Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 03 Noi 2012, 03:09

Vreau sa spun, de la bun inceput, ca acest model de stup, a vrut sa fie de catre autor (C-tin Antonescu) si in prezent, de catre mine, un stup vertical multietajat de jumatate de rama Layens.
Deci ... este un stup vertical, multietajat, care vrea sa imbine avantajele incontestabile ale iernarii si exploziei in primavara a familiei pe rame Layens ... cu avantajele manevrabilitatii caturilor de ME/MER.
In continuare, ca si in titlul topicului, as vrea sa-l botezam,numim sau sa-l strigam MEA, ... de la:
- MultiEtajat Antonescu,
- Marea Evadare din Absolom (DADANT 1/1) :lol:
- de ce nu si ... MultiEtajat Activ - NU neaaparat de la nickname-ul meu, ci din considerentul si dorinta de a fi un stup ACTIV din toate privintele ( usor de lucrat, de manevrat, de iernat, de impachetat, de facut roi, de facut nuclei, de facut miere, polen, laptisor ... sau "vant pe scari" :lol: etc.)
Am observat ca unii dintr colegi prefera sa zica la rame aproximativ egale cu cea a lui Antonescu ... rama LR (Layens redus), ... lucru care nu mi se pare corect din cel putin 2 puncte de vedere:
1 - Stupul lui Antonescu este un stup vertical multietajat cu 4 corpuri ... si care ca ca concept nu are nimic de-a face cu stupul lui Layens care la origine este un stup orizontal,
2 - C. Antonescu a observat oportunitatea imbinarii avantajelor mai multor tipuri de stupi prin fractionarea ramei Layens si verticalizarii ei cu un singur model de rama in mai multe caturi precum ME/MER, lucru pentru care mi se pare normal sa-i poarte numele si stupul si rama.
Prin deschiderea acestui topic, vreau sa rog pe toti cei care au acest model de stup sau macar ceva similar, ... sau pe cei care cunosc ceva despre acest tip de stup/rama, sa ni se alature, pentru ca impreuna sa studiem, sa imbunatatim (daca este nevoie) si ulterior sa promovam mai departe acest model de stup/rama pe care C. Antonescu ni le-a lasat mostenire.
Mai jos vreau sa va descriu stupul lui Antonescu cu citat din cartea sa :
"Este vorba de un stup multietajat cu 4 corpuri, care se imbina in panta, confectionat din cherestea de rasinoase cu grosimea de 20mm. Are forma patrata, cate 9 rame intr-un corp de 316*216mm (cu grosimea tuturor spetezelor de 8 mm) sau 9 rame de tip Layens in cate 2 corpuri. Gabaritul: 415*415*1020mm ; greutate totala de 19,8kg din care: fundul + suportii metalici (postamentul) = 2,9kg ; un corp + 9 rame goale = 3,4kg ; podisorul = 0,65kg ; capacul (invelit cu tabla zinczta de 0.5mm) = 2,65kg. Volumul util : 0,101mc. Volumul de incarcare0,176mc."
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
Avatar utilizator
activ
 
Mesaje: 1102
Membru din: 28 Iul 2011, 15:14
Localitate: CRAIOVA

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde stupar 50 » 03 Noi 2012, 07:46

De o buna perioada de timp ma uit la subiectul "STAS pentru Layens" din Intretinerea albinelor si observ lupta pro si contra Layens in care evident fiecare are dreptatea lui iar stupul Layens ramane doar un motiv de discutie.Ma bucur foarte mult de subiectul deschis de Dumneavoastra privind Stupul Antonescu.Sper ca aceasta solutie sa impace iubitorii si opozantii stupului Layens.Astept sa prezentati in paralel schitele stupului Layens si cele ale stupului Antonescu.Ar fi cred convingator si util.Cred ca acest model de stup ar impaca majoritatea nevoilor unei familii de albine intr-o zona climatica temperat-continentala in schimbare.Cred ca este stupul cel mai potrivit Romaniei in aceste vremuri.Astept sa continuati expunerea de care ma bucur mult.Cu respect
stupar 50
 
Mesaje: 2
Membru din: 24 Ian 2012, 09:48

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde stefeug » 03 Noi 2012, 10:46

acest tip de stup cu exact acelasi tip de rama si numar de rame a fost descris inaintea lui Antonescu de abatele Warre ... este stupul popular cu rame!
stefeug
 
Mesaje: 85
Membru din: 09 Mai 2011, 22:46
Localitate: Focsani

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Bubu Trantoru' » 03 Noi 2012, 11:50

Salut Activ,

De cand am vorbit la telefon am asteptat cu nerabdare postarea despre stupul MEA.
Pentru a afla toata lumea despre ce este vorba propun sa facem o descriere mai in detaliu al stupului MEA(dimensiuni,nr rame...)
Te las pe tine ca esti cu un pas inaintea mea :D

Sa traiesti!!!
Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc.
Avatar utilizator
Bubu Trantoru'
 
Mesaje: 36
Membru din: 19 Sep 2012, 15:06
Localitate: Plopeni / Prahova

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde paul » 03 Noi 2012, 12:18

Activule ... da' fii tu baiat giorno ,baga niste poze cu vedere generala , parti componente , corpuri , funduri , podisoare , rame .... si apoi explica-le pe fiecare in parte ! Ca sa priceapa si unu' ca mine mai ... slab cu intelectu' !!!
Eu sunt de acord cu denumirea ME ACTIV ! :oops:
Asa ca ... le noblesse obligee! 8-) (nu stiu deca am scris corect "obligee" , da' tu intelegi ca tre' sa te simti obligat sa dezvolti si sa epuizezi topicu' !!! :lol: )
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Bambucha » 03 Noi 2012, 12:42

Aceste dimensiuni se apropie de stasul german ME (DN)! Pentru o iernare excelenta trebuieste un volum de circa 80 de litri, dispus vertical in cuburi suprapuse.
Pentru sezonul cald este suficient un volum de 200 de litri. Este cantitatea si dispunerea spatiului ideala in opinia mea!
Problema apare insa la transport cu astfel de turnulete. Daca s-ar rezolva cumva acest neajuns, vad in acest stup solutia cea mai buna la exploatarea iarna-primavara-vara!
"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Ruben » 03 Noi 2012, 13:18

Bambucha scrie:Problema apare insa la transport cu astfel de turnulete.

Nu cred ca e o problema deosebita transportul. Intra mai multi pe rand, si mai putine randuri. Cam tot pe acolo, zic eu.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Avatar utilizator
Ruben
 
Mesaje: 887
Membru din: 24 Feb 2011, 22:51

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde teinegru64 » 03 Noi 2012, 14:42

paul scrie:Activule ... da' fii tu baiat giorno ,baga niste poze cu vedere generala , parti componente , corpuri , funduri , podisoare , rame .... si apoi explica-le pe fiecare in parte ! Ca sa priceapa si unu' ca mine mai ... slab cu intelectu' !!!
Eu sunt de acord cu denumirea ME ACTIV ! :oops:
Asa ca ... le noblesse obligee! 8-) (nu stiu deca am scris corect "obligee" , da' tu intelegi ca tre' sa te simti obligat sa dezvolti si sa epuizezi topicu' !!! :lol: )

Ai si tu putina rabdare.Sunt cativa ani de cand activ tot cauta .... nu mai ai rabdare cateva zile sau luni?
Ca fapt divers ,activ mai are un stup pentru pavilion....ce ii poarta numele.
http://teinegru64.sunphoto.ro/activ
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64
 
Mesaje: 2459
Membru din: 08 Mar 2011, 13:06
Localitate: Vaslui

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 03 Noi 2012, 16:37

Salut, seamana cu Alpine sau Delon, de ceva vreme ma gandesc sa fac macar experimental asa ceva, anul asta nu am putut sa fac nimic, pt ca am trecut cu mic cu mare pe ME si am si pierdut ceva albina, a trebuit sa refac din efective, sper ca anul urmator sa ma prinda cu mai multi stupi pe ME si sa fac macar cateva bucati de stupi de astia mai mici. Vorbeam cu un coleg despre faptul ca poate ...nu 30cm la interior sau 33cm...dar macar maxim maxim 35cm interior sa fie dar nu mai mult si tot ar avea o influienta buna asupra iernarii. ar insemna un corp de 35/35/24cm, ar fi o "sfera" destul de ok.
Un corp la 33/33/24 ar fi mai ok la iernare insa trebuie gandit sa fie un compromis intre perioada de iernare si cea de exploatare din sezonul activ, o sfera ceva mai mare presupune mai multa albina, daca avem de gand sa lucram cu familii puternice, nici 35/35/24cm nu trebuie sa ne sperie, ideea e oricum ca albina cand vine gerul sa ocupe aproape toata suprafata corpului, in felul asta ghemul ar bloca orice fel de curenti verticali.
Din punctul meu de vedere este imbucurator ca un astfel de tip de lada incepe sa fie luata in discutie, eu desi nu am pus in practica, simtul imi zice ca este ceva care da rezultate deosebite la iernare, si am mare incredere in ideea asta!
BUNKA
 
Mesaje: 4080
Membru din: 26 Iun 2011, 21:16
Localitate: Botosani

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde alt stupar » 03 Noi 2012, 20:42

mai fratii mei, mai...
consumati-va energiile sa asigurati pe iarna stupii cu albina un pic mai mult decat suficienta, hrana un pic mai mult decat indestulatoare si liniste un pic mai multa decat perfecta...
intelegeti ca odata rezolvate cerintele astea, albina stie sa ierneze la fel de bine chiar si intro cutie paralelipiped cu sapte laturi :)

p.s. unul...mos Cocan ii zice, are o vorba... cica ala-i stupar, care in fiecare primavara schimba tipul de lazi :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Ruben » 03 Noi 2012, 21:09

Stupare, de ce treci tu pe MER, daca toate lazile is bune :?: :D

Mai, in zona lui Dadant cred ca erau toate padurile doborate la pamant cand i-o venit in cap sa isi faca stupul.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Avatar utilizator
Ruben
 
Mesaje: 887
Membru din: 24 Feb 2011, 22:51

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Ruben » 03 Noi 2012, 21:12

BUNKA scrie:Salut, seamana cu Alpine sau Delon, de ceva vreme ma gandesc sa fac macar experimental asa ceva, anul asta nu am putut sa fac nimic, pt ca am trecut cu mic cu mare pe ME si am si pierdut ceva albina, a trebuit sa refac din efective, sper ca anul urmator sa ma prinda cu mai multi stupi pe ME si sa fac macar cateva bucati de stupi de astia mai mici. Vorbeam cu un coleg despre faptul ca poate ...nu 30cm la interior sau 33cm...dar macar maxim maxim 35cm interior sa fie dar nu mai mult si tot ar avea o influienta buna asupra iernarii. ar insemna un corp de 35/35/24cm, ar fi o "sfera" destul de ok.
Un corp la 33/33/24 ar fi mai ok la iernare insa trebuie gandit sa fie un compromis intre perioada de iernare si cea de exploatare din sezonul activ, o sfera ceva mai mare presupune mai multa albina, daca avem de gand sa lucram cu familii puternice, nici 35/35/24cm nu trebuie sa ne sperie, ideea e oricum ca albina cand vine gerul sa ocupe aproape toata suprafata corpului, in felul asta ghemul ar bloca orice fel de curenti verticali.
Din punctul meu de vedere este imbucurator ca un astfel de tip de lada incepe sa fie luata in discutie, eu desi nu am pus in practica, simtul imi zice ca este ceva care da rezultate deosebite la iernare, si am mare incredere in ideea asta!


Lu activ ii dam premiu ca te-o starnit sa scri ;) Te salut!

Bunka, pe cate rame(Dadant) iti iernezi stupii? (Ca sa iti pun dupa aia urmatoarea intrebare :lol: ;) )
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Avatar utilizator
Ruben
 
Mesaje: 887
Membru din: 24 Feb 2011, 22:51

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde mibu » 03 Noi 2012, 21:16

paul scrie:Activule ... da' fii tu baiat giorno ,baga niste poze cu vedere generala , parti componente , corpuri , funduri , podisoare , rame .... si apoi explica-le pe fiecare in parte ! Ca sa priceapa si unu' ca mine mai ... slab cu intelectu' !!!
Eu sunt de acord cu denumirea ME ACTIV ! :oops:
Asa ca ... le noblesse obligee! 8-) (nu stiu deca am scris corect "obligee" , da' tu intelegi ca tre' sa te simti obligat sa dezvolti si sa epuizezi topicu' !!! :lol: )


Ai scris corect ,prietene !
Dar pe înțelesul tuturor -nobel ești nobel trăiești !
BLÎND DAR SIGUR !
Avatar utilizator
mibu
 
Mesaje: 454
Membru din: 02 Oct 2011, 19:32
Localitate: Tirgoviste

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 03 Noi 2012, 22:38

stupar 50 scrie:De o buna perioada de timp ma uit la subiectul "STAS pentru Layens" din Intretinerea albinelor si observ lupta pro si contra Layens in care evident fiecare are dreptatea lui iar stupul Layens ramane doar un motiv de discutie.Ma bucur foarte mult de subiectul deschis de Dumneavoastra privind Stupul Antonescu.Sper ca aceasta solutie sa impace iubitorii si opozantii stupului Layens.Astept sa prezentati in paralel schitele stupului Layens si cele ale stupului Antonescu.Ar fi cred convingator si util.Cred ca acest model de stup ar impaca majoritatea nevoilor unei familii de albine intr-o zona climatica temperat-continentala in schimbare.Cred ca este stupul cel mai potrivit Romaniei in aceste vremuri.Astept sa continuati expunerea de care ma bucur mult.Cu respect


Cu respect te salut si eu !
Sa le luam pe rand in ordine inversa.
stupar 50 scrie:Cred ca acest model de stup ar impaca majoritatea nevoilor unei familii de albine intr-o zona climatica temperat-continentala in schimbare.Cred ca este stupul cel mai potrivit Romaniei in aceste vremuri.

Chiar autorul, C. Antonescu, scria in cartea sa la pag.138, urmatoarele, citez:
" In unii ani, nici in conditiile din sudul tarii ale autorului, familiile de albine nu ating "talia" care sa impuna folosirea cu succes a stupilor multietajati STAS, cu toata experienta dobandita odata cu scurgerea anilor. Pentru a beneficia insa de avantajele indiscutabile ale tipului de stup multietajat si tehnologiilor aferente descrise, autorul foloseste in stupina familiala (Elisabeta ANTONESCU si C. ANTONESCU,1972) incepand din anul 1969 (dupa o experienta minutioasa in anii 1959-1968) stupul multietajat de conceptie constructiva proprie, cu rame micsorate. Este vorba de un stup multietajat cu 4 corpuri, .... In comparatie cu stupii folositi anterior, stupul multietajat cu rame micsorate ofera albinelor conditii de viata si activitate aproape identice cu cele din buduroi.Acest fapt a favorizat simplificarea si reducerea numarului interventii-lor in cuiburile familiilor de albine."

stupar 50 scrie:Sper ca aceasta solutie sa impace iubitorii si opozantii stupului Layens.

Asta a facut si a scris in cartea sa si C. Antonescu , ... si tot de la aceste contradictii am plecat si eu ... ajungand sa reinventez stupul lui Antonescu , din aceiasi dorinta, si anume, de a impaca recunoasterea suprematiei ramei Layens in exploatarea familiilor de albine ... cu eficacitatea si manevrabilitatea ramei unice de multietajat.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
Avatar utilizator
activ
 
Mesaje: 1102
Membru din: 28 Iul 2011, 15:14
Localitate: CRAIOVA

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 03 Noi 2012, 23:02

Bubu Trantoru' scrie:Salut Activ,

De cand am vorbit la telefon am asteptat cu nerabdare postarea despre stupul MEA.
Pentru a afla toata lumea despre ce este vorba propun sa facem o descriere mai in detaliu al stupului MEA(dimensiuni,nr rame...)
Te las pe tine ca esti cu un pas inaintea mea :D

Sa traiesti!!!


Descrierea detaliata a stupului Antonescu a fost facuta chiar in prima mea postare in acest topic, cu citat din cartea autorului. Urmeaza in postarile urmatoare sa detaliez si stupul MEA conceput cap coada de mine, putin diferit de cel al lui Antonescu, ... eventual ceva schite.
PS. Daca ai ceva idei poti sa mi-o iei inainte, asta este si rolul acestui topic, ... "sa ne ne dam cap in cap pana iese ceva bun, ... minim 9 luni si jumatate, ca numai dupa atata iese lucru bun" :)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
Avatar utilizator
activ
 
Mesaje: 1102
Membru din: 28 Iul 2011, 15:14
Localitate: CRAIOVA

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde activ » 03 Noi 2012, 23:22

Bambucha scrie:Problema apare insa la transport cu astfel de turnulete. Daca s-ar rezolva cumva acest neajuns, vad in acest stup solutia cea mai buna la exploatarea iarna-primavara-vara!


Turnuletele mele nu depasesc 105 cm inaltime, ... iar legat de transport, eu cochetez doar cu pastoralul paletizat, modular(minipavilionar) sau pavilionar. NU gasesc eficient si sigur pastoralul cu stupi varsati.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
Avatar utilizator
activ
 
Mesaje: 1102
Membru din: 28 Iul 2011, 15:14
Localitate: CRAIOVA

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 42 vizitatori