yuonyuon scrie:inca un mod de a recunoaste (pe ocolite)ca se lucreaza cu rama la sisemul MER ...

Păi, când montez, însârmez și lipesc fagurele, nu se lucrează cu rama?
Acum...., MER-ul îmi permite să lucrez mai puțin cu rama la anumite operațiuni care necesită mult timp de-a lungul anului.
1. Restrângerile de toamnă nu le fac. Cel mult scot o ramă din margine ca să pot controla primăvara mai ușor cuibul la primul control.
2. Extinderile de primăvară nu mai sunt necesare. Aici este foarte multă manoperă primăvara la 1/1.
3. Dacă iernez familii/roi mai mici, îi aduc pe 1 corp de 1/2, iar primăvara îi extind punând sub ei 1 corp cu rame construite. El coboară cu puietul după putere.
Am și acum în stupină stupi la care n-am ridicat de 2 ori ramele din stupi anul acesta. Și atunci doar ca să văd ceea ce puteam vedea printre rame de sus.
În fiecare dimineață mă felicit că am trecut pe MER și țin un moment de reculegere pentru cei care nu au trecut

Mai în glumă, mai în serios, am de multe ori discuții cu prieteni cărora le spun: dacă ai fi pe MER, acum ai sta, nu ai lucra, arătându-le punctual de ce.
P.S. Scuze de off topic, să revenim la începătorii care vor să crească regine. Le recomand tuturor. Este o bucurie de nedescris când vezi reginele care ți-au ieșit din mâna ta. Și de foarte multe ori vor fi mai bune decât ceea ce cumperi de pe net.