Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puterea familiilor

Mesajde gabi bee » 24 Ian 2012, 11:25

corect , nu cred ca oua matca toate ramele din doua corpuri ME , banuiesc ca mai raman din 20 rame cel putin 4-5 care sunt cu miere . asa si la cuibul pe 14 rame , daca raman cate 2 rame cu miere de ambele parti ale cuibului sunt ale noastre si vom avea ce face cu ele , in schimb matca are mereu unde oua !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde jimm » 24 Ian 2012, 11:42

Cum vad eu problema in legatura cu un cuib mare.
Cel mai important cules (salcam) este unul destul de timpuriu. Pentru a fi valorificat cu succes trebuie sa existe un echilibu in ramele de la cuib, adica daca cuibul este prea mare ajungi sa pui catul dupa cules, moment in care oricum in familie va exista un dezechilibru a generatiilor si roitul (daca nu exista selectie) bate la usa indiferent de volumul lazii, nici cealalta extrema nu este nimerita (lada prea mica).
De ce sa nu strang mierea in cat daca merg pe vertical?! Albina acumuleaza deasupra, de aici poate si productia mai mare despre care se vorbeste dintre orizontal si vertical! Asta daca mergi pe productie si ai timp de bibilit! La 10 rame se pune problema cu iernatul, hrana pentru iernare, aici e o problema! De aici probabil ca se merge pe 12 rame ca le impaca echitabil si productia si iernarea!
jimm

Mesajde gabi bee » 24 Ian 2012, 11:52

pai eu tot vertical vad lada de 14 rame + caturi . cu o singura familie in primavara intr-adevar nu culegi la salcam dar daca iernezi doua unitati in lada si la rapita ai stupul ochi de albina , scoti o matca , pui catul si cu albina si puietul ce al ai atunci in lada culegi f bine si la rapita si la salcam 1 si 2 . problema ar fi dupa s2 ca ramane puterea familiei la o singura matca dar daca lasam in stup 4 rame cu miere la acoperire [2 de fiecare parte a cuibului] , albina va urca in cat culesul viitor . nu stiu, ma gandesc , sunt mai multe variante , ideea este sa umblu cu mai putini stupi insa mai puternici si sa fac mai multa miere !
gabi bee

Mesajde jimm » 24 Ian 2012, 14:07

Acum vorbim despre 2 matci!
Un stup bun iese din iarna pe 6 rame sa spunem, tu ai 14 rame pe cutie, inseamna capacitate maxima 7 rame pe fiecare familie iernata (2 in 1) Trebuie sa unesti cel tarziu la fructiferi cand faci extindere ca altfel nu mai ai spatiu de dezvoltare...de atunci pana la rapita nu mai vorbesc de salcam...se desunfla.
Daca iernezi doi mai mici (3 rame) poti face o familie sanatoasa la rapita/ salcam dar atunci intrebarea este de ce nu ai unit din toamna.
Asta una apoi ce faci cu matcile ce le ridici?
Ceva de genul incearca d-ul Profesor Ursu!
jimm

Mesajde janese » 27 Ian 2012, 10:09

era n topic cu fam ajutatoare...si linkurile erau private
ia vedeti aici

http://www.youtube.com/watch?v=35nCLIjc ... re=related
janese

Mesajde Adi Hodis » 27 Ian 2012, 18:55

gabi bee scrie:pai eu tot vertical vad lada de 14 rame + caturi . cu o singura familie in primavara intr-adevar nu culegi la salcam dar daca iernezi doua unitati in lada si la rapita ai stupul ochi de albina , scoti o matca , pui catul si cu albina si puietul ce al ai atunci in lada culegi f bine si la rapita si la salcam 1 si 2 . problema ar fi dupa s2 ca ramane puterea familiei la o singura matca dar daca lasam in stup 4 rame cu miere la acoperire [2 de fiecare parte a cuibului] , albina va urca in cat culesul viitor . nu stiu, ma gandesc , sunt mai multe variante , ideea este sa umblu cu mai putini stupi insa mai puternici si sa fac mai multa miere !

Nu gandesti tu rau Gabi numai ca, fiind la inceput acum, alege bine tipul de stup.
Ceea ce scrii mai sus, impune lucrul cu rama ... si daca extinzi nr-l de stupi pe acelasi tip de stupi ... in viitor, sa de-a Domnul sa ajungi la peste 200 dar sa si faci fatza volumului de munca.
Acum e simplu/usor "cu rama" ... dar atuuunci va mai fi oare ?.

ps
Vezi m. p.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde vicpo » 28 Ian 2012, 08:54

acum daca acei stupi ai llui gabi(de 14 rame+caturi) sint plini de albine... vreo 70-80 de bucati valoreaza cit 200.
vicpo

Mesajde Crisan Dorel » 28 Ian 2012, 09:46

vicpo scrie:acum daca acei stupi ai llui gabi(de 14 rame+caturi) sint plini de albine... vreo 70-80 de bucati valoreaza cit 200.

Sigur nu valoreaza !
Limiteaza-te la max.12R
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Adi Hodis » 28 Ian 2012, 10:13

vicpo scrie:acum daca acei stupi ai llui gabi(de 14 rame+caturi) sint plini de albine... vreo 70-80 de bucati valoreaza cit 200.

Sint sigur ca va referiti la sezonul activ, nu acum in aceste zile de iarna.
Si chiar de-ar fi asa ( stupii plini in sezon ) asta impune un necesar egal de lazi destinate unei matci din cele doua iernate in stup. Altfel risca intrarea in friguri de roit.
Si manoprea aferenta separarii matcii respectiv pregatirea coloniilor pt. cules, trebuie sa o faca "cu rama" ceea ce necesita X timp.
Acelasi rezultat obtin eu "cu caturile" in Y timp dar substantial mai putin, rezultand posibilitatea de a intretine un efectiv de colonii cu mult peste dublu.

In alta ordine de idei, mentinerea a doua colonii intr-un stup de 14 rame, separate cu diafragma cu plasa incorporata are 2 mari dezavantaje:
1. 7 rame ( cat revine fiecarei matci ) este prea putin spatiu necesar pontei, apare riscul de intrare in friguri de roit ori,
2. eliminarea uneia dintre cele doua matci de catre albine din cauza comunicarii feromonilor intre cele doua colonii, prin plasa diafragmei.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Gabysgg » 28 Ian 2012, 10:54

de ce a ales 14 rame ???si nu 16??? sau 18??? sau 20 si deja a ajuns la vertical sau 24 si a ajuns la 12 rame
parerea mea ,cel mai bine daca consideri ca 10 rame este insuficient si orizontal nu este eficient cum zice Dl Adi deorece trebuie sa lucrezi cu rama ,ramane decat varianta 12 rame ,care eu unul consider ca este cel mai bun(cuib cu rama intreaga) :)
risti sa folosesti resurse inutil si sa constati ca nu sunt suficienti,dar unul ,doi de proba nu ar strica si apoi sa ne spui cum este :D
Gabysgg

Mesajde vicpo » 28 Ian 2012, 13:15

sint de acord ca e mai multa manopera dar si rezultate pe masura .Apropo de eliminarea unei regine prin sita ... nu am intilnit.Sint multe variante, una dintre ele este iernarea cu cat despartit de asemenea cu diafragma cu posibilitatea inversarii corpurilor si atunci nu m-ai umbli cu rama si sint multe altele dar... altadata vom scrie daca sint intresante
vicpo

Mesajde proapis13 » 28 Ian 2012, 13:39

vicpo scrie:.Apropo de eliminarea unei regine prin sita ... nu am intilnit.
:shock:
Nu ai intalnit e una;da nici de citit n-ai citit?
EU nu am crezut pana cand n-am patit :o
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vicpo » 28 Ian 2012, 14:04

acum in privinta cititului...or fi ele destule altele de invatat ,am citit ceva carti am citit si ceva pe forum dar tot timpul e ceva de invatat in apicultura in special ,PLAFONAREA E O ADEVARATA CURSA.Din ce am citit nu am gasit nicaieri (nici in practica)sa omoare albinele matca prin plasa,acum depinde si de plasa, de marimea ochiurilor,nu neg ca nu se poate intimpla dar de regula nu dispare nici o matca (decit din cauze de care dispar si cele iernate singure)atat timp cit diafragma este etansa,sau sa reformulez nu a disparut la mine.
vicpo

Mesajde gabi bee » 28 Ian 2012, 14:41

eu acum am 4 stupi in care am cate 2 roiuri despartite de diafragma cu plasa dubla insa . voi vedea la primavara cum ai voi gasi. de omorat una din matci nu prea cred nici eu , singura chestie ar fi ca s-ar putea depopula unul in favoarea celuilalt . despre stupul pe 14 rame , voi face cativa sa incerc si in functie de cum o sa mearga , mai vedem . sunt destule dezavantaje , sunt si avantaje . oricum , eu am acum pe 12 rame si ma tenteaza si multietajatul dar cere mai multa experienta ! ;)
gabi bee

Mesajde gabi bee » 28 Ian 2012, 14:47

Gabysgg scrie:de ce a ales 14 rame ???si nu 16??? sau 18??? sau 20 si deja a ajuns la vertical sau 24 si a ajuns la 12 rame
parerea mea ,cel mai bine daca consideri ca 10 rame este insuficient si orizontal nu este eficient cum zice Dl Adi deorece trebuie sa lucrezi cu rama ,ramane decat varianta 12 rame ,care eu unul consider ca este cel mai bun(cuib cu rama intreaga) :)
risti sa folosesti resurse inutil si sa constati ca nu sunt suficienti,dar unul ,doi de proba nu ar strica si apoi sa ne spui cum este :D

vorba ta , de ce 14 si nu 16,18 sau 20 !o sa razi dar drept sa-ti spun , la ce vreau eu ,14 rame este putin . cel mai bine ar fi pe 16 rame cu 2 caturi dar devine cam greu de manevrat chiar si cu o lisa simpla si trebuie facut ceva f teapan ! :D
gabi bee

Mesajde vicpo » 28 Ian 2012, 15:19

gabi pina capeti experienta... timpul trece ,un sfat nu abandona o idee pina nu esti convins ca nu merge la inceput tre imbunatatita pina merge.In privinta depopularii unuia dintre stupi sint cazuri rare in trei ani la 30_40 stupi cred ca am avut 2 cazuri unul nu a etansat exact diafragma celalalt nu stiu cauza .
vicpo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR