Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde sandum57 » 13 Ian 2013, 23:15

Pentru un alt stupar

Exista o conceptie inradacinata ca dragostea "se intampla", adica gasesti obiectul pe care sa-l iubesti si gata, totul merge struna. Eu cred ca mai degraba ca dragostea se invata, si e de mare ajutor exemplul altora, chiar daca e oferit prin pedepse verbale. :)
sandum57

Mesajde cristid4 » 14 Ian 2013, 08:38

sandum57 scrie:Pentru un alt stupar

Exista o conceptie inradacinata ca dragostea "se intampla", adica gasesti obiectul pe care sa-l iubesti si gata, totul merge struna. Eu cred ca mai degraba ca dragostea se invata, si e de mare ajutor exemplul altora, chiar daca e oferit prin pedepse verbale. :)

Din 34 de familii am pierdut si eu o familie; nu am nici o idee ; albina moarta pe rame si pe fundul stupului , ramele mai mult decat jumatate capacite cu miere.
cristid4

Mesajde trantor » 14 Ian 2013, 09:44

Rugaminte pentru cei indurerati. Puneti si poze cu modul de impachetare / tip lada si eventual o rama din mijlocul ghemului. Intrucat o imagine face mult mai mult decat 10 postari, o sa avem sfaturi mai obiective pe cauza.
....
trantor

Mesajde andrei_calinescu » 14 Ian 2013, 11:15

pst_claudiu scrie:Anii trecuti asemenea topicuri se deschideau prin martie cand se tragea linie si ficare cam stia care e situatia.Astazi s-a ajuns la topic de o multime de pagini la mijlocul lui ianuarie.Ceva nu-i in regula.Daca o sa vina un ger ca cel de anul trecut in februarie?Ce o sa se mai intample?Ce valoreaza mai mult, trei mortaciuni in primavara sau un stup bun?

Tu ai dreptate.
Dar cativa parametrii ca fondurile europene si o toamna dezastruoasa din punct de vedere proteic, cu seceta prelungita de 3-4 luni, influenteaza spre astfel de situatii.
sunt oameni(pe care ii cunosc) care au aplicat pentru 112 si au bagat din 180, mai mult de jumatate pe 2-3 rame.
Daca le iese proiectul, au luat "cascavalu' " - parca e la moda parabola asta , si gata.
Dar inca o data, exceptandu-i pe cei cu proiecte, toamnele devin sistematic foarte secetoase, asta e o evidenta.
In regiunea mea, unde era odinioara patria ciresilor, de cativa ani incep sa se usuce pomi intregi, cu radacini adanci. Aceasta transformare, e evidenta. Am avut lipsa de polen incepand cu 1 iulie, pana in noiembrie. Daca nu aveam alternativa unei vetre cu polen, ce bagam in iarna?
Astea sunt intrebari evidente, care pentru unii colegi nu au raspuns. Nu toti avem alternativa unor vetre cu polen.
Concluzia imediata sunt ghemele mici, albina imbatranita, depopulari masive, boli.
Ce am intentionat sa spun, e ca aceasta atitudine justitiara nu-si are sensul, unii colegi au vrut mai mult, dar natura nu ii ajuta.
andrei_calinescu

Mesajde pst_claudiu » 14 Ian 2013, 13:53

Andrei, nu am vrut sa judec pe nimeni, fiecare face ce vrea, e treaba lui.Anul trecut trecut am bagat si eu in iarna cativa pe doua intervale bine populate, in primavar uzi si ca...ti pe ei.Din 3 am facut unul si nici ala nu s-a dezvoltat bine.Anul trecut din cauza ca i-am scos cam slabuti din iarna nu am facut nici un roi, in schimb am cumparat familii. In toamna i-am servit cu proteina, iar mai tarziu au avut polen.
Pana acum doar i-am ascultat.
Pentru cei cu fonduri, baga stupi slabi in iarna, se imbolnavesc de nosemoza, ii imbolnavesc si pe ceilalti si atunci unde-i castigul?Daca fiecare nu-si aminteste greselile din trecut e condamnat sa le repete.
pst_claudiu

Mesajde ciptheman » 14 Ian 2013, 17:33

anul trecut toata lumea a avut pierderi chiar si meseriasii,anul asta e bine pana acum am bagat urechea si din 82 toata lumea a raspuns la apel sa vedem in continuare ce va fi.
ciptheman

Mesajde GORE19712000 » 14 Ian 2013, 18:45

anul trecut am perdut si eu 4 roiuri pe care le-am bagat pe 3 rame , in primavara era galben la urdinis si albina lipsa , in toamna am unificat fara mila , pana acum totul ie ok .
Pasiunea, speranta si perseverenta sunt motorul vietii.
GORE19712000

Mesajde Dila Daniel » 14 Ian 2013, 19:02

ciptheman scrie:anul trecut toata lumea a avut pierderi chiar si meseriasii,...

Te contrazic.Nu ca sa pozez in "meserias"...departe de mine acest gand.
Nici anul trecut nu am avut mortalitate.Contrar la ceea ce zici,anul trecut chiar a fost un an reusit la iernare, din pct.-ul asta de vedere,neavand nici o familie moarta.In general 1-2-3 familii(daca le pot numii asa,se mai duc...) Defapt mortalitatea in iarna(primavara),furtisagul si boala(igiena stupinei),sunt aspecte ce le stapanesc(zic eu de la bine in sus)iar roitul-multumitor .
Poate fi interpretata postarea aceasta ca fiind scrisa cu o lipsa de modestie...NU este asa.
Insa ,vreau sa spun cat se poate de ferm -ca SE POATE!
Anii in care mortalitatea este mare din cauza vremii(ma refer la iernare), sunt ani destui de rari si sunt anii fara ferestre de zbor,sau cu iarna calduroasa in ianuarie si inceput de februarie,apoi 2-3 saptamani de ger...
Deci,cei care ati avut sau aveti mortalitate(mare)iarna,nu mai cautati vina iernii,ci voua insiva!
Nu vreau polemica cu nimeni,dar justificari sau argumente ca toamna a fost secetosa,ca iarna geroasa...nu sunt o scuza.
O scuza acceptabila(d.p.m.d.v)este...lipsa sanatatii in toamna a stuparului(sau cazuri de fortza majora-si de aici rezultand o lipsa de atentie acordata stupinei),ceea ce nu doresc la nimeni.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde stroe » 14 Ian 2013, 20:03

ciptheman scrie:anul trecut toata lumea a avut pierderi chiar si meseriasii,anul asta e bine pana acum am bagat urechea si din 82 toata lumea a raspuns la apel sa vedem in continuare ce va fi.

Anul trecut nu am avut nicio familie pierduta si nici anul acesta nu cred ca voi avea. Nu cred ca e o mare problema daca mor cativa , esential ca restul sa fie cat mai buni- functie de cum i-ai bagat in iarna.
stroe

Mesajde ciptheman » 14 Ian 2013, 20:30

cand spun pierderi ma refer la albina nu la familii neaparat, nici la mine nu au murit dar au iesit m ai slabuti.
ciptheman

Mesajde BUNKA » 14 Ian 2013, 20:48

Daniel, toamnele sunt chiar din ce in ce mai secetoase si lipsite de polen, informatia asta apare din mai multe zone si nu e neaparat o scuza...e un fapt care are repercursiuni asupra iernarii de care cei mai multi dintre apicultori nu tin seama!
Chiar si nea Balas a zis intr-o postare ca si la el au fost probleme cu polenul in toamna...si vb aia acolo oamenii aia chiar stiu cu ce se mananca colectarea de polen si albinaritul.
Probabil ca inca sunt zone bune de polen toamna prin luncile raurilor, dar in general vegetatia se usuca foarte tare dupa floare si nu mai au de unde culege polen in cantitati suficiente!
Hranirea proteica suplimentara in toamna devine o necesitate pentru majoritatea apicultorilor care nu au norocul unei vetre bune de polen in toamna.
In comparatie cu nivelul precipitatiilor in lunile a doua jumatate a lunii iulie, august, septembrie ...nivelul temperaturilor este ridicat si asta face ca vegetatia sa fie efectiv parjolita, se mai adauga la asta si ierbicidarile si faptul ca se coseste foarte mult din fanetze..e o problema serioasa!!
Corpul gras al albinelor de iernare se formeaza exact in lunile septembrie si octombrie taman cand polenul este sub limitele dorite, iar cresterea ultimelor sarje de puiet adica taman a albinei de iernare iarasi se suprapune pe aceleasi perioade sarace in polen.
Din punctul meu de vedere asta chiar e o problema de care apicultorii trebuie sa fie constienti si noi o aducem in lumina aici tocmai pt a nu fi trecuta cu vederea avand in vedere importanta hranirii proteice a albinelor de iernare.
Nici de cum nu trebuie sa abordam chestiunea asta de parca am cauta o scuza pt pierderi...ci mai de graba o situatie care e din ce in ce mai fregventa de la an la an, din ce in ce mai extinsa si de care trebuie sa fim constienti si careia sa-i gasim solutii alternative!
Asta este parerea mea..nici eu nu vreau sa par a fi apicultorul meserias la care faceai referire, luati-o ca pe o parere a unui apicultor oarecare care a avut si el niste stupi un numar de ani si a fost atent la niste fenomene!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Ian 2013, 20:54

andrei_calinescu scrie:
pst_claudiu scrie:Anii trecuti asemenea topicuri se deschideau prin martie cand se tragea linie si ficare cam stia care e situatia.Astazi s-a ajuns la topic de o multime de pagini la mijlocul lui ianuarie.Ceva nu-i in regula.Daca o sa vina un ger ca cel de anul trecut in februarie?Ce o sa se mai intample?Ce valoreaza mai mult, trei mortaciuni in primavara sau un stup bun?

Tu ai dreptate.
Dar cativa parametrii ca fondurile europene si o toamna dezastruoasa din punct de vedere proteic, cu seceta prelungita de 3-4 luni, influenteaza spre astfel de situatii.
sunt oameni(pe care ii cunosc) care au aplicat pentru 112 si au bagat din 180, mai mult de jumatate pe 2-3 rame.
Daca le iese proiectul, au luat "cascavalu' " - parca e la moda parabola asta , si gata.
Dar inca o data, exceptandu-i pe cei cu proiecte, toamnele devin sistematic foarte secetoase, asta e o evidenta.
In regiunea mea, unde era odinioara patria ciresilor, de cativa ani incep sa se usuce pomi intregi, cu radacini adanci. Aceasta transformare, e evidenta. Am avut lipsa de polen incepand cu 1 iulie, pana in noiembrie. Daca nu aveam alternativa unei vetre cu polen, ce bagam in iarna?
Astea sunt intrebari evidente, care pentru unii colegi nu au raspuns. Nu toti avem alternativa unor vetre cu polen.
Concluzia imediata sunt ghemele mici, albina imbatranita, depopulari masive, boli.
Ce am intentionat sa spun, e ca aceasta atitudine justitiara nu-si are sensul, unii colegi au vrut mai mult, dar natura nu ii ajuta.

Sa stii ca nu te inseli..cam asta e realitatea prin multe zone ale tarii...cu timpul vom fi fortati de imprejurari sa facem hraniri proteice toamna, asta daca vrem sa mai tinem albine eficient, sau sa ne mutam toti stupinele in zone mlastinoase sau in lunci de rauri...desigur asta nu se va intampla, ramane valabila prima varianta!
BUNKA

Mesajde Dila Daniel » 14 Ian 2013, 21:01

BUNKA scrie:Daniel, toamnele sunt chiar din ce in ce mai secetoase si lipsite de polen, informatia asta apare din mai multe zone si nu e neaparat o scuza...e un fapt care are repercursiuni asupra iernarii de care cei mai multi dintre apicultori nu tin seama!
Chiar si nea Balas a zis intr-o postare ca si la el au fost probleme cu polenul in toamna...si vb aia acolo oamenii aia chiar stiu cu ce se mananca colectarea de polen si albinaritul.
Probabil ca inca sunt zone bune de polen toamna prin luncile raurilor, dar in general vegetatia se usuca foarte tare dupa floare si nu mai au de unde culege polen in cantitati suficiente!
Hranirea proteica suplimentara in toamna devine o necesitate pentru majoritatea apicultorilor care nu au norocul unei vetre bune de polen in toamna.
....

Pai asta zic si eu Adi.
Nu lipsa polenului o contest...este normal sa lipseasca in seceta.
Dar nu stai cu mana in san si te vaiti.FACI CEVA!!!...pana in iarna
...ca pleci cu ei,ca le completezi acasa...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde XXL » 14 Ian 2013, 21:35

...pierdut una bucata matca...probabil din toamna,
in decembrie intr-o zi mai calda era singurul care zbura
l-am unificat imediat cu un nucleu pe 2 intervale
...mai rau e ca dupa ce a vazut filmele lui D.M. imi vine sa ii bag pe toti in casa :D :D :D
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde BUNKA » 14 Ian 2013, 22:12

Dila Daniel scrie:
BUNKA scrie:Daniel, toamnele sunt chiar din ce in ce mai secetoase si lipsite de polen, informatia asta apare din mai multe zone si nu e neaparat o scuza...e un fapt care are repercursiuni asupra iernarii de care cei mai multi dintre apicultori nu tin seama!
....

Pai asta zic si eu Adi.
Nu lipsa polenului o contest...este normal sa lipseasca in seceta.
Dar nu stai cu mana in san si te vaiti.FACI CEVA!!!...pana in iarna
...ca pleci cu ei,ca le completezi acasa...

De acord!
Problema e ca pana nu demult eu insumi nu am fost constient de fenomenul asta al carentei proteice in perioada de toamna, nu i-am inteles implicatiile si nu am luat nici o masura si ca mine sunt multi...lumea trebuie sa inteleaga clar ca fara proteina suficienta in perioada premergatoare iernii, de pregatire..nu poti sa bagi la iernat colonii apte sa treaca iarna in bune conditii oricate siropele i-ai da...oricat de full ar fi ramele de Dulcofruct sau Apiinvert sau miere sau alte tipuri de hrana energetica..daca nu este albina tanara care sa aiba si corp gras calumea si daca nu este si ceva rezerva de pastura in rame iernarea nu are cum sa decurga in parametri optimi!!
Am realizat prea tarziu fenomenul...imi pare bine totusi ca intr-un final i-am inteles importantza si sper ca toata lumea sa priceapa despre ce vorbim, in felul asta o sa moara mai putine albine iarna.
Iernare usoara la albine ..Daniel!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Ian 2013, 22:24

cristid4 scrie:
sandum57 scrie:Pentru un alt stupar

Din 34 de familii am pierdut si eu o familie; nu am nici o idee ; albina moarta pe rame si pe fundul stupului , ramele mai mult decat jumatate capacite cu miere.

Este vorba de aceeasi meteahna pe care o are rama asta Dadant 1/1... nu poti ierna cat de cat in sigurantza pe ea decat intr-o anume configuratie..albina inghesuita pe rame full de hrana si sa acopere cat mai mult pe lungimea ramei, sau chiar tot!
Asa nu sunt nevoite sa se miste prea mult pt ca deja au tot ce le trebuie acolo unde sunt...daca le pui sa se deplaseze in toate directiile dupa miere prin ladoaiele astea STAS si nici nu sunt niste gheme sanatoase apoi totul e cu risc.
Nu esti nici primul si nici ultimul stupar care a vazut ghemul mort si jumate din rame full de hrana capacita.
Problema e ca situatia asta care nu e neaparat generalizata in stupine, ne arata ceva!!
Nu e cea mai fericita configuratie de rama, si de lada, si parerea mea e ca apicultorii trebuiau sa aduca putina evolutie in stuparit de la Dadant incoace, nu sa ramana cramponati in ce au adus bun intr-o oare care masura la momentul respectiv unii in apicultura...putina inovatie, putina deschidere nu strica!
Se sustinea nu stiu pe unde ca stupii Delon au un randament mai bun...e posibil si totusi prea putini sunt dispusi sa verifice asta!
De la 2 la 20 kg in anii problematici e cale lunga...n-o fi chiar asa dar un sambure de adevar exista si are si o logica afirmatia aia!! :idea:
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR