Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Septembrie- Pregatirile de toamna

Mesajde paul » 12 Sep 2014, 15:57

cosming scrie:
Paule o regula ti-o va da albina: n-o sa mai traga sirop cand n-o mai avea nevoie. Curios e ca in zona ta chiar nu ai niciun cules de intretinere de le forjezi asa? Apropo pe cate intervale iernezi de obicei?

Cosmine, regula asta o stiu si eu ! Partea proasta-i ca la mine trag si ... pungile ! :o Printre rame ... Si inca se ridica nor cand deschid podisorul ! :oops:
Inafara de un aport anemic de polen, nu-mi dau seama, dat fiind faptul ca bag sirop !
Media la iernare ... 6 rame. Cativa cu plus, cativa cu minus ...o rama !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 12 Sep 2014, 16:08

paul scrie:Media la iernare ... 6 rame. Cativa cu plus, cativa cu minus ...o rama !

Chiar de "crapa" de albina si sa nu lasi mai mult de 6 rame!

Din "calculele" mele (experienta), reiese faptul ca se poate ierna o familie cu 35000 de indivizi, 16 kg hrana, fara probleme pe 6 rame !

Nu cred ca dispunem de asemenea familii !!!
Extrem de rar se intampla sa iernez - cate una - pe 6 rame !
ignatov andrei

Mesajde cosming » 12 Sep 2014, 16:15

paul scrie:
cosming scrie:
Paule o regula ti-o va da albina: n-o sa mai traga sirop cand n-o mai avea nevoie. Curios e ca in zona ta chiar nu ai niciun cules de intretinere de le forjezi asa? Apropo pe cate intervale iernezi de obicei?

Cosmine, regula asta o stiu si eu ! Partea proasta-i ca la mine trag si ... pungile ! :o Printre rame ... Si inca se ridica nor cand deschid podisorul ! :oops:
Inafara de un aport anemic de polen, nu-mi dau seama, dat fiind faptul ca bag sirop !
Media la iernare ... 6 rame. Cativa cu plus, cativa cu minus ...o rama !

Aici le chinui saracele sa toace punga si s-o scoata la urdinis, da-le o mana de ajutor ;) banuiesc ca siropul il dai concentrat barem sa nu se oboseasca prea tare cu scosul apei. Puietul de-l ai in stup e consumator de sirop si economic vorbind arde la buzunar, ce nu-mi explic de ca sdraq nu incepe sa reduca ponta( e si cazul meu) si o pun pe temperaturile mari de afara.
cosming

Mesajde ciptheman » 12 Sep 2014, 16:18

m ai degraba aportul de polen generat de ploi decat temperaturile e cauza pontei prelungite.
ciptheman

Mesajde cosming » 12 Sep 2014, 16:31

Din "calculele" mele (experienta), reiese faptul ca se poate ierna o familie cu 35000 de indivizi, 16 kg hrana, fara probleme pe 6 rame !

Cele 16 kg sunt distribuite in cele 6 rame sau ceva imi scapa :?:
cosming

Mesajde cosming » 12 Sep 2014, 16:38

ciptheman scrie:m ai degraba aportul de polen generat de ploi decat temperaturile e cauza pontei prelungite.

si el, corect, doar ca aveam in minte latura economica si faptul ca a lasat pastura in stupi. Eu as face asa, daca a format coronitele cu miere as opri alimentarea cu zahar dar ce te faci cu regula :o
cosming

Mesajde TDI » 12 Sep 2014, 16:41

Ce-i asa greu cosming?
2 sunt capacite complet(3.5+3.5), iar 4 oarecum uniform(2.25x4). La cele 4 din aproximativ 11 dm2 construiti, 44 dm2, a 5-a parte rămâne libera, vreo 8,5 dm2 - 6800 de celule - restul fac ghem, sub rame pe pereti, pe diafragma, dupa diafragma.
Coronitele sunt suficiente pentru supravietuire 7-9 kg, pentru supravietuirea de la 1-15 martie pana la pomi si pentru dezvoltare trebuie restul.
TDI

Mesajde ignatov andrei » 12 Sep 2014, 16:42

cosming scrie:Cele 16 kg sunt distribuite in cele 6 rame sau ceva imi scapa :?:

Nu dom'le, sunt "distribuite" la cartela !!! :lol:

De scapat iti scapa tie mai multe !
ignatov andrei

Mesajde paul » 12 Sep 2014, 16:44

cosming scrie:
ciptheman scrie:m ai degraba aportul de polen generat de ploi decat temperaturile e cauza pontei prelungite.

si el, corect, doar ca aveam in minte latura economica si faptul ca a lasat pastura in stupi. Eu as face asa, daca a format coronitele cu miere as opri alimentarea cu zahar dar ce te faci cu regula :o

Si daca ma trezesc pe la mijlocul lui octombrie ca n-au hrana sa apuce ... decembrie ???
Asa, mai bine le dau din plin, sper sa mai blocheze pe acolo pe unde iese puietul si ... aiaie !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cosming » 12 Sep 2014, 16:48

TDI scrie:Ce-i asa greu cosming?
2 sunt capacite complet(3.5+3.5), iar 4 oarecum uniform(2.25x4). La cele 4 din aproximativ 11 dm2 construiti, 44 dm2, a 5-a parte rămâne libera, vreo 8,5 dm2 - 6800 de celule - restul fac ghem, sub rame pe pereti, pe diafragma, dupa diafragma.
Coronitele sunt suficiente pentru supravietuire 7-9 kg, pentru supravietuirea de la 1-15 martie pana la pomi si pentru dezvoltare trebuie restul.

thanks :mrgreen: eu vroiam de la moshu'Andrei raspunsu' si in plus cum le aranjeaza ;)
cosming

Mesajde nae » 12 Sep 2014, 17:02

cosming scrie:thanks :mrgreen: eu vroiam de la moshu'Andrei raspunsu' si in plus cum le aranjeaza ;)

A scris in alta postare . ;)
Bilateral sau stanga -dreapta sau lateral pline si in mijloc mai putin sa ''cuibareasca''ghemul sau raspunde nea Andrei .
nae

Mesajde cosming » 12 Sep 2014, 17:07

TDI scrie::D cosming prima carte pe care o scrii sa o trimiti forumului stuparitul sau incepatorilor de aici. Nu de alta dar ai asa un aer de perpetuu învățăcel.

E o idee dar ajuta-ma si aici. :lol: Sa spunem ca app. 10 kg miere se consuma in app.120 zile. Asta inseamna ca media zilnica de umiditate degajata in stup este de 15g apa. Care e stupul(forma,aerisiri) ce mentine cantitatea de caldura optima (30C in cuib) la -15C exterior presupunand ca peste un 1g de apa la -10C in 0.1 m3 duce la condens...de fapt nici nu conteaza ma gandeam eu asa :mrgreen:
cosming

Mesajde cosming » 12 Sep 2014, 17:28

nae scrie:
cosming scrie:thanks :mrgreen: eu vroiam de la moshu'Andrei raspunsu' si in plus cum le aranjeaza ;)

A scris in alta postare . ;)
Bilateral sau stanga -dreapta sau lateral pline si in mijloc mai putin sa ''cuibareasca''ghemul sau raspunde nea Andrei .

nici eu nu cred ca pune central faguri plini descrestator pe laterale nici daca ierneaza doi in unu ;)
cosming

Mesajde Dragos2006 » 12 Sep 2014, 18:53

ignatov andrei scrie:
Dragos2006 scrie:
ignatov andrei scrie:Da startul !!!
Esti invitatul nostru !!!

Maine iau camera cu mine si bag o filmare.

Asa, Domnu' Doctor, promit ca urmatorul film este de la mine !!! ;)

Te pup... !!!! :lol:

M-am conformat , acum te astept pe tine cu filmul.

Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Adrian Galofteanu » 12 Sep 2014, 20:43

De la dom doctor am vazut pregatirea de iarna "in bogatie" - familii adevarate, hrana pe masura, tratamente la zi. Cu asa familii trece iarna orice incepator. :D

De la Andrei as astepta reversul medaliei. Adica cum trecem iarna roii mai firavi sau familiile care au schimbat matca tarziu si la data asta avem doua - trei intervale de albina.

Sa fiti sanatosi!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde nae » 12 Sep 2014, 22:01

Adrian Galofteanu scrie:De la dom doctor am vazut pregatirea de iarna "in bogatie" - familii adevarate, hrana pe masura, tratamente la zi. Cu asa familii trece iarna orice incepator. :D

NU, nu trece .
1- nu-mi place dr. ca om ...,in comentariu NU sunt SUBIECTIV ,
2-am fam mai slabe decat prima (atat am ''putut'' sa vad ;) )
3-rezerve maxime , albina .. cat un roi SLAB = un incepator nu trece iarna cu panarama ...,(am un comentariu asemanator la d-ul Florinelu - nu sunt subiectiv )
4-scoate rama nr 4 , cred, cu pastura ca sparge cuibul(daca tot ai umblat ) ,
5-albina PUTINA+ miere multa = iernare dezastroasa ,
6-nu stiu cum supravietuieste ''omul'' in bransa , inteleg ca o face si inca bine = RESPECT , bun manager .
Eu strang fam aceasta pe 4 rame (ca albina ), cele mai goale vazute in clip = si are sanse , la tei .
REPET, am fam mai slabe +in viata am ratat banul =comentariul nu are legatura cu .. nimic , doar cu ''vederea '' mea / asa vad .
Pt ca n-a ales o fam ci un roi = RESPECT .
N-am filme si nici ce arata . :(
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR