Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde Balian » 03 Aug 2020, 10:12

Mătcile nu merg f departe de stupină.(am înmvățat pe acest forum)
Da ---- cine nu are de prins roiuri caută preocupare.
Cuibărește prigoriile și stă la pândă cu pușca.
O altfel de iluzie. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 03 Aug 2020, 11:00

tiih scrie:Ma minunez de atatea si atatea comentarii sofisticate si contradictorii,de atatea cauze descoperite....
Ma minunez ca multe din afirmatiile mele citite din carti,auzite de la strabuni,verificate pe parcursul a zeci de ani,sunt inca puse la indoiala si nu devin litera de lege :lol: {tehnologia o fi alta dar biologia albinei e tot aia ;POSTULATELE apiculturii sunt de-a pururea valabile:!: :idea: }
Ma minunez de colegi care au in tot timpul sezonului activ cate 3 corpuri cu rame1/1 pline cu albine :o
-------------------------------------------------------------
Ieri a fost o zi trista pentru mine,desi soare si cald nu au iesit albinele mai deloc din cauza prigoriilor,doar cateva la apa.....
Asa s-a intaplat si in 2012 si nu numai la mine ci in multe zone geografice din tara...
A fost si principalul motiv a inscrierii mele pe forum...Citisem pe forum ca se intampla acelasi lucru si la alti stupari din zone diferite...In mijlocul zilei nici o albina la zbor...saptamani cumulate,parca vedeam un film SF de groaza....si nu eram singurul care il vedeam!
Va mai amintiti de bilantul mortalitatilor din iarna lui 2012-2013 de pe forum.?...de "bietul paduche" care a fost gasit principalul vinovat.... :oops:
In atare conditii ,cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii ptr iernare....????
cand zici si matale ceva concret ? ...
mai asteptam sau ...renuntam la a mai urmarii forumul?
yuonyuon

Mesajde tiih » 03 Aug 2020, 12:13

Cum sa renuntam sa urmarim forumul???....Eu il urmaresc cu interes ...plus alte 10 site-uri si grupuri cu tematica apicola.....
Observ totusi ca atunci cand e vorba de ceva concret...nu imi raspunde nimeni la nici o intrebare....
PS.As vrea sa veniti in zona mea...sau la lo confruntare directa sa vedem cum stam cu corpurile alea pline de albine...Mai ales in anul de gratie 2020!.Desi teoretic se pot obtine...practic e foarte greu,aproape imposibil.........ar trebui sa fiti pe linga stupi 7 zile din 7 din martie pana in noiembrie....oricata teorie. ati cunoaste.....(eu spre exemplu din lipsa de timp si ajutor nu pot pune in practica nici un sfert din ce ar trebui....
PS2.Daca santeti profesionist(a se citi apicultura e singura dumitale sursa de venit...)e posibil....
tiih

Mesajde yuonyuon » 03 Aug 2020, 13:00

nustiu cum lucrezi matatle ..ca sami dau o parere...din ce am inteles puneti un cat sau maxim doua 1/2 si ala daca stupu e foarte puternic.... :?
yuonyuon

Mesajde tiih » 03 Aug 2020, 13:13

Nu putem sa ne facem o parere doar dupa tipul de stup....Am 40% orizontali,50% dadant cu 9-10 rame 1/1 plus 1...3 caturi cu 9--10 rame 1/2 in cat si cam10% sunt ME.MER.si chiar un buduroi ,mai mult pentru studiu......Dintr-un total de 100-150 in ultimii 8 ani si 200-300 acum 10..12 ani.....
Cand la putere era mierea si vindeam tone aveam 80% dadant..
Cand se cereau familii de albine in primavara,aveam 70% orizontali,unii dinte cei mai puternici stupi din zona si.....printre cei mai scumpi din tara......

PS.De vreo doi ani...nimic nu mai e la putere...... :roll: ,nu pot vinde la un pret bun nici tonele de miere nici familiile de albine.. :oops:
tiih

Mesajde Closcutz » 03 Aug 2020, 13:31

Domnule Tiih faceti pastoral sau stationar pe mai multe vetre? Ce culesuri aveti? Dc faceți pastoral cu ce mutați stupii? Unde si cum faceți extracția?
Closcutz

Mesajde tiih » 03 Aug 2020, 14:14

Nu mai fac pastoral din 1996....O singura vatra de stupina...intinsa pe aproae jumate de hectar de pomi fructiferi si nu numai...zona izolata.Culesul de baza,rapita si mai ales floarea soarelui cat cuprinde.....Zona favorabila dezvoltarii explozive primavara(inclusiv nectar si polen de salcie din belsug si fara de care nu se poate vorbi de o dezvoltare exploziva...oricate metode si secrete ai detine :idea: ).....seceta cumplita si deficit de nectar si polen in august-septembrie.....exact in perioada aparitiei albinei de iarna......
tiih

Mesajde Closcutz » 03 Aug 2020, 16:08

Faceti hrănirii cu turte proteice toamna sau administrati ultracentral ori alți înlocuitori de polen?
Closcutz

Mesajde ignatov andrei » 03 Aug 2020, 23:46

tiih scrie:Ma minunez de atatea si atatea comentarii sofisticate si contradictorii,de atatea cauze descoperite....
Ma minunez ca multe din afirmatiile mele citite din carti,auzite de la strabuni,verificate pe parcursul a zeci de ani,sunt inca puse la indoiala si nu devin litera de lege :lol: {tehnologia o fi alta dar biologia albinei e tot aia ;POSTULATELE apiculturii sunt de-a pururea valabile:!: :idea: }
Ma minunez de colegi care au in tot timpul sezonului activ cate 3 corpuri cu rame1/1 pline cu albine :o
Ieri a fost o zi trista pentru mine,desi soare si cald nu au iesit albinele mai deloc din cauza prigoriilor,doar cateva la apa.....
Asa s-a intaplat si in 2012 si nu numai la mine ci in multe zone geografice din tara...
A fost si principalul motiv a inscrierii mele pe forum...Citisem pe forum ca se intampla acelasi lucru si la alti stupari din zone diferite...In mijlocul zilei nici o albina la zbor...saptamani cumulate,parca vedeam un film SF de groaza....si nu eram singurul care il vedeam!
Va mai amintiti de bilantul mortalitatilor din iarna lui 2012-2013 de pe forum.?...de "bietul paduche" care a fost gasit principalul vinovat.... :oops:
In atare conditii ,cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii ptr iernare....????

Nu contesta nimeni valoarea a ceea ce s-a scris candva. Daca nu erau acele informatii, noi, cei de azi, nu am fi facut "pasul inainte"...!
La vremea LOR, nu se cunosteau - cate se cunosc azi - multe aspecte ce tin de biologia, anatomia si fiziologia albinei.
Nu te mira de cele 3 corpuri de albina, ele exista la cei ce nu s-au limitat doar la scrierile din vechime!
Cele "3 corpuri" exista dar, inca, putini apicultori au inteles structura familiei de albine si microclimatul.
In afara de aceste aspecte, trebuie sa-ti spun ca - inclusiv Malaiu - n-a avut cunostinta de toate mecanismele din familia de albine.
Pot spune ca sunt primul care a spus ca - cel putin din cei ce au mai spus, sau scris - vremelnici, in familia de albine, sunt culegatoarea si trantorii.
Alte aspecte despre familia de albine, cum ar fi: structura, microclimatul etc. le-am mai pomenit, sporadic, dar am observat ca nivelul de perceptie este foarte scazut!
Sa fii iubit, nene tiih, pentru ca informatiile ce le dai, sunt peste nivelul de cunoastere al multor practicanti de apicultura!
ignatov andrei

Mesajde peterneamt » 04 Aug 2020, 05:11

ignatov andrei scrie:

Nu contesta nimeni valoarea a ceea ce s-a scris candva. Daca nu erau acele informatii, noi, cei de azi, nu am fi facut "pasul inainte"...!
La vremea LOR, nu se cunosteau - cate se cunosc azi - multe aspecte ce tin de biologia, anatomia si fiziologia albinei.
Nu te mira de cele 3 corpuri de albina, ele exista la cei ce nu s-au limitat doar la scrierile din vechime!
Cele "3 corpuri" exista dar, inca, putini apicultori au inteles structura familiei de albine si microclimatul.
In afara de aceste aspecte, trebuie sa-ti spun ca - inclusiv Malaiu - n-a avut cunostinta de toate mecanismele din familia de albine.
Pot spune ca sunt primul care a spus ca - cel putin din cei ce au mai spus, sau scris - vremelnici, in familia de albine, sunt culegatoarea si trantorii.
Alte aspecte despre familia de albine, cum ar fi: structura, microclimatul etc. le-am mai pomenit, sporadic, dar am observat ca nivelul de perceptie este foarte scazut!
Sa fii iubit, nene tiih, pentru ca informatiile ce le dai, sunt peste nivelul de cunoastere al multor practicanti de apicultura!

https://www.youtube.com/watch?v=l8pzY827ySc
peterneamt

Mesajde yuonyuon » 04 Aug 2020, 11:43

foarte "bun" videoul....extrem de "informativ" ....deci turta proteica .....ati retinut nu??? bagati la cap.....si tratamente fara limita....omu tre sa si vanda marfa....tre sa aiba si cui...
....nici sa nu va treaca prin cap ca se poate si fara ....nici gand.....

cu multi ani in urma am fost sa caut o solutie de dat in solar pentru mana...am ajuns la magazin ...omu mi a recomadat 10 feluri de tratamente..periodice si foarte "atent calculate la calendar" .....zic : aloo!! dar eu fac pentru consum propriu nu bombe atomice :lol:
(e destul sa aerisești solaru pentru a nu avea boli la tomate dar nu zice nimeni ... :lol: )

asa si cu albinele....bagi drojdie scoti drojdie....bagi tratamente strici imunitate si coeziune fam de albine.....cand puteai sa ti cuibu strans de la inceput si nu aveai probleme cu daunatorii...implicit nici tratamente...rama cu pastura la perete face cat 10 turte proteice(decare vreti voi) ......

pai daca youtuberi ca astia au mii de vizoalizari iar magazinele fac vanzare ...oare ce perceptie au majoritatea apicultorilor?????...va zic eu .....manipulare in masa....perceptie indusa....fara cultura generala ce perceptie poti avea?.......asai cand nu sti ca nu sti...
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 04 Aug 2020, 15:34

yuonyuon scrie:foarte "bun" videoul....extrem de "informativ" ....deci turta proteica .....ati retinut nu??? bagati la cap.....si tratamente fara limita....omu tre sa si vanda marfa....tre sa aiba si cui...
....nici sa nu va treaca prin cap ca se poate si fara ....nici gand.....

cu multi ani in urma am fost sa caut o solutie de dat in solar pentru mana...am ajuns la magazin ...omu mi a recomadat 10 feluri de tratamente..periodice si foarte "atent calculate la calendar" .....zic : aloo!! dar eu fac pentru consum propriu nu bombe atomice :lol:
(e destul sa aerisești solaru pentru a nu avea boli la tomate dar nu zice nimeni ... :lol: )

asa si cu albinele....bagi drojdie scoti drojdie....bagi tratamente strici imunitate si coeziune fam de albine.....cand puteai sa ti cuibu strans de la inceput si nu aveai probleme cu daunatorii...implicit nici tratamente...rama cu pastura la perete face cat 10 turte proteice(decare vreti voi) ......

pai daca youtuberi ca astia au mii de vizoalizari iar magazinele fac vanzare ...oare ce perceptie au majoritatea apicultorilor?????...va zic eu .....manipulare in masa....perceptie indusa....fara cultura generala ce perceptie poti avea?.......asai cand nu sti ca nu sti...

Iar solul sa contina suficient calciu (carenta de calciu si insuficienta hidrica (a nu se confunda cu lipsa apei in sol) duc la cresterea unor plante care arata exact ca cele atacate de toate bolile)!
Si mai "stie" un lucru: pomii fac mugurii florali in luna august...! :lol:
Adica, cum s-ar spune: stie ceva, dar pe bajbaite!
ignatov andrei

Mesajde Closcutz » 04 Aug 2020, 18:28

Nea Andrei cati stupi intretii, pastoral, stationar pe o vatra sau pe mai multe, cum si unde faci extractia, cata miere ai extras anul asta?
Closcutz

Mesajde ignatov andrei » 04 Aug 2020, 19:01

Closcutz scrie:Nea Andrei cati stupi intretii, pastoral, stationar pe o vatra sau pe mai multe, cum si unde faci extractia, cata miere ai extras anul asta?

Esti din organizatia "Ne fute grija", sau ma confunzi cu enoriasiI...?!?
ignatov andrei

Mesajde Closcutz » 04 Aug 2020, 19:03

De ce nu esti transparent? Eu muncesc de imi sar capacele si incerc sa ma impart in asa fel incat sa fie bine! Dar e usor a spune vorbe si a te declara mare apicultor, dar ai doar cativa stupi, mierea o dai la cunoscuti , esti la pensie si nu prea mai te framanta investitiile!
Closcutz

Mesajde ignatov andrei » 08 Aug 2020, 18:08

Closcutz scrie:De ce nu esti transparent? Eu muncesc de imi sar capacele si incerc sa ma impart in asa fel incat sa fie bine! Dar e usor a spune vorbe si a te declara mare apicultor, dar ai doar cativa stupi, mierea o dai la cunoscuti , esti la pensie si nu prea mai te framanta investitiile!

Popa, ce mai ai de zis...?!?
https://www.facebook.com/10001107580232 ... 5MjI5OTIx/
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR