Arhivistu scrie:Pai daca nu urmeaza nici un cules si nici vreme buna...altceva nu ai ce face,depinde si ce rezerve mai ai prin stupi...la mine is 0,a inflorit salcamul,sper sa vina si caldura odata.
300 ml la zi, dacă-i vizitaţi săptămânal 2.1 litri. În pungi, hrănitoare, borcane, cutii ... Etcmitica68 scrie: Rezerva maxim 1 rama
TDI scrie:300 ml la zi, dacă-i vizitaţi săptămânal 2.1 litri. În pungi, hrănitoare, borcane, cutii ... Etcmitica68 scrie: Rezerva maxim 1 rama
danman scrie:Sa va povestesc: Dupa doua saptamani de vreme rea si frig, azi am gasit o familie care incepuse sa moara de foame. Noroc ca am vazut albine moarte la urdinis. Paradoxal avea si botci ouate... Si am mai multi care si-au tras botci anul asta fara sa aibe rezerve de miere deloc. Deci conditia ca trebuie sa aiba rezerve ca sa roiasca.... nu e chiar o conditie. In schimb la cei carora le-am rupt botcile ca sa mai castig ceva timp, pana se face vreme buna se pare ca le-a venit mintea la cap caci nu si-au mai tras altele. Au realizat si ei prostia pe care-o faceau probabil... Se anunta inca vreme rea, asa incat trebuie neaparat sa-i hranesc. Asa ceva n-am mai vazut, am stupii plini ciorchine de albina, puiet de pe prima pe ultima rama, dar miere...ioc.
Trebuie marcate mătcile care fac şi păstrează botci şi înlocuite. În prima fază ar trebui confiscat puietul căpăcit şi mutat la cei cu rezerve, nu de alta dar să rămână şi ei fără - pe de altă parte, cam aşa s-ar comporta Buckfastul şi alte "mărci" importate, concluzie trasă după relatările mai multor colegi de forum, inclusiv profesionişti - intrate în priză şi arhipline, pregătite pentru marele cules - care-o fi acela...danman scrie:Sa va povestesc: Dupa doua saptamani de vreme rea si frig, azi am gasit o familie care incepuse sa moara de foame. Noroc ca am vazut albine moarte la urdinis. Paradoxal avea si botci ouate... Si am mai multi care si-au tras botci anul asta fara sa aibe rezerve de miere deloc. Deci conditia ca trebuie sa aiba rezerve ca sa roiasca.... nu e chiar o conditie. In schimb la cei carora le-am rupt botcile ca sa mai castig ceva timp, pana se face vreme buna se pare ca le-a venit mintea la cap caci nu si-au mai tras altele. Au realizat si ei prostia pe care-o faceau probabil... Se anunta inca vreme rea, asa incat trebuie neaparat sa-i hranesc. Asa ceva n-am mai vazut, am stupii plini ciorchine de albina, puiet de pe prima pe ultima rama, dar miere...ioc.
Asa am patit si eu, mancare ioc, dar ramele pline de puiet capacit. O explicatie logica sau ilogica ?danman scrie:Sa va povestesc: Dupa doua saptamani de vreme rea si frig, azi am gasit o familie care incepuse sa moara de foame. ......................... Asa ceva n-am mai vazut, am stupii plini ciorchine de albina, puiet de pe prima pe ultima rama, dar miere...ioc.
TDI scrie: Am familii de albine care verticalizează în măsura în care în cuib sunt echivalentul a 1 ramă Dadant miere(3 kg), 1-2 rame păstură iar restul puiet în diferite stadii(căpăcit 4-5 rame, necăpăcit 2-3) - când i-ai extras catul sau caturile de miere rămân deosebit de vulnerabili.
TDI scrie:1. Mătci de bună sau foarte bună calitate neadaptate la condiţiile de cules locale (neadaptarea le-ar putea transforma în mătci indezirabile pentru anumite regiuni sau tipuri de apicultură: pastoral sau staţionar) 2. Mătci axate în special pe dezvoltarea populaţiei cu un pronunţat instinct de roire. Explicaţia e cuprinsă tangenţial în rândurile de mai sus, o altă cauză ar fi ori nectarul cu foarte multă apă pe perioade mari de timp ori extracţia mierii prea convinsă efectuată după încheierea culesului. Am familii de albine care verticalizează în măsura în care în cuib sunt echivalentul a 1 ramă Dadant miere(3 kg), 1-2 rame păstură iar restul puiet în diferite stadii(căpăcit 4-5 rame, necăpăcit 2-3) - când i-ai extras catul sau caturile de miere rămân deosebit de vulnerabili.
TDI scrie:Trebuie marcate mătcile care fac şi păstrează botci şi înlocuite. În prima fază ar trebui confiscat puietul căpăcit şi mutat la cei cu rezerve, nu de alta dar să rămână şi ei fără - pe de altă parte, cam aşa s-ar comporta Buckfastul şi alte "mărci" importate, concluzie trasă după relatările mai multor colegi de forum, inclusiv profesionişti - intrate în priză şi arhipline, pregătite pentru marele cules - care-o fi acela...danman scrie:Sa va povestesc: Dupa doua saptamani de vreme rea si frig, azi am gasit o familie care incepuse sa moara de foame. Noroc ca am vazut albine moarte la urdinis. Paradoxal avea si botci ouate... Si am mai multi care si-au tras botci anul asta fara sa aibe rezerve de miere deloc. Deci conditia ca trebuie sa aiba rezerve ca sa roiasca.... nu e chiar o conditie. In schimb la cei carora le-am rupt botcile ca sa mai castig ceva timp, pana se face vreme buna se pare ca le-a venit mintea la cap caci nu si-au mai tras altele. Au realizat si ei prostia pe care-o faceau probabil... Se anunta inca vreme rea, asa incat trebuie neaparat sa-i hranesc. Asa ceva n-am mai vazut, am stupii plini ciorchine de albina, puiet de pe prima pe ultima rama, dar miere...ioc.
un OM scrie:Albinele sunt totdeauna logice. Cand vorbim despre stupari sau... timpuri, nu mai sunt asa de sigur.
sammy scrie:TDI scrie:un OM scrie:Albinele sunt totdeauna logice. Cand vorbim despre stupari sau... timpuri, nu mai sunt asa de sigur.
Am avut anul asta o colonie care mi-a roit la 1 mai. Abia ajunsese la 10 rame DB. Mi-a dat doua roiuri, iar acum are 4 rame cu miere si 3-4 cu puiet. Asta in stationar cu vatra destul de aglomerata, ca, de la un timp, intrucat vin iar "fondurile", toata lumea face apicultura. Initial intentionam sa termin cu matca, acum, ma mai gandesc. Si daca ma gandesc bine, in conditiile date, colonia de care vorbesc sta cel mai bine.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 37 vizitatori