Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

solicit sfaturi sa pot salva cativa stupi

Mesajde valy » 24 Mar 2014, 18:26

duminica am fost la vecina careia i-a murit sotul in ianuarie si a lasat in urma lui cati va stupi unii la au murit toate labinele unii sunt atit de lipiti ca nuse vad ramele ,unii au fost impachetati altii nu ce pot face sa-i salvez si asta repede ca-i pacat de ei.ce ma sfatuiti pt ca nici cutii goale pregatite nu are decat cele cu albina moarta.cum pot sa i salvez?ca si eu sunt incepator am doi stupi de 2 saptamini.si teoria i una practica e totul.

:?: :!:
valy

Re: solicit sfaturi sa pot salva cativa stupi

Mesajde jenica67 » 24 Mar 2014, 19:12

Mai la ora asta nu mai mor albinele, decat de foame. Daca au mancare ele se descurca. Tratamente sa fi avut facut in toamna, eventual sa faci tu altele acum, cand este cald afara. Nu inteleg ce vrei sa spui ca sunt lipite ? Nu au spatiu si au construit deasupra, este propolizat ? Au mancare ? Tu la ce te-ai uitat in stupi ??
jenica67

Mesajde valy » 24 Mar 2014, 19:16

nu m-am uiitat la toti unii sunt propolizati tare la primul am scos propolis cat un ou de gaina numai depe linga podisor ,mancare foarte putina ,iar unii sunt acoperiti cu faguri ca nu vad ramele. tratamente nu le-a mai facut ca batrinu a cazut la pat si n-a avut cine iar in ianuarie a murit.
valy

Mesajde Closcutz » 24 Mar 2014, 19:19

1Curata intai lazile cu decedati: dai tot afara( rame, mortaciuni, impachetaj). 2 Le speli cu apa fiarta si cu solutie de soda de rufe(da freci cu peria, spaclul si cutitul la meserie).3 Le dai o flambare cu arzatorul si-i lasi un pic la soare. 3Verifici la rand stupii cu albina vie( controlezi daca au puiet) daca da, le muti in lazile curate si le dai papica la hranitor sirop. Daca n-au matca incerci sa intaresti pe care merita. 4 Le faci un tratament cu varachet si asta-i tot, in linii mari.
Closcutz

Mesajde valy » 24 Mar 2014, 20:04

MULTUMESC!
valy

Mesajde valy » 12 Apr 2014, 17:36

Multumesc tuturor pentru sfaturi,mi-au fost de mare ajutor ,Acum am ajuns la etapa matci ,am orfanizat ceva albine si am dat startul la crescut matcute de slvare trantori am vazut de saptamana trecuta eclozionati.sper ca nu i prea devreme dar nu vreau sa mi scoata ochii batrana ca sau roit sii vina mea.
si totodata vreau sa vad cum ma descurc pt moment ,dumnezeu da dar nu baga in traista,vreau sa fiu pregatit dupa salcam,sper sa ma aleg cu ceva roiuri ca doar eu le fac.Dumnezeu sa va dea familii sanatoase si caturi pline.multumesc inca odata,si daca gresesc uneori nu uitati sunt incepator si sfaturile imi prind bine. NOROC,
valy

Mesajde Arhivistu » 12 Apr 2014, 20:21

Eu nu am inteles ce vrei sa faci exact..roi de pe acum cu matci de salvare? :shock: ...cam prost te-ai gandit..de ce nu i-ai lasat sa se intareasca bine si faceai ceva roi dupa salcam daca tot vrei sa iti faci roi :idea:
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde pngflorin » 12 Apr 2014, 20:21

Closcutz scrie:1Curata intai lazile cu decedati: dai tot afara( rame, mortaciuni, impachetaj). 2 Le speli cu apa fiarta si cu solutie de soda de rufe(da freci cu peria, spaclul si cutitul la meserie).3 Le dai o flambare cu arzatorul si-i lasi un pic la soare. 3Verifici la rand stupii cu albina vie( controlezi daca au puiet) daca da, le muti in lazile curate si le dai papica la hranitor sirop. Daca n-au matca incerci sa intaresti pe care merita. 4 Le faci un tratament cu varachet si asta-i tot, in linii mari.

Corect.
pngflorin

Mesajde PAGANEL » 12 Apr 2014, 22:20

Nu ati inteles, ca omu e la castronu cu smantana? El amesteca, el gusta.Stupina babei, este material de lucru si experimente.Nu te lasa prieten.Eu asi incerca si tranzvazare si divizarea si...si..Tu centrezi, tu dai cu capu :). Esti norocos sa ai atat material de studiu si lucru. Daca iese si bine, o sa fiti fericit si tu si baba :)
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde Arhivistu » 12 Apr 2014, 23:04

Inainte sa incepi niste lucrari prin stupina(orfanizare familii,matci de salvare,roiuri) daca tot esti incepator mai citesti sau mai intrebi pe aici pe forum cum se face.
Ar fi pacat de stupii aia care au trecut iarna asa cum au trecut-o sa ii strici tu acum.Tu centrezi,tu dai cu capu' dar baiu' e ca o cam dai in bara in modul asta in care ai inceput meciul. sanatate!
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde vlad » 13 Apr 2014, 07:07

.Tu centrezi,tu dai cu capu' dar baiu' e ca o cam dai in bara in modul asta in care ai inceput meciul.

pai daca e singur pe teren si nu are nici macar arbitru ..... cand da pe langa zice ca nu se pune , ce-a avut si ce-a pierdut
vlad

Mesajde valy » 13 Apr 2014, 09:55

Arhivistu scrie:Inainte sa incepi niste lucrari prin stupina(orfanizare familii,matci de salvare,roiuri) daca tot esti incepator mai citesti sau mai intrebi pe aici pe forum cum se face.
Ar fi pacat de stupii aia care au trecut iarna asa cum au trecut-o sa ii strici tu acum.Tu centrezi,tu dai cu capu' dar baiu' e ca o cam dai in bara in modul asta in care ai inceput meciul. sanatate!

ai inteles gresit nu ma ating de cei buni am orfanizat unul slab pt ca ceilalti sunt pe minim 10 rame in urma unificarii si puiet pe minim 4-5 rame ,am unul chiar cu 7 rame de puiet si Da m-am apucat de crescut matci ca s-ar putea ca unul sau doi sa nu apuce salcamul si nici timp sa alerg dupa roiuri.si nu ma joc , citesc dar mai si intreb cand am timp. sper sa reusesc si sa nu ma fac de ras.vreau sa -i fac si cativa roi si cateva rame cu miere.puteam si pot sa iau faguri cu puiet capacit la greu dar de unde voi sti valoarea familiilor mele .si in primul rand nu ma pretez la asa ceva.INCA MAI AM DUMNEZEU,pacat ca nu-l mai au toti.
valy

Mesajde valy » 13 Apr 2014, 09:57

pngflorin scrie:
Closcutz scrie:1Curata intai lazile cu decedati: dai tot afara( rame, mortaciuni, impachetaj). 2 Le speli cu apa fiarta si cu solutie de soda de rufe(da freci cu peria, spaclul si cutitul la meserie).3 Le dai o flambare cu arzatorul si-i lasi un pic la soare. 3Verifici la rand stupii cu albina vie( controlezi daca au puiet) daca da, le muti in lazile curate si le dai papica la hranitor sirop. Daca n-au matca incerci sa intaresti pe care merita. 4 Le faci un tratament cu varachet si asta-i tot, in linii mari.

Corect.

batrana refuza sa dau sirop ca mosu ei nu lea dat niciodata.la ai mei le dau.
valy

Mesajde valy » 13 Apr 2014, 10:00

[quote="PAGANEL"]Nu ati inteles, ca omu e la castronu cu smantana? El amesteca, el gusta.
prietene inca nu ma cunosti . printre altele am intelegere si pentru productie si ceva roiuri,si trebuie sa ma tin de cuvint.
valy

Mesajde valy » 13 Apr 2014, 10:51

Arhivistu scrie:Eu nu am inteles ce vrei sa faci exact..roi de pe acum cu matci de salvare? :shock: ...cam prost te-ai gandit..de ce nu i-ai lasat sa se intareasca bine si faceai ceva roi dupa salcam daca tot vrei sa iti faci roi :idea:

nu voi face roi ci doar mini nuclee de imperechere ,o rezerva de matci, pt orice eventualitate.multumesc de sfaturi
valy

Mesajde ignatov andrei » 14 Apr 2014, 21:44

valy scrie:duminica am fost la vecina careia i-a murit sotul in ianuarie si a lasat in urma lui cati va stupi unii la au murit toate labinele unii sunt atit de lipiti ca nuse vad ramele ,unii au fost impachetati altii nu ce pot face sa-i salvez si asta repede ca-i pacat de ei.ce ma sfatuiti pt ca nici cutii goale pregatite nu are decat cele cu albina moarta.cum pot sa i salvez?ca si eu sunt incepator am doi stupi de 2 saptamini.si teoria i una practica e totul.

:?: :!:

Tu, ce explici mai sus, e o catastrofa!

valy scrie:ai inteles gresit nu ma ating de cei buni am orfanizat unul slab pt ca ceilalti sunt pe minim 10 rame in urma unificarii si puiet pe minim 4-5 rame ,am unul chiar cu 7 rame de puiet si Da m-am apucat de crescut matci ca s-ar putea ca unul sau doi sa nu apuce salcamul si nici timp sa alerg dupa roiuri.si nu ma joc , citesc dar mai si intreb cand am timp. sper sa reusesc si sa nu ma fac de ras.vreau sa -i fac si cativa roi si cateva rame cu miere.puteam si pot sa iau faguri cu puiet capacit la greu dar de unde voi sti valoarea familiilor mele .si in primul rand nu ma pretez la asa ceva.INCA MAI AM DUMNEZEU,pacat ca nu-l mai au toti.

Ce spui, mai apoi, e clar ca le ametesti!
Cu aceste "chestii" sa nu mai apari in fata distinsilor colegi!
ignatov andrei

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR