Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cutia nicot

Mesajde jenica67 » 02 Mar 2013, 15:00

balasbebe, cutiile au compartiment de pus fondant si elibereaza albinele singure, matca dupa o zi.
jenica67

Mesajde trantor » 02 Mar 2013, 15:07

Care ar fi o zona buna?
Care ar fi o perioada buna?
Cules bun sau cules de intretinere?
Blocare matca 12 - 24 de ore. Daca nu vrei 110 larve poti micsora timpul asta spre 12 si chiar mai jos?
........
Rugaminte catre cei care au testat cutia: REUSITE, ESECURI, DE CE CREDETI CA....?
....
trantor

Mesajde balasbebe » 02 Mar 2013, 16:56

jenica67 scrie:balasbebe, cutiile au compartiment de pus fondant si elibereaza albinele singure, matca dupa o zi.

Eu sunt mic, dar invat de la cei mari care se mai plimba si pe la noi in tara.
Am avut o familie, care avea puiet varos.Am izolat matca pe o rama cu un dispozitiv cu ace. Dupa cateva zile am gasit in fiecare celula foarte multe oua. Aceea matca nu a incetat imediat ouatul si a depus pana a umplut celulele cu oua. Daca as fi avut un aparat de fotografiat era mult mai bine.

Daca folosim ocazional cusca Nicot, nu este o mare pierdere pentru stupar. Problema se pune intr-o stupina unde ocupatia de baza este cresterea matcilor. Eu am zis ca am discutat cu un mare crescator de matci, nu cu un incepator, unul care vrea si el sa-si schimbe matcile.

Va rog sa va informati cat costa o matca de prasila, si de fapt cat valoreaza aceasta, si cata munca se depune pentru a cauta o matca pe rame, si cata munca este pana scoatem primele larve.
balasbebe

Mesajde valter » 02 Mar 2013, 19:47

trantor scrie:Care ar fi o perioada buna?
Cules bun sau cules de intretinere?
Blocare matca 12 - 24 de ore. Daca nu vrei 110 larve poti micsora timpul asta spre 12 si chiar mai jos?
........
Rugaminte catre cei care au testat cutia: REUSITE, ESECURI, DE CE CREDETI CA....?

Nu cred ca exista vreun impediment ca aceasta metoda sa nu functioneze pe intreaga perioada a sezonului...si asta deoarece matca izolata in cutie este obligata sa depuna oua(chiar si in perioadele dificile-putandu-se aplica hraniri de stimulare a pontei).
Indiferent de ce cules avem matca depune ponta in plasticele Nicotului.

Blocarea matcii nu trebuie sa se faca pe o durata mai mare de 12 ore, asta pentru a avea un control real al varstei larvei.
Nu a depus in cele 12 ore. O dam afara din cusca , ai facem o plimbare de cateva zile pe rame, dupa care o reintroducem la arest...modificand o serie de parametri(hranire moderata cu sirop si polen(la hranitor), stropim cu putin sirop cupele de plastic inainte de a reintroduce matca...sa.

La ''videoclipul saptaminii'' colegul pustache a postat un subiect apropiat de cutia Nicot- ''Ezy QUEEN'' , SUBIECT CARE NE POATE EDIFICA MAI BINE ASUPRA MODULUI DE LUCRU, RANDAMENTULUI CUTIEI NICOT modificate pentru obtinerea de laptisor de matca.
Adicatelea , daca o matca isolata in cutia ce este presentata la ''ezy queen'' vomita pe cei 3,5 decimetri intre 1000-1500 de oua, este imposibil ca pe cutia Nicot clasica sa nu depuna ponta regulat, constant si corect.
Ideia este ca Nicotul comporta o urmarire in amanunt, in grafic de timpi, fiecare operatiune de pregatire, introducere si folosire a larvelor...altfel,stuparului de Wikend ai este aproape imposibil sa indeplineasca aceste conditii.

ps. Semneaza ...unul care foloseste arareori Nicot.
valter

Mesajde balasbebe » 02 Mar 2013, 20:15

In cutie se intampla ca matca sa refuze ponta. Am incercat sa o eliberez doar dupa ce depune ponta. Se subtiaza si iese prin Hanneman.
In cele mai bune momente nu am scos mai mult de 70-80 de cupule insamantate.
balasbebe

Mesajde silviutlro » 02 Mar 2013, 23:27

Am folosit si Jenterul si Nicotul si inca le mai folosesc ori de cate ori imi permite timpul pentru a duce o serie pana la capat.
La ambele sisteme schema de manipulare este identica.
Mi s-a intamplat si mie ca dupa ce am eliberat matca din arest sa am surpriza sa nu mai gasesc larvele, in schimb am gasit.... miere; incepuse culesul serios.
Concluzia a fost ca am ales prost momentul de plecare, am crezut ca mai am timp pana la startare insa natura a spus altceva.
Conteaza in primul rand ca tot ceea ce folosim in stup si este strain de stup sa beneficieze de o perioada de acomodare si abia dupa aceea trebuie sa avem asteptari.
Sunt momente cand albina are cu totul alte treburi decat sa lustruiasca plasticul.
Cu respect!
silviutlro

Mesajde silviutlro » 02 Mar 2013, 23:41

Pe langa acomodare, albinele trebuie sa beneficieze si de o perioada de hranire de stimulare inainte de a baga cutia, rama cu cutia trebuie introdusa intre rame cu puiet larvar.
Referitor la calitatea matcilor, precizez ca pentru mine ca stupar, produsul finit are o calitate foarte buna. De ce sa dau 50-70 lei pe o matca si sa nu am certitudinea ca este dintr-o familie productiva, familie carepoate fi de la mine din stupina. Nu de multe ori persoanele interesate in a vinde matci iti spun tot felul de brasoave, iar tu constati cu stupoare ca matca tanara iti da rateu chiar in iarna primului an sau o aduni din copaci.
Parerea mea este ca ceea ce faci tu cu mana ta este sfant. Esti mult mai multumit si treci mai usor peste rateul unora din produsele finale. Mai si ratezi dar mai si marchezi! Daca inveti din propriile greseli, pana la urma o scoti la capat!
Cu respect!
silviutlro

Mesajde silviutlro » 02 Mar 2013, 23:44

In concluzie, spun ca aceste cutii din plastic isi fac treaba si isi scot banii chiar din prima tura.
Sunt bune!
Cu respect!
silviutlro

Mesajde octav88 » 03 Mar 2013, 10:46

Domnule Valter cand am citit postarea dumneavoastra spre sfarsit nu imi venea a crede ochilor! Cum adica scrie cineva care foloseste nicot. Pai intr-o postare anterioara spuneati ca folositi accesoriile fara cutie. Corect sau nu?
octav88

Mesajde balasbebe » 03 Mar 2013, 11:32

As inclina sa cred ca ar fi mai buna cutia Jenter decat Nicot. Nu am decat Nicot. Am investit prea mult in trusa nicot, sa abandonez si sa trec la Jenter. Ceea ce am folosit au fost acele bigudiuri de protectie a matcilor.
balasbebe

Mesajde aparul » 03 Mar 2013, 17:32

N-am folosit-o si n-o s-o folosesc niciodata.Adevarul e ca, cum te obisnuiesti asa o sa lucrezi mereu.
Ochii nu ma-nsala si mina nu-mi tremura ;)
aparul

Mesajde valter » 03 Mar 2013, 17:35

octav88 scrie:Domnule Valter cand am citit postarea dumneavoastra spre sfarsit nu imi venea a crede ochilor! Cum adica scrie cineva care foloseste nicot. Pai intr-o postare anterioara spuneati ca folositi accesoriile fara cutie. Corect sau nu?

Trecand peste faptul ca dumneata pui la indoiala o parte din afirmatiile mele...incerc sa ma explic.
Am in dotare Nicot(cutia) de patru ani. Vazand atata efervescenta( pe cutie) am pus-o in practica in ultimii doi ani...si nu o pot compara cu transvazarea dubla de larva pe lantzeta.Folosirea cutiei a fost o provocare in a vedea daca drumul pe care l-am parcurs poate tine seama si de cutie...si asta pentru a nu muri prost...sau sa am termeni de comparatie cu ceia ce eu am in sange.

Revenind... folosesc sistemul Nicot din 2009(fara cutia magica) prin grija prietenului Calinescu A.
Subiectul topicului este CUTIA...eu am prezentat ceia ce mi s-a parut bun, prost sau de tinut seama la cei ce folosesc CUTIA.

ps. In principiu, in apicultura multe lucruri imi sunt straine cunoasterii...dar nu cutia Nicot.
valter

Mesajde octav88 » 03 Mar 2013, 19:23

Cred ca se face o confuzie. Intrebarea si topicul deschis de mine era pentru instructiuni suplimentare a cutiei nicot. Dumneavoastra vorbiti in continuare de sistem nicot .Sistemul este format logic din mai multe : cutia cu cupulelepe de o parte si celelate accesorii ce se folosesc dupa ce ai larve in cutie... moment la care eu nu am ajuns...
octav88

Mesajde valter » 04 Mar 2013, 13:27

octav88 scrie:Cred ca se face o confuzie. Intrebarea si topicul deschis de mine era pentru instructiuni suplimentare a cutiei nicot. Dumneavoastra vorbiti in continuare de sistem nicot .Sistemul este format logic din mai multe : cutia cu cupulelepe de o parte si celelate accesorii ce se folosesc dupa ce ai larve in cutie... moment la care eu nu am ajuns...

Motzule...vad ca ma freci la icre si nu te inteleg...eu sunt prost pentru ca te-am bagat in zeama si mi-o asum.

Dar , pentru a ne destepta putin impreuna , o putem rezolva usor:
- eu dupa postarea asta nu te mai iau in seama...deloc;
- dupa ce a pontat matca in Cutia Nicot ( a ta) in alea 12 ore (ce ti le-am recomandat) scoate cutia si muto intr-un starter...pentru a fi sigur ca nu-ti mai fura oul albina ori iti seamana matca cate spe' oua intr-o celula;
-cand reusesti ceva cu cutia Nicot da-mi si mie de veste cu un MP.
valter

Mesajde balasbebe » 04 Mar 2013, 17:59

Oare se mai merita sa ne pierdem timpul cu acele cutii de chibrite, si care nu sunt deloc ieftine. Daca mai pun si timpul afectat si perderile in cazul in care promit cuiva matci si nu voi reusi?
balasbebe

Mesajde valter » 04 Mar 2013, 20:38

balasbebe scrie:Oare se mai merita sa ne pierdem timpul cu acele cutii de chibrite, si care nu sunt deloc ieftine. Daca mai pun si timpul afectat si perderile in cazul in care promit cuiva matci si nu voi reusi?

Balasule draga, eu cred ca toti trebui sa invatam.
Subiectul propus comporta dezbaterere...eu nu incerc sa o evit.
valter

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR