Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

In ultimele 10zile mai putin puiet cu pina la 70%

Mesajde florio » 25 Aug 2012, 11:53

Am inceput stimularea cu sirop 1/1 in combinatie cu protofil, 250g la doua zile. incepind de pe 25iulie cand am observat ca , cantarul a inceput sa scada usor.In acel moment familiile aveau 6/7 rame puiet ,iar roi 3/4 . Totul a decurs bine ,ponta matci mentininduse in acelas ritm pina acu 10zile cand am facut ultimul control. Acum doua zile am verificat din nou si am observat o reducere de puiet drastica, 2/3rame puiet pe fam si 1/2rame pe roi.In noaptea respectiva pe la ora doua am facut tratament cu vf.Dupa care am vazut o cadere de circa 80paduchi pe fam. Sa fie asta cauza pt care matcile nu au mai ouat in acelas ritm :?: Mai are rost sa continui stimularea pina la sf.lunii in conditiile acestea :?:
florio

Re: In ultimele 10zile mai putin puiet cu pina la 70%

Mesajde Mircea_63 » 25 Aug 2012, 13:38

N-are rost! Da-le foc :lol:
Sigur ca are rost, sper ca stii de gluma. Pai daca acum nu le stimulezi, atunci cand? Asigur-le apa in stupina si vezi ce masuri poti lua impotriva caldurii. Canicula le sufoca si pe ele, in plus, din cauza caldurii si secetei nu au cules.
Banuiesc ca sunt agresive, asa-i? Eu, in locul tau le-as mari ratia de sirop. Pe de alta parte... eu am inceput abia din primavara. Desi am convingerea ca nu ti-am spus prostii, vezi ce mai zic si altii mai veterani.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 25 Aug 2012, 15:31

florio scrie:...
Sa fie asta cauza pt care matcile nu au mai ouat in acelas ritm :?:
Mai are rost sa continui stimularea pina la sf.lunii in conditiile acestea :?:

Nu, cauza poate fi canicula. Pune fin peste capacele stupilor ori ceva care sa tina umbra.

Da, are rost sa continui stimularea.Canicula e sora buna cu seceta, adica lipsa nectarului si le mai trebuie asigurata apa.
Pt. cresterea puietului trebuie sa existe si aport de polen, foarte important in toamna pt formarea corpului gras al albinelor care vor ierna. Vezi cum evolueaza si aceasta si daca lipseste, trebuie sa intervii ... cel mai benefic ar fi sa le muti intr-o zona care ofera nectar si polen.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde florio » 25 Aug 2012, 16:24

Adi Hodis scrie:
florio scrie:...
Sa fie asta cauza pt care matcile nu au mai ouat in acelas ritm :?:
Mai are rost sa continui stimularea pina la sf.lunii in conditiile acestea :?:

Nu, cauza poate fi canicula. Pune fin peste capacele stupilor ori ceva care sa tina umbra.

Da, are rost sa continui stimularea.Canicula e sora buna cu seceta, adica lipsa nectarului si le mai trebuie asigurata apa.
Pt. cresterea puietului trebuie sa existe si aport de polen, foarte important in toamna pt formarea corpului gras al albinelor care vor ierna. Vezi cum evolueaza si aceasta si daca lipseste, trebuie sa intervii ... cel mai benefic ar fi sa le muti intr-o zona care ofera nectar si polen.

Polen inca mai aduc dimineata pina se inteteste caldura, apa au din belsug,rece si curata ,intradevar cules nu mai este deloc ,dar in conditiile in care stimulez in acelas ritm de pe 25iulie mi se pare curios scaderea drastica de puiet in 10/15zile . Albina de dupa 15/20iulie ne fiind uzata la cules e posibil sa reziste iernarii :?: Mentionez ca in zona culesu sa terminat de la jumatatea lui iulie :!:
florio

Mesajde Adi Hodis » 26 Aug 2012, 03:07

O parte din nr-l albinelor care traiesc acum, participa la cresterea generatiei de albine care va ierna, aducand polen si nectar, deci nu va trai pina la intrarea in iarna.
O alta parte va intra in iarna ... stii ciclul de natalitate si mortalitate, asa ca nu ne putem referi per total.
De albinele actuale depinde albina de iernare iar acelea trebuie sa-si formeze corpul gras si asta depine de polen, au nevoie de polen acum si in sept.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde padurar2009 » 26 Aug 2012, 09:14

La mine in zona acum este cules (am vazut ca incep sa umple cuiburile, aduc polen dimineata destul de mult, apa este). Cu toate astea o mare parte din matci si-a restrans ouatul pe 1-2 rame mai inchise la culoare, desi au loc liber pe faguri de acest an in care au crescut cateva generatii de puiet. Chiar si matcile din acest an au restans foarte mult ouatul. Am stupina impartita in doua, o parte din familii sunt acasa si le-am stimulat toata luna august, iar o alta parte este la padure si nu am stimulat deloc. Cu toate acestea situatia este aceeasi.
Cred ca depinde si de cantitatea de albina care este acum in stup. Am observat ca roii facuti mai tarziu, care au mai multa albina batrana, au si mai mult puiet, iar cei facuti in primavara, care au corpul plin de albina iesita in august, au puiet doar pe 1-2 rame.
Poate ele simt ceva si se pregatesc deja de iernare.
padurar2009

Mesajde stupar » 30 Aug 2012, 08:50

Nu mai hraneste matca.Asa arata matcile ca inainte de fecundare.Unde numai o rama de puiet este,acolo a ramas prea multa miere si matca a fost blocata.Am gasit si eu cateva roi,la care am lasat miere,vazand seceta,lipsa de cules,Am dat o rama goala buna de ouat,dar n-a mai ouat,a .ramas cu putina nectar,Cele care au o singura rama cu puiet trebuie unificat,Majoritatea familii au 3-5 rame cu puiet in diferite faze.Problema ca sa uscat tot,nu mai este nici o floare,ploaie a fost putina,E jale baieti!!! :roll:
stupar

Mesajde alin m » 30 Aug 2012, 21:10

e jale de pe 15 iulie cand s-a terminat FS. pe 15 august deja nu mai pontau decat fff putin cu tot siropul dat la fiecare 3 zile
alin m

Mesajde unincepator » 02 Sep 2012, 14:35

alin m scrie:e jale de pe 15 iulie cand s-a terminat FS. pe 15 august deja nu mai pontau decat fff putin cu tot siropul dat la fiecare 3 zile

buna ziua,daca la voi an sud ca ati avut FS,si mai aveti si dunarea cumenta ei si amorfa am anteles,dart noi la deal, an ardeal ce sa zicem ca nu mai sint flori nici un fel de pe la 1 iulie.Sanatate si toate bune.Nu si ntem invidiosi ,dar ne mai spunem greutatile.
unincepator

Mesajde unincepator » 02 Sep 2012, 14:37

unincepator scrie:
alin m scrie:e jale de pe 15 iulie cand s-a terminat FS. pe 15 august deja nu mai pontau decat fff putin cu tot siropul dat la fiecare 3 zile

buna ziua,daca la voi an sud ca ati avut FS,si mai aveti si dunarea cumenta ei si amorfa am anteles,dart noi la deal, an ardeal ce sa zicem ca nu mai sint flori nici un fel de pe la 1 iulie.Sanatate si toate bune.Nu si ntem invidiosi ,dar ne mai spunem greutatile.
Ca nuse cultiva FS nici rapita,mustar,coriandru nimic.
unincepator

Mesajde indy_smd » 02 Sep 2012, 17:07

dupa 3 zile de munca restrangeri de cuiburi stimulari unificari si controale amanuntite am constatat in medie maxim 3 rame de puiet si albina pe 6 ...7 rame la momentul actual stau un pik mai prost ca anul trecut cand aveam la aceeasi data 4...5 rame puiet si 8....9 albina......un lucru insa ma bucura aduc polen......
indy_smd

Mesajde alin m » 02 Sep 2012, 17:19

unincepator scrie:

- ii am in zona de deal -stationar.
- nu toata lumea sta la Dunare.
- de peste o luna de zile in satul in care am lazile nu mai curge apa in parau pt ca satul de mai la nord are un mic baraj
- polen au inceput sa aduca abia de acum 2-3 zile , adica pt ca a plouat putin
- nu invidia pt ca nu e treaba asa roz
alin m

Mesajde catalin_viezure_6 » 02 Sep 2012, 17:34

ciudat anul acesta caci am la maj stupilor cate 6-7-8 rame de puiet de stup dar miere putina deja bag completare dar nu mult ..cam 1litru de sirop pe stup sa nu blochez ramele cu miere 8-)
catalin_viezure_6

Mesajde gica.mosu » 02 Sep 2012, 17:46

marian sima scrie:S-a mai racorit sa vedeti ce ponteaza matcile acum. :lol:

Mariane....Asta era buna la bancul zilei :lol:
Pt restul apicultorilor nu va mai plingeti de puiet....oua, peste tot e jale mare :roll:
La mine pe 08-06 decapaceau trintorii,pe03-07 scoteau trintorii afara,acum vad
albine cercetind pelinul...Nu stiu de unde mai gasesc cite un pic de polen dupa 70 zile
fara ploaie!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Tudor20 » 02 Sep 2012, 20:09

Sunt in primul an de apicultura...experienta=o...de o saptamana in stupi nu mai exista oua sau larve, doar putin puiet.Am facut completari si stimulari cu sirop dar fara rezultat in ce priveste ponta, cei drept polen am foarte putin.Intrebarea mea este daca in situatia de fata : hrana suficienta, albina pe 7-8-9 rame, pastura putina, puiet putin, oua-larve zero, am sanse sa trec de iarna? Multumesc anticipat !!!
Tudor20

Mesajde IonutMioveni » 02 Sep 2012, 20:14

Ca un raspuns la ce a scris d-nul gica.mosu...
Citind randurile scrise de dvs , am realizat ca eu sunt un fericit pentru ca albinutele mele reusesc sa mai culeaga polen de la vreo 2 solarii ale unui vecin aflat la 2 km de mine.
Vin saracutele cu desajele pline cu polen de culoare galben deschis...banuiesc , ca de acolo e pentru ca se deplaseaza pe directia respectiva , iar de plante ale campului nici nu se pune problema.
O bucurie sa le privesti ....azi pana la 11 de dim au adus polen....din 10 albinute 7 erau cu polen.
Azi am facut si tratamentul antivarooa...si sunt putin ingrijorat de cati paduchi am vazut la 2 familii ce aveau fund cu plasa. :roll:
Toate cele bune!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR