Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde kovari_francisc » 27 Oct 2014, 22:34

Un proverb spune asa: animalul creste sub priviria stapanului , cati dintre cei care dezbatem aici stau toata ziua la stupina ?
Sau cel putin sa arunce o privire tot a doua zi
kovari_francisc

Mesajde balasbebe » 28 Oct 2014, 07:25

Cel care face polen la max. doua zile trebuie sa fie prezent in stupina.
Cu familii puternice nu se poate face polen. Merg bine pana la salcam dupa care trebuie divizate.
balasbebe

Mesajde lucky5strike » 28 Oct 2014, 11:12

Cand se facem mai mult polen? Care-i mai apreciat? Nu cu familie puternica? Dar atunci cu ce?

Nene Balas, hai cu termeni precisi, n-o lasa in coada de peste... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Gicuta » 28 Oct 2014, 13:28

florinapi scrie:Sunt tot mai sigur ca"zona buna,te face stupar bun",ca din piatra,nici o albina nu face miere.

Dar despre ce era vorba aici?despre tehnologia intretinerii familiilor puternice s-au....doar se laudara unii!

uita-te la semnatura mea :D
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde peterneamt » 28 Oct 2014, 13:44

:D Aveţi dreptate amândoi....sunt mai mulţi factori şi parametrii care trebuie îndepliniţi pentru a avea producţii rezonabile....nu numai celebrul ....rasă, masă, casă..... ;)
peterneamt

Mesajde andrei_calinescu » 28 Oct 2014, 13:57

peterneamt scrie::D Aveţi dreptate amândoi....sunt mai mulţi factori şi parametrii care trebuie îndepliniţi pentru a avea producţii rezonabile....nu numai celebrul ....rasă, masă, casă..... ;)

Peter, care sunt acei factori si parametri?
Nu de alta, dar ca sa devina discutia interesanta.
Multumesc
andrei_calinescu

Mesajde Adrian Galofteanu » 28 Oct 2014, 14:41

Hazardul poate fi luat in calcul?

Anul asta eu am dus stupii la rapita..... sute de ha, lanuri care mai de care mai galbele si frumoase.

Varul meu a ramas pe vatra, la vreo 3 km de vatra mea.

Eu am facut vreo 2-3 kile trase de par si el a facut 6-7 kile de acasa. Familiile........comparabile la putere.

Asta este unul dintre parametrii zilelor noastre - orientarea catre soiuri cu secretie buna la plantele de cultura melifere. La rapita sunt 'jdemii de souri si varietati - greu de aflat si de la cei ce le cultiva(nici ei nu stiu prea bine ce pun in pamant) :)
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde peterneamt » 28 Oct 2014, 20:21

peterneamt scrie::D Aveţi dreptate amândoi....sunt mai mulţi factori şi parametrii care trebuie îndepliniţi pentru a avea producţii rezonabile....nu numai celebrul ....rasă, masă, casă..... ;)

Of!!!....temperaturi...., precipitaţii...., calitatea solului......, îngrăşemintele aplicate solului...., soiul plantelor melifere...., altitudine..., presiune admosferică..., amidonul acumulat în arborii şi pomii fructiferi în anul precedent.., cantitatea şi calitatea polenului din imediata apropiere a vetrei de iernare......, vârsta mătcilor..., expunerea la curenţii de aer..., expunerea la radiaţii solare şi temperaturi ridicate.., izolaţia stupului..., strângerea cuibului în funcţie de puterea familiilor.., tratamente fitosanitare..., tratamente aplicate albinelor..., umiditate admosferică...., calitatea apei din care se aprovizionează sacagiţele..., raportul de vârstă dintre albinele aflate într-o familie......,
puterea familiilor introduse la iernat ( cantitatea de vitelogin acumulat de familie ) ..., volumul stupului în timpul culesului de producţie..., curenţii de aer ce favorizează maturarea mai rapidă a nectarului din rame..., suprafaţa de evaporare a apei din nectarul cules......., modalitatea de transport în pastoral şi alegerea cu atenţie a vetrei temporare....,.....etc. ;)
Ultima oară modificat de peterneamt pe 28 Oct 2014, 20:29, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde csabio » 28 Oct 2014, 20:29

Salut pe toti participantii la acest subiect, am citit observatiile postate pana acum si am incercat sa-mi fac un rezumat pentru a gasi raspunsuri la durerile mele in privinta " intretinerii familiilor puternice" sau cum am numit-o eu intr-un alt topic "colonia perfecta". incep sa cred si eu ca Dadantul cu zece rame nu este stupul ideal pentru mine. Am si un ME si un MEr ca sa vad diferenta plus vecinul cu Dad. cu 12 rame din acest an. La punctul cu vatra buna si fara aglomeratie suntem cu totii de acord . Revenind la stupii cu 12 rame, anul acesta nu au roit si acum au in jur de 8-9 rame de albina full(asa ceva nu am mai vazut la sf. lui oct.) anii trecuti in lada de zece roiau de rupeau. ME -ul a roit ,degeaba am intercalat si am adaugat caturi. Mer-ul a fost instalat in acest an ,nu pot sa spun nimic ,doar ca miere are suficienta si a fost usor de pregatit pt.iernare.Am cules polen ca sa mai stopez ponta etc.etc. Matci tinere transvazate de mine si alese. Am incercat sa scap de cele galbene care faceau familii puternice dar la cules nu depaseau pe cele normale cu 8 r. de puiet doar in cuib si nu in cat. Intrebarea mea adresez catre d-ul Lucky5strike, cum jonglati cu fam. puternice dupa culesul de salcam? desi toata apicultura moderna merge pe verticala,de ce totusi albina se dezvolta mai bine dupa parerea mea pe orizontala?Stima.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde peterneamt » 28 Oct 2014, 20:40

Albina tinde să facă cuibul sferic pentru că sfera are cel mai mare volum raportat la suprafaţă. Imagineazăţi că această sferă se măreşte şi se micşorează în funcţie de necesităţi. ;)
peterneamt

Mesajde lucky5strike » 28 Oct 2014, 20:59

Daca am terminat salcamul, si familiile sunt la apogeu? Pai, continuam: miere, polen, albina, ce ne doreste sufletelul.

Odata ajunsa la starea de echilibru, o familie ne poate furniza oricare din obiectivele de mai sus, in functie de cat ii cerem. Nu trebuie sa haladuie, nici sa fie prea slabita. Trebuie sa munceasca... si cel mai bine albina munceste cand e un pic lipsita de ceva.

Depinde adica de piata, de vatra, de vreme, de scopul activitatii... de cum jongleaza si maestru papusar s.a.m.d. .
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 28 Oct 2014, 21:06

Treaba cu orizontalii... marele avantaj e la iernare, in general proviziile sunt mai usor de asigurat, familiile ierneaza mai bine, lada are si expunere pe soare mai mare.

Per ansamblu, toamna si primavara putem spune ca e mai usor sa intretinem o familie tare intr-un orizontal decat intr-un vertical 10D. In sezon, e mai greu.

Pt acelasi scop, ME-ul e o minunatie, daca ai deprins cum...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde LUCIAN AVRAM » 28 Oct 2014, 21:10

lucky5strike scrie:Daca am terminat salcamul, si familiile sunt la apogeu? Pai, continuam: miere, polen, albina, ce ne doreste sufletelul.

Depinde adica de piata, de vatra, de vreme, de scopul activitatii... de cum jongleaza si maestru papusar s.a.m.d. .
Fişiere ataşate
uimiti.jpg
uimiti.jpg (10.03 KiB) Vizualizat de 10267 ori
LUCIAN AVRAM

Mesajde Florin Dobre » 28 Oct 2014, 21:16

Anul acesta am invatat pe pielea mea o lectie importanta; era lecturata dar nu si insusita in practica. Familiile aduse la nivelul dorit trebuie mentinute active. Altfel o rezolva in stilul lor. Daca nu au aport de afara, le asiguram ciuguleala din sac.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 28 Oct 2014, 21:18

Trebuie mentinute active, trebuie sa aiba de lucru... Nu le dam, isi dau singure.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 28 Oct 2014, 23:54

lucky5strike scrie:Trebuie mentinute active, trebuie sa aiba de lucru... Nu le dam, isi dau singure.

Bai... L5S..., tu cand dracu' ai sa recunosti ca nu esti decat un "purtator de cuvant" ?!?
Vrei sa scot "de la arhiva", dumele apicole pe care le-ai debitat... ?!?
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR