Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

probleme cu zapada

Mesajde crysss » 24 Feb 2012, 17:29

Salutare tuturor ..eu sunt nou pe forum si m-am inscris pentru ca astazi am observat o problema cu albinele si as vrea niste sfaturi..astazi a fost cald afara ,albinele au iesit la zbor si am observat dupa cateva ore de la iesire ca sunt multe moarte (CAM 50 LA UN STUP)..presupun ca motivul ar fi faptul ca au cazut in zapada si au inghetat..ce se poate face sa nu mai moara?
crysss

Re: probleme cu zapada

Mesajde MyBees » 24 Feb 2012, 17:44

Salut si "Bine ai venit!"(a propos, de unde?)

Vezi un topic mai jos (viewtopic.php?f=4&t=1814) faci ce a facut XXL. Adica imprastii paie pe jos, unde sa se odihneasca si ele oleaca... Eu nu am avut paie, am pus niste fan.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde mibu » 24 Feb 2012, 17:56

salut crysss si bine ne ai venit !
daca nu stii ,poate, iti spun ca moartea face parte din viata , e ultima parte !
asa ca albinele moarte , in numar ce ti s-au parut mare, sa stii ca oricum ar fi murit,
acum sau mai tirziu ,s-ar fi intimplat !
in concluzie natura isi urmeaza cursul !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde cipry74 » 24 Feb 2012, 18:11

daca a fost suficient de cald .peste 10 grade s-a facut putina curatenie de catre familie....daca sunt cat de cat grupate mortaciunile in fata stupului...asta este raspunsul.....
cipry74

Mesajde MIHAI BALS » 24 Feb 2012, 19:10

ori au facut curatenie ori...vezi sa nu ai nosema.
albina sanatoasa se ridica de pe zapada!
MIHAI BALS

Mesajde crysss » 24 Feb 2012, 19:21

Multumesc pentru raspunsuri.Eu le-am pus niste haine mai vechi pe jos , in fata stupilor ca sa le protejez cat de cat de zapada ..le-am gasit moarte atat pe haine cat si mai departe in zapada..acest lucru s-a intamplat la mai muti stupi..nu stiu daca este ceva normal sau ar putea fi o problema.Mihai ,nu stiu exact ce este nosema..
crysss

Mesajde valentin » 24 Feb 2012, 19:43

este cit se poate de normal.albinele au facut curatenie si au scos albinele moarte afara.dar mai sunt si acciente :P d
valentin

Mesajde victor s » 24 Feb 2012, 20:48

MIHAI BALS scrie:ori au facut curatenie ori...vezi sa nu ai nosema.
albina sanatoasa se ridica de pe zapada!

va rog sa luati postarea mea ca o constatare si nu ca pe un afront...iarna trecuta am observat albine care au ramas in zapada, nemaiavand forta de a se intoarce pe scandurica de zbor...
aceeasi situatie am vazut-o si in videoclipurile domnului marinlm64, postat pe pagina domniei sale.
credeti ca acesta este un semn de nosema?
parerea mea este ca acestea sunt albine epuizate sau chiar daca nu ar fi asa, banuiesc (si repet, banuiesc) ca zapada le face mult rau in conditiile in care aceasta este proaspata sau afanata. imediat ce aterizeaza pe ea, se face o mica gaura din topire a acesteia.
daca am spus o bazaconie, va rog sa ma scuzati...!
toate cele bune!
victor s

Mesajde MIHAI BALS » 25 Feb 2012, 00:11

crysss scrie:Multumesc pentru raspunsuri.Eu le-am pus niste haine mai vechi pe jos , in fata stupilor ca sa le protejez cat de cat de zapada ..le-am gasit moarte atat pe haine cat si mai departe in zapada..acest lucru s-a intamplat la mai muti stupi..nu stiu daca este ceva normal sau ar putea fi o problema.Mihai ,nu stiu exact ce este nosema..

nosemoza este o boala care se trateaza cu protofil(ceai din plante).
astazi(6-7*C) am stat printre stupi sa scot albina moarta pe la urdinis.am observat albina care se punea pe zapada sa ia apa pt. puiet si intra inapoi in stup.
la 1,5 km de mine un prieten are aceeasi situatie ca si tine.de cateva zile albina multa cazuta pe zapada(la mine nu) .pregatim familiile cam la fel numai ca el n-a folosit niciodata protofil.

diferenta fata de alti ani este lipsa zborului de curatire o perioada mai mare concomitent cu acumularea mare de reziduri( datorita frigului care le-a fortat sa consume o cantitate mare de hrana).
MIHAI BALS

Mesajde proapis13 » 25 Feb 2012, 18:20

crysss scrie:le-am gasit moarte atat pe haine cat si mai departe in zapada..acest lucru s-a intamplat la mai muti stupi..nu stiu daca este ceva normal sau ar putea fi o problema.Mihai ,nu stiu exact ce este nosema..

Albina sanatoasa NU moare cind pica pe zapada
Ce nu inteleg eu,e faptul ca tu ai albine si nu stii ce e aia nosema :shock: :lol:
Foloseste functia search :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde crysss » 25 Feb 2012, 18:32

pe 10 ianuarie am prins vreme buna si le-am pus o,5 kg de serbet in pungi deasupra ramelor, azi am zis ca tot fiind vreme buna si mai avand vreo 15 kg de apifonda am zis sa fac o verificare. surpriza - in pungi nimic. le-am lasat miere de am crezut ca ramane si in primavara( la unii chiar 10 rame pline). nu pot sa cred ca nu mai au. pana acum cat aveau miere nu se atingeau de serbet il scoteam aproape intreg si-l faceam sirop. va rog sa-mi spuneti daca e posibil ca un stup sa manance aproximativ 20 kg de miere pana in februarie sau a carat tot serbetul in cuib. va multumesc mult.
crysss

Mesajde crysss » 25 Feb 2012, 18:41

in legatura cu nosemoza, fi-miu ieri ma vazut suparat din cauza multor albine moarte in fata stupilor si sa hotarat sa ma ajute cu inscrierea pe forum si cu primele intrebari . nu prea-i plac albinele mai ales cand musca si nici nu prea stie despre ele .
crysss

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR