mihailazar, cam.. gresesti... de fapt, sa spun corect, te cam pripesti cu concluziile..
Faptul ca Melissa a fost numita traditional si roinita, o avea un motiv.. nu? Planta a fost verificata de-a lungul secolelor de stupari si nu doar odata de unul sa spuna "nu merge" si ramane tot Melissa, nici gand de roinita... Faptul ca merge e dovedit de traditie.
Extractele acetea pentru prins roii se bazeaza exact pe acesta observatie sau practica veche si se fac din radacina de melissa off.
Despre eficienta, eu am folosit un alt produs, frantuzesc, 2 ani la rand si doar odata am prins un roi. Si atunci treaba eu o vad asa: este eficient? DA, foarte !! Pai de ce?? simplu - produsul folosit a costat 28 ron. 2 ani 28 x 2 = 56 ron. Valoarea roiului prins - 200 - 250 ron. Eficienta economica - 400 - 500 %
Eu am folosit in toata stupina un singur stup, pus undeva in lateral, ca nu aveam loc. Desi indicatiile spuneau ca se pun 2-3 stupi capcana in fata stupinei la o distanta de 20-30 m si se aplica produsul respectiv odata pe saptamana (un tub imi ajunge pt 10 aplicatii saptamanale, adica cam un sezon). (Mihai - Produsul se adreseaza albinelor cercetase si nu celor culagatoare

)
Spune cineva mai sus ca a folosit un al produs 5 feromoni la 65 roni total si a prins doar 1 roi .. Concluzie - "rezultat slab"...

Clar - daca fiecare feromon nu a prin macar 10-15 roi de pe raza comunei, clar ca e .. "slab"

Pai ce asta e Caritas ??
Ca si conluzie, eu cred ca produsele, indiferent care ar fi, sunt bune, daca tinem cont de faptul ca nu fac altceva
decat sa creasca sansele de prindere a roilor, in nici un caz nu garanteaza aceasta. Pretul lor este unul mai mult decat acceptabil, bazandu-ma pe calculul de mai sus - prins 1 roi, am scos de 10 ori valoarea lui, nu prind.. nu pierd mare lucru, mai incerc si la anul.
E bun mai ales pentru cei care se duc saptamanal la stupina, tot asa mai administrezi si produsul respectiv pe stupii capcana (pt improspatare). Repet - nu garanteaza nimic, cel mult poate ajuta... prin cresterea sanselor de prindere a roilor.
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!