eugen67 scrie:eugen67 scrie:daca imi amintesc bine,cineva a afirmat ca la stupul orizontal pe pat cald pentru evitarea condensului pe timp de iarna,este indicat ca deasupra urdinisului,deasu8pra primei rame,se executa un orificiu pentru o buna aerisire....stie cineva ceva despre procedura asta?....sau alta?
..deci este vorba despre un orificiu pe partea frontala a stupului,deasupra urdinisului...cam aproape de capac cred eu..
ce parere are domnul Dicu despre asta??
Nu domnule Eugen nu este vorba de nici-un orificiu.Multi stupi chiar in pat cald au din constructie un urdinis mai mic deasupra celui mare.Acesta este foarte bun vara cind sint caldurile mari se deschide si acest urdinis pentru o ventilatie mai buna.Pe timpul ierni am folosit acest urdinis deschis ,la citiva stupi si nu am avut rezultate multumitoare ,din contra cind spulbera zapada ,intre fata stupului si prima rama era plin de zapada,din aceasta cauza ca este mult prea frig intre fata stupului si prima fata a ramei mereu o gasim goala fara miere ca albinele nu se face ghem in acest loc oricit am stringe cuibul, si din aceasta cauza ca nu este acoperita de albine si mucegaieste.Nu cuntest ca in alte locuri din tara nu ar merge ,dar in Baragan problema este discutabila si nu eliminata de tot ca depinde si de pozitia stupinei si se directia predomonanta a vintului.Am recurs la tragerea putin in spate a cuibului tocmai pentru a izola fata stupului de prima rama,si am reusit in proportie foarte mare sa elimin condensul si umezeala din primele rame.Astazi a fost racoare si nu am mai lucrat la stupi dar cu prima ocazie daca nu voi reusi sa filmez cel putin citeva foto am sa pun pentru edificare.Mai are inca puirt si nu vreau sa le stric rostul ,dar dv daca aveti posibilitatea punrti ceva izolator intre fata stupului si prima rama.Este foarte bun polistrenul acela mai tare dar daca nu sint posibilitati puteti sa luati si din celalalt si-l puneti intre doua cartoane ca daca timpul se receste nu-l mai roade,decupati in fata urdinisului cit credeti ca-l lasati peste iarna.Acesta este primul pas ,urmatori pasi se poate face si dupa ce stringeti cuibul de tot,ca nu mai aveti treaba cu ramrle din cuib.Sa fiti pregatit cu saltelute daca aveti ,cartoane si ziare,si sa aveti greje ca albinele sa fie majoritatea in ramele din cuib.Daca se raceste de regula se strenge in ghem unde este reg dar mai se mai intimpla sa ramina si pe ramele din afara cuibului,Si eu cind gasesc asa ceva departez diafragma le scutur si continui treaba cu izolatul definitiv al cuibului.Eu nu contest nici o metoda pe care o aplica alti colegi,fiecre cu treba lui si daca rezultatele ii sadisfac totul este bine.Spor la treba.