Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Familie bezmetica

Mesajde pngflorin » 08 Iul 2014, 20:56

TDI scrie:Mai restrange-l ca sa acopere albina bine ramele sau mai da-i o rama cu puiet la eclozionare, daca in 10-14 zile nu-ti place, îl orfanizezi si îl unifici(eventual si niste sirop odată la 2-3 zile).

Asta am facut.
Insa nu inteleg de ce matca nu depune ou de albina, singura exp ar fi trantorirea matci, pt ca prezenta reginei elimina posibilitatea existentei albinelor outoare.
pngflorin

Mesajde MIHALACHE » 08 Iul 2014, 21:30

Albinele care oua ai fac concurenta matci aproape o luna pana mor ,se poate scoate faguri cu puiet amestecat si rupte capacelele bombate cu o furculita aceste sunt de la albinele ouatoare.
MIHALACHE

Mesajde pngflorin » 08 Iul 2014, 21:32

MIHALACHE scrie:Albinele care oua ai fac concurenta matci aproape o luna pana mor ,se poate scoate faguri cu puiet amestecat si rupte capacelele bombate cu o furculita aceste sunt de la albinele ouatoare.

da, si asta am facut, nedumerirea mea e legata de faptul ca nu vad puiet de albina capacit.
pngflorin

Mesajde TDI » 08 Iul 2014, 22:08

Mărci cu defecte n-ai văzut? Astăzi am eliminat 2, mâine mai elimin 2. Diferite cauze... Da-i niste sirop si asteapta 7-10 zile..
TDI

Mesajde pngflorin » 09 Iul 2014, 08:43

TDI scrie:Mărci cu defecte n-ai văzut? Astăzi am eliminat 2, mâine mai elimin 2. Diferite cauze... Da-i niste sirop si asteapta 7-10 zile..

Am vazut matci slabe calitativ , insa nu i-mi explic de ce a avut o ev buna in nucleu, iar in familie sa depuna doar puiet de trantor.....????
pngflorin

Mesajde TDI » 09 Iul 2014, 08:49

Parca durează 3-4 zile pana feromonul mărcii inactiveaza capacitatea de ponta a albinelor ouatoare, nu e o regula oricum.
TDI

Mesajde pngflorin » 09 Iul 2014, 10:34

TDI scrie:Parca durează 3-4 zile pana feromonul mărcii inactiveaza capacitatea de ponta a albinelor ouatoare, nu e o regula oricum.

matca am dat-o in roiul format pe data de 20.06.2014, sunt 19 zile...........
pngflorin

Mesajde thomas » 13 Iul 2014, 20:19

Am un roi pe 4r care il banui ca si-a pierdut regina si s.a bezmeticit. N.as vrea sa.l termin ca vad ca aduce miere la greu.. Are puiet de trantore ouat destul de compact, celule inalte bombate in celule de albina, cam cat o palma pe 2r, iar ouale sunt in centrul celulei, cate unul.. Daca era matca trantorita, as fi vazut.o, ca am cautat destul de bine. Sau e posibil sa fie ff mica.
In fine, ce vreau sa va intreb: azi i.am dat 1r cu puiet larvar si cu botci ouate de la un stup care se pregatea sa plece.. I.am mai dat si 2 botci capacite, puse de siguranta in bigudiuri. Are vreo sansa sa.si faca regina?
(De unit nu vreau sa.l unesc, ca sa nu.mi omoare alta matca. si mai ma gandesc daca e posibil sa afecteze cumva stupii vecini..)
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde TDI » 13 Iul 2014, 20:30

thomas scrie: Are vreo sansa sa-si faca regina?

O sansa are. Da-i botci la ecozionare sau mărci proaspăt eclozionate (pana-n jumătate de ora) pana te plictisești..
TDI

Mesajde jenica67 » 13 Iul 2014, 20:53

Fa un cilindru din hartie, exact cat sa intre intre botca si bigudiu sa nu poata intra albinele si lasa bigudiurile deschise. In felul asta matcile o sa poata ecloza si nu pot fi roase. Poate eclozeaza matcile si le pacaleste.
jenica67

Mesajde thomas » 13 Iul 2014, 22:13

Am inteles. O sa.i dau totusi o sansa cu o matca care eclozeaza in el.. Daca nu vrea, adio..
Dar cum ii poate bezmetici si pe altii?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde jenica67 » 13 Iul 2014, 22:23

Prin propagare !
jenica67

Mesajde un OM » 13 Iul 2014, 22:28

Prin faptul ca albina care inca nu a ouat, dar peste una sau doua zile va oua, va omori matca familiei invecinate celui scuturat.
Pentru a scapa de bezmetice, dar a nu pierde albina care inca poate fi utila, decat sa omori aceasta albina, o dai unor familii mai indepartate de locul familiei bezmetice, dupa diafragma, spre seara. Familia primitoare trebuie sa aiba minim 9 rame de albina.
Eu am renuntat sa mai arunc albina bezmetica.
un OM

Mesajde TDI » 14 Iul 2014, 08:53

Nu e chiar asa, altfel... Dar daca schimbi pozitia besmeticului si culegatoarea se împarte, atunci ai surprize.
TDI

Mesajde Adrian Galofteanu » 15 Iul 2014, 07:02

cornelioandanciu scrie:
thomas scrie:Am inteles. O sa.i dau totusi o sansa cu o matca care eclozeaza in el.. Daca nu vrea, adio..

Si tot asa in lant se bezmeticeste toata stupina!

Sa nu se inteleaga ca deacum ca o familie bezmetica ne poate decima stupina! Poate fi un pericol pentru familiile vecine si foarte apropiate(vagon sau remorci). Eu familiilor bezmetice le aplic totdeauna metoda cu ziarul si nu imi amintesc sa nu fi reusit vreodata. Fara sa scutur albine, fara sa le stropesc cu nimic. Doar daca se face operatiunea intr-o lipsa acuta de cules e bine sa le distragem atentia de la unire cu ceva siropuri.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Adrian Galofteanu » 15 Iul 2014, 11:38

cornelioandanciu scrie:
Adrian Galofteanu scrie:
cornelioandanciu scrie:
thomas scrie:Am inteles. O sa.i dau totusi o sansa cu o matca care eclozeaza in el.. Daca nu vrea, adio..

Si tot asa in lant se bezmeticeste toata stupina!

Sa nu se inteleaga ca deacum ca o familie bezmetica ne poate decima stupina! Poate fi un pericol pentru familiile vecine si foarte apropiate(vagon sau remorci). Eu familiilor bezmetice le aplic totdeauna metoda cu ziarul si nu imi amintesc sa nu fi reusit vreodata. Fara sa scutur albine, fara sa le stropesc cu nimic. Doar daca se face operatiunea intr-o lipsa acuta de cules e bine sa le distragem atentia de la unire cu ceva siropuri.

Domnule, dumneata cu cine crezi ca vorbesti aici? Cu ceva fraieri? Pai asa zisele metode de indreptare pentru stupi bezmetici au fost facute doar asa... Sa ne aflam in treaba! Sau inca nu se inventase ziarul pe atunci?

Usurel stimabile, am spus o parere si ce fac eu cu stupii bezmetici. Daca asta inseamna pentru dumneata ca te consider fraier este stric treba dumitale dar eu nu am avut nici o intentie in acest sens.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR