Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Deplasarea ghemului pe rama

Mesajde andrei_calinescu » 16 Dec 2011, 18:52

Albinel scrie:
Adi Hodis scrie:
Albinel scrie:referitor la hrana ..trebuie sa fie foarte bine maturata ,din belsug si cat mai bine acoperita de ghem..intrunind toti acesti factori..plus lipsa condensului si asigurarea ori de cate ori se iveste ocazia ,a zborurilor de curatire..vom ierna fara griji si putem astepta linistiti primele zile de primavara ..

Fara piper :)
Adevarat ce spune d-l Albinel ... si mult mai benefic este sa se faca toamna, decat sa deranjam albinele iarna cu turtele.
D´aia-i iarna, sa ierneze nu sa se ospateze de ... musai.

heeiii...,nu ma mai domni atat ..te rog !!
aici cu totii suntem colegi de "suferinta" si atat..indiferent de scoli absolvite sau cunostinte in domeniu.. ;)
sigur o turta proteica e binevenita la timpul ei ca si (inlocuitor de polen) ..adica atunci cand primele zile de primavara isi arata fatza si ponta a fost reluata..o fac tarziu pentru a ma asigura ca vremea permite si albinele se pot curati mai des..
turta respectiva nu joaca decat un rol de stimulare a matcii ..,nicidecum de asigurare a hranei ..pentru ca de capitolul asta m-am ocupat la timpul lui..
in lipsa turtei..se poate face si o stimulare cu miere deasupra cuibului..pentru ca inca-i frig ca albina sa treaca dupa diafragma sau chiar prin descapacirea a 2-3 cm ..a unei rame din cuib..

Albinelule,
Decat turtoaia nu e mai bun polenul de aur ascuns in celulele cu miere? Adica in jurul lui 10 martie (functie de clima desigur)sa descapacesti coronitele din cuib cu ramele lasate acolo in cuib?
Si matca e hranita bineee de tot coroborat cu polenul natural ce intra in hambare. Ai o luna si juma pana la rapita si chiar mai mult daca ii duci mai tarzior la rapita sa scapi de efectele stropirilor. Timp ca si culegatoarea sa se dezvolte e destul(vorbesc de sud).
Turtoaiele inafara de completare daca chitaie de foame, nu le vad rostul.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 16 Dec 2011, 19:02

salut Andrei..!!
nu am spus niciodata ca-s adeptul turtelor proteice ,dar nici nu resping ideea ,daca se pun la momentul oportun ..adica undeva cu aproximativ 2-3 saptamani maxim ,pana la sosirea primaverii avand siguranta zborurilor dese de curatire..
la fel de bine este si ceea ce spui tu ,dar in acea perioada este totusi foarte frig ..iar de descapacit ,n-o putem face decat ff putin ,numai pe rama din cuib si doar la speteaza superioara fara sa umblam in cuib..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 16 Dec 2011, 19:10

mai am ceva de completat.. :oops:
spui ca acolo sus in(coronite) unde descapacim gasim pastura..pastura o regasim de obicei sub coronite ,ceea ce facem noi prin descapacire se numeste stimulare cu miere..
sa nu uitam totusi ca in februarie s-a declansat deja puietul si un plus de proteina venit pe alta cale decat cel din faguri ..parca n-ar strica puietului ;) :)
Albinel

Mesajde Ioan Guist » 16 Dec 2011, 19:29

Pai...sa stam stramb si sa gandim ...aritmetic.
Avem asa: O familie ce are pregatite depozitele de miere si pastura.Asta e undeva prin sfarsit de sept, oriunde in tara.
Oferta de afara este minima.Si ce aduna de aici incolo, pana se transforma in pastura mai dureaza.Consumul pentru ultima albina se face tot din rezerva.
Cred in continuare ca albina trebuie sa intre in repaos cat mai repede .Va fi in stare sa se intinda mult mai mult in primavara.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde andrei_calinescu » 16 Dec 2011, 19:33

Albinel scrie:salut Andrei..!!
nu am spus niciodata ca-s adeptul turtelor proteice ,dar nici nu resping ideea ,daca se pun la momentul oportun ..adica undeva cu aproximativ 2-3 saptamani maxim ,pana la sosirea primaverii avand siguranta zborurilor dese de curatire..
la fel de bine este si ceea ce spui tu ,dar in acea perioada este totusi foarte frig ..iar de descapacit ,n-o putem face decat ff putin ,numai pe rama din cuib si doar la speteaza superioara fara sa umblam in cuib..

Asa e Albinel am sesizat ca nu esti adeptul neconditionat al turtelor.
Treaba cu descapacitul, e deprinsa ca tehnica apicola si are un efect exploziv pentru colonie.
Ramele se descapacesc pana la leatul de sus incepand cu 20 martie. Pana atunci , in functie de clima avem grija sa lasam un lat si ceva de dalta ca si coronita.
Incepand cu 20 martie, rase pana sus cele 3 rame din mijlocul cuibului, dupa care se continua sistematic cu descapacirea, dar de fiecare data cate 2 rame, de o parte si de alta simetric de axa mediana a cuibului. Acolo oua matca , pe alea doua intotdeauna.
Ultima oară modificat de andrei_calinescu pe 16 Dec 2011, 19:39, modificat 1 dată în total.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 16 Dec 2011, 19:38

Ioan Guist scrie:Pai...sa stam stramb si sa gandim ...aritmetic.
Avem asa: O familie ce are pregatite depozitele de miere si pastura.Asta e undeva prin sfarsit de sept, oriunde in tara.
Oferta de afara este minima.Si ce aduna de aici incolo, pana se transforma in pastura mai dureaza.Consumul pentru ultima albina se face tot din rezerva.
Cred in continuare ca albina trebuie sa intre in repaos cat mai repede .Va fi in stare sa se intinda mult mai mult in primavara.

Badita Ioane,
De-aici deduc ca intr-un an(toamna) standard faci intai completarile si apoi stimulari pentru a obtine albina hivernala.
Sau stimulari nu faci?
Noi pentru ca nu avem toti stupii in fata casei, facem completari cu cat ia un hranitor podisor(2-3-4 l), trecand o data la 7-10 zile sa repetam.
Avem grija sa spargem cuibul cu faguri goi pentru puietul care va asigura albina hivernala.

Tu cum procedezi te rog?
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 16 Dec 2011, 19:42

Ioan Guist scrie:Pai...sa stam stramb si sa gandim ...aritmetic.

in totalitate de acord maestre !!
Albinel

Mesajde Albinel » 16 Dec 2011, 19:47

andrei_calinescu scrie:

Treaba cu descapacitul, e deprinsa ca tehnica apicola si are un efect exploziv pentru colonie.
Ramele se descapacesc pana la leatul de sus incepand cu 20 martie. Pana atunci , in functie de clima avem grija sa lasam un lat si ceva de dalta ca si coronita.
Incepand cu 20 martie, rase pana sus cele 3 rame din mijlocul cuibului, dupa care se continua sistematic cu descapacirea, dar de fiecare data cate 2 rame, de o parte si de alta simetric de axa mediana a cuibului. Acolo oua matca , pe alea doua intotdeauna.

de acord cu descapacirea ramelor pana sus ..din cuib primavara ,la care adaug tinerea cat mai "sub presiune" a albinei in acea perioada ..chiar in detrimentul ramelor marginase cuibului cu multa miere..
meserie domne ..meserie..:)
Albinel

Mesajde Albinel » 16 Dec 2011, 19:55

am spus meserie..raportat la postarea lui andrei ..
a nu se interpreta ca ma laud ,ca asta se intelege din postul meu :oops:
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 16 Dec 2011, 19:57

Albinel scrie:
andrei_calinescu scrie:

de acord cu descapacirea ramelor pana sus ..din cuib primavara ,la care adaug tinerea cat mai "sub presiune" a albinei in acea perioada ..chiar in detrimentul ramelor marginase cuibului cu multa miere..
meserie domne ..meserie..:)

Pai asta-i shmil blickul la dezprimavarare.
Pentru ca atunci cand descapacesti, albina desteapta rade o parte din miere sa-i permita matcii sa urce natural cuibul, insa o parte o stocheaza obligatoriu langa puiet(ca asa e genetic) astfel ca nu e pericol de infometare.
Rasul coroanelor are si alte conotatii: folosirea rationalizata a volumului Dadant si trecerea naturala a albinei culegatoare in caturi.
De treaba cu pastura sub miere m-am convins de-a lungul anilor, cand am recoltat caturi ce avusesera puiet, si ma umflam cu proteina vegetala dupa ce taiam cu cutitul capaceala. Un vis pastura aia amestecata cu miere.....
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 16 Dec 2011, 20:06

mariane..intr-o postare anterioara spunea-i ca n-au importanta zece albine in luna februarie..??????????
pentru mine atunci la acea perioada cele 10 albine ,valoreaza cat doi faguri cu albina in sezon..
uite ..fac un rabat pentru tine..imi dau 0769651990..vorbim cand vrei ,cat vrei despre albine..si ne vedem la salcam la Giurgiu..ok? ;) :)

pentru Andrei..imi place cum gandesti si inca odata meseria-i la meserias ;)
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 16 Dec 2011, 20:34

Albinel, fiind din zone apropiate(eu langa Ploiesti) dar am avut stupi si in Armasesti(langa Jilavele Ialomita), spune-mi ce grafic de dezprimavarare folosesti in general.
Apropos de asta, intr-o intalnire cu stupari cu mii de colonii, patronul unde lucreaza Radudulau a spus: "La stupi se lucreaza doar primavara. Ala e momentul esential".
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 16 Dec 2011, 21:00

andrei_calinescu scrie:Albinel, fiind din zone apropiate(eu langa Ploiesti) dar am avut stupi si in Armasesti(langa Jilavele Ialomita), spune-mi ce grafic de dezprimavarare folosesti in general.
Apropos de asta, intr-o intalnire cu stupari cu mii de colonii, patronul unde lucreaza Radudulau a spus: "La stupi se lucreaza doar primavara. Ala e momentul esential".

in functie de vreme..aplic ideea cu cat mai devreme igenizarea si stimularea corespunzatoare ,coroborata cu strangerea cuibului la "chinga" ;) cu atat mai bine..
anul asta am intrat cu familiile in salcam mult mai slabe decat anul trecut in rapita ..
ma poti suna daca vrei sa ne cunoastem si de ce nu si real..placerea ar fi de partea mea ,mai ales ca spui ca suntem aproape!! :!:
eu sunt din Snagov..tu ??
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 16 Dec 2011, 21:19

Paulesti, 8 km de Ploiesti cum te duci spre Plopeni.
Dar am batut padurea Curcubeu, Saracineasca la tei, Balta Doamnei.
Si dridu cand aveam vatra la Armasesti(10 km intre cele 2).
Din 2012 o sa fac numai apicultura in Romania, ne vom cunoaste fara gres.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 16 Dec 2011, 21:31

ma bucur ca o sa ne cunoastem..poti sa suni cand doresti Andrei.. ;)
va las ca azi am stat toata ziua pe aici si-mi vin ceva musafiri ..
maine iau prin sondaj la ridicat cateva podisoare..sa urmaresc condesul..sper sa fie ok ca la ultimul control ;)
se anunta iarna !!
va doresc o seara minunata tuturor ,un weekend pe masura si iernare fara pierderi !!
Albinel

Mesajde Adrian Galofteanu » 18 Dec 2011, 23:35

Frumos si instructiv schimbul vostru de idei!

Hai sa fac un rezumat sa vad daca am priceput ceva........
Sunt diferente intre zone, fara discutie dar nici cum spune colegul @Marian ca intr-o raza de 700-800 de metri se pot manifesta diferente de cules.....stim cu totii ca albina culege de la 3 km(mie asta primavara mi s-a intors albina de la 5 km)....deci!!!!!! acolo altele erau motivele diferentelor din stupi.
Referitor la momentul opririi pontei si intrarea propriu-zisa a familiei in iernare, eu cred ca asta ar fi una dintre calitatile unei matci care trebuie urmarita pentru selectie. Foarte important ce spuneti. La mine, fara exceptie toate familiile care au incetat ponta la timp(finele lunii septembrie), acum sunt cele mai bune familii pentru care nu am nici o grija privind iernarea.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR