Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde Trantorul@ » 30 Iul 2015, 12:36

bmdna scrie:Salut!
Urmaresc si eu postarile de aici si as vrea sa fac niste ajustari nesemnificative la traducerea colegului din rusa. Omul spune acolo ca respectivul tampon se pune peste rame in partea din spate - deci opusa urdinisului. El mai spune apoi ca uleiul de cimbru sau lavanda alunga parazitii (nu ii distruge cum spune colegul). ....

Ba sunt foare semnificative ....
Ma tot intrebam si framantam de zile bune de cand am citit chestia postata cu alcool cimbru si ..... cum daca Alcoolul de 96 grade ... omoara si sub capaceala de nu scriu mai multi de chestia asta ???
... pai daca ai miere necapacita si bagi cimbru sau orice alt miros puternic automat mierea va avea gustul predominant al acelui miros.... alcoolul in cateva ore se duce si .... eu ma gandeam ca tocmai vaporii aceia puternici de alcool de 96 grade sa-i termine pe acarieni ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 30 Iul 2015, 12:38

BUNKA scrie:O sa iau o pauza cu forumul săptămână ăsta, am mult de lucru, o sa revin cu rezultatul tratamentului cu alcool.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bag sama ca nu ai chiar asa de mult daca mai ai timp de scris cate un "romanel" ....
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde BUNKA » 30 Iul 2015, 13:51

asd scrie:Foarte fain.

Pe zi ce trece sunt tot mai convins ca actiunile noastre mai mult strica decat ajuta: hraniri cu zahar, tratamente inutile, deranjari inutile. De fapt in general omul traieste intr-o lume a iluziilor iar pe masura ce imbatraneste incepe sa le vada - asta in cazul fericit. M. Bush are o intelepciune rar intalnita. Imi place foarte mult stilul lui demodat.

ESTI OMUL MEU !
De oameni ca tine am nevoie pe topicul ăsta...
Probabil ca ai observat ca nu mă implic nicăieri în alta parte pe forumul ăsta, nu mă interesează nimic din apicultura convențională, e un capitol încheiat pt mine definitiv, șiiîngropat și are și doua lemne la cap.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 30 Iul 2015, 14:11

Trantorul@ scrie:
bmdna scrie:Salut!
Urmaresc si eu postarile de aici si as vrea sa fac niste ajustari nesemnificative la traducerea colegului din rusa. Omul spune acolo ca respectivul tampon se pune peste rame in partea din spate - deci opusa urdinisului. El mai spune apoi ca uleiul de cimbru sau lavanda alunga parazitii (nu ii distruge cum spune colegul). ....

Ba sunt foare semnificative ....
Ma tot intrebam si framantam de zile bune de cand am citit chestia postata cu alcool cimbru si ..... cum daca Alcoolul de 96 grade ... omoara si sub capaceala de nu scriu mai multi de chestia asta ???
... pai daca ai miere necapacita si bagi cimbru sau orice alt miros puternic automat mierea va avea gustul predominant al acelui miros.... alcoolul in cateva ore se duce si .... eu ma gandeam ca tocmai vaporii aceia puternici de alcool de 96 grade sa-i termine pe acarieni ...

Da, și eu iîmi pun aceeași întrebare. ?.alcoolul e ca o lovitura de ciocan, provoacă un soc puternic de scurta durata, ăsta de 96 grade se volatilizeaza extrem de rapid și odată cu el uleiurile care nu știu dacă chiar ucid, nu cred...ar trebui sa văd un adult picat, și nu e...însă ce cred e ca îl tâmpeștede cap sși nu mai știe ce are de făcut. ..de unde vine, unde se duce, și ce are de făcut acolo :)
Mă tot gândescca alcoolul e posibil sa aaibă efect asupra progeniturilor sub capaceala, masculul și fiicele sunt niște creaturi extrem de mici, fără un schelet exterior robust care sa le protejeze, acum problema se pune...trec vaporii de alcool prin pereții celulei sau prin căpăcel care sștim ca e poros ???

Și acum o veste DDEOCAMDATĂ Bună, am verificat 2 colonii tratate cu alcool și la una nu mai era nici o celula care sa indice VSH, am marcat 3 rame de larvar care vor fi capacite înzilele uurmătoare, după capacire la 3-4 zile ar trebui sa văd iar VSH dacă alcoolul nu a avut eficienta...deși nu cred ca are pe parazitul adult, deci ??
Dacă nu mai apare VSH înseamnă ca exista efect...
VSH ESTE UN INDICATOR PT NOI AL NIVELULUI DE INFESTATIE, cu cât e mai puternic, cu atât trebuie intervenit cu ceva, dar nu cu AMITRAZ sau genul.
Scopul este menținerea coloniilor în viațapt a crea o baza genetica din care sa putem sselecționatun Chew Mite.
Vom avea nevoie de inseminare artificiala pt asta...sper sa găsesc pe cineva sa mă ajute cu treaba ăsta, un aparat e peste 2000 euro.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 30 Iul 2015, 14:12

Trantorul@ scrie:
BUNKA scrie:O sa iau o pauza cu forumul săptămână ăsta, am mult de lucru, o sa revin cu rezultatul tratamentului cu alcool.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bag sama ca nu ai chiar asa de mult daca mai ai timp de scris cate un "romanel" ....

Pasiunea mă omoară.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 30 Iul 2015, 14:16

Cealaltăcolonie verificata avea VSH pe o rama, am marcat ramele cu larvar si voi verifica in cateva zile.
Am mai aplicat la cele 2 câte o alcoolizare cu uleiuri.
Colegul Livas mi-a oferit niște formic, și îi mulțumesc încă o data, îl țin pt cazuri critice.
Deocamdatădoar alcool.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 30 Iul 2015, 14:28

RUGAMINTE

Am zis ca e un stup pt începători, nu pt ori ce fel de începători, ci pt aia care vor sa schimbe ceva...cine vrea sa se îmbogățească din albine îl rog sa uite de delonul modificat și sa nu mă sune, am nevoie de un nucleu de oameni hotărâți și deschiși la minte, dornici sa învețe, puși pe studiu și observare, cu care sa am o relație de lunga durata în direcția ăsta.
Am fost acuzat de diferite chestii cu Delonul...SCOPUL MEU NU ESTE SA FAC BANI DIN VANZARE DE LĂZI, dacă voiam sa fac ăsta făceam orizontali, și altele...șifac, iînsă Delon nu este adresat tuturor, este copilul meu de suflet și nu vreau sa îl transform în zdreanta apiculturii.
E un proiect al meu ambițios care ddacă nu am cu cine sa îl duc la capăt, îlvoi duce singur.
Am auzit ca unii tratează cu orice prin Deloni, sincer mă doare când aud, iîmidau seama ca cu omul respectiv nu pot sa merg pe cercetare sși risc pt un scop nobil, adica deja am pierdut un aliat în lupta asta lunga.
Sper ca lucrurile se vor schimba cu timpul.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 30 Iul 2015, 14:43

Acum mulți ani am înțeles că Ciprian Negru obținuse deja albina rezistenta....NU CRED LUCRU ĂSTA NICI 0.0000000001%, pt ca văd ce presupune, iar eu nu duc pe nimeni cu preșul, mi-am etalat toate nereușitele îndecursul timpului.
Sper sa vina și succesele.
Inca ceva, pe forumurile germane sunt extrem de mulți care merg în direcția ăsta, este o mișcare puternica acolo pt a obține albine rezistente la varoa, as vrea sa văd asta și la noi, din păcate însă nimeni sau aproape nimeni nu se implica, și foarte mulți au, păreri și idei fără măcar sa fi citit ceva despre asta, darămite sa șifi iîncercat.
Deci, multa vorba, multe păreri, multe contre fără nimic în spate...absolut gratis.
Aștept altceva ...
BUNKA

Mesajde asd » 30 Iul 2015, 15:16

O idee care poate fi de folos:

Nemtii la sfaristul lui Iulie cand se gata culesul colecteaza tot puietul din stupi si il duc sa il eclozeze altundeva, nu conteaza, stropesc albina cu solutie de acid oxalic si o baga pe foite si sirop. Rezultatul e o colonie "resetata". Eu as muta doar puietul capacit si as aduce ramele inapoi fara a mai face respectiva hranire.

Kirk Webster spune ca sunt obligatorii cel putin 2 cicluri de "colaps and recovery". Ai trecut prin ele? Ca sa treci prin asa ceva iti trebuie vreo 20-30 de colonii cu matci noi in fiecare an. Dupa cativa ani stupina se stabilizeaza insa pierderile pot fi mari. Insusi faptul de a crea nuclee an de an e in sine o metoda biotehnica.
asd

Mesajde BUNKA » 30 Iul 2015, 16:54

asd scrie:O idee care poate fi de folos:

Nemtii la sfaristul lui Iulie cand se gata culesul colecteaza tot puietul din stupi si il duc sa il eclozeze altundeva, nu conteaza, stropesc albina cu solutie de acid oxalic si o baga pe foite si sirop. Rezultatul e o colonie "resetata". Eu as muta doar puietul capacit si as aduce ramele inapoi fara a mai face respectiva hranire.

Kirk Webster spune ca sunt obligatorii cel putin 2 cicluri de "colaps and recovery". Ai trecut prin ele? Ca sa treci prin asa ceva iti trebuie vreo 20-30 de colonii cu matci noi in fiecare an. Dupa cativa ani stupina se stabilizeaza insa pierderile pot fi mari. Insusi faptul de a crea nuclee an de an e in sine o metoda biotehnica.

Am același plan cu 2 dintre familii, le voi lăsa doar pe rame fara dram de puiet, tratament și stimulare sa o ia de la capat, puietul îliîmpart la niște nucleu de împerechere care îi transform în roiuri pe 9 r...trebuie folosita orice metoda care nu implica otrăvuri pt tinerea în viața, apoi obligatoriu selecție, și când spun selecție mă refer clar la înseminareartificiala cu ttrântori și matci din familii care prezintă grooming și albina care pisca, și familii din care pica paraziți mutilați.

Atenție, în larvar se poate găsi foarte mult varoa care așteaptă capacirea, ziua 5-8 intra sub larva deci...rame fara puiet sau cu puiet mic , larve de 1-2 zile maxim...ce e mai vârstnic poate avea varoa.
BUNKA

Mesajde Trantorul@ » 30 Iul 2015, 17:11

Bunkane da mai lucram si noi azi ceva ca io pot zice ca n-am facut nimic pana acu ...

Daca s-ar manifesta si pe trantori VSH m-ar durea fix undeva .... dar nu se manifesta si atunci aia cativa acarieni cu care se reinfesteaza coloniile de la vecini din zona se inmultesc pe trantori cand incep sa apara ....

Si in lada de 10 rame daca mai bagi si capcana de acarieni mai ai fix pix .....spatiu pentru matca ...

:lol:

I-o ma bucur ca am vsh si albine igienice care imi pistriteaza rama si scot afara tot ce nu ii conform!!! Drep ii ca se pierde puiet destul da ....fiecare cu ....

P.S. Cand obtii prima matca cu fiice exterminatoare de acarieni sa ma anunti ! cumpar si io .... sau iau niste africane si scap si de vecini ca alea sigur au asa ceva !!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde BUNKA » 30 Iul 2015, 20:57

Presupunând ca vom obține albina care devorează varoa părerea mea e ca linia nu poate fi menținută decât prin selecție continua, șiiînseminare artificiala, trebuie sa uit de imperecherile libere deși Dee Lusby scria undeva ca matcile nu se maiiîmperechează cu trântori mari.
Peste 2000 E sunt bani mulți pt aparat de inseminat.
BUNKA

Mesajde bmdna » 30 Iul 2015, 21:48

Foarte interesant topicul asta. Nici eu nu vreau sa ma imbogatesc din apicultura. Si eu vreau sa reduc cat mai mult tratamentele. Dar eu incerc sa merg in alta directie. In partea de lume exsovietica si in Polonia exista un current de izolare a matcii. S-a constatat ca varroa a lovit mult albino noastra si din cauza schimbarilor climatice. In trecut, cand verile erau veri si iernile erau ierni, perioada fara puiet intr-o colonie era mai lunga. Din cauza schimbarilor climatice dar si din cauza stuparilor care insista ca matca sa oua pana cat mai tarziu, perioada de lipsa puiet s-a redus extrem de mult, in unele zone poate nici nu mai exista. Faptul ca puietul exista mai mereu in stup, face ca varroa sa se inmulteasca foarte usor.

Care este tehnica izolatorului? Aceasta tehnica presupune izolarea matcii din august si pana in martie - aprilie. In parallel se foloseste rama claditoare. In aceste conditii un stupar face doar un singur tratament, la sfarsit de august-inceput de septembrie (cand datorita izolarii matcii, sigur nu este puiet), cu acid oxalic 2%. El zice ca acest singur tratament este unul de siguranta, are o rata a caderii extreme de mica.

Se stie ca o femela de varroa traieste cam 8 luni. S-a mai observant ca varroa a copiat ciclul albinei. Si varroa, ca si albino are o generatie de indivizi "de iarna". Varroa obisnuita, "de vara" are o viata mult mai scurta. Cand credeti ca isi creste varroa generatia de iarna? Exact pe ultimul puiet. Si cu cat ultimul puiet se prelungeste, cu atat mai multi varroa de iarna vor creste. Izoland matca in august, varroa isi face putini indivizi rezistenti. Daca perioada fara puiet este august-martie, o mare parte din indivizii care erau vii in august, vor muri pana in martie.

Ingrijorarea cea mai mare ar fi ca albino nu va trai asa de mult. Ba da, albino isi pastreaza tineretea fiziologica daca nu paricipa la cules si la cresterea puietului. S-au facut experimente care au demonstrat ca o albina "nemuncita" poate trai peste 400 de zile.

Apoi ar fi o alta ingrijorare ca familia nu va apuca sa se dezvolte sufficient pana la salcam. Adevarul e ca se dezvolta. Odata eliberata matca, va oua intr-un ritm foarte alert si o astfel de familie le ajunge din urma pe cele care au avut matca libera. Am o carte in care sint tratate aceste aspecte. Am probat si eu sezonul trecut, am iernat cateva familii cu matci in isolator. Una am si filmat-o si inainte de salcam s-a dezvoltat destul cat sa intre in frigurile roitului. Familiile care au iernat cu matca in izolator nu au fost tratate deloc de varroa in aceasta primavara. Singurul lucru pe care l-am facut a fost sa recoltez 3 serii de rame claditoare. La prima vedere familiile arata bine, nu se observa cu ochiul liber vreo afectare. Nu am vazut larve decapacite sau scoase afara. Nu am avut nici depopularile de care se plang multi stupari, desi am fost inconjurat de la nuri de floarea soarelui. Urmeaza sa izolez matcile in august si abia astept sa vad ce grad de infestare am.

Ce am povestit aici este doar o mica parte din ce stiu si ce am facut. Acuma eu ma gandesc daca in stupul delon ar fi posibil sa gasesc matca in luna august si sa o izolez, daca nu ar fi neconvenabila manevra.
bmdna

Mesajde BUNKA » 31 Iul 2015, 00:09

Foarte interesant ce spui...merita încercat.
Adicătu sții deja, merita sa incercam noi restul ..
Multzam de info! Chiar voi încerca o manevra de asta dar la anul...Anul ăsta dacă reus se sc sa mă duc spre 20 de familii roi, din 2 în pprimăvara mădeclar supermultumit.
Am un arsenal de Beevital, alcool cu uleiuri, acid formic, și o sa iau șioxalic poate fac sublimare pe final.
Teoretic ar trebui sa trec iarna cu bine, la anul schimb matcile cam 70 % din ele cu unele din unul care are grooming, și cei noi o sa le dau matci tot de acolo.
Am făcut Beevital la ccâțiva, și nici o cădere. ?.sunt ascunși în puiet, o sa îi lichidez pana la urma.
Stau pe ei.
BUNKA

Mesajde asd » 31 Iul 2015, 08:03

E complicat cu izolatul matcii.

Se poate obtine o pauza in puiet asa:

Inainte de salcam cu 2 saptamani se face un roi cu matca si ramele de puiet larvar. Albina e degrevata de sarcina ingrijirii puietului si devine culegatoare. Se obtin productii mai mari, reducerea paduchilor si o matca noua. Simplu

Tehnica se numeste "cutdown split". Nu stiu daca are echivalent in romana. Poate stit voi.
asd

Mesajde BUNKA » 31 Iul 2015, 12:15

Pe resistantbees e un film în care se specifica...comportamentul igienic VSH are legăturăcu celula mica.
Tot acolo...albinele tratate cu chimicale trăiesc cu 4-6 săptămâni n ai puțin.

Reducerea paduchilor cred ca e mult spus, o stopare în multiplicare ar fi mai corect.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR