Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pregatirea stupilor orizontali in pat cald,pentru iernar

Mesajde dicu.ion57 » 11 Oct 2013, 18:56

eugen67 scrie:astept cu nerabdare fotografiile care vor fi postate de dvs., precum si izolarea ramelor lde dicolo de diafragma de restul cuibului.

Cu dreaga inima domnule Eugen dar trebuie sa lucrez la la ei sa fotografiez pe viu si chiar sa filmez sa se inteleaga mai bine treaba.Nu va faceti probleme ca este foarte simplu si la indemina oricui numai sa incerce.Sint hotrit sa postez acele poze ca am primit multe telefoane solicitind acest lucru ,multi din curiozitate iar multi priveste cu multa neincredere ce am spus.Ramine de vazut.
dicu.ion57

Mesajde teinegru64 » 11 Oct 2013, 20:21

dicu.ion57 scrie:
Din aceasta cauza prima rama o gasim mucegita ca albina nu o acopera.Din acest motiv am tras cuibul mai in spate ,izolind peretele din fata,asa cum am spus anterior.intodeauna string cuibul pina sint ramele pline de albina de sus si pina jos ,indiferent pe cite ramine ca daca las cuibul larg ,ramrle neacoperite cu siguranta mucegieste.Da domnule Eugen se poate lasa dar dipinde cum izolati cuibul ,ca daca trece vapori de caldura de la ghem ramele le gasiti mucegaite.Eu las acolo toate ramele ,dar am grije la izolarea cuibului ,si se mai face citeva artficii si totul este bine.Va urez iernare usoara.

Vazand aceasta postare realizez ca nu am avut atac al viespilor la acest model.viewtopic.php?f=18&t=2029&start=16 Foto e mai veche...dar principiul ramane...Cu aceasta ocazie profu va avea o revelatie in aceasta noapte....e necesara si a doua anticamera....de la urdinis la prima diafragma. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde eugen67 » 12 Oct 2013, 09:05

eugen67 scrie:daca imi amintesc bine,cineva a afirmat ca la stupul orizontal pe pat cald pentru evitarea condensului pe timp de iarna,este indicat ca deasupra urdinisului,deasu8pra primei rame,se executa un orificiu pentru o buna aerisire....stie cineva ceva despre procedura asta?....sau alta?

..deci este vorba despre un orificiu pe partea frontala a stupului,deasupra urdinisului...cam aproape de capac cred eu..
ce parere are domnul Dicu despre asta??
chiar daca este greu inceputul.....nimic nu este imposibil !!
eugen67

Mesajde dicu.ion57 » 12 Oct 2013, 19:31

eugen67 scrie:
eugen67 scrie:daca imi amintesc bine,cineva a afirmat ca la stupul orizontal pe pat cald pentru evitarea condensului pe timp de iarna,este indicat ca deasupra urdinisului,deasu8pra primei rame,se executa un orificiu pentru o buna aerisire....stie cineva ceva despre procedura asta?....sau alta?

..deci este vorba despre un orificiu pe partea frontala a stupului,deasupra urdinisului...cam aproape de capac cred eu..
ce parere are domnul Dicu despre asta??

Nu domnule Eugen nu este vorba de nici-un orificiu.Multi stupi chiar in pat cald au din constructie un urdinis mai mic deasupra celui mare.Acesta este foarte bun vara cind sint caldurile mari se deschide si acest urdinis pentru o ventilatie mai buna.Pe timpul ierni am folosit acest urdinis deschis ,la citiva stupi si nu am avut rezultate multumitoare ,din contra cind spulbera zapada ,intre fata stupului si prima rama era plin de zapada,din aceasta cauza ca este mult prea frig intre fata stupului si prima fata a ramei mereu o gasim goala fara miere ca albinele nu se face ghem in acest loc oricit am stringe cuibul, si din aceasta cauza ca nu este acoperita de albine si mucegaieste.Nu cuntest ca in alte locuri din tara nu ar merge ,dar in Baragan problema este discutabila si nu eliminata de tot ca depinde si de pozitia stupinei si se directia predomonanta a vintului.Am recurs la tragerea putin in spate a cuibului tocmai pentru a izola fata stupului de prima rama,si am reusit in proportie foarte mare sa elimin condensul si umezeala din primele rame.Astazi a fost racoare si nu am mai lucrat la stupi dar cu prima ocazie daca nu voi reusi sa filmez cel putin citeva foto am sa pun pentru edificare.Mai are inca puirt si nu vreau sa le stric rostul ,dar dv daca aveti posibilitatea punrti ceva izolator intre fata stupului si prima rama.Este foarte bun polistrenul acela mai tare dar daca nu sint posibilitati puteti sa luati si din celalalt si-l puneti intre doua cartoane ca daca timpul se receste nu-l mai roade,decupati in fata urdinisului cit credeti ca-l lasati peste iarna.Acesta este primul pas ,urmatori pasi se poate face si dupa ce stringeti cuibul de tot,ca nu mai aveti treaba cu ramrle din cuib.Sa fiti pregatit cu saltelute daca aveti ,cartoane si ziare,si sa aveti greje ca albinele sa fie majoritatea in ramele din cuib.Daca se raceste de regula se strenge in ghem unde este reg dar mai se mai intimpla sa ramina si pe ramele din afara cuibului,Si eu cind gasesc asa ceva departez diafragma le scutur si continui treaba cu izolatul definitiv al cuibului.Eu nu contest nici o metoda pe care o aplica alti colegi,fiecre cu treba lui si daca rezultatele ii sadisfac totul este bine.Spor la treba.
dicu.ion57

Mesajde eugen67 » 14 Oct 2013, 06:24

multumesc mult!..la obiect asa cum ne-ati obisnuit! :idea:
chiar daca este greu inceputul.....nimic nu este imposibil !!
eugen67

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 15:40

Pasul 1:

Izolarea fetei stupului si ragerea cuiblui mai in stpate. In cazul meu am folosit un hranitor de mare capacitate care are inaltimea cat o rama de 1/1 ca sa acopere gata din interior a stupului de sus pana jos.
Fişiere ataşate
phpo2mIExAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 15:43

Hranitorul l-am umplut cu talas, rumegus, se poate folosi si poliesterul.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 15:46

Pasul 2:

Am aplicat o bucata de carton grofat pentru a mentine umeditatea daca este cazul. Prin orificiile din carton circula aerul sui nu permite umezeala excesiva pentru ca se usuca. Eventual in colturi mai ramane ceva umezeazla daca urdinisul nu este deschis corespunzator sau daca cuibul nu este destul de strans.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 16:00

Pasul 3:

Introducerea primei rame din cuib plina cu miere capacita de sus pana jos. Introducerea urmatoarelor 3-4 rame sau mai multe in functie de puterea familiilor cu miere capacita aproape jumatate sau mai mult in care sa contina si pastura.
Fişiere ataşate
phpuBD6YpAM.jpg
php6QcirdAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 16:00

Ultima rama se pune cu miere capacit de sus pana jos. Ramele din centrul cuibului trebuie sa fie inchise si sa aiba celule de albine lucratoare.
Fişiere ataşate
phpcIOedzAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 16:04

Pasul 4:

Pe ultima rama punem diafragma urmata de un carton taiat in asa fel incat sa fie dintr-o mergine in alta a stupului ca albinele sa nu mai aiba acces dupa diafragma.
Fişiere ataşate
phpaLkQtNAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 16:07

Pasul 5:

Izolarea cuibului cu materiale termoizolante, paie, papura ect., in cazul meu am folosit o bucata de poliester.
Fişiere ataşate
php2DRatYAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 16:12

Pasul 6:

Punerea direct peste rame a unor materiale termoabsorbante, in cazul meu am pus o paturica dar se poatepune orice tesatura conditia este ca aceasta sa fie permeabila, sa poata circula aerul. Rostul acestei textile puse direcdt pe rame, este acela de a absorbi vaporii de apa si a nu permite formarea condensului in cel mai rau caz se uda tesatura. Aceasta paturica am indoit-o dupa poliester pana jos, ca sa poate izola cuibul mai bine si sa nu dea voie la albine sa treaca dupa diafragma.
Fişiere ataşate
phpZyA5kCAM.jpg
php9mYRCcAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 16:19

Pasul 7:

Am lasat ramele de rezerva in stup dar le-am acoperit cu ziare, iar intre prima si a doua rama se poate pune cate o bucata de carton, de a nu permite albinelor care mai trec accidental peste diafragma, sa formeze ghemul aici. Cartoanele si ziarele impiedica acest lucru, dar mai are si functia de a absorbi codensul, care se formeaza in timpul iernii pe aceste rame. Din propria experienta am gasit ziaele umede, iar ramele erau curate la fel si stupii. Ziarele sau alte materiale absorbante se poate pune pe fiecare rama in parte. Patrez aceste ziare si acest impachetaj pana incepe sa se incalzeasca, dupa aceea elimin ziarele fi fac loc la albine sa treaca peste diafragma, ca se poate intampla ca din cauza caldurii sa le atacea gaselnita iar aceste rame, fiind cu rezerve albinele mai cara dupa ele in stup. Am distantat putin ramele de rezerva fata de impachetajul din spate pentru a nu permite albinelor sa faca ghemul aici.
In cazul in cdare se intampla de mai raman albine dupa diafragma si se stabileste o parte dein ghem pe aceste rame, daudiafragma la o parte si scutur aceste albine.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 16:23

Pasul 8:

Pana sde incalzeste bine, nu mai umblu in stup pe timpul iernii si nu le bag tortite. In felul acesta iernez eu stupii, in pat cald pe pavilion, mentonez ca lucrarea pe care am prezentat-o am facut--o cu albinele trase in partea opusa, pentru a se vedea mai bine oranduirea ramelor. Iernez de la 5 rame in sus. Cat timpul este rece albinele nu rod ziarele nici cartoanele, dar mai tarziu incepe sa le toace si atunci este momentul sa le scoatem. Tesatura de pe cuib o ridic cand se incalzeste bine si vad la stup firisoare.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 20 Oct 2013, 16:29

Pasul 9:

Peste podisor pun un carton peste toata suprafata, acesta pe pavilion are olul de a ferii stupul de curentii de aer rece.
Peste carton unde se afla pozitionat cuibul mai pun o pernuta din materiale termoizolatoare in cazul meu o pernuta de paie.
Am omis sa va spun ca peste tesatura care acaopera ramele pun podisorul distantat urmand cartonul si pernuta.
Fişiere ataşate
php8N7s0bAM.jpg
phpbdnfl4AM.jpg
phpnyvFPAAM.jpg
dicu.ion57

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR