florinapi scrie:Domnule Ignatov,in mare aceiasi metoda folosesc si eu,doar ca dupa capacire pun botcile in colivii.Este o metoda care nu necesita foarte mult timp de lucru.Si totusi,la cresterile timpurii,sau de cate ori imi permite timpul sa organizez familia crescatoare,folosesc gratia intre corpuri,pentru ca am observat ca este mai multa albina pe rama cu botci,ca si atunci cand rama este ingradita direct cu gratie.
Florinapi, cand ai pomenit de doua corpuri, deja ai spus aproape tot! Daca si numai daca, acea familie ocupa foarte bine trei corpuri de ME (merge chiar si al-4-lea), poate fi organizata ca si doica, pe doua corpuri! Daca vorbim de cuib pe rame dadant, cu albina care ocupa si ceva magazine, nici nu poate fi vorba de mai mult de un corp! Atunci vei observa ca nu este nicio diferenta in "aglomerarea" de albine in jurul botcilor. Daca ne mai si apropiem de "modelul natural" privind amplasarea botcilor, succesul este garantat. Obtinem matci aproape perfecte, d.p.d.v. al caracterelor, singura diferenta facand-o doar informatia genetica, informatie "culeasa" la transvazare!
O zi buna si o sapatmana la fel!