paul scrie:Care din cei trei credeti ca procedeaza bine in vederea dezvoltarii familiilor pentru culesul de salcam ?
Partial toti 3 au dreptate, dar toti gresesc in acelasi loc.
Am iernat la munte in interior acum cativa ani. Familiile au iesit bine, au consumat mai putin. Dar pe termen lung dezvoltarea lor a fost mai lenta, chiar daca primavara aveau mai mult puiet. Parerea mea este ca tinand cont de clima de la noi nu prea are sens sa iernam la interior. Moare 1-2-3-10 = selectie naturala.
Vorbesc strict de zona mea:
Daca am echivalentul a 2 rame cu puiet deja este suficient(am si 5-6, foarte mult fata de alti ani). Salcamul aici infloreste pe 25 mai - 1 iunie, este timp. Degeaba avem acum 7 rame cu puiet daca toate babele care au iernat mor la inceputul lunii aprilie si albinele tinere nu o duc prea mult.
Albinele alea crescute in februarie cu turte, vitamine si alte prostii credeti ca o duc prea mult? Eu as zice ca nu. Daca erau crescute folosind rezervele albinelor si cele din rame probabil ca altfel era treaba. La aia care acum se lauda cu 7-8 rame cu puiet vreau sa vad peste 2 saptamani cel putin 2 caturi puse. Daca nu le au sigur gresesc undeva.
Calitatea albinelor conteaza mai mult decat cantitatea.
La Jenica cel putin si anul trecut vedeam tot 7-8-9 rame cu puiet dar abia avea 1 cat plin cu albine. Facea roi la pachet, ascundea caturile cu albine in urzici sau undeva greseste rau de tot.
Cum credeti ca avea Dan Margarit 7-10 corpuri ME cu albine(poate nu erau pline din cap in cap ca doar nu stau albinele de nebune pe miere capacita dar 5 corpuri pline tot avea) cat timp avea abia 10-12 rame ME cu puiet. Undeva nu va iese un calcul nu?! Degeaba calculati