stupii roiesc si de foame..... :)) vedeti cum ajungem din nou la dilema noastra, de ce roiesc stupii??? :)
s.catalin

Mesajde Balian » 27 Mar 2025, 23:11

Totuși... să am o imagine, o bază de comparație despre situația sursei proteice în zonele voastre, care
sunt florile furnizoare de polen în perioada august-septembrie? În perioada de formare de albină de iernare
și bineînțeles sursa rezervei poteice depozitate și consumate primăvara devreme, despre care vorbim :?:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2025, 23:14

s.catalin scrie:Cand sunt multi copii si doar o paine, primeste fiecare care un coltisor.....

si daca primesc ce?....pe noi ne intereseaza sa munceasca nu sa sa se sature....

sti bancu cu tiganu? : la pus la munca si a zis ca nu poate sta in picioare de foame..." ai vazut sac gol sa stea drept "...apoi boieru l a invitat la masa la hranit bine iar apoi tiganu a zis " ai vazut sac plin sa se indoaie"... :lol:

daca esti patron si ai 10 angajati ...incearca si dale salariu corect din prima sau inainte...sa mi zic in cat timp dai faliment.....

lafel si la albine...lupta pentru acumulare "frica de moarte" duce la performate extreme ...odata setata acest ritm al muncii...totul merge de la sine....pana la cate rame cu puiet dorim....

deci le dai de mancare dar nu le dai sa faca surplus in faza de dezvoltare .....adica de 1 la x rame de puiet
faza de dezvoltare prin definitie tocmai asta inseamna "ca nu are surplus" se dezvolta de la putin la mult....

ce parere ai de cei care dau cate 3 turte si galeti de sirop ...au albina pe dezvoltare ?..sau la pomiii fructiferi deja s a saturat cu binele si face "an roitor"...??
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 27 Mar 2025, 23:30, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde s.catalin » 27 Mar 2025, 23:16

Balian scrie:Totuși... să am o imagine, o bază de comparație despre situația sursei proteice în zonele voastre, care
sunt florile furnizoare de polen în perioada august-septembrie? În perioada de formare de albină de iernare
și bineînțeles sursa rezervei poteice depozitate și consumate primăvara devreme, despre care vorbim :?:

In C1 nu aveti mai mult polen/pastura ?
s.catalin

Mesajde s.catalin » 27 Mar 2025, 23:21

yuonyuon scrie:
s.catalin scrie:Cand sunt multi copii si doar o paine, primeste fiecare care un coltisor.....

si daca primesc ce?....pe noi ne intereseaza sa munceasca nu sa sa se sature....

sti bancu cu tiganu? : la pus la munca si a zis ca nu poate sta in picioare de foame..." ai vazut sac gol sa stea drept "...apoi boieru l a invitat la masa la hranit bine iar apoi tiganu a zis " ai vazut sac plin sa se indoaie"...

daca esti patron si ai 10 angajati ...incearca si dale salariu corect din prima sau inainte...sa mi zic in cat timp dai faliment.....

lafel si la albine...lupta pentru acumulare "frica de moarte" duce la performate extreme ...odata setata acest ritm al muncii...totul merge de la sine....pana la cate rame cu puiet dorim....

deci le dai de mancare dar nu le dai sa faca surplus in faza de dezvoltare .....adica de 1 la x rame de puiet
faza de dezvoltare prin definitie tocmai asta inseamna "ca nu are surplus" se dezvolta de la putin la mult....

ce parere ai de cei care dau cate 3 turte si galeti de sirop ...au albina pe dezvoltare ?..sau la pomiii fructiferi deja s a saturat cu binele si face "an roitor"...??

Mai e si bancul cu magaru. decat ca daca nu moare , pleaca singur de acasa :)

Inteleg cele doua faze distincte, de dezvoltare si de acumulare, si faptul ca sunt diferente intr ele, dar pentru o dezvoltare corecta e nevoie si de investitie...
e
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2025, 23:29

primavara nu ai ce sa investesi ca e polen si cules din natura ...sa nu spuneti ca nu aveti pomi fructiferi si papadie /salcie...ca nu va cred...

fazele de dezvoltare ...respectiv acumulare ...le gasiti in DEX...stiti exat cand va uitati la un stup in care din faze este....
dar lafel de bine daca e gestionat prost poate fi in faza de roire sau stagnare...lafel explicatii detaliate in dex.... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2025, 23:41

Balian scrie:Totuși... să am o imagine, o bază de comparație despre situația sursei proteice în zonele voastre, care
pai te plangi ca nu ai polen in luna august -septembrie si zici ca atunci e perioada de formare a albinei de iarna??...dece nu formezi albina de iarna in luna iulie...si cand vine seceta ea deja intra la hibernare pentru urmatorul an....crez ca o luna in plus conteaza ???

la mine in august e gata ...tot sezonul ...la 1 septembrie nu mai vezi decat cate 1 dm de puiet capacit ...(stupii ii am in jud bacau zona de deal 300m)
la mine in a doua jumatae a sezonului culesurile sunt cam nesigure....dar eu valorific resursele nu le diluiez cu sirop.... :lol:
yuonyuon

Mesajde s.catalin » 27 Mar 2025, 23:44

yuonyuon scrie:primavara nu ai ce sa investesi ca e polen si cules din natura ...sa nu spuneti ca nu aveti pomi fructiferi si papadie /salcie...ca nu va cred...

fazele de dezvoltare ...respectiv acumulare ...le gasiti in DEX...stiti exat cand va uitati la un stup in care din faze este....
dar lafel de bine daca e gestionat prost poate fi in faza de roire sau stagnare...lafel explicatii detaliate in dex.... :lol:

Nu cred ca sunt stupii goi la ora asta, ca se aduce de afara.
Daca aveti cuibul plin cu puiet, aduceti o rama plina cu miere si o zgariati, peste 5-7 zile repetati operatia, deci 7 kg miere intr-o saptamana.
Si asta pentru ca aveti extrudat stanga dreapta, ca altfel mai aveati 2 rame cu ceva miere.

Daca gresesc, va rog sa ma scuzati.
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2025, 23:44

s.catalin scrie:
yuonyuon scrie:primavara orcum se dezvoltaca se indeplinesc conditiile...problema e ce te faci dupa salcam pana in luna august ca atunci trebuie sa le indeplineasca apicultorul si nu stie cum...

Nu doar dezvoltarea este problema, stupii roiesc si de foame..... :)) vedeti cum ajungem din nou la dilema noastra, de ce roiesc stupii??? :)
nu mai incerca sa schimbi subiectu...ai pus o intrebare ...si ti sa raspuns...ai inteles si punct... apoi urmatoarea...:lol:

boala grea asta cu schimbat subiectu ..stiu(se trage de la tictoc)... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Mar 2025, 23:50

Rapița la mine înflorește la mijlocul lui aprilie. Minus o lună și ceva e începutul lui martie. Atunci dau alarma altfel nu va fi popor la momentul potrivit. Nu în ianuarie, nu în februarie. La începutul lui martie!! Ori în aceea perioadă nu este nici un pom fructifer înflorit nici salcia nici păpădia. Plus vremea cum am văzut în acest an beton. Întreb de polenul din toamnă că aia e singura sursă dacă nu le dau la începutul lui martie. La mine cum ați văzut toamna nu este belșug. E jaleee. C1 este depozit de polen la rapiță. Primăvara la început acolo nu prea mai este nimic. Miere deloc, polen ff puțin, albină deloc. Este un loc de tampon, burduf dezumflat la acordeon. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2025, 23:53

s.catalin scrie:
yuonyuon scrie:primavara nu ai ce sa investesi ca e polen si cules din natura ...sa nu spuneti ca nu aveti pomi fructiferi si papadie /salcie...ca nu va cred...

Nu cred ca sunt stupii goi la ora asta, ca se aduce de afara.
Daca aveti cuibul plin cu puiet, aduceti o rama plina cu miere si o zgariati, peste 5-7 zile repetati operatia, deci 7 kg miere intr-o saptamana.
Si asta pentru ca aveti extrudat stanga dreapta, ca altfel mai aveati 2 rame cu ceva miere.

Daca gresesc, va rog sa ma scuzati.
am rame pline cu miere dupa diaragma dar eu tre sa le scot ca deja aduce de afara ...noroc cu ploile ca se mai reorganizeaza....
nu mai zgarii nimic...operatiune de zgariat am inlocuit o cu diafragma(are acelasi efect ba chiar mai bun) ..la data asta am 3 rame pline(adica fara coronite) cu puiet ...posibil si una dupa diafragma...
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Mar 2025, 23:54

yuonyuon scrie:pai te plangi ca nu ai polen in luna august -septembrie si zici ca atunci e perioada de formare a albinei de iarna??...dece nu formezi albina de iarna in luna iulie...si cand vine seceta ea deja intra la hibernare pentru urmatorul an....crez ca o luna in plus conteaza ???

la mine in august e gata ...tot sezonul ...la 1 septembrie nu mai vezi decat cate 1 dm de puiet capacit ...(stupii ii am in jud bacau zona de deal 300m)
la mine in a doua jumatae a sezonului culesurile sunt cam nesigure....dar eu valorific resursele nu le diluiez cu sirop.... :lol:

Pentru că e secetă și mai mare în iulie. În august +35grade și lipsă puiet numai dacă le dai sulf. :lol:
Balian

Mesajde s.catalin » 28 Mar 2025, 00:01

yuonyuon scrie:...ai inteles si punct...

Sa stiti ca inca nu am prea inteles, de fapt , cam tot ce am inteles pana acum este:

ignatov andrei scrie:Cantitatile de polen ce pot fi calculate ca stoc initial suficient, sunt cele din perioada intrarii in repaosul de iernare, cand familia nu mai are puiet.
Atunci putem spune ca familia are suficienta pastura, numai daca dispune de 1,5-2kg.
Dupa aceasta perioada, cand ciclul biologic este restartat, putem spune ca familia are polen/pastura suficient, daca dispune, in mod continuu. de o rama 1/1 plina.
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 28 Mar 2025, 00:16

Balian scrie:
yuonyuon scrie:pai te plangi ca nu ai polen in luna august -septembrie si zici ca atunci e perioada de formare a albinei de iarna??...dece nu formezi albina de iarna in luna iulie...si cand vine seceta ea deja intra la hibernare pentru urmatorul an....crez ca o luna in plus conteaza ???

Pentru că e secetă și mai mare în iulie. În august +35grade și lipsă puiet numai dacă le dai sulf. :lol:

cand ai surse de polen din abundenta ...colecteaza si administreaza l mai tarziu in perioadele "cheie " ...doar atunci cand familia are nevoie pentru a indeplinii ceva...deci dam hrana ca sa castigam ceva (ca o investitie) in cazul tau 1.dezvoltare pentru culesul de rapita....2 formarea albinei de iernat dupa ultimul cules important....
dupa ce am indeplinit scopurile nu mai dam ....pentru ca facem risipa...nu este necesar sa avem puiet in stup 3 luni de zile cu polen din lada frigorifica si sa trecem 3 luni de seceta doar ca sa vedem puiet pe rama ....TOT ULTIMA GENERATIE DE PUIET CONTEAZA! fie in iulie fie in septembrie....eu nu ma intind peste lunile cu cules slab....august /septembrie(in nici un caz)
ii bag la iernat mai devreme si am terminat sezonul...

daca faci roi etc ..atunci poti face ce vrei ...dai cu galeata si scoti profit la vanzare...
dar cand e vorba doar de miere nu se merita sa treci stupina prin seceta....degeaba
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR