Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Interventiile in timpul iernarii

Mesajde gica.mosu » 09 Feb 2014, 23:04

.....La acest stup(8-02 2012)...NUUUU trebuia intervenit :idea: dar prietenul meu a insistat sa-i punim o punga' cu miere'ncap-ASAAAA sa' fie 8-)..Se zice ca' frica pazasti pepenaria=pleaca din localitati 10 zali :idea:
Fişiere ataşate
poze noi 006.JPG
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 09 Feb 2014, 23:07, modificat 1 dată în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Dacul » 09 Feb 2014, 23:07

Florin Dobre scrie:Dacule, mosu Gica ti-a dat o varianta.
Ala nu mai e roi...cel mult un nucleus. Foloseste matca daca tot a supravietuit.

Matca este din anul trecut .Daca as vrea sa o introduc intr-una din familii cind as putea face schimbarea?Albinele ramase le pot da altui roi?
Dacul

Mesajde Florin Dobre » 09 Feb 2014, 23:38

Dacul scrie:Matca este din anul trecut .Daca as vrea sa o introduc intr-una din familii cind as putea face schimbarea?Albinele ramase le pot da altui roi?

Pai depinde cum or arata si ceilalti roi. :?
Termenul de roi vad ca are un sens destul de larg.

Nu sunt in masura sa dau sfaturi...cel mult o parere. Schimbarea o poti face maine daca arde sau intr-o zi mai calda...daca mai apuca. 200 de albine se vor risipi singure in roii vecini cand vei elibera lada/locul.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2014, 21:19

pustu scrie:cam asa ceva nea gica ?

Imagine

sanatate

DAAA,super bini,cand ai cu ce :P ...Dar mai sunt sa' situatii de "AVARIE"...ca an poza... :mrgreen:
P.S-cei care gasiti=vedeti albine cazute an zapada,le adunati antrun borcan,suflati an el(expireti)...(un feon)...s'apoi le puneti antr-un stup pe rame...o parte asi vor reveni=merita ancercat :!:
Fişiere ataşate
poze noi 008.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde talex » 10 Feb 2014, 21:46

Se spune ca daca albina e ridicata deasupra pe rame inseamna ca nu mai are hrana. Azi m-am uitat la un stup si intr-adevar avea multa albina deasupra, inca nu s-a deplasat in spate, e la jumatate si pe ramele pe care sta se vede miere capacita. Prezenta abinelor sus inseama obligatoriu lipsa hranei?
talex

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2014, 22:08

talex scrie:Se spune ca daca albina e ridicata deasupra pe rame inseamna ca nu mai are hrana. Azi m-am uitat la un stup si intr-adevar avea multa albina deasupra, inca nu s-a deplasat in spate, e la jumatate si pe ramele pe care sta se vede miere capacita. Prezenta abinelor sus inseama obligatoriu lipsa hranei?

.....Una e sa ai ghem sus pe mijloc,sa' miere fata+spate(vezi pozele lui L5stry...sa' altele din "poz ghem la ac data"...)si alta e ca ghemul sa fie an partea din fata+ ceva puiet,iar miere an spate :idea: 8-) ....Concluzia o trage fiecari-SPOR!!!
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 10 Feb 2014, 22:36

Mosule nu ai mai terminat cu interventiile in timpul iernii, ca la noi a venit vara ?? :lol:
Apropo am deschis si eu ieri pe cei mai slabi sa ii mai inghesui si sa vad cum stau cu mancarea. De deschis i-am deschi si din curiozitate, ca i-am avut cantariti in noiembrie si am constat ieriv ca nu scazuse greutatea cu mai mult de 0.8-1 Kg. Dar cred ca au mai luat ceva umezeala lazilev ca altfel nu se explica. Am constat ca miere mai au ramele pana la trei sfert, cu putin mancat in fata si unul din cei slabi arata cam ca mai jos. Pe restul daca am vazut ca zburau frumos si aduceau mult polen, i-am lasat pentru mai tarziu.
Fişiere ataşate
2014-02-09 13.28.39r.jpg
jenica67

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2014, 22:41

Jane,f frumos=vremea :idea: ...Voi vorghiti di(polleeen+N rami cu puiet) sa' prin Moldova lu' Stefan....nic macar un zb di curatire ca lumea :!: :mrgreen:
gica.mosu

Mesajde dicu.ion57 » 11 Feb 2014, 03:22

Domnule Talex daca albina sa urcat deasupra nu neaparat a ramas fara mincare.
Albina urca sus dupa caldura ,dar tot asa de bine se poate intimpla ca sa manince hrana pina sus,sa aiba ceva puiet depus acolo unde vedeti ghemul,in spate sa aiba mincare berechet,dar din cauza puietului daca vine ger ele ramin pe puiet.si moare cu mincarea linga ele.Daca fam de albine a inceput sa depuna puiet mai de timpuriu si nu are mincare pe verticala (deasupra capului) exista riscul fie sa se depopuleze foarte mult ,fie sa piara de tot.
Din nefericire daca nu este ceva mai cald sa se poata deplasa pe orizontala acolo unde ati vazut ca are rezerve ,se poate interveni cu turtita .Spun ca nu se deplaseaza numai daca are puiet ,in rest se duce fara probleme,Ramine ca dv sa decideti si sa hotariti ce aveti de facut ca noi care incercam sa va ajutam sint doar pareri.Va doresc succes.
dicu.ion57

Mesajde FLORINELU » 11 Feb 2014, 04:58

gica.mosu scrie:
pustu scrie:cam asa ceva nea gica ?

Imagine

sanatate

DAAA,super bini,cand ai cu ce :P ...Dar mai sunt sa' situatii de "AVARIE"...ca an poza... :mrgreen:
P.S-cei care gasiti=vedeti albine cazute an zapada,le adunati antrun borcan,suflati an el(expireti)...(un feon)...s'apoi le puneti antr-un stup pe rame...o parte asi vor reveni=merita ancercat :!:

Mosule,dar cei ce nu avem zapada (ca noi nu avem) ce ne facem,cum procedam ?? :lol:
FLORINELU

Mesajde gica.mosu » 11 Feb 2014, 08:46

No problem,Florinelu...va dam noi zapada',avem di uni 8-) ....dar numa pi baza' di comada cu plata anticipat :lol: Las'...sa' voi ati avut a'n decembrie inclusiv oltenii,iar noi nica-nica.P.S e ff buna' pt pamant,culturi....Dar atentie nu scapam :idea: ...mai vini una a'n martie :mrgreen: .....Spor!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 11 Feb 2014, 18:09

....Nu shtiu daca' sunt cel mai an masura sa' dau sfaturi,doar (o pareri)la cei cari aveti 12-16*,se poate scoate rame cu putina miere si cele care nu's acoperite cu albini=strimtorare cuib,apoi cate o turta proteica...200-500gr,cu ce aveti fiecari=5-10% proteina=acum, ca daca aduc polen din natura(paaa)nu se mai ating de eli...pt cei cari nu aveti miere an rami s-au la rez mergi f bini si o rama'ncap di cat s-au ce aveti...P.S- ff rapid, control hrana'...oua,puiet=matca'nstup(cu alte cuvinti un fel de control di fond....) :idea: :!: SPOR!!!!
gica.mosu

Mesajde talex » 11 Feb 2014, 20:23

dicu.ion57 scrie:Domnule Talex daca albina sa urcat deasupra nu neaparat a ramas fara mincare.
Albina urca sus dupa caldura ,dar tot asa de bine se poate intimpla ca sa manince hrana pina sus,sa aiba ceva puiet depus acolo unde vedeti ghemul,in spate sa aiba mincare berechet,dar din cauza puietului daca vine ger ele ramin pe puiet.si moare cu mincarea linga ele.Daca fam de albine a inceput sa depuna puiet mai de timpuriu si nu are mincare pe verticala (deasupra capului) exista riscul fie sa se depopuleze foarte mult ,fie sa piara de tot.
Din nefericire daca nu este ceva mai cald sa se poata deplasa pe orizontala acolo unde ati vazut ca are rezerve ,se poate interveni cu turtita .Spun ca nu se deplaseaza numai daca are puiet ,in rest se duce fara probleme,Ramine ca dv sa decideti si sa hotariti ce aveti de facut ca noi care incercam sa va ajutam sint doar pareri.Va doresc succes.

Va multumesc pt raspuns.
talex

Mesajde csaa » 12 Feb 2014, 10:07

Folositi fumul acum pentru a calma albinele?
csaa

Mesajde mitrea_tutu » 12 Feb 2014, 20:02

eu am umblat la ele cu fum dar le-am gasit foarte calme si practic nu am folosit fumul deloc
mitrea_tutu

Mesajde Florin Dobre » 12 Feb 2014, 20:05

Am pregatit fum azi dar am folosit doar unde erau mai suparate. In general nu a fost nevoie.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR