Cuib pe 12 rame ajută doar 2-3 săptămâni când e pericolul roirii. În rest, în celelalte săptămâni încurcă, fiind nevoit să te bagi după miere în cuib.
Eu am stupi după modelul stupului cu coarne, menționat de Cristian Ionita și sunt foarte mulțumit de acest tip de stup.
O să încerc să pun niște poze. Dacă aș mai face azi stupi, aș pune un brâu și în față-spate la corp, ca să închidă mai bine. Uneori lemnul se usucă, iar tâmplarilor li se urcă tensiunea când te văd cu șublerul în mână. Mi-a zis odată Bh-ul că nici când face mobilă nu trebuie să fie atât de precis ca la stupi.
Fundul - eu am plasă 1/3. Dacă e pe toată suprafața, și e lăsată deschisă, cam influențează cuibul. Când ai albină și e cald, nu e bai, dar primăvara și în momentele reci, atunci pot fi probleme.
eu îl am înalt de 5 cm și cu gratar jos. Dacă e mai înalt, sub grătar vor construi faguri în momentul de maximă dezvoltare. Am văzut la un prieten că acolo s-a mai făcut un corp, numai de trântori, pt că avea pivnița de 10 cm.
Dacă ai posibilitate, parafinează corpurile. Dacă vrei să le vopsești, trebuie parafinate la 160 de grade, le ștergi cu șervețele și le vopsești cu o vopsea cu uscare rapidă.
Îți recomand rama de 162 pt că e cea mai utilizată și dacă vrei să vinzi, vei avea un avantaj față de alte tipuri de rame.
Revenind la stupul pe 12 vs 10 rame, Dl Dorel Gui zicea: cine are MER pe 10 rame și nu-i roiește, ori sunt stupii slabi, ori stuparul este slab.
Dar, sunt soluții de a ține stupii în frâu și pe 10 rame. Nea yuonyuon ne tot amenință că el va face MER pe 5-6 rame în cuib.