Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 27 Iul 2015, 13:58

Am mai făcut un film șimai clar adineaori se cheama "VSH good or bad?"
Este foarte clar uitați-va!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Iul 2015, 14:04

asd scrie:Ce nashpa arata!

Schimba matca :)

O discutie similara:
http://vshbreeders.org/forum/archive/in ... 230-1.html

In principiu daca colonia este prea igienica se schimba matca. Daca dupa un timp aspectul puietului devine normal inseamna ca nu mai sunt paduchi.

Ce glumeț ești! :)
Pai așa e..ttoată lumea urmărește puiet compact, va arat și eu puiet supercompact imediat după capacire , și la câteva zile zici ca a tras cineva cu Alice în rame :)
Are mama mea niște familii pe celula mare, neam VSH acolo, dacă bag varachet cred ca...e jale, și după aspectul puietului oricine poate spune ca colonia e super ok....nu trebuie sa amestecam mere cu pere și sa zicem ca mâncăm căpșuni.
BUNKA

Mesajde asd » 27 Iul 2015, 14:14

Te cred. Eu intotdeauna fac teste cu zahar praf pe albine in borcan. Alea nu gresesc. Incerc sa fac o corelare intre ce spun testele(care e situatia reala) si aspectul vizual al familiei.

Dupa parerea mea tratamentele de la sfarsitul verii ar asigura o familii sanatoase peste iarna insa sunt foarte costisitoare si de multe ori dau gres. Un singur tratament pe an cu acid oxalic cand nu mai e puiet asigura o eliminare de cel putin 95% a paduchilor. In felul asta poti sta linistit anul urmator. In orice caz conteaza si cat de virulenti sunt paduchii. La mine nu am vazut pana acum DWV, sau nu imi amintesc sa fi vazut.

Cred ca trebuie sa acceptam aceste pierderi sau sa stam cu fumul pe albine toata luna August. Eu aleg prima varianta ca folosesc ME si nu tin contul ramelor.
asd

Mesajde BUNKA » 27 Iul 2015, 14:21

Eu nu mai pot accepta pierderi, acum îmi e frica și de efect nu doar de cauza, adica înainte îmi era frica doar de varoa, acum îmie frica de varoa sși de VSH care când apare...rupe, se duce populația în cap.
Trebuie sa fac ceva pt ca pe cât de exploziv merge în aprilie mai iunie, datorita celulei mici, microclimat blat la, pe atât de dezastruos este VSH la sfârșit de iulie și toată luna august.
Am plecat, sper sa vadă toți cei interesați ultimele doua filme cu VSH.
BUNKA

Mesajde Trantorul@ » 27 Iul 2015, 14:25

asd scrie:

In principiu daca colonia este prea igienica se schimba matca

Incerc din rasputeri sa fiu bun si sa nu .....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde asd » 27 Iul 2015, 14:29

Din fericire eu imi permit sa fac experimente ca nu traiesc din albine, cel putin deocamdata. Iar experimentele mele includ momentan 6 stupi si vreo 40 de nuclee de diferite puteri(unele se intind pe 10 rame). Matcile is majoritatea de anul asta.

Am discutat pe mail cu un apicultor din Finlanda de la care m-am inspirat si a spus ca in Norvegia si Finlanda foarte multi apicultori trateaza odata pe an. Aceasta faza e considerata prima treapta spre o apicultura fara tratamente.
asd

Mesajde BUNKA » 27 Iul 2015, 14:47

Ok, as face și eu așa numai sa mai am ce trata, experiența anului trecut mi-a ajuns...17 buc, toți morți, mulți prin depopulari încă din toamna datorita VSH, ultimul în ianuarie a închinat steagul, deci dacă mă gândesc sa tratez doar în noiembrie cu oxalic sublimat, nu e o soluție. pana atunci se curatza multe din ele, trebuie ceva acum. Și acum e complicat ca mult e în puiet sub capaceala, trebuie ceva gen for mic, sau as testa treaba cu alcool 95% și ulei de cimbru, trebuie ceva care sa ucidă varoa sub capaceala. Altfel e belea...
Dacă ne gândim la pastoral cu Delonii mei modificați, vorbim de infestare care vara nu pune probleme..problemele apar pe sfârșit de vara, iulian august când VSH apare în toate familiile pe celula naturala și pierd foarte mult puiet...Aici e problema mea, acum trebuie sa fac ceva.
BUNKA

Mesajde asd » 27 Iul 2015, 14:53

Cel mai simplu si eficient, dar costa:

https://www.google.ro/search?q=nassenhe ... +dispenser

... un vaporizator de lunga durata cu A. formic.

Si eu am avut depopulari anul trecut si pierderi pe iarna spre 50% incluzand slabaturile insa anul trecut albinele au avut parte si de o problema cu nutritia(conteaza foarte mult aportul de polen, daca sursele de hrana sunt poluate etc). Din ce am citit varroa doar pune capac altor probleme. Este cireasa de pe tort. Nu cred ca anul asta vor fi probleme ca anul trecut... eventual doar la cei care au fost la floarea soarelui. Toata lumea da vina pe paduche insa e mai complicat decat atat.
asd

Mesajde BUNKA » 27 Iul 2015, 15:05

Păduchele și nosema produc ușor pagube spre 100% cine a luat-o știe, și eu am muscat-o nu odata, slava Domnului ca nu am avut nosema, au avut alti cunoscuti insa si s-au soldat cu paguba 100%
BUNKA

Mesajde asd » 27 Iul 2015, 15:07

Apropos de nosema ceranae: s-a descoperit ca nu rezista peste iarna in zonele reci(adica e sensibila si la temperaturi mari si la mici). Norocul nostru.
asd

Mesajde BUNKA » 27 Iul 2015, 15:13

asd scrie:Cel mai simplu si eficient, dar costa:

https://www.google.ro/search?q=nassenhe ... +dispenser

... un vaporizator de lunga durata cu A. formic.

Si eu am avut depopulari anul trecut si pierderi pe iarna spre 50% incluzand slabaturile insa anul trecut albinele au avut parte si de o problema cu nutritia(conteaza foarte mult aportul de polen, daca sursele de hrana sunt poluate etc). Din ce am citit varroa doar pune capac altor probleme. Este cireasa de pe tort. Nu cred ca anul asta vor fi probleme ca anul trecut... eventual doar la cei care au fost la floarea soarelui. Toata lumea da vina pe paduche insa e mai complicat decat atat.

Daca ai celula mica și apare VSH nu apuci sa intri în iarna cu ele, doar în primul an tine figura când dacă faci roiuri cu zburătoare încă nu se ating praguri de infestare care sa pună probleme, al doilea sau al treilea an însă. ?.garantat 100% ai pierderi, vb din experiența. Nu poți sa nu tratezi deloc, deși mi-as dori...pe celula mica nu virusii transmisi de varoa ucid, nu mușcături, nu stresul...ci depopulari a datorita VSH din toamna, adica varoa nici nu apuca sa intre în rol ca albina se sinucide. Harakiri, Sepuku sau amândouă simultan :)
Ceva de genul...mai bine mort decât comunist... :)
BUNKA

Mesajde asd » 27 Iul 2015, 15:16

E simplu sa tratezi odata in an. Nu vreau mai mult.

Ma bucur ca mai sunt si alti "obsedati" si incantat de conversatie. No chiar is curios daca am loca europeana sau VSH. Vorbim maine.
asd

Mesajde balu » 27 Iul 2015, 17:36

BUNKA scrie:Câteva poze. Matca oua compact, iar albinele din urma descapacesc sșiscot ppulpele înstadiul de pupa cu ochi roz sau mov. Am suflat ppuțin albina pt a se vedea unde ciupesc albinele capace lele.

Asa vad si eu pe multe rame, am scos larva afara , dar n-am gasit varooa
balu

Mesajde asd » 27 Iul 2015, 18:32

Am deschis un topic pe bs:
http://www.beesource.com/forums/showthr ... ost1306813

Cica trebuie mai intai exclusi EFB si PMS(un virus transmis de varroa)

PMS arata cam ca in pozele tale:
https://www.google.ro/search?q=PMS+varr ... 78&dpr=0.8

Nu stiu la tine, dar la mine cel mai probabil asta e: un virus transmis de varroa. Acest virus are simptome asemanatoare cu loca europeana. Asta e. VSH nu e o trasatura asa de usor de obtinut.

http://beeinformed.org/2013/10/parasiti ... drome-pms/
Colonies with PMS will show symptoms of white larvae that are chewed or pecked down by workers

Deci am aflat un indiciu vizual pretios. Momentul in care colonia da inapoi si incepe sa aiba puiet impuscat spre sfarsitul verii releva foarte probabil o infestare puternica cu varroa.

Deci care faceti tratamente in August bine faceti. Nici nu are rost sa va bateti capul ca e sau nu e :) Eu ma mai incapatanez un an tot pe varianta mea.
asd

Mesajde asd » 27 Iul 2015, 20:05

Cateva poze din stupul cu pricina(infestat 3-4%). Deocamdata nu e grav.

https://www.dropbox.com/sh/jr6kl1qa3wwo ... odHYa?dl=0

Se observa celulele descapacite. Nu e loca europeana in orice caz. E posibil sa fie PMS dar asta doar un laborator de analize ar putea spune cu siguranta.
asd

Mesajde BUNKA » 28 Iul 2015, 00:01

http://beeinformed.org/2012/11/whats-wr ... h-my-hive/
Am studiat pe aici, nu este EFB, nici PMS...e VSH
Dovada, a 14-a fotografie de sus în jos arata o albină cu DWV, puiet afectat de PMS, și surpriza, puiet descapacit de albina care simte celula infestatăcu varoa, adica VSH, este exact ce am eu sși e și pe resistantbees.com.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR