Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ploi interminabile..ce se intampla in stup?

Mesajde Arhivistu » 17 Mai 2014, 21:17

Pai daca nu urmeaza nici un cules si nici vreme buna...altceva nu ai ce face,depinde si ce rezerve mai ai prin stupi...la mine is 0,a inflorit salcamul,sper sa vina si caldura odata.
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde mitica68 » 17 Mai 2014, 21:33

Arhivistu scrie:Pai daca nu urmeaza nici un cules si nici vreme buna...altceva nu ai ce face,depinde si ce rezerve mai ai prin stupi...la mine is 0,a inflorit salcamul,sper sa vina si caldura odata.

Rezerva maxim 1 rama :(
mitica68

Mesajde TDI » 17 Mai 2014, 22:06

mitica68 scrie: Rezerva maxim 1 rama :(
300 ml la zi, dacă-i vizitaţi săptămânal 2.1 litri. În pungi, hrănitoare, borcane, cutii ... Etc
TDI

Mesajde mitica68 » 17 Mai 2014, 22:13

TDI scrie:
mitica68 scrie: Rezerva maxim 1 rama :(
300 ml la zi, dacă-i vizitaţi săptămânal 2.1 litri. În pungi, hrănitoare, borcane, cutii ... Etc

Maine seara am sa merg sa vad daca au tras siropul. Daca da, le mai pun in continuare, poate ajuta bunul Dumneze si de luni vine soare si pe strada mea ;)
mitica68

Mesajde danman » 02 Iun 2014, 18:42

Sa va povestesc: Dupa doua saptamani de vreme rea si frig, azi am gasit o familie care incepuse sa moara de foame. Noroc ca am vazut albine moarte la urdinis. Paradoxal avea si botci ouate... Si am mai multi care si-au tras botci anul asta fara sa aibe rezerve de miere deloc. Deci conditia ca trebuie sa aiba rezerve ca sa roiasca.... nu e chiar o conditie. In schimb la cei carora le-am rupt botcile ca sa mai castig ceva timp, pana se face vreme buna se pare ca le-a venit mintea la cap caci nu si-au mai tras altele. Au realizat si ei prostia pe care-o faceau probabil... Se anunta inca vreme rea, asa incat trebuie neaparat sa-i hranesc. Asa ceva n-am mai vazut, am stupii plini ciorchine de albina, puiet de pe prima pe ultima rama, dar miere...ioc.
danman

Mesajde vali79 » 02 Iun 2014, 19:40

danman scrie:Sa va povestesc: Dupa doua saptamani de vreme rea si frig, azi am gasit o familie care incepuse sa moara de foame. Noroc ca am vazut albine moarte la urdinis. Paradoxal avea si botci ouate... Si am mai multi care si-au tras botci anul asta fara sa aibe rezerve de miere deloc. Deci conditia ca trebuie sa aiba rezerve ca sa roiasca.... nu e chiar o conditie. In schimb la cei carora le-am rupt botcile ca sa mai castig ceva timp, pana se face vreme buna se pare ca le-a venit mintea la cap caci nu si-au mai tras altele. Au realizat si ei prostia pe care-o faceau probabil... Se anunta inca vreme rea, asa incat trebuie neaparat sa-i hranesc. Asa ceva n-am mai vazut, am stupii plini ciorchine de albina, puiet de pe prima pe ultima rama, dar miere...ioc.

Se pare ca este un an foarte ciudat,cunostinte care au pierdut un stup la salcin,alti doi prieteni la rapita...ce bucurie pe noi ca a fost iarna usoara :!:
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde TDI » 02 Iun 2014, 21:24

danman scrie:Sa va povestesc: Dupa doua saptamani de vreme rea si frig, azi am gasit o familie care incepuse sa moara de foame. Noroc ca am vazut albine moarte la urdinis. Paradoxal avea si botci ouate... Si am mai multi care si-au tras botci anul asta fara sa aibe rezerve de miere deloc. Deci conditia ca trebuie sa aiba rezerve ca sa roiasca.... nu e chiar o conditie. In schimb la cei carora le-am rupt botcile ca sa mai castig ceva timp, pana se face vreme buna se pare ca le-a venit mintea la cap caci nu si-au mai tras altele. Au realizat si ei prostia pe care-o faceau probabil... Se anunta inca vreme rea, asa incat trebuie neaparat sa-i hranesc. Asa ceva n-am mai vazut, am stupii plini ciorchine de albina, puiet de pe prima pe ultima rama, dar miere...ioc.
Trebuie marcate mătcile care fac şi păstrează botci şi înlocuite. În prima fază ar trebui confiscat puietul căpăcit şi mutat la cei cu rezerve, nu de alta dar să rămână şi ei fără - pe de altă parte, cam aşa s-ar comporta Buckfastul şi alte "mărci" importate, concluzie trasă după relatările mai multor colegi de forum, inclusiv profesionişti - intrate în priză şi arhipline, pregătite pentru marele cules - care-o fi acela...
TDI

Mesajde godfather6 » 02 Iun 2014, 21:52

[quote="danman"]Paradoxal avea si botci ouate... Si am mai multi care si-au tras botci anul asta fara sa aibe rezerve de miere deloc. Deci conditia ca trebuie sa aiba rezerve ca sa roiasca.... nu e chiar o conditie.Albinele roiesc si de foame (lipsa acuta de hrana).In Romania acest sezon ,si cele mai putin roitoare au creat probleme .
Cine-i
ingust la minte ,nu are leac nicaieri.
godfather6

Mesajde mitica68 » 03 Iun 2014, 09:41

danman scrie:Sa va povestesc: Dupa doua saptamani de vreme rea si frig, azi am gasit o familie care incepuse sa moara de foame. ......................... Asa ceva n-am mai vazut, am stupii plini ciorchine de albina, puiet de pe prima pe ultima rama, dar miere...ioc.
Asa am patit si eu, mancare ioc, dar ramele pline de puiet capacit. O explicatie logica sau ilogica ? :ugeek:
mitica68

Mesajde un OM » 03 Iun 2014, 09:57

Albinele sunt totdeauna logice. Cand vorbim despre stupari sau... timpuri, nu mai sunt asa de sigur.
un OM

Mesajde TDI » 03 Iun 2014, 09:59

1. Mătci de bună sau foarte bună calitate neadaptate la condiţiile de cules locale (neadaptarea le-ar putea transforma în mătci indezirabile pentru anumite regiuni sau tipuri de apicultură: pastoral sau staţionar) 2. Mătci axate în special pe dezvoltarea populaţiei cu un pronunţat instinct de roire. Explicaţia e cuprinsă tangenţial în rândurile de mai sus, o altă cauză ar fi ori nectarul cu foarte multă apă pe perioade mari de timp ori extracţia mierii prea convinsă efectuată după încheierea culesului. Am familii de albine care verticalizează în măsura în care în cuib sunt echivalentul a 1 ramă Dadant miere(3 kg), 1-2 rame păstură iar restul puiet în diferite stadii(căpăcit 4-5 rame, necăpăcit 2-3) - când i-ai extras catul sau caturile de miere rămân deosebit de vulnerabili.
TDI

Mesajde Mircea_63 » 03 Iun 2014, 10:41

TDI scrie: Am familii de albine care verticalizează în măsura în care în cuib sunt echivalentul a 1 ramă Dadant miere(3 kg), 1-2 rame păstură iar restul puiet în diferite stadii(căpăcit 4-5 rame, necăpăcit 2-3) - când i-ai extras catul sau caturile de miere rămân deosebit de vulnerabili.

Inteleapta observatie! Daca esti langa ei si poti, le ajuti cu sirop in caz de nevoie, dar altfel, cu vremea asta schimbatoare si consum mare, e un adevarat pericol. Cele care verticalizeaza bine sunt de dorit, dar au aceasta vulnerabilitate.

Am auzit stupari spunand: eu nu ma ating de cuib (nu extrag). Ce e in cuib e al lor. Corect, dar daca acestea verticalizeaza bine, pot fi in pericol daca extragi caturile.
Si sa fii in pastoral, sa urmeze transportul la alta sursa... :( iti rup mainile.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 03 Iun 2014, 10:52

Fără cules sau sirop, stupii care verticalizează într-o primă fază întrerup ponta, într-a doua canibalizează puietul necăpăcit şi după se întreabă unii de ce nu au albină la tei sau la floare. Sau eu, anul trecut, 8-9 rame albină în septembrie(primul an în care reuşisem aşa ceva), 5.6 rame albină în noiembrie, culmea rezerve 75% miere - dar fără polen şi/sau păstură...
TDI

Mesajde mitica68 » 03 Iun 2014, 13:28

TDI scrie:1. Mătci de bună sau foarte bună calitate neadaptate la condiţiile de cules locale (neadaptarea le-ar putea transforma în mătci indezirabile pentru anumite regiuni sau tipuri de apicultură: pastoral sau staţionar) 2. Mătci axate în special pe dezvoltarea populaţiei cu un pronunţat instinct de roire. Explicaţia e cuprinsă tangenţial în rândurile de mai sus, o altă cauză ar fi ori nectarul cu foarte multă apă pe perioade mari de timp ori extracţia mierii prea convinsă efectuată după încheierea culesului. Am familii de albine care verticalizează în măsura în care în cuib sunt echivalentul a 1 ramă Dadant miere(3 kg), 1-2 rame păstură iar restul puiet în diferite stadii(căpăcit 4-5 rame, necăpăcit 2-3) - când i-ai extras catul sau caturile de miere rămân deosebit de vulnerabili.

Nu am extras nimic din cuib, absolut de loc. Miere putina din cauza lipsei culesului.
Si cum identific matca mea la care punct se afla , 1 sau 2 ? :roll:
mitica68

Mesajde sammy » 04 Iun 2014, 22:43

TDI scrie:
Trebuie marcate mătcile care fac şi păstrează botci şi înlocuite. În prima fază ar trebui confiscat puietul căpăcit şi mutat la cei cu rezerve, nu de alta dar să rămână şi ei fără - pe de altă parte, cam aşa s-ar comporta Buckfastul şi alte "mărci" importate, concluzie trasă după relatările mai multor colegi de forum, inclusiv profesionişti - intrate în priză şi arhipline, pregătite pentru marele cules - care-o fi acela...

Ce spune colegul Danmam, Doamne fereste! Sezon extrem de nefast pt apicultura. Problema nu e doar ca ploua, ca si anul trecut a plouat, dar a plouat cand a trebuit. Mi-e teama ca vremea cainoasa la inceput de mai sa nu fi afectat capacitatea de a secreta nectar si la alte flori, care atunci erau in formare, nu doar la salcam.

un OM scrie:Albinele sunt totdeauna logice. Cand vorbim despre stupari sau... timpuri, nu mai sunt asa de sigur.

Am avut anul asta o colonie care mi-a roit la 1 mai. Abia ajunsese la 10 rame DB. Mi-a dat doua roiuri, iar acum are 4 rame cu miere si 3-4 cu puiet. Asta in stationar cu vatra destul de aglomerata, ca, de la un timp, intrucat vin iar "fondurile", toata lumea face apicultura. Initial intentionam sa termin cu matca, acum, ma mai gandesc. Si daca ma gandesc bine, in conditiile date, colonia de care vorbesc sta cel mai bine.
sammy

Mesajde Trantorul@ » 04 Iun 2014, 23:58

sammy scrie:
TDI scrie:
un OM scrie:Albinele sunt totdeauna logice. Cand vorbim despre stupari sau... timpuri, nu mai sunt asa de sigur.

Am avut anul asta o colonie care mi-a roit la 1 mai. Abia ajunsese la 10 rame DB. Mi-a dat doua roiuri, iar acum are 4 rame cu miere si 3-4 cu puiet. Asta in stationar cu vatra destul de aglomerata, ca, de la un timp, intrucat vin iar "fondurile", toata lumea face apicultura. Initial intentionam sa termin cu matca, acum, ma mai gandesc. Si daca ma gandesc bine, in conditiile date, colonia de care vorbesc sta cel mai bine.

Colonia respectiva are miere deoarece nu a ingrijit puiet si dupa ce o roit si si-o facut de cap o strans si ceva miere ba ca nici la eclozare nu ai avut n rame care sa se cunoasca la papa cand eclozeaza asa ca nu sta cel mai bine sta cel mai prost , celelalte daca da teiul sau campul sau ceva mai poti sa scoti ceva miere la asta abea daca se dezvolta din nou ..... si uite asa inmultesti din astia foarte roitori si vine si anul ala cand curge nectarul din salcami da albinele tale is roite de mult :lol:

Nu te pacali si amagi singur ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR