Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan Club ME

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2020, 21:57

Balian scrie:
yuonyuon scrie:eu nu mai am depopulari de vreo 3 ani(adica nu mai am deloc) ....total invers cu ce se intampla in alte stupini

varachet doar 2 tratamente am dat ....chiar nu am nici o problema cu varachetu....

Înseamnă că aveți un loc bun. Departe de alte stupine. La noi pe câmpie e festival de albine și varroa.
pot sa zic ca sunt intro situatie medie din punctu de vedere a colectari paduchilor .......maximu a fost la luncavita(tulcea) anu trecut ...si totusi nu am avut depopulari sau perderi anu urmator ....am tratat doar cu varachet...(de peste 10ani)

la inceputul(dupa primi 4 ani) am pierdut aproape toti stupii din cauza varooa....stiu cum sa nu pregatesti o stupina ...dar stiu si cum sa pregatesti ca sa ai pierderi ZERO! cea ce face 80% in lupta cu varoa iar restu de 20 % reprezinta tratamentul ...indiferent decare (eu am ales varachet) ...

am roi facuti in august care acum sunt pe 4 rame si nu iam trata in august...sunt aproape identici cum erau in noiembrie....deci nu e chiar asa draq al draq

dar va spun varoua in combinate cu lipsa de imunitate e bomba atomica.....pierdeti tot...
yuonyuon

Mesajde Shrek » 16 Feb 2020, 21:58

Imi tot sta in minte sa va intreb ( pe cei ce va pricepuți mai bine la albine) cum credeti ca influenteza pastoralul pe băștinași, în ceea ce priveste varoua!? Hai ca la bacterii, viruși poti sa zici ca ii transmit prin aer, flori, frunze cu afide dar păduchii cum ii iau unele de la altele? Fac schimb de păduchi in aer? Se întâlnesc la șuetă culegatoarele si fac schimb de păduchi ca gospodinele de retete? Ii aud pe multi ca se plâng, dând vina pe pastoral dar eu cred ca baiul este altul. Folosirea tratamentelor " după ureche", lipsa unor avertizari medicale, din partea celor ce ar trebui să vegheze la starea de sănătate a albinelor, poate chiar o corcire necontrolata a " raselor autohtone", si nu in ultimul rand, " punerea botului" de către multi începători la tot felul de scheme de tratament de pe net, fără să aibă habar ce boala poate fi, duc in final la " inexplicabile" depopulari, cand de fapt sunt greseli frapante in îngrijirea albinelor. Parerea mea!
Intrebarea cu păduchii rămâne!
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Feb 2020, 22:16

Infestarea intre famili se poate produce pe urmatoarele cai:
-prin trantori care sunt primiti oriunde indiferent din ce familie provin
-prin culegatoare ratacite care se intorc cu plinul de la cules si sunt primite la fel
-prin furtisag
-parazitii pot ramane pe floare de la albinele infestate si vor urca pe alte albine care vin la cules
Probabil mai sunt si alte cai.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Shrek » 16 Feb 2020, 22:38

Cu tot respectul pentru experienta dv., dati-mi voie sa nu fiu de acord! Întâi, pentru că nu cred ca un trantorele sau o culegatoare( chiar si mai multi), cand intra in stup, își dau jos hainele cu păduchi si isi iau altele noi. De ce ar pleca un paduche de pe o gazda, daca este inca vie? Asa ca aceste variante explica intr-o mica masura " infestarea masiva" cu varoua la final de cules. As zice mai degraba ca puietul deja infestat, eclozat înainte de cules si chiar in timpul culesului poate explica atacul de păduchi. Dacă gresesc, corectati-ma!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2020, 23:16

Shrek scrie:Cu tot respectul pentru experienta dv., dati-mi voie sa nu fiu de acord! Întâi, pentru că nu cred ca un trantorele sau o culegatoare( chiar si mai multi), cand intra in stup, își dau jos hainele cu păduchi si isi iau altele noi. De ce ar pleca un paduche de pe o gazda, daca este inca vie? Asa ca aceste variante explica intr-o mica masura " infestarea masiva" cu varoua la final de cules. As zice mai degraba ca puietul deja infestat, eclozat înainte de cules si chiar in timpul culesului poate explica atacul de păduchi. Dacă gresesc, corectati-ma!
am vrut sa zic bingo la prima postare dar zic acum....posibil la culesul de polen sa se agate multi...
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Feb 2020, 23:29

E stiut ca infestarea creste spre sfarsitul sezonului apicol daca nu a fost tinuta sub control si e maxima atunci cand nu mai este puiet in stupi si in plus albinele eclozate cu paduchi pe ele nu vor ajunge in primavara. Dar in pastoral unde se aduna mii de familii aflate aproape unele de altele, sau chiar si in stationar daca stupinele sunt apropiate, se produce migrarea parazitilor intre familii prin mijloacele aratate mai sus. Daca o femela varoa eclozeaza odata cu albina ea nu ramane pe acea albina pana albina moare. Acea famela s-a imperecheat deja in celula si ea e deja apta sa depuna oua. Ea va cobori de pe acea albina, va intra in celulele cu puiet larvar care e in stadiul de a fi capacit si va depune oua. La fel se va intampla si daca acea femela e adusa in stup de un trantor sau o albina dintr-o familie infestata. Daca in pastoral, unde albinele gresesc usor stupul,o stupina putin infestata va fi amplasata langa o stupina infestata puternic, in final infestarea va creste si in stupina curata. E valabil si pentru alte boli, nu numai pentru varroa.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 17 Feb 2020, 07:03

Pentru o dezvoltare dorită în primăvară, trebuie să ne pregărim din toamnă să
avem populație în stup și să facem tot
posibilul să și menținem la număr până
la schimbarea de generație.
Între altele asigurarea cantității suficiente
de polen toamna consider că ajută mult
prelungirii vieții albinelor. La mine în zonă
este cam deșert din august. Este de prumul an când le-am dat turte proteice în toată perioada de pregătire pentru iarnă. Voi vedea
cu ce populație voi ieși, dar se pare că mult mai puține albine au scos zilele trecute cu ocazia zborurilor de curățire decât în anii trecuți când nu le dădeam.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 17 Feb 2020, 22:00

Shrek scrie:Cu tot respectul pentru experienta dv., dati-mi voie sa nu fiu de acord! Întâi, pentru că nu cred ca un trantorele sau o culegatoare( chiar si mai multi), cand intra in stup, își dau jos hainele cu păduchi si isi iau altele noi. De ce ar pleca un paduche de pe o gazda, daca este inca vie? Asa ca aceste variante explica intr-o mica masura " infestarea masiva" cu varoua la final de cules. As zice mai degraba ca puietul deja infestat, eclozat înainte de cules si chiar in timpul culesului poate explica atacul de păduchi. Dacă gresesc, corectati-ma!

Stiti cum a ajuns paduchele din Asia,via U.R.S.S.,Bulgaria ...Romania,Ungaria,Iugoslavia iar mai apoi in toata Europa de vest(eventual anii de raspandire)?E ca in filmele alea de pe Discovery in care se prezinta grafic inaintarea trupelor rusesti dupa batalia de la Stalingrad!Numai ca paduchele a trecut mult de Berlin :lol:
Dl Bucovineanu are dreptate..ca intodeauna....

PS
Noi nu stim istoricul paduchelui,biologia paduchelui,nu respectam "ad literam" instructiunile din prospect ,nu facem ultimele tratamente in lipsa puietului,LA ACEIASI DATA SI ORA,la toate stupinele pe o raza de 4...5 km ;) ...si dam vina pe varachet..
tiih

Mesajde jonny_it » 18 Feb 2020, 13:03

tiih scrie: PS
Noi nu stim istoricul paduchelui,biologia paduchelui,nu respectam "ad literam" instructiunile din prospect ,nu facem ultimele tratamente in lipsa puietului,LA ACEIASI DATA SI ORA,la toate stupinele pe o raza de 4...5 km ;) ...si dam vina pe varachet..

4-5 km este putin tinand cont cat de repede migreaza varroa pe distante mari.
jonny_it

Mesajde tiih » 19 Feb 2020, 08:18

4-5 km e putin...dar tot e ceva..ne va scuti in toamna urmatoare de cel putin un tratament in plus!Iar daca totul s-ar aplica la nivel de regiune...sigur pese 2..3 ani nu ar fi necesar mai mult de 3 tratamente toamna......Asa ce avem?..Tratamente primavara-vara,imunitate la paduche,miere contaminata...bani si munca in plus..etc...etc
tiih

Mesajde tiih » 19 Feb 2020, 09:00

jonny_it scrie:
tiih scrie: PS

4-5 km este putin tinand cont cat de repede migreaza varroa pe distante mari.

Viteza de raspandire a varroa e zero in timpul iernii,foarte mica la sfarsit de octombrie dupa ce am facut ultimul tratament in lipsa puietului si maxima la sfarsit de primavara si vara in plina floare si plin pastoral.De aceia cheia succesului e sa facem toti stuparii din zona toamna,in acelasi timp, ultimele tratamente!Fie ca santem prieteni sau nu toti ar trebui sa ne unim..chiar daca nu vom reusi sa scapam in totalitat de paduchele care se transmite anul urmator cu ajutorul roilor salbatici.din scorburi ...
tiih

Mesajde yuonyuon » 19 Feb 2020, 10:36

pana la a raspandii paduchii mai intai trebue sa i crestem....si sa cresc greu.....daca nai paduchi cu ce te lauzi??
yuonyuon

Mesajde tiih » 19 Feb 2020, 10:56

Daca n-ai paduchi,ai un pic de nosema,un pic de viroza si poate si ceva loca europeana nedepistata :lol: .Misuna bolile prin stupinele Romaniei iar noi dam vina in primul rand pe "bietul" paduche si pe... neonicotinoide.
Si totusi depopularile continua si vor continua..oricate tratamente s-ar face ...fie la paduche,fie la plante..
tiih

Mesajde Balian » 19 Feb 2020, 11:25

Sunt stupine părăsite și vor fi tot mai multe.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Feb 2020, 11:30

eu la FS (br)de vreo 3 ani nu mai am vecini ...am observat ca si la salcam in bacau nuprea mai am decat vro doi....deci chiar sunt deprimat :?
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 19 Feb 2020, 12:57

Balian scrie:Sunt stupine părăsite și vor fi tot mai multe.

Pe aici au cam disparut si alea care avea cine sa se ocupe de ele. :lol:
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR