Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ramasa fara matca?

Mesajde badguy_goodguy » 17 Mar 2012, 23:43

Am gasit astazi o familie foarte buna (8 rame acoperite de albine) fara un pic de puiet sau oua (sau nu am observat eu poate oau proaspete, desi trebuiau sa fie deja).
E curios ca aduceau polen din plin ,se infruptau cu pofta si din turta de polen pusa... insa nimic... aveau rama de pastura plina cu polen (ceea lasata peste iarna in partea dreapta) si inca 2 rame umplute cu polen (zilele acestea cred) in partea stanga, una langa alta.
Nu erau agitate deloc, nu dadeau din aripiri ca nebunele dupa matca...insa nu aveau nici o celula de puiet capacit, si eu cred ca m-am uitat destul de bine...poate cand le luam rama la verificat bazaiau un pic mai tare, dar in rest se comportau absolut normal.

Sa mai astept o zi doua, o fi ramas fara matca, nu or mai fi crescut puiet din lipsa de polen,etc?
badguy_goodguy

Re: Ramasa fara matca?

Mesajde gica.mosu » 18 Mar 2012, 08:04

Este bine cum zici... daca dupa 1-2 zile(verifica bine oua- matca) daca nu gasesti nimic poti
sa pui o rama cu oua( pentru control) de la alt stup fara albina apoi dupa 3-4 zile verifici iar si
daca gasesti botci trse e clar nu ai matca....Daca marcai matcile era mai simplu...Faptul ca sunt
linistite.....e posibil:fie ai matca trintorita( a schimbat-o tirziu toamna si nu s-a fecundat-30 zile)
fie matca este defecta si nu a mai re luat ponta(am intilnit astfel de cazuri)...Daca gasesti botci
trase si daca ai matci la rezerva scoate rama cu botci trase si dupa o zi de orfanizare pune o matca
in colivie....(marcata) sa o poti vedea mai usor daca este primita etc.Multa bafta...Mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde simi » 18 Mar 2012, 08:52

Salutare.
Sa stiti ca si eu ma confrunt cu aceeasi problema,i-am pus o rama cu puiet si oua de o zi si au tras boci, dar matca era de anu trecut, ce so fi intimplat cu ia nu stiu dar acuma ma intreb ce pot face??? Pentru ca din pacate nu am matci de rezerva, botci si-au tras ele dar trintori de unde .Ce ma sfatuiti?? Fratilor...
Mentionez ca sunt la inceput de drum si nu as vrea sa pierd din numarul de familii.
simi

Mesajde gica.mosu » 18 Mar 2012, 09:44

Cite rame cu albin ai in stup??..Daca ai doar 3-5 r cu albine.. nu merita efortul...
nici trintori acum in alti stupi nu sint,asa ca...unifficare s-au desfiintare asa e
cel mai simplu(cine are stupi are shi probleme...un tel o740-582771...Mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde badguy_goodguy » 18 Mar 2012, 13:27

Deci daca au matca trantorita, matca va incepe mai tarziu ponta ? sau ma rog albinele vor lua mai tarziu oaule in crestere?
badguy_goodguy

Mesajde paul » 18 Mar 2012, 13:30

Daca matca s-a trantorit ... aleluia !
Unifici sau gasesti alta matca !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 18 Mar 2012, 13:56

badguy_goodguy scrie:Deci daca au matca trantorita, matca va incepe mai tarziu ponta ? sau ma rog albinele vor lua mai tarziu oaule in crestere?

Daca matca nu s-a fecundat 30 zile de la iesirea din botca ,aliluia...alta(s-au poate ai un
vecin...tinar :lol: :lol: ....ca sa traga botci dureaza( de la ou pina... oua noua matca=28z zile)si
pina atunci albinele care au trecut peste iarna...aliluia,deci o matca s-au unificare in
cel mai rau caz...iata acum au valoare matcile de la rezerva....DOAMNE-AJUTA!!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 18 Mar 2012, 14:55

badguy_goodguy scrie:Deci daca au matca trantorita, matca va incepe mai tarziu ponta ? sau ma rog albinele vor lua mai tarziu oaule in crestere?

Badguy_goodguy ,daca esti sigur ca matca-i trantorita incearca aici pe Anunturi Apicole Stuparitul ...anunturiapicole.stuparitul.com/viewtopic:php?f=7&t=1861
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 18 Mar 2012, 16:35

Matca trintorita e o expresie proprie de-a ta
Pai ori e matca si trebuie sa oua ori e ,,trintorita'' si aia e o albina ce oua??
Regina ai vazut-o???
Alarma falsa tinere :lol: albinele nu aduc polen daca nu au larve sau puiet in crestere :shock: :!:
Nu mai aveai tu acum ,,8 rame acoperite cu albine :?: ''daca oua tintorita
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde badguy_goodguy » 18 Mar 2012, 17:31

Ma gandeam si eu la faza cu polenul...ca aduceau polen de mama focului ...dar lipsa larve, lipsa puiet capacit, cautai dupa ele, si nimic...
Albinele sunt alea batrane, ramase de peste iarna. Au iernat in ghem de 5 rame, si acuma cu venirea caldurii si-au marit "densitatea".
badguy_goodguy

Mesajde Minoiuf » 18 Mar 2012, 18:41

Salutare la toata lumea. Aceeasi problema o am si eu. M atca a iesit cei drept cam tirziu in toamna trecuta dar am marcato. Acum nu am mai vazuto. de o saptamina o tot urmaresc la diferite ore, ma gindeam k o fii pe afara '' cu bagabontii" sa se combine dar nu e nici un semn. Cred k s-a reprofilat a fugit in japolanda ... :lol: :lol: .
Aia e s-a dus, familia e cam pe 8 rame cred k o impart la 2 familii facute in vara mai slabute.
Ce ziceti o fi bine.?
Minoiuf

Mesajde gica.mosu » 18 Mar 2012, 19:51

proapis13 scrie:

Matca trintorita e o expresie proprie de-a ta
Pai ori e matca si trebuie sa oua ori e ,,trintorita'' si aia e o albina ce oua??
Regina ai vazut-o???
Alarma falsa tinere :lol: albinele nu aduc polen daca nu au larve sau puiet in crestere :shock: :!:
Nu mai aveai tu acum ,,8 rame acoperite cu albine :?: ''daca oua tintorita

La noi in moldova (dialect moldovinesc) matca trintorita=matca nefecundata(spermateca goala-fara spermatizi)...
timp de30 zile din diferite motive, si care va depune doar oua nefecundate (vor iesi doar trintori) chiar daca toate organele genitale
ale ei sunt functionabile(inclusiv glanda in y).In prezenta matcii si a oualelor nefecundate albinele aduc normal-polen...
In lipsa matcii(dif motive) si a feromonului de matca mai multe zile...albinele lucratoare(mai multe) depun oua nefecundate...apoi bezmeticirea
daca omul nu intervine la timp pt a rezola anomalia....la girla cu familia... unificare,desfiintare .Asadar luati masurile ce se cuvin
de la caz la caz... Cu respect, si sa mai auzim si di ghiniiii...mosuuu!!!!!
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 18 Mar 2012, 20:29

badguy_goodguy, mai las-o o saptamana si verifici atunci. Ai precis puiet necapacit, dar nu il vezi tu. Daca marca era trantoritam aveai puiet capacit de trantore, dar tot aveai. Si la mine majoritatea familiilor, au puiet capacit putin, mai mult necapacit, semn ca matca, a inceput nu demult sa oua. Acum daca aduc polen, o sa vezi si puiet. Mai ai timp, 1-2 saptamani, pentru a trece la unificare. Si la mine aduc polen, numai de o saptamana, de aceia si startul mai lent.
jenica67

Mesajde popik50 » 18 Mar 2012, 20:50

Si eu am o problema cu unul dintre stupi. Este matca, dar exista doar puiet capacit de trantor.Matca este trantorita si trebuie sa il unific cu altul , dar un prieten apicultor s-a oferit sa-mi dea un roisor mic si sa il unesc cu roiul meu. Albinele aduc polen la greu . Dupa revizia de azi toti sunt ok , mai putin cel de care am spus. ;)
popik50

Mesajde Badea Alin » 18 Mar 2012, 21:13

în timpul primăverii foamea de polen este atât de mare încât albinele îl aduc și în absența puietului și mătcii. Am pățit-o și eu anul trecut și i-am unit. După ce te lămurești că nu este matcă în stup, unifici, este alegerea cea mai înțeleaptă.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde badguy_goodguy » 18 Mar 2012, 22:17

Ati putea pt. binele tuturor sa va lamuriti... aduc sau nu polen in lipsa matcii si a larvelor?
Am avut intr-un nucleu o matca trantori si a inceput mult mai tarziu ponta.. oara din cauza ca era trantorita?

La mine nici nu par agitate, nu dau din aripi ca nebunele... ceea ce ma mira... bine daca ridic ramele au un pic de comportament ciudat, atata tot.
badguy_goodguy

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR