Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Cristian IONITA » 07 Oct 2023, 08:12

Se mai cheama stupi cu coarne ... si dupa mine sunt cea mai buna alegere pentru pastoral.

Daca nu se face pastoral atunci cel mai potriviti ar fi tipul de stup standard de la ACA .... totul la fata .... fara falt, soclu cu sita si suber, dimensiunea ramelor de 162 ... ptr cele mai mici greu gasesti fabricant sa faca.

Spor.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 07 Oct 2023, 10:49

Cuib pe 12 rame ajută doar 2-3 săptămâni când e pericolul roirii. În rest, în celelalte săptămâni încurcă, fiind nevoit să te bagi după miere în cuib.
Eu am stupi după modelul stupului cu coarne, menționat de Cristian Ionita și sunt foarte mulțumit de acest tip de stup.
O să încerc să pun niște poze. Dacă aș mai face azi stupi, aș pune un brâu și în față-spate la corp, ca să închidă mai bine. Uneori lemnul se usucă, iar tâmplarilor li se urcă tensiunea când te văd cu șublerul în mână. Mi-a zis odată Bh-ul că nici când face mobilă nu trebuie să fie atât de precis ca la stupi. :lol:

Fundul - eu am plasă 1/3. Dacă e pe toată suprafața, și e lăsată deschisă, cam influențează cuibul. Când ai albină și e cald, nu e bai, dar primăvara și în momentele reci, atunci pot fi probleme.
eu îl am înalt de 5 cm și cu gratar jos. Dacă e mai înalt, sub grătar vor construi faguri în momentul de maximă dezvoltare. Am văzut la un prieten că acolo s-a mai făcut un corp, numai de trântori, pt că avea pivnița de 10 cm.

Dacă ai posibilitate, parafinează corpurile. Dacă vrei să le vopsești, trebuie parafinate la 160 de grade, le ștergi cu șervețele și le vopsești cu o vopsea cu uscare rapidă.
Îți recomand rama de 162 pt că e cea mai utilizată și dacă vrei să vinzi, vei avea un avantaj față de alte tipuri de rame.

Revenind la stupul pe 12 vs 10 rame, Dl Dorel Gui zicea: cine are MER pe 10 rame și nu-i roiește, ori sunt stupii slabi, ori stuparul este slab. :lol:
Dar, sunt soluții de a ține stupii în frâu și pe 10 rame. Nea yuonyuon ne tot amenință că el va face MER pe 5-6 rame în cuib. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 07 Oct 2023, 10:57

Niște poze cu modelul meu.
La „coarne” trebuie să pui hoșuruburi, nu capse. Tot ce a fost prins cu capse, în timp s-a desfăcut.
La modelul de fund din poze acum am grătar din șici, în 99,99% din situații acolo nu mai cresc trântori. Dacă nu e grătar, acolo e o minunăție de labirint, care te încurcă foarte mult.

Recomand folosirea holșuriburile cu cap torx. Nu m-aș mai întoarce niciodată la cele cu cap în cruce. La Hornbach sau la magazinele de șuruburi se găsesc tot mai mult acum, chiar dacă prețul lor e mai mare, merită. Cu ele poți să strângi foarte bine, chiar și fără pregăurire.
Fişiere ataşate
20220318_072442.jpg
20220318_072519.jpg
IMG_9615.JPG
IMG_3877.JPG
IMG_3876.JPG
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 07 Oct 2023, 11:00

Uite un fund cu pivniță și tot tacâmul.
Pozele le-am preluat de pe net, nu mai știu de la cine.
Dar, nu e pretabil pentru pastoral. Iar, când stupii vor să se extindă, sub acel grătar vor face lejer trântori.
Fişiere ataşate
fund cu pivnita.jpg
327719981_872926680621413_6380983844342765067_n.jpg
326999107_893895201850591_8687624668301528927_n.jpg
cristi_vidican

Mesajde Black_beard » 08 Oct 2023, 11:01

Mulțumesc pentru răspuns. În principiu sunt înclinat sa merg pe 12 rame, pt a evita roitul cu ați spus și dvs. Am un model de stup cum are D-l Dorel Gui, numai ca la el pivnița este mai mare ca la ce am mai văzut pe net, cu grătar bineînțeles, un model de grătar cam pe 80 % total închis, adică scândurile sunt lipite, nu au spatii între ele, doar într-o parte sunt 2 scândurile cu spațiu. O sa revin cu ceva poze mai târziu. De asemenea la acest model are ușa de vizitare și în partea din spate. Plasa AV din fund ocupa ca 50% din fund. As prefera modelul acesta de stup pt ca la nevoie as face și ceva pastoral, știu ca și dumnealui face pastoral, bineînțeles când efectivul de stupi și logistica îmi va permite acest lucru.
Black_beard

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 08 Oct 2023, 11:41

Eu am albine de foarte multi ani si am lucrat si lucrez cu mai multe modele de stupi. Stupul ideal nu exista. Nu modelul de stup face mierea. Fiecare model cu avantajele si dezavantajele sale. Nu inteleg care ar fi rolul pivnitei la un stup si care ar fi avantajele pe care le ofera. Cat despre roit albinele roiesc in oricare model.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Black_beard » 08 Oct 2023, 11:50

Vasile_Bucovineanu scrie:Eu am albine de foarte multi ani si am lucrat si lucrez cu mai multe modele de stupi. Stupul ideal nu exista. Nu modelul de stup face mierea. Fiecare model cu avantajele si dezavantajele sale. Nu inteleg care ar fi rolul pivnitei la un stup si care ar fi avantajele pe care le ofera. Cat despre roit albinele roiesc in oricare model.

Cred ca unul din rolul pivniței este ca spațiu de refugiu pentru albină în zilele călduroase de vara, la stupii populați aceștia nu fac barbă,asta odată. De asemenea și la transport aceasta pivnita previne sufocarea, cum e cutia care o am ca model poți să-i ți închiși toată ziua. Asa mi s-a spus, voi vedea...
Black_beard

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 08 Oct 2023, 12:25

In stationar stupii pot fi feriti de caldura amplasandu-i la umbra. La transport e mult mai bine daca se poate realiza un spatiu in partea de sus intre rame si podisorul din plasa.Se poate face un podisor care asezat pe o parte se afla la 1cm de rame si intors pe partea cealalta se creaza un spatiu de cativa cm intre rame si plasa.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Cristian IONITA » 09 Oct 2023, 10:18

cristi_vidican scrie: .... Mi-a zis odată Bh-ul că nici când face mobilă nu trebuie să fie atât de precis ca la stupi. :lol:

...

si ce o fi atat de special din asta? .... din mobila rar de tot se intampla sa scape prin crapaturi creaturi intepatoare :)
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 09 Oct 2023, 10:21

Vasile_Bucovineanu scrie:Eu am albine de foarte multi ani si am lucrat si lucrez cu mai multe modele de stupi. Stupul ideal nu exista. Nu modelul de stup face mierea. Fiecare model cu avantajele si dezavantajele sale. Nu inteleg care ar fi rolul pivnitei la un stup si care ar fi avantajele pe care le ofera. [b]Cat despre roit albinele roiesc in oricare model[/b].

probabil ati dorit sa spuneti modelul de stup universal ....

Modelul de stup ajuta chiar foarte mult la controlul roitului .... adevarat ca nu impiedica ....
Cristian IONITA

Mesajde mausica » 09 Oct 2023, 15:25

Black_beard scrie:Mulțumesc pentru răspuns. În principiu sunt înclinat [color=#FF0000]sa merg pe 12 rame, pt a evita roitul[/color] cu ați spus și dvs.

Sa nu iti imaginezi ca daca ai 12 r gata....nu mai roieste.
Cel mai usor vei lucra in 10r,Asa vei plimba prin pastoral dupa tine miere vrei nu vrei ,vei umbla prin cuiburi la greu sa tot muti acele rame.Pt pastoral de multe ori e mai nasol in 12 vs 10
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 09 Oct 2023, 16:07

Vorbim noi despre corp cu 12 r, dar să spună părerea cine are sau a avut așa ceva. Eu nu am încercat. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde paul » 09 Oct 2023, 19:27

Balian scrie:Vorbim noi despre corp cu 12 r, dar să spună părerea cine are sau a avut așa ceva. Eu nu am încercat. :)

Am eu. 12 rame 1/1, vreo 30 .Si ... ii incerc in fiecare sezon .Cand e plin si-l ridici ... cazi in cap. :) Corp 10 rame 3/4 full, iti trebuie antrenament la sala, mai ales daca trebuie sa-l ridici de undeva de deasupra umerilor. Ideal, corp 1/2.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mausica » 09 Oct 2023, 20:21

Balian scrie:Vorbim noi despre corp cu 12 r, dar să spună părerea cine are sau a avut așa ceva. Eu nu am încercat. :)

Candva am intalnit in pastoral un nene mai in varsta care avea stupi pe 12r. El mi-a povestit cate ceva despre model si era tare nemultumit de greutate, de mierea din cuib care o cara dups el si altele
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Black_beard » 11 Oct 2023, 09:57

Din câte vad din comentariile dvs, 10 rame ar fi mai ok. Eu am o cutie model pe 12r, modelul cum are D-l Gui. Nu pot atașa poze ca nu mi le ia, zice ca sunt prea mari pozele.
Black_beard

Mesajde Shrek » 11 Oct 2023, 10:11

Nu știu dacă părerea mea contează sau ajuta pe cineva. Eu am cutii de 1/1 și magazii de 1/2 cu 12 rame. Despre roit, pot spune ca este doar un mit! Roiesc mai greu sau deloc, stupii care ies din iarna sontorogi , cu 2,3,4 rame de albina. Cei care au mai mult, o iau la goana și nu ii mai prinzi decât in...pom!
Magaziile " provoca" o bucurie imensa atunci când le găsești pline, pe stupi! Apoi o durere de sale, la fel de intensa când începi sa le manui! Nah, la cinerete, toate " greutatile" sunt ușor dedus! În amurgul vieții , doar bătrânețea este grea!
O soluție la magaziile pline și foarte grele, ar fi lăsarea unui spațiu gol de doua rame. Chiar dacă este foarte probabila umplerea lui cu fagurasi, tot îmi par mai ușor de manuit!
Este vorba doar de staționar, în zona de deal, fără culturi tehnice gen rapiță sau fs!
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR