Echilibrul dintre cele doua metode de dezvoltare si management apicol poate ar fi acesta:
In functie de rasa folosita + zona unde este amplasata stupina + tehnica folosita ( dar la tehnica as da cea mai mica insemnatate, explic mai jos de ce) =
Se aduna o multime de date pe mai multi ani si se incearca sa se determine cat mai exact ( cu o marja de eroare) Punctul De Roire .
Familiile se dezvolta doar prin :
1. Ingradirea spatiului de ouat - se tine cont de P D R. Ceva in genul metodei prezentate de dl. Yuonyuon
2. Spatiu de depozitare cat mai mult, cam de 4-6 ori mai mare fata de spatiul lasat pentru cuib.
n. nu mai vorbesc de familii bune bagate la iernat, provizii de miere si pastura peste necesar.
Rame atingem doar cand formam unitati noi, in rest nu umblam la stupi.
Ne concentram activitatea pe: formarea de noi vetre, recoltare miere si vanzare/marketing
Cele mai importante sunt datele adunate, STATISTICA, si modul in care se adapteaza activitatile din stupina pentru atingerea unui punct optim de dezvoltare-> a se vedea punctele 1 si 2. Nu mai stam sa baga rama, scoate rama, rama la cladit etc.
Roiuri: Vetre speciale cu rupere de familii dezvoltate special pentru asta. Metoda descrisa de dl. Vidican
Rame la cladit: Un cat peste cuib / an - Obligatoriu, aceiasi rama in cuib si cat. Poate sa fie ea MER, ME sau D
Poate la formarea pentru iarna sa se mai ia rama cu rama pentru formarea cuibului pe care se va dezvolta familia anul urmator.
Se formeaza cat mai multe vetre de 10, 20, 30, maxim 40 de stupi. Se tine cont de datele adunate pe mai multi ani. Cum sunt datele prezintate de dl. Balian.
O atentie foarte mare - Cred ca este cea mai importanta activitate la nivel de familie, daca se face corect dezvoltarea de primavara este o joaca - ar trebui acordata unor minime interventii in familie astfel incat sa se dezvolte foarte bine, nota 10 +++, ALBINA DE IARNA. Si aici as vrea sa mentionez interventiile dl. Ignatov despre cunoasterea biologiei albinei, fara cred ca este un pic mai greu. Ma tem ca se va pune accent doar pe stimulare ceea ce nu cred ca este corect.
Se poate si unire de familii, dar cred ca ne mintim. Sau altfel spus este normal la un procent de maxim 20 %, ce trece peste asta nu e bine.
Cat mai multe vetre , cat mai multe roiuri. Atentie la ameliorare + infuzie de material genetic de calitate. Surplusul de familii se vand sau se unesc( e diferenta intre aceasta unire si unirea de necesitate).
Ameliorarea este foarte importanta, dar cred ca mai importanta este statistica, ea tine stupina. Prim ameliorare se poate aduce un plus de 20 % ( daca gresesc, va rog sa ma corectati) la orice parametru.
Tin sa mentionez: descriu mai sus modul cum vad, in acest moment, aceasta meserie. Dar nu am experienta la acest nivel, personal am 3 stupi in spatele curtii.
Va rog, in urma celor expuse, sa nu incepeti sa ma trageti prea tare de urechi, in rest accept orice parere