Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde stefanmadalin » 26 Dec 2023, 12:33

Salut,

Vara asta am zis sa investesc si sa incerc sa trec usor-usor pe o albina mai predictibila, mai harnica, mai ordonata, selectionata si mai neroitoare. Asa cum am vazut ca au cei mai mari stupari.
Am avut programate 130 de matci, de la 4 producatori am zis eu, ca sa am o idee despre fiecare si sa-mi aleg ce-mi place pe viitor.

Producator 1: 30 matci (livrate toate, primite ok)
Producator 2: 30 matci (nu s-au livrat nimic, scuze peste scuze)
Producator 3: 30 + 20. In doua transe. Credeam ca is cele mai bune, fiind foarte aproape de mine. Ridicare personala, toate bune. Cele mai scumpe.
Producator 4: 20 matci. Cu ridicare personala. Am vorbit ca ridic matcile la 18:00. Am ajuns la 18:20 si nu mi-a mai raspuns nimeni. Am facut 200 km degeaba in ziua aia. Am zis totusi sa reprogramez si sa chem matcile cu curierul, ceea ce s-a si intamplat. Una a venit moarta, si inca una a murit pana dimineata cand le-am introdus in stupi. Toate discutiile scris, la telefon nu raspunde nimeni.

De la un singur producator am primit factura, producator 1. Restul nu s-au sinchisit sa emita ceva.

Acceptarea matcilor: (iunie-iulie)
Matcile de la P1 au fost acceptate cam in acelasi procent cu matcile de la P4. Am ramas cu aproximativ 57% din ele, dupa ce si aici au capitulate la 2-3 saptamani de la acceptarea initiala
Matcile de la P3 au fost cel mai greu acceptate, avand o rata de 55 % in prima saptamana de la introducere(puiet pe rame). Procentul a scazut la aproximativ 38% dupa 2-3 saptamani, cand unele din matcile care fusesera acceptate....au disparut. Acceptarea nu fusese completa. La fel s-a intamplat cu ambele transe.
Matcile de la P4: acceptare in pic mai buna, in jur de 65% in prima saptamana de la acceptare (puiet pe rame), dupa care au mai picat cateva la fel ca la P3 si am ramas cu 55% din ele.
.

De mentionat ca toate au fost introduse in familii.

Tratamente:
3 fumigatii in august, 2 in septembrie si una in noiembrie cu VF. O parte din ei au primit si varostop in septembrie.

Hrana:
N-am extras nimic din cuib la floarea soarelui-ciuline asa ca mare parte din rezerva si-au facut-o singure, cum fac in fiecare an. Ca in fiecare toamna, le-am administrat turte proteice pentru ca din natura nu-mi vine polen necesar formarii corpului gras si a generatiei de iernare. Au primit intre 2 si 3 kg turta proteica fiecare, din miere de rapita, zahar praf si Apipollen substitute. Le-am dat mai mult decat carpatinelor care au primit doar 1 kg, pentru ca avand puiet mai mult si mai tarziu, sa aibe proteina suficienta si pentru puietul care urma sa ecluzioneze tarziu. Turtele au fost date in final de august, septembrie si unele si inceput de octombrie.
La cantarirea din final de octombrie cand au cam terminat cu puietul aveau in jur 15 kg miere per stup.

Control 9 decembrie:
P1: 10% din ele moarte, 43% vii, 3% slab.
P3: 14% din ele moarte, 22% vii, 2% slab.
P4: 30% din ele moarte, 20% vii, 5% slab.
*procentele sunt din total matci achizitionate. Pentru a face 100% se aduna cu cele neacceptate.

Deci, din 100 matci cumparate mai traiesc 31, 16 au murit pana la 09 decembrie, iar 53 au sfarsit neacceptate sau au capitulate la 2-3 saptamani de la acceptare.
Cu siguranta o sa mai moara din cele care traiau la control, deci bilantul nu e gata.

Pierderi pana la 9 decembrie:
53 matci cu un pret mediu de 90 lei bucata = 4770 lei
16 familii moarte dupa ce matcile au fost acceptate, cu un pret de 350 lei/buc = 5600 lei
10 familii care s-au bezmeticit din neacceptarea reginelor, cu un pret de 350 lei/buc = 3500 lei.
Total pierderi = 13.800 lei

Acum despre mine,
Fac apicultura din 2011, am iernat peste 500 de stupi (cumulat), cu pierderi iarna de sub 2% per total. Niciodata n-am avut asemenea mortalitate. De fapt n-am pierdut in toata activitatea mea atatia stupi.
Fac apicultura stationara, in Calarasi, de weekend si realizez productii medii de 20-30 kg/stup/an.

Asadar, domnilor producatori de material genetic, dupa ce ca suntem macelariti de importuri, politici sau mai degraba lipsa lor, acum ne-o tragem si intre noi? Chiar aici s-a ajuns? Nu e de mirare ca nu da mai nimeni factura si ca nu raspundeti la telefoane. Asta denota caracterul dumneavoastra.
Eu o sa-mi refac stupina si imi asum pierderile, dar dumneavoastra pierdeti din credibilitate. Cine o sa mai cumpere de la voi daca nu livrati ce trebuie?

Iar pentru ceilalti, aveti grija de la cine cumparati, eu i-am luat de buna credinta pe acesti oameni si s-au dovedit altceva.


PS: inca nu le dau numele.
PS1: stiu ca acceptarea e mai grea cand se schimba rasele, dar nu ma asteptam la asa ceva.
stefanmadalin
 
Mesaje: 1483
Membru din: 24 Feb 2012, 04:52

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Shrek » 26 Dec 2023, 13:06

Salut! De Crăciun, fiți mai bun!
Deci, în 12 ani, ați iernat în total....500 de stupi! Corect? Deci fo 40 pe an!
Producție 20/30kg de miere pe stup pe an! Corect?
Nu înțelegeam câți stupi aveați inainte de experiment! Nici la ce efectiv ați doriti sa ajungeți după " experiment".
Concluzii:
" producătorii" de regine vor da vina pe dv. ca nu ați știut cum sa introduceți reginele în familii .
Nu vad pentru ce faceți extindere dacă aveți producții asa mici ( fie nu este zona melifera și atunci doar chinuiți niște albine, fie mai trebuie sa studiați, documentați, perfecționati în creșterea albinelor pentru a fi mai eficient)!
Pe viitor, încercați sa folosiți regine din zone apropiate.
Roitul, poate fi și ceva însușire genetica ( eu am asa ceva), dar el poate fi ținut sub control dacă sunt supravegheate și " educate" corespunzator!
Fiți optimist! Orice învățătură, are prețul ei! Este dureros, doar atunci când socotiți pierdere, nu și câștigul obținut-experienta!
Multă bafta!
Avatar utilizator
Shrek
 
Mesaje: 3311
Membru din: 16 Aug 2015, 10:08

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Balian » 26 Dec 2023, 15:13

Modul cum ați prezentat bilanțul este f bine prezentat. E o sinteză de clasa A+++. Sincer îmi pare rău de gradul scăzut de acceptare, pe care ați obținut. Ce pot să spun este că folosirea metodei de cumpărare de mătci pentru înlocuire, sau a forma de unități noi are o conduită aparte ca orice activitate în apicultură.
Când am decis că vreau să merg pe acest segment, ca începător am ales următoarea metodă: am sunat crescătorii la rând până am găsit unul care răspundea la apel. Al șaselea era cu care am reuțit să iau legătura direct. Țin o relație cu el de peste 10 ani, și niciodată nu s-a întâmplat să nu-mi răspundă la telefon. I-am și zis acest lucru.
Ca bilanț acestor 10 ani...(între timp am avut de aface cu mai mulți crescători) pot să spun că acceptarea mătcilor este cca. 80%. Menționez că le ridic mătcile personal, a doua zi introduc în nuclee care sunt formate anterior exclusiv roi la pachet. Acceptarea este aproape 100%, dar cum ați spus și d-voastră cam 20% sunt schimbate după ce depun ouă. Stupina mea este în totalitate formată din mătci carnica obținută de la acel crescător. Mortalitate ulterioară am în procent moderat sub 5%.
Concluzie: dacă achiziționăm mătci de la crescători să fiim ff precauți la alegere. Dacă găsim un crescător potrivit să ținem de el. Recomand să folosim roi la pachet pentru acceptare. Aceea unitate este restartată 100%, tratată împotriva de păduchi, de boli - și faptul că ținem roiul la rece și întuneric 2-3 zile face ca în lipsă de matcă ( :lol: ) de puiet, de faguri, de hrană să-i creeze o dorință obsedată de acceptare de matcă.
Concluzia d-voastră este prea pesimistă. Nu apăr crescătorii, dar media nu este așa cum descrieți. Procedura de a schimba mătci prin metoda de cumpărare este funcțională. Cine dorește această rezolvare trebuie să găsească aceea metodă care îi este potrivită.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2870
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde yuonyuon » 26 Dec 2023, 18:41

parca erati fermier de meseria...deunde atatea asteptari...(in apicultura)
yuonyuon
 
Mesaje: 2826
Membru din: 13 Mai 2015, 11:23
Localitate: lunca brailei/bacau

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde cristi_vidican » 27 Dec 2023, 09:10

stefanmadalin scrie:PS: inca nu le dau numele.
PS1: stiu ca acceptarea e mai grea cand se schimba rasele, dar nu ma asteptam la asa ceva.

Iartă-mă, te rog, dar la cum ai acționat, nu meriți să primești regine nici pe gratis.
Ca apoi să prezinți concluziile prostiei tale!

Dacă doreai să vezi calitatea materialului biologic, trebuia să pui acele regine în niște roișori/nuclee, de unde să pornească ok și să aibă tot ce au nevoie pentru a se exprima.

Apropo de varachet.
Erau vremuri când făceam și eu multe fumigații cu VF.
În acea vreme, peste iarnă, mureau 10% dintre regine.
Dau și acum cu fum, dar 2, maxim 3 fumuri

P.S. calitatea reginelor care se vând la noi, și nu numai, lasă de multe ori de dorit. De aceea am decis să-mi fac singur reginele. O regină ieșită într-un nucleu bine făcut, și care îl dezvoltă mai apoi după puterea ei, fără a primi stresul cuștilor de transport, acceptarea în alte familii etc, o astfel de regină bate de cele mai multe ori ce se vinde pe piață. Mă refer la aceeași genă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7024
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 28 Dec 2023, 00:01

stefanmadalin scrie:Salut,
Acceptarea matcilor: (iunie-iulie)
Matcile de la P1 au fost acceptate cam in acelasi procent cu matcile de la P4. Am ramas cu aproximativ 57% din ele, dupa ce si aici au capitulate la 2-3 saptamani de la acceptarea initiala
Matcile de la P3 au fost cel mai greu acceptate, avand o rata de 55 % in prima saptamana de la introducere(puiet pe rame). Procentul a scazut la aproximativ 38% dupa 2-3 saptamani, cand unele din matcile care fusesera acceptate....au disparut. Acceptarea nu fusese completa. La fel s-a intamplat cu ambele transe.
Matcile de la P4: acceptare in pic mai buna, in jur de 65% in prima saptamana de la acceptare (puiet pe rame), dupa care au mai picat cateva la fel ca la P3 si am ramas cu 55% din ele.
.

De mentionat ca toate au fost introduse in familii.

Fac apicultura din 2011, am iernat peste 500 de stupi (cumulat), cu pierderi iarna de sub 2% per total. Niciodata n-am avut asemenea mortalitate. De fapt n-am pierdut in toata activitatea mea

PS: inca nu le dau numele.
PS1: stiu ca acceptarea e mai grea cand se schimba rasele, dar nu ma asteptam la asa ceva.

Spui ca faci apicultura din 2011. Nu ai spus in ce peroada si prin ce metoda ai introdus reginele in famili. Ar fi trebuit sa sti ca in perioada roitului respectiv mai -iulie familiile de albine accepta greu reginele nou introduse. Zici ca ai ingrijit 500 de familii, dar dupa felul cum ai procedat cu reginele cumparate se ridica mari semne de intrebare despre felul in care au fost ingrijite acele familii. 500 de familii sunt greu de numarat, nu sa fie ingrijite corect. E grea apicultura pentru cei care o invata pe net. Pacat, mare pacat de banii cheltuiti. Sa sti ca daca bagi bani in albine si nu sti cu ce se mananca apicultura, banii zboara. :)
ps Presupun ca e vorba de bk. Daca e asa o sa ai si alte surprize pana in primavara.
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde buca » 28 Dec 2023, 08:13

Buna ziua , eu am catziva stupi...roiuri de anul trecut . In trecut am avut in jur de 40 ...din pacate in urma unor stropiri la F S am ramas cu unul .
Referitor la matci...cu multi ani in urma un stupar cu state vechi ( Dzeu sa-l ierte) mi-a spus ca in perioada Mai , Iunie este de preferat ca roii sa fie facuti cu botca capacita . Cat adevar este in ceea ce a spus batranul ? Sincer , am crezut ca bate campii...ca este,, demodat". Omul lucrase ca stupar la IAS zeci de ani
buca
 
Mesaje: 9
Membru din: 17 Noi 2023, 12:00

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Balian » 28 Dec 2023, 09:39

(Numai în paranteză spun, în ultimii 10 ani de când cumpăr mătci, de două ori am shimbat la bk.
Menținez că am folosit numai roiuri la pachet cu popor carnica, în care am introdus mătcile bk.
Nu am observat diferență. Nu scot niciodată albinele insoțitoare. Cușca bag direct între albine
între foițe. Matca este eliberată în max 2 zile din cușcă. Bk există de n feluri.)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2870
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 28 Dec 2023, 10:29

buca scrie:Buna ziua , eu am catziva stupi...roiuri de anul trecut . In trecut am avut in jur de 40 ...din pacate in urma unor stropiri la F S am ramas cu unul .
Referitor la matci...cu multi ani in urma un stupar cu state vechi ( Dzeu sa-l ierte) mi-a spus ca in perioada Mai , Iunie este de preferat ca roii sa fie facuti cu botca capacita . Cat adevar este in ceea ce a spus batranul ? Sincer , am crezut ca bate campii...ca este,, demodat". Omul lucrase ca stupar la IAS zeci de ani

Nu stiu daca numai stropirile au contribuit la pierderea familiilor.
Referitor la ce a spus acel stupar avea dreptate. Cel mai usor este acceptata o regina daca eclozeaza singura.
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 28 Dec 2023, 10:36

Madaline, referitor la reginele scumpe mare atentie. Daca o sa vorbesti in continuare de rau despre ele e posibil ca vanzatorul sa vina sa le recupereze pe cele ramase. :)
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde buca » 28 Dec 2023, 13:09

Cu siguranta a fost vorba de chimicale dle Bucovineanu, in acel an au murit sute de familii, a fost un mare scandal...practic au murit albinele din tot satul.
la acea data fermierul respectiv ocupa si functia de primar....
Au pierdut familiile de albine oameni care au avut albine o viata...oameni priceputi cu sute de stupi...nu ca mine
Eu vreau albine pentru simplu motiv ca-mi plac albinele...lucrez 28 de zile cu 28 pauza la mii de km departare de ele...este destul de dificil.
Respectivul stupar de care am vorbit prefera matcile din ou...nu facea transvazare.Spunea el ca diferenta intre matca din ou si cea prin transvazare este ca naterea unui copil pe cale naturala si cezariana...Cat adevar o fi in asta ?
buca
 
Mesaje: 9
Membru din: 17 Noi 2023, 12:00

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 28 Dec 2023, 17:32

Si aici avea dreptate acel stupar. Reginele de roire care sunt crescute de catre albine din ou sunt mai viguroase decat cele obtinute prin transvazare, Singurul "defect" consta in faptul ca mostenesc caracterele reginei din care provin si sunt predispuse la roire. Prin transvazare se poate face o selectie daca reginele sunt crescute din familii anecbalice care de regula sunt si recordiste in ce priveste productia de miere.
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Balian » 28 Dec 2023, 17:48

Vasile_Bucovineanu scrie:Si aici avea dreptate acel stupar. Reginele de roire care sunt crescute de catre albine din ou sunt mai viguroase decat cele obtinute prin transvazare, Singurul "defect" consta in faptul ca mostenesc caracterele reginei din care provin si sunt predispuse la roire. Prin transvazare se poate face o selectie daca reginele sunt crescute din familii anecbalice care de regula sunt si recordiste in ce priveste productia de miere.

Păi ce este obțiunea noastră primară - roirea sau să producem miere? :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian
 
Mesaje: 2870
Membru din: 27 Feb 2017, 18:14
Localitate: Salonta Bihor

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde buca » 28 Dec 2023, 17:59

Nu dle Bucovineanu , lua rame cu oua proaspete de la stupii convenabili si le baga in ,, starter" sa zic...nu stiu ce configuratie de albine avea in acel stup.
Nu decupa celule , dupa ce incepeau sa apara botcile pe rama lasa maxim 12...din cate imi amintesc
buca
 
Mesaje: 9
Membru din: 17 Noi 2023, 12:00

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 28 Dec 2023, 18:24

Aceasta este o metoda de crestere a reginelor. Se numeste metoda Miller. Nici prin aceasta metoda nu se obtin regine la fel de viguroase ca cele de roire. Nu spun acest lucru pentru ca as prefera reginele de roire, am spus de ce in postarea anterioara.
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Re: Cat mai tine prosteala? Despre crescatorii de matci

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 28 Dec 2023, 18:28

Balian scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Si aici avea dreptate acel stupar. Reginele de roire care sunt crescute de catre albine din ou sunt mai viguroase decat cele obtinute prin transvazare, Singurul "defect" consta in faptul ca mostenesc caracterele reginei din care provin si sunt predispuse la roire. Prin transvazare se poate face o selectie daca reginele sunt crescute din familii anecbalice care de regula sunt si recordiste in ce priveste productia de miere.

Păi ce este obțiunea noastră primară - roirea sau să producem miere? :)

Departe de mine gandul ca ar trebui preferate reginele de roire in detrimentul celor crescute artificial, am explicat mai sus de ce.
Vasile_Bucovineanu
 
Mesaje: 669
Membru din: 22 Noi 2019, 22:43

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori