1. Exemplu de tehnica de contracarare roit.
2. Exemplu de tehnica de inducere roit.
3. Exprimental fac asta de 5-6 ani. De 3 ani chiar masiv, pe cca 300 de familii.
Daniel Popovici scrie:ignatov andrei scrie:
Si la mine in stupina roirea este 0. Sa stii ca nu numai matcile conteaza, mai conteaza si tehnica stuparului. Sunt convins ca DM stapaneste aceasta tehnica!
La mine in stupina numeri pe degete ramele pe care se gaseste un inceput de botca. Aceleasi matci, la alti apicultori, au roit in draci (asa mi-a ajuns la urechi)!
Ce parere ai despre asta?!?
Sa stii ca am familii la care nu umblu chiar si trei luni... Sunt pline de miere si puiet... si daca tu gasesti o cupa, eu ma spanzur!!!
1. La orice nivel al instinctului de roire se poate gasi o tehnica de contracarare, numai ca tehnica costa - timp si poate scaderi ale potentialului maxim de cules.
2. De matci constranse sa intre in friguri (nu tehnologizate sa nu cumva sa intre, ci sa intre ca sa se vada daca merita reproduse) si care totusi se incapataneaza sa nu intre ati auzit? - Eu am intalnit. Una era neaosa din Banat, dar n-am avut posibilitatea sa-i imperechez fiicele dirijat (si nici nu aveam o linie la nivelul ei) si nepoatele au decazut aproape de media stupinei. Restul erau "gunoaie" din import cu productie de 125-130% fata de cele autohtone + dadeau fiice tare asemanatoare intre ele (spre deosebire de autohtonele imperechiate liber).
3. De stupi la care nu se deschide cuibul din 10 aprilie pana la 1 octombrie (5-6 luni, nu 3) ati auzit? - fac parte din Buckfast si nu roiesc, doar mai cad la datorie unele regine.
ignatov andrei scrie:Eu vorbesc doar despre ce am si ma chinui sa mentin in stupina proprie.
Cu auzul nu stau prea bine, mai ales ca sunt la REinceput de drum si stiu cat am de muncit sa ajung la ce vreau!
In doua sezoane nu se pot face minuni!
thomas scrie:Am cumparat in primavara 2 familii de la cineva, care pareau a semana cu buckfast. Nu chiar original, dar pe acolo. Sapatamana trecuta fiind mai frig, toti stupii erau in ghem, numai astea erau pe toate ramele, plus ca intre podisor si rame era o aglomerare mare de albine, practic se tineau de sita podisorului. Miere au indeajuns, cuibul nu-i strans exagerat si nici supraimpachetat.
Care sa fie cauza? Asa ierneaza ele?
thomas scrie:Care sa fie cauza? Asa ierneaza ele?
cristi_vidican scrie:Uneori le găsești prin noiembrie cu câteva rame de puiet.
Asta e buba la BK, că mereu stai cu frica că nu se oprește ponta.
daffid mihailov scrie:cristi_vidican scrie:Uneori le găsești prin noiembrie cu câteva rame de puiet.
Asta e buba la BK, că mereu stai cu frica că nu se oprește ponta.
Confirm.
O Varianta ar fi sa blochezi cuibul din timp.
In primavara urdinisul spre nord.
daffid mihailov scrie:Matele, explica-mi si mie care-i poanta. Ca nu o intelege eu.
cucubau scrie:]Baga-le rame la crescut sa nu-ti roiasca .![]()
![]()
![]()
cristi_vidican scrie:Asta e buba la BK, că mereu stai cu frica că nu se oprește ponta.
Florin Dobre scrie:cristi_vidican scrie:Asta e buba la BK, că mereu stai cu frica că nu se oprește ponta.
Da chiar Cristi...de ce in cazul Buckfast nu aplici metoda blocarii cuibului?
Florin Dobre scrie:N-am incercat neicule...ca nu posed nemtoaice. Imi dadeam doar cu parerea...teoretic ashea.
Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori