Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: In ultimele 10zile mai putin puiet cu pina la 70%

Mesajde andrei_calinescu » 15 Sep 2012, 14:56

Jean Valjean scrie:Uite ce mi-a zis "alt stupar", in alt loc:

alt stupar scrie:Prin rame negre nu trebuie inteles DOAR rame negre ca taciunele... o rama din care au eclozionat cateva generatii de albina e buna de iernat fara probleme...

Ma gandesc ca rama aia lasata acolo va fi foarte buna la primavara, cand va incepe matca sa oua. Eu stupii i-am luat cu niste rame foarte vechi si nu am reusit sa le inlocuiesc pe toate anul asta, asa ca am de ales intre rame negre ca taciunele si astea de anul asta.
De asta intrebam daca ar trebui sa o las acolo, bineinteles daca va fi umpluta cu hrana, ca altfel o scot.

Asa e, numai daca are coroana capacita consistenta in asa fel incat sa fie utila la iernat.
andrei_calinescu

Mesajde bostina constantin » 17 Sep 2012, 10:26

jenica67 scrie:bostina constantin, pai pentru a afla raspunsul, la intrebarea ta, trebuie sa raspundem, la cateva intrebari :
1. Pe ce rame se formeaza ghemul de iernare - pe ultimile din care a eclozat puietul
2. Dupa ce a eclozazat puietul, sunt aceste rame pline cu miere - nu ca inca avem puiet
3. Pana cand continualm cu completarile - pana si aceste rame se umplu in proportide de 60-70%.
Sper ca acum esti lamurit, cum ar trebui puse intrebarile, ca sa aflam rezolvarea, la situatiile aparute.
]

Salut tizule si multumesc de raspuns!! :) , un raspuns destul de complex folositor incepatorilor.
Eu postez de la serviciu, vinerea lucrez pana la ora 14, de aceea doream un raspuns urgent.
N-am mai apucat sa citesc raspunsul, asa ca am mers acasa, am invertit 10kg zahar, am completat cu 4l de ceai si asta a fost cina roilor mei. Sanatate la toti!!
bostina constantin

Mesajde bostina constantin » 17 Sep 2012, 10:52

Mircea_63 scrie:Jenica, respectele mele pentru modul in care formulezi. Se simte formatia tehnica, clara si concisa.
Sa stii ca te trag de maneca daca am intrebari, sa traiesti omule!

Bostina Constantin, sunt nedumerit... echipat precum Gagarin si te-au intepat? Credeam ca un costum bun ofera protectie 100% :(
]

Salut Mircea!!
Asa trebuia sa se intmple, cum zici tu, DAR!! cand am cumparat costumul tanti [vanzatoarea] nu avea decat marimea xxl si l-am luat pe ala. Cand am bagat ,,stuparul'' in el, adica 70kg cu 1,80, au ramas niste nise :lol: la elasticul de jos, suficiente sa incape albina, si doua nu au asteptat invitatie. Bucuria a fost ca nu s-a mai umflat, ca altfel trebuia sa-mi iau srl a doa zi.
Acuma am remediat si ,,defectiunea'' cu doua ace de siguranta.Sanatate!! ;)
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 17 Sep 2012, 14:05

bostina constantin, la cat puiet ziceai ca ai, la controlul celor doi roi, cred ca trebuie sa bagi cel putin vre-o 8 kg de sirop. Cel mai bine este sa ii deschizi pe fiecare sa ii evaluezi si sa le dai cat au nevoie. Eu am facut ieri o evaluare a rezervelor de hrana si roi mei au cam, intre 8-12 kg de miere, Eu mai continui pana am pe la 12-14 kg de miere la fiecare. Vreau sa stau mai bine linistit la iarna, decat sa am emotii. Daca au prea mult, numai descapacesc la primavara si iau startul mai bine.
jenica67

Mesajde bostina constantin » 17 Sep 2012, 15:17

jenica67 scrie:bostina constantin, la cat puiet ziceai ca ai, la controlul celor doi roi, cred ca trebuie sa bagi cel putin vre-o 8 kg de sirop. Cel mai bine este sa ii deschizi pe fiecare sa ii evaluezi si sa le dai cat au nevoie. Eu am facut ieri o evaluare a rezervelor de hrana si roi mei au cam, intre 8-12 kg de miere, Eu mai continui pana am pe la 12-14 kg de miere la fiecare. Vreau sa stau mai bine linistit la iarna, decat sa am emotii. Daca au prea mult, numai descapacesc la primavara si iau startul mai bine.
]

Asa am sa fac, imi trebuia un indemn sa prind curaj, am avut treaba si cu mustitul acum fiind pus la locul lui [mustul],
o sa-mi fac timp pt albine. Deja am mai cumparat 20kg de zahar azi, il invertesc si la treaba.
Sa-ti mai spun o isprava; acum o luna - doua am umblat itr-un roi, mi s-a parut ca e blocat cuibul, am scos o rama[a doua de la diafragma] cu miere capacita mai mult de jumate si restul cu miere necapacita dupa diafragma, si in locul ei am bagat o rama fara miere. I-am pus in continuare sirop [atunci de stimulare], il lua tot dar de rama de dupa diafragma nu s-a atins.Ce poate sa insemne asta??
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 17 Sep 2012, 20:42

De atunci se gandea la zile negre. Avand o rama goala, nu isi facea probeme de mierea de dupa diafragma, ci de siropul care mirosea si putea atrage hoatele.
jenica67

Mesajde Alexu » 17 Sep 2012, 23:45

Eu inca am 2 matci care ponteaza , am o rama plina cu puiet de toate categoriile inclusiv oua . Sunt 2 din 30 si sunt matci de schimb (sf lu august) :D
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR